Αποστολέας Θέμα: Κατασκευή κλασικής κιθαρας  (Αναγνώστηκε 28271 φορές)

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ινδικος παλισανδρος
  • Αριθμός κατασκευών: Καμμια
Απ: Κατασκευή κλασικής κιθαρας
« Απάντηση #75 στις: Απριλίου 05, 2018, 08:15:24 μμ »
Με το τρίψιμο δεν έχω τελειώσει.. αλλά με απασχολεί η τρύπα που δεν στρώνει το ρολερ.. δεν τσεκαρα τις αλλες τρυπες..λες να φταιει καποια αλλη?θα το τσεκαρω αυριο..παω ουζερι σε λιγο να το σκεφτώ σοβαρά το θέμα!stelios guitar Ποιος είναι ο τρόπος σου χαραγματος ταστιερας?φαλτσοκουτι και μετά κόλλημα η κόλλημα ταστιερας και χάραγμα πάνω στην κιθάρα??

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
« Απάντηση #76 στις: Απριλίου 10, 2018, 09:29:45 μμ »

Άλλη απόλαυση να δουλεύεις με μερικά εργαλεία χειρος..πέρα από το επαναφορτιζομενο που άνοιξα τις τρύπες για τα κλειδιά η υπόλοιπη είναι μόνο με εργαλεία χειρος..

[ Invalid Attachment ]

Τώρα μένει να τρίψω τα πλαϊνά και να φτιάξω τη σολερα και ξεκινάνε τα δύσκολα.. αχ αυτή η ταστιερα Πώς θα γίνει..

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #77 στις: Απριλίου 11, 2018, 10:50:46 πμ »
[ Invalid Attachment ]

Άλλη απόλαυση να δουλεύεις με μερικά εργαλεία χειρος...

Πράγματι έτσι είναι Γρηγόρη ... και σε μένα βρίσκω ότι μου ταιριάζουν καλύτερα τα εργαλεία χειρός ... 

Ο Στέλιος μας , και ορισμένοι ακόμα φίλοι , είναι υπέρμαχος του χειροκίνητου ... 

Αν και για κάποιες εργασίες τα ηλεκτρικά εργαλεία σώζουν τη κατάσταση ... 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Δε γνωρίζω από κιθάρες, ίσως με ξεγελά και η φωτο, αλλά με κάθε επιφύλαξη νομίζω ότι οι τρύπες (με το βελάκι) είναι πολύ κοντά εκεί που καταλήγει το "λούκι" η "τσουλήθρα" δε ξέρω πώς το λένε ... μήπως θέλει λίγο ακόμα σκάψιμο το "καναλάκι" ...

[ Invalid Attachment ]  

Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
« Απάντηση #78 στις: Απριλίου 11, 2018, 11:00:40 πμ »
Μη μου λες τέτοια.. τι λάθος έκανα?Πόσο πρέπει να είναι η απόσταση από την τρύπα ως το λούκι??

Patsis

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ΠΑΛΙΣΑΝΔΡΟΣ
  • Αριθμός κατασκευών: 5
  • Περιοχή: ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
« Απάντηση #79 στις: Απριλίου 12, 2018, 10:36:27 μμ »
Γρηγόρη μια χαρά τα πας... μπράβο ..βλέπω στο καπάκι σου η ροζέτα σου μια χαρά ταίριαξε...έχει μια διχρωμία το καπάκι ή μου φαίνεται;

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
« Απάντηση #80 στις: Απριλίου 12, 2018, 11:17:17 μμ »
Ναι έχει διχρωμια..πρέπει να είναι αυτό που ονομάζουν σομφο..πάντως η ποιότητα του είναι Sitka spruce..αν θυμάμαι καλά.. είναι δώρο όλη η ξυλεία της κιθάρας από τον συμφοριτη και moderator  stelios guitar..χωρίς αυτόν ακόμα θα μάζευα να αγοράσω ξύλα.. σε ευχαριστώ και πάλι!!

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
« Απάντηση #81 στις: Μαΐου 12, 2018, 04:17:51 μμ »
Αυτή είναι η λύση που προτίμησα για go bar..

[ Invalid Attachment ]

Το πλέονέκτημα τους είναι ότι δεν γλιστρά το καμάρι η η ακτίνα Γτ η πίεση είναι κάθετη από το παξιμάδι...

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
« Απάντηση #82 στις: Μαΐου 18, 2018, 07:23:32 μμ »
Σχεδόν έτοιμες οι ακτίνες του καπακιου....

[ Invalid Attachment ]

Καθάρισμα το καπάκι και μετά τα καμάρια..

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
« Απάντηση #83 στις: Μαΐου 22, 2018, 04:36:15 μμ »
Παιδιά είμαι στην φάση να κουρμπαρω τα πλαϊνά της κιθάρας.. Ο πιο οικονομικός τρόπος είναι ένα φλογιστρο και μια σωληνα 100σταρα..όμως έχω σκοπό να φτιάξω κι άλλες κιθάρες και λέω να φτιάξω κάτι καλό.. Ποιος τρόπος θεωρείται ότι είναι ο καλύτερος..?πρέσα?Η η σωληνα με θερμοστατη?

songless_bird

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ειναι τρέλα η Cedrela
  • Αριθμός κατασκευών: Μια καλή και μια κουτσή κιθάρα
« Απάντηση #84 στις: Μαΐου 22, 2018, 10:49:51 μμ »
Παιδιά είμαι στην φάση να κουρμπαρω τα πλαϊνά της κιθάρας.. Ο πιο οικονομικός τρόπος είναι ένα φλογιστρο και μια σωληνα 100σταρα..όμως έχω σκοπό να φτιάξω κι άλλες κιθάρες και λέω να φτιάξω κάτι καλό.. Ποιος τρόπος θεωρείται ότι είναι ο καλύτερος..?πρέσα?Η η σωληνα με θερμοστατη?
Πρεσα. Ρωτα και τον Μανο που εχει εμπειρία και απο τα δυο πιο ειναι πιο βολικο. Να δω πως θα του παρω πισω την πρεσα μου  :D

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
« Απάντηση #85 στις: Μαΐου 23, 2018, 12:28:17 πμ »
Να την πάρεις και να την δώσεις σε μένα.. χαχαχαχα..μπορείς να μου δώσεις οδηγίες Πώς να φτιάξω μια?

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #86 στις: Μαΐου 23, 2018, 09:11:02 πμ »
Να δω πως θα του παρω πισω την πρεσα μου  :D

θα σου φκιάξω καινούργια βελτιωμένη από παλίσανδρο  ;D... μόνο στα ηλεκτρικά δεν ξέρω τι μου γίνεται, θα βάλεις ένα χεράκι κι εσύ (για τον θερμοστάτη κτλ., λάμπες + διακόπτη εντάξει βάζω)

songless_bird

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ειναι τρέλα η Cedrela
  • Αριθμός κατασκευών: Μια καλή και μια κουτσή κιθάρα
« Απάντηση #87 στις: Μαΐου 23, 2018, 12:18:54 μμ »
Να την πάρεις και να την δώσεις σε μένα.. χαχαχαχα..μπορείς να μου δώσεις οδηγίες Πώς να φτιάξω μια?
Η σκεψη ειναι πολυ απλη. Φτιαχνεις ενα καλουπι της μισης κιθαρας με τις ιδιες καμπλυλες απο δυο κοντραπλακε κομματια. Τα ενωνεις με ντιζες , ξυλα ο,τι θες ωστε να εχουν μια αποσταση μεταξυ τους 15 ποντους ωστε να πιανει ολο το πλατος τους πλαινου που συνηθως ειναι 12-13cm ( ο Παλαιοδημοπουλος εχει ενα μεγαλο και λυγιζει και τα δυο πλαινα ταυτοχρονα) και το σκεπαζεις με ενα μεταλλικο φυλλο, Inox ή αλουμινιο ωστε να καπακωθει. Μετα φτιαχνεις την πρεσα που στην ουσια ειναι μια βαση που θα βαλεις επανω τρεις λαμπες που θα την καπακωνεις με το καλουπι της κιθαρας και θα ζεσταινουν την μεταλλικη του επιφανεια. Στο κεντρικο μερος θελεις εναν τακο που θα εχει την καμπυλη του μεσαιου μπουτ και με μια ντιζα-βολαν θα το κατεβαζεις προς τα κατω αργα για να καμπυλωνει το κεντρικο μερος . τα Αλλα δυο μπουτ εγω μετα τα καμπυλωνα με κομματια ξυλου πιασμενα με ελατηρια αριστερα και δεξια στο σωμα της πρεσας.

Υπαρχουν πολλες πρεσες να παρεις ιδεες και να φτιαξεις την δικη σου. Εγω την εκανα ετσι ωστε να αλλαζω καπακια και τακους για διαφορετικες κιθαρες.

Ενα ενδεικτικο κοστος ειναι τα 100€ ξυλεια , λαμπες, ντουι, διακοπτες θερμοστατες,ασφαλειες , ντιζες καλωδια κλπ...
Να δω πως θα του παρω πισω την πρεσα μου  :D

θα σου φκιάξω καινούργια βελτιωμένη από παλίσανδρο  ;D... μόνο στα ηλεκτρικά δεν ξέρω τι μου γίνεται, θα βάλεις ένα χεράκι κι εσύ (για τον θερμοστάτη κτλ., λάμπες + διακόπτη εντάξει βάζω)
Μανο εγω την σκεψη εβαλα. Αλλος εβαλε χερι στα ηλεκτρικα. Απλα ισως ημουν λιγο υπερβολικος και εβαλα τον θερμοστατη γιατι ειδα οτι κανεις δουλεια και χωρις αυτον αν εισαι με το ρολοι διπλα. Επισης εβαλα αποσπωμενο καλωδιο και ασφαλεια(αχρειαστη να ειναι). Πανω απο 12v δεν βαζω χερι...

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
« Απάντηση #88 στις: Μαΐου 29, 2018, 09:37:04 μμ »
Εκανα το λεγόμενο  tap tuning το βαστουσα όσο πιο άκρη γινόταν και το χτυπούσα με την ψίχα του δάχτυλο στη θέση της γέφυρας.. στον καβαλάρη.. το κουρδιστηρι έδειχνε τέλος τα με αρχές φα#..τι πρέπει να κάνω για να δείξει φα# ακριβώς?

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
« Απάντηση #89 στις: Μαΐου 30, 2018, 01:18:47 πμ »
Songless bird Ευχαριστώ για τις συμβουλές σου..αποφάσισα να κάνω πρέσα Γτ άποψη πολλών είναι ότι κάνει καλύτερη δουλειά.. οι λάμπες που βάζεις είναι θερμοκρασίας?ου κόκκινες?