Αποστολέας Θέμα: Μετατροπή ...  (Αναγνώστηκε 37364 φορές)

Γκ. Κωστας

• Sr. Member
Απ: Μετατροπή ...
« Απάντηση #165 στις: Ιανουαρίου 24, 2017, 09:30:58 μμ »
θελω και εγω ενα τετοιο τρυπανι ;D

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #166 στις: Ιανουαρίου 25, 2017, 12:25:28 πμ »
Μπραβο και απο μενα Ιωσηφ,ωραια δουλεια.
Δυο επισημανσεις σχετικα με τις φωτο, αν εβαζες τα dots πριν τα ταστα ισως θα ηταν ποιο ευκολο να τα λιμαρεις.
Τα ταστα προς αριστερα ειναι πολυ φαγωμενα?
Φιλικα και καλη συνεχεια. :)

Σ ευχαριστώ πολύ Θάνο !

Ασφαλώς και θα ήταν πιο εύκολο να βάλω και να λιμάρω τα dots πριν από τα τάστα . ( βλακεία μου )
Για το "φάγωμα" των τάστων : Προσπάθησα να τα κάνω συνεπίπεδα με το ίσιο και πλατύ λιμάκι, ελέγχοντας σε κόντρα φωτισμό με κοντό λαμάκι  ανα 3 ... κλπ ... μετά στο τέλος όλα μαζί με τη μακριά μεταλλική ρίγα, τσεκάροντας ολο το μήκος της ταστιέρας στο κέντρο και στις άκρες της. Δεν έχω και την καλύτερη όραση, αλλά μου φάνηκαν εντάξει.

Τώρα που γράφω είμαι σπίτι και το οργανάκι βρίσκεται στο υπόγειο του φαρμακείου της γυναίκας μου, οπότε δεν μπορώ να το παρατηρήσω και να σου απαντήσω. Πιθανότατα να είναι όπως το λες ... Νομίζω ότι επειδή την ταστιέρα μου, δεν κατάφερα να την κάνω εντελώς επίπεδη , κάπου εκεί, χάθηκε λίγο η μπάλα.  Οταν θα περάσω τα τάστα με ψιλό γυαλόχαρτο για να στρογγυλέψουν οι ακμές, ελπίζω να συμμαζευτεί λίγο η κατάσταση, βλέποντας - διορθώνοντας και τις αποστάσεις χορδών - τάστων.   

θελω και εγω ενα τετοιο τρυπανι ;D

Το τρυπανάκι αυτό ήταν δώρο της κόρης , απο το ebay , και αν θυμάμαι καλά , αγορά, φόροι, μεταφορικα ήταν γύρω στα 25 €
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Ιωάννης Γ.

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: Της αρκούδας.
« Απάντηση #167 στις: Ιανουαρίου 25, 2017, 01:08:03 πμ »
Πες μας αν θέλεις τι είδους τρυπανάκι έίναι, κάπου το ειχα δει αλλά δε θυμάμαι που!

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #168 στις: Ιανουαρίου 25, 2017, 08:19:18 πμ »
ιωσηφ αν θες βαλε ενα λινκ (τρυπανι) δεν ξερω πως διατανο να το ψαξω ιν ινκλις!
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #169 στις: Ιανουαρίου 25, 2017, 09:11:01 πμ »
ιωσηφ αν θες βαλε ενα λινκ (τρυπανι) δεν ξερω πως διατανο να το ψαξω ιν ινκλις!

Το χειροδραπανάκι ιν ινκλις το λένε hand drill . Για μικροδουλειές είναι πολύ εξυπηρετικό , τρυπάς λίγο αργά, έχεις τον έλεγχο, και είναι καλύτερα να μην το στρίβεις από τη μανιβέλα, αλλά να πιάνεις και να γυρίζεις με το χέρι σου τον τροχό , τόσο , όσο θέλεις.

Πες μας αν θέλεις τι είδους τρυπανάκι έίναι, κάπου το ειχα δει αλλά δε θυμάμαι που!

Το συγκεκριμένο έχει λίγο μακρύ όνομα :

Faithfull  FAIHANDRILL - TB 8,0 mm Capacity Double Pinion Handdrill

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #170 στις: Ιανουαρίου 25, 2017, 12:50:37 μμ »
Για το "φάγωμα" των τάστων : Προσπάθησα να τα κάνω συνεπίπεδα με το ίσιο και πλατύ λιμάκι, ελέγχοντας σε κόντρα φωτισμό με κοντό λαμάκι  ανα 3 ... κλπ ... μετά στο τέλος όλα μαζί με τη μακριά μεταλλική ρίγα, τσεκάροντας ολο το μήκος της ταστιέρας στο κέντρο και στις άκρες της.

Ιωσήφ νομίζω ότι η διαδικασία της διαμόρφωσης στέψης (fret crowning) είναι ανάποδα. Τουλάχιστον εγώ κάνω πρώτα την "επιπεδοποίηση" όλων με τη ρίγα - κι έπειτα ανά τρία.
Και για τον έλεγχο - ειδικά στα μπουζουκοειδή που το μπράτσο "πάει πίσω" με την εφαρμογή των τάστων - νομίζω ότι είναι ματαιοπονία να βρεις την απόλυτη ευθυγράμμιση ΠΡΙΝ βάλεις χορδές (που θα φέρουν το μπράτσο ξανά μπροστά ούτως ή άλλως).

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #171 στις: Ιανουαρίου 25, 2017, 01:31:42 μμ »
Για το "φάγωμα" των τάστων : Προσπάθησα να τα κάνω συνεπίπεδα με το ίσιο και πλατύ λιμάκι, ελέγχοντας σε κόντρα φωτισμό με κοντό λαμάκι  ανα 3 ... κλπ ... μετά στο τέλος όλα μαζί με τη μακριά μεταλλική ρίγα, τσεκάροντας ολο το μήκος της ταστιέρας στο κέντρο και στις άκρες της.

Ιωσήφ νομίζω ότι η διαδικασία της διαμόρφωσης στέψης (fret crowning) είναι ανάποδα. Τουλάχιστον εγώ κάνω πρώτα την "επιπεδοποίηση" όλων με τη ρίγα - κι έπειτα ανά τρία.
Και για τον έλεγχο - ειδικά στα μπουζουκοειδή που το μπράτσο "πάει πίσω" με την εφαρμογή των τάστων - νομίζω ότι είναι ματαιοπονία να βρεις την απόλυτη ευθυγράμμιση ΠΡΙΝ βάλεις χορδές (που θα φέρουν το μπράτσο ξανά μπροστά ούτως ή άλλως).

Μάνο, σ ευχαριστώ !

Οντως πήγα ανάποδα , να γράψω τις εργασίες , με τη σειρά που (νομίζω ότι) θα έπρεπε να γίνουν ; και αν θελεις τις διορθώνεις ;

Ταστιέρα - χάραγμα - τοποθετούμε τα πλαϊνά dots - κολλάμε στο μάνικο

Τοποθετούμε τα dots επάνω της

Τοποθετούμε τάστα  .  Φτιάχνουμε ζυγό , καβαλλάρη

Βάζουμε χορδές , βλέπουμε και ακούμε και σημειώνουμε πού ; και τί ; δεν πάει καλά ...

Βγάζουμε τις χορδές

Λιμάρουμε τα τάστα να γίνουν συνεπίπεδα

Τρίβουμε τα τάστα με το γυαλόχαρτο να στρογγυλέψουν οι ακμές

Ξαναδοκιμάζουμε και διορθώνουμε ( όπου χρειάζεται τάστα, ζυγό, καβαλλάρη )

..... πω, πω, ... αφού τρομάζω να τα γράψω ... φαντάσου να τα κάνω κιόλας ...   :(  :(  :(

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #172 στις: Ιανουαρίου 25, 2017, 02:43:51 μμ »
όπως κάνω εγώ (όχι απαραίτητα ότι έτσι πρέπει να γίνουν)

- χάραγμα ταστιέρας

- περνάω όλα τα dots (επάνω και πλαϊνά, τσαμπουκάδες κτλ)

- γυάλισμα της ταστιέρας με τη λίμα (θα ξαναθαμπώσει, αλλά θα φτιάξεις καλό υπόβαθρο)

- αν η ταστιέρα μπαίνει πολύ "μέσα" στο καπάκι, πέρασμα των επί καπακίου τάστων (κάτω από τον τάκο, για να μη χτυπάω στο καπάκι - δεν έχω πρέσα και ούτως ή άλλως στο καπάκι δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις πρέσα, δεν ξέρω άλλον τρόπο από κάρφωμα)

- κόλλημα ταστιέρας

- έλεγχος ευθειών πριν την τοποθέτηση τάστων (για διάφορους λόγους, ίσως χρειαστούν μικροδιορθώσεις που δύσκολα γίνονται με τάστα)

- τοποθέτηση τάστων

- fret crowning σε πέντε στάδια:

1. διαμόρφωση απολήξεων (στις μακριές πλευρές της ταστιέρας, να μην γδέρνουν τα χέρια) υπό γωνία <45° , 35 -30 είναι καλά
2. διαμόρφωση ισοϋψούς στέψης (λίμα, ρίγα με γυαλόχαρτο κπλ., όπως βολεύει στον καθένα, αρκεί το εργαλείο του να είναι αρκετά μακρύ  ;D )
3. έλεγχος και διορθώσεις ανά τρία. Δεν χρειάζεται να ελέγχεις οπτικά με κόντρα φως κτλ., ακουμπάς την διατομή (εγώ χρησιμοποιώ μια κάρτα) και όπου κάνει τραμπάλα "παίρνεις" το μεσαίο τάστο.
4. διαμόρφωση κορυφών (η λίμα έχει αφήσει τις διατομές τραπεζοειδείς, πρέπει να ξαναγίνουν καμπύλες όσο γίνεται αλλιώς η χορδή πιθανώς να ταστάρει στο ίδιο τάστο, χώρια που το αισθάνεσαι στα δάχτυλα όταν παίζεις). Με λίμα τριγωνική ή παραλληλόγραμμη (όσο πιο μικρή τόσο πιο ασφαλές), τη δουλεύεις σε γωνία με το επίπεδο της ταστιέρας, την οποία φροντίζεις να προστατέψεις από την λίμα εκατέρωθεν του τάστου (χαρτοταινία ή μια λεπτή λάμα ή και χαρτόνι με σχισμή ώστε να περνάει μόνο το τάστο). Υπάρχει και ειδική λίμα, αλμυρούτσικη (~ 50 ε) την οποία τελικά αγόρασα (τα πιο πολλά όργανα πάντως τα έχω κάνει όπως περιγράφω παραπάνω).
5. γυάλισμα με σύρμα 000 ή πολύ χρησιμοποιημένο απόχαρτο (πριν βγάλεις τις χαρτοταινίες).

- κόλλημα μαξιλαριού (nut, ζυγός)

- διαμόρφωση action, πρώτα στο 1ο (περίπου 0,8 και το ξανακατεβάζεις μετά) με τις χαρακιές / ύψος στο μαξιλάρι , μετά στο 12ο (ρυθμίζοντας το ύψος στον καβαλάρη) και μετά ξαναπάς στο 1ο και το κατεβάζεις όσο σε παίρνει.

Εννοείται ότι κάνεις τις μετρήσεις σου με όλες τις χορδές και κουρδισμένος.

Αν ταστάρει, εγώ ψάχνω τα εξής (από τα έυκολα στα δύσκολα και όχι απαραίτητα μ' αυτή τη σειρά):
- ψηλότερα ή άσχημα διαμορφωμένα στις γωνίες τάστα (η καμπύλη που λέγαμε)
- καμπύλη μπράτσου (γι αυτό κυρίως ελέγχω προ τάστων): αν έχεις καμπύλη προς τα πάνω (οι χορδές πλησιάζουν στην στέψη των τάστων , π.χ. στο μέσο της ταστιέρας), αρχικά το αφήνεις καμμιά βδομάδα να ηρεμήσει (κουρδισμένο).
Αν δεν έρθει εκεί που θες, σηκώνεις τον καβαλάρη (αν σε παίρνει χωρίς να πάνε στο .. ρετιρέ οι χορδές στα κάτω τάστα) ή αντικαθιστάς κάποια τάστα στο κέντρο (όσα κρίνεις) με λεπτότερα και ξανα μανα περιμένεις.
Αν πάλι δεν έρθει (και είσαι ανυπόμονος σαν και μένα) βγάζεις όλα τα τάστα, κατεβάζεις την ταστιέρα όσο πρέπει εκεί που πρέπει και φτου κι απ την αρχή.

Αν παίζει το ίδιο μετά από μια βδομάδα, το ξαρματώνεις, βερνικώνεις και ξαναρματώνεις. Μικροδιορθώσεις πιθανόν να θέλει πάλι, αλλά πια θα είναι λίγες.

από τις πιο σπαστικές διαδικασίες, αλλά αν δεν την κάνεις δεν παίζει. Εγώ όταν φτάνω εκεί ήδη σκέφτομαι το επόμενο όργανο και που φαίνεται αιώνας να τα κάνω όλα αυτά.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 25, 2017, 02:54:38 μμ από Μάνος Τουρπάλης »

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #173 στις: Ιανουαρίου 25, 2017, 02:53:12 μμ »
Για άλλη μια φορά ευχαριστώ πολύ !

(Εννοείται ότι θα εκτυπώσω την απάντηση και θα την έχω στον πάγκο,δίπλα μου)

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #174 στις: Ιανουαρίου 25, 2017, 02:55:06 μμ »
ξανα δες τα πρόσθεσα κι άλλα

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #175 στις: Ιανουαρίου 28, 2017, 11:25:43 πμ »
Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο !

Εγινε σύμφωνα με τα προηγούμενα η διαμόρφωση στα τάστα. Θα ακολουθήσουν κοκαλάκια, χορδές, δοκιμές κλπ

Σήμερα όμως , είπα να ασχοληθώ με τη διαμόρφωση του μανικιού ... ( πω, πω πόσα στραβά είδα   :(  ... )

Με αυτόν τον Ισπανό κύριο (σχολαστικός του κερατά) είμαι κατά το ήμισυ πατριωτάκι και προσπαθώ λίγο να τον ακολουθήσω

www.youtube.com/watch?v=1m7gIHZryes

[ Invalid Attachment ]

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #176 στις: Ιανουαρίου 28, 2017, 06:18:38 μμ »
Ιωσήφ νομίζω ότι το πατριωτάκι σου είναι πολύ σχολαστικός και ίσως τα εύκολα τα κάνει δύσκολα. Σε όλες μου τις κατασκευές εγώ ακολουθώ το εξής:

Έχω αποφασίσει το πάχος του μάνικου σε δύο διαφορετικά σημεία. Στις κιθάρες διαλέγω π.χ. το 1ο τάστο και το 9ο (που είναι τελευταίο πριν από την καμπύλη του τακουνιού). Στα σημεία αυτά με τη ράσπα κάνω από μια εγκοπή (φάρδος όσο η ράσπα) τρώγωντας το ξύλο κάθετα προς το μάνικο μέχρι τέτοιο βάθος ώστε το παραμένον πάχος του μάνικου να είναι ελάχιστα μεγαλύτερο από το επιθυμητό (για να υπάρχει περιθώριο να σβυστούν αργότερα οι γραμμώσεις από τη ράσπα).

Μετά με τη ράσπα ή ότι άλλο (εγώ βρήκα το παστράγγουλο πάρα πολύ χρήσιμο γι αυτή τη δουλειά) ενώνω τις δύο εγκοπές ελέγχοντας διαρκώς με κάποια ρίγα ώστε η μετάβαση από τη μιά εγγκοπή προς την άλλη να είναι τελείως ομαλή. Όταν φτάσω σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο συνεχίζω τα υπόλοιπα μέρη του μάνικου. Δουλεύω με σκαρπέλα, ράσπες, λίμες και στο τελικό στάδιο με γυαλόχαρτα. Εννοείται ότι αν έχω κάποο pattern για το σχήμα του μπράτσου ελέγχω διαρκώς ώστε να το φτάσω όσο κοντά γίνεται σε αυτό. 
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #177 στις: Ιανουαρίου 28, 2017, 10:53:37 μμ »
Παναγιώτη , μαζί σου .

Κι εγώ με την ελάχιστη εμπειρία, μετά τις αρχικές χαράξεις πάνω - κάτω , δούλεψα ήσυχα και προσεκτικά τη ράσπα, ελέγχοντας

την ευθύτητα με τη ρίγα.  Μετά έδωσα ένα μικρό στρογγύλεμα στις ακμές με τα γυαλόχαρτα και (νομίζω) όλα καλά .

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #178 στις: Φεβρουαρίου 06, 2017, 07:01:55 πμ »
Καλημέρα !

Εβαλα χορδές, έγιναν οι αναγκαίες διορθώσεις, ξεκουρδίζεται πολύ γρήγορα ... θα περιμένω να δούμε ...

Αν τα βλέπω σωστά : action στο 1ο τάστο 0,6 mm , στο 12ο μου δίνει 1,7 mm ,
 καβαλλάρης : πλάτος 3,5 mm , ύψος 13,0 mm στα καντίνια και 12,5 mm στη μουργκάνα

Πάχος χορδών : ΡΕ 0,53  ,  ΛΑ 0,32  , ΡΕ καντινια 0,25

Πρώτες παρατηρήσεις :

1. Καθιστός , με το ένα πόδι επάνω στο άλλο , είναι μια βολική - εργονομική στάση , κάθεται καλά η καμπύλη του σκάφους στο μπούτι  ;)

σε προκαλεί ευχάριστα για να παίξεις , αλλά

2. Η φωνή είναι αδύναμη, "ρηχή" , έχει μικρή διάρκεια ... θα τρίψω όσο μπορώ το καπάκι μήπως και φτιάξει λίγο ...

[ Invalid Attachment ]

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #179 στις: Φεβρουαρίου 06, 2017, 10:13:09 πμ »
 :-[ :-[
για αρχισε τριβε περιμετρικα το καπακι... 
ΠΟΛΥ!
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Tags: