Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο ἀπὸ Ἐργαστήρια : Μάιος 2016  (Αναγνώστηκε 17418 φορές)

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο ἀπὸ Ἐργαστήρια : Μάιος 2016
« Απάντηση #30 στις: Μαΐου 08, 2016, 06:42:32 μμ »
Ωραίο το κιθαρόνι σου Κώστα , το καπάκι πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας αν δεν με ξεγελάει η φωτογραφία.

Εχω τελειώσει κι εγώ μια σειρά απο κιθαρόνια , (τα τρίδυμα )μελετώντας ουσιαστικά τις διαφορές στον ήχο σε ότι αφορά πανομοιότυπες κατασκευές.
Στα κιθαρόνια που δείχνω παρακάτω έχω ακριβώς τον ίδιο οπλισμό, είναι στο ίδιο καλούπι φτιαγμένα,έχω τις ίδιες διαστάσεις ,την ίδια κλίμακα κλπ , οι μόνες διαφορές που υπάρχουν είναι καθαρά εμφανισιακές (δεν νομίζω οτι παίζει ρόλο αυτο στον τελικό ήχο) και η βασική διαφορά τους είναι το διαφορετικό ξύλο για το σκάφος (καρυδιά-μουριά,το αγαπημένο μου και σφενδάμι)

Είναι πανέμορφες ! Τις αντικρίζω , δεν τις χορταίνω, τις αγαπώ και τις τρεις , νοιώθω και ομολογώ ότι δεν φανταζόμουν πόσο άπληστη μπορεί να είναι η ανθρώπινη ματιά !   
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #31 στις: Μαΐου 12, 2016, 12:10:49 μμ »
ω, ρε μάνα μου κιθάρες! (που είναι ο Στέλιος να σχολιάσει????)

μετά από πέντε μέρες γαστρεντερίτιδας (όπου αυτό που κυρίως έκανα ήταν η ...σύσφιγξη σχέσεων με την λεκάνη της τουαλέτας) προχώρησα κι εγώ λιγουλάκι την κιθάρα, έτριψα με τα radius disks (φωτο προσεχώς) και ασχολήθηκα λιγάκι με την πλάτη (μια "καλλιτεχνική" κι εγώ στα χόρτα γιατί ζήλεψα τον john και τον Ζαρκάδα)

και δυο ροζέτες ("παίζει" κι άλλο σχέδιο, δεν έχω αποφασίσει ακόμα) με καπλαμάδες ευκάλυπτου (?) και zebrano (οι γωνίες είναι τυχαίες, απλώς για οδηγούς τις έχω να μην "φεύγω" πολύ)

[ Invalid Attachment ]

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #32 στις: Μαΐου 12, 2016, 05:20:42 μμ »
Μια πλάτη " on the rocks " και δυο προετοιμασίες για ροζέτα που μοιάζει με ήλιο , μετά από 5 μέρες γαστρεντερίτιδα ! Περαστικά ! Αν και ήδη είσαι καλά !

[ Invalid Attachment ]  

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #33 στις: Μαΐου 12, 2016, 05:32:27 μμ »
(που είναι ο Στέλιος να σχολιάσει????)

...τι να σχολιασω...θα πεσει καμια δικια μου κιθαρα στο ξερο μου το κεφαλι....
(τωρα τις ειδα. μπραβο Νικολα, αντε και καμια κλασικουρα σιγα-σιγα  :) )
πεσαμε σε περιοδο συναυλιων εξετασεων κλπ κλπ κλπ...
αντε να τελειωνουμε εχουμε και αλλες δουλειες μπροστα μας...
μανο, κοιτα η γυναικα μην ζηλευει με την αντιζηλο...
η πλατη τι ξυλο ειναι; ειναι 4 τα κομματια αν καταλαβα καλα;
ρε να δεις που πρεπει να φυτεψουμε και μποκαβιλιες να βγαλουμε καμια φωτο...

ΙΩΣΗΦ ΑΣΕ ΤΑ ΚΟΛΠΑ, ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΦΩΤΟ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΝ ΦΟΡΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΜΠΡΑΖΙΛΙΑΝ ΣΤΡΙΝΚ ΑΠΟ ΚΑΤΩ (ή ακομη καλυτερα τιποτε...)
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #34 στις: Μαΐου 12, 2016, 08:21:05 μμ »
ΙΩΣΗΦ ΑΣΕ ΤΑ ΚΟΛΠΑ, ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΦΩΤΟ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΝ ΦΟΡΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΜΠΡΑΖΙΛΙΑΝ ΣΤΡΙΝΚ ΑΠΟ ΚΑΤΩ (ή ακομη καλυτερα τιποτε...)

... είπα να βοηθήσω λίγο το φίλο μας να γίνει πιο γρήγορα καλά ... εσύ εξάπτεις τη φαντασία ... και θα εκτοξευθεί  {celebrate018} ...

καλή επιτυχία σε όλα τα αυξημένα τρεχάματα !!! 

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #35 στις: Μαΐου 12, 2016, 10:31:39 μμ »
να...
κατι σε μαρακι...

https://www.youtube.com/watch?v=tRcN6AWJ6ls
εκτος ισως απο δυο...

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #36 στις: Μαΐου 13, 2016, 07:58:26 πμ »
Και βλέπεις σε τουαλέτα. Γιώργος + Μαρία = L.f.e 2009-12-4 και σκέφτεσαι....Από ποιόν να τον περνάει ΤΩΡΑ το Μαράκι?

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #37 στις: Μαΐου 13, 2016, 08:34:11 πμ »
ζηλεψα με τις κιθαρες σας...
την ανεβαζω πριν τελειωσει... (θελει κλειδια-χορδες-σεταρισμα-στρωσιμο 100 ωρες... :))
ενα ευχαριστω στην ευγενικη χειρονομια του τζον για τα φιλετα...
και μια φωτο στα σκυλακια... αλλο λουλουδι δεν υπαρχει...ξεχναω το ποτισμα...
θα βγουν καλυτερες (και οι κιθαρες και οι φωτο) του χρονου, οταν:
α) αγορασω επιτελους φωτογραφικη
β) βγουν οι νταλιες και οι τουλιπες
εκτος ισως απο δυο...

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #38 στις: Μαΐου 13, 2016, 03:36:18 μμ »
Τι κάνετε ρε θα με εξολοθρεύσετε
εγώ δε φτιάχνω τώρα τις δοκιμάζω όμως στο πάλκο σχεδόν κάθε Πέμπτη στις 7 στροφές μαζί με άλλα φιλαράκια 8)

https://www.facebook.com/7strofes/

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #39 στις: Μαΐου 16, 2016, 10:32:39 πμ »
ζηλεψα με τις κιθαρες σας...

... αλλο λουλουδι δεν υπαρχει...ξεχναω το ποτισμα...

άμα ζηλεύεις εσύ, εμείς πρέπει να τα κόψουμε από τη ρίζα (τα χέρια μας)

και μια που λέμε για ρίζες, σχετικά με το πότισμα, μερικοί "νοιώθουν" τα φυτά, άλλο όχι... εγώ δυο γλάστρες πήρα ως φοιτητής (να ομορφύνει το σπίτι ντε, ήταν σαν αποθήκη) και τα σάπισα από το πολύ νερό σε δυο μήνες... και παρόλο που τώρα ζω σε κτήμα, σαν μπαξεβάνης παίρνω μηδέν (ευτυχώς "νοιώθει" η γυναίκα μου και τρώμε κανα φασολάκι... εγώ δηλώνω "καλλιτεχνικός διευθυντής" και ξεμπερδεύω)...

Τι κάνετε ρε θα με εξολοθρεύσετε
εγώ δε φτιάχνω τώρα τις δοκιμάζω όμως στο πάλκο σχεδόν κάθε Πέμπτη στις 7 στροφές μαζί με άλλα φιλαράκια 8)

https://www.facebook.com/7strofes/

Νάσο απάνω τους... κι εγώ έπαιξα πρόσφατα μετά από δεκαπέντε χρόνια (? - ούτε που θυμάμαι !!) και γούσταρα τρελά...
να σας βάλω κι εγώ ένα βίντεο με τον φίλο μου τον Απόστολο (που τραγουδάει εκπληκτικά κατά τη γνώμη μου, εγώ στρίβω τσιγάρο) με την κιθάρα (κιθαρόνι Γερμανικό μεσοπολέμου) στην οποία βασίζεται αυτή που φτιάχνω
https://www.facebook.com/disinas/videos/10206564946109155/

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #40 στις: Μαΐου 16, 2016, 10:42:05 πμ »
η πρόοδος του Σαββατοκύριακου (καμάρωσα και το καπάκι αλλά δεν τόχω)

όλα καλά, κλίσεις κτλ. με τα radius disks είναι παιχνιδάκι... αρκετός ιδρώτας βέβαια - αλλά μετά κουμπώνουν όλα... πρέπει να πως πάντως ότι μέχρι στιγμής με τα καλούπια κτλ., η κατασκευή μου φαίνεται σκανδαλωδώς εύκολη σε σχέση με του μπουζουκιού... (πίσω έχει η αχλάδα την ουρά ?)

και επειδή όπως είπα μου άνοιξε η όρεξη και πρέπει και να επιστρέψω την πρέσσα με τις λάμπες, άρχισα να ετοιμάζω τα κυπαρίσσια (τι μυρωδιά είναι αυτή ρε παιδιά, κράτησα τα ροκανίδια σε τούλι για αρωματικό χώρου)...

[ Invalid Attachment ]

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #41 στις: Μαΐου 16, 2016, 09:41:06 μμ »
ΕΣΥ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΜΑΣ ΠΗΡΕΣ ΤΑ ΣΟΒΡΑΚΑ................ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ ΜΑΝΟ.

ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ , ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΠΑΡΤΙΔΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΕΠΙΣΚΕΥΑΖΩ ΕΝΑ ΤΡΙΧΟΡΔΟ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟ ΣΕ CNC.  ΚΑΤ ΑΡΧΗΝ ΑΛΛΑΞΑ ΤΑΣΤΙΕΡΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ Η ΠΑΛΙΑ ΗΤΑΝ ΤΟΞΟ.
ΜΕΤΑ ΚΑΛΥΨΑ ΕΝΑ ΚΑΚΟΒΑΛΜΕΝΟ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΟ ΠΟΥ ΑΦΗΝΕ ΚΕΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΠΛΑΜΑ ΑΥΤΟΝ.
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ ΦΤΙΑΞΙΜΟ ΚΑΡΑΟΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #42 στις: Μαΐου 18, 2016, 11:52:52 πμ »
Παύλος - Ζαρκάδας: εγγύηση
.....

κιθαρονίου συνέχεια:
το καμάρωμα: σκάλα, όλα παράλληλα, ο καβαλάρης ("κολυμπητός", όχι κολλητός) θα "κάτσει" - διόρθωσης (compensation) συμπεριλαμβανομένης  - περίπου 15 μμ από το καμάρι, πάνω στην ενίσχυση. Τα καμάρια βασίζονται όπως είπα στο Γερμανικό κιθαρόνι (ε βέβαια κάνω και τις επεμβάσεις μου, θα δείξει).

Τα καμάρια γενικά τα αποτυπώνω παίρνοντας το καλούπι τους με αυτό το υλικό (στα βιβλιοπωλεία) που είναι σαν πλαστελίνη αλλά στερεοποιείται. Εδώ ένα από άλλη κιθάρα

και το καπάκι από μπροστά να το βλέπω να χαίρομαι...

τελικά για ροζέτα έβαλα έναν άλλον καπλαμά με ωραία νερά που μ' άρεσε, στην επόμενη με το κυπαρίσσι μάλλον θα βάλω αυτήν με το zebrano

και η κόλληση του καπακιού: πρώτη φορά στάθηκα τυχερός σε κάτι που δεν είχα προσέξει (δυο λάθη έκαναν ένα σωστό). Βαρέθηκα να φτιάξω κόντρες με βίδες εσωτερικά στα πλαϊνά και είχα βάλει πηχάκια χιαστί. Σκεφτόμουν λοιπόν "εν τάξει η πλάτη, τώρα πως θα κολλήσω το καπάκι χωρίς να μου γυρίσουν προς τα μέσα τα πλαϊνά μόλις βγάλω τα πηχάκια?" μάλιστα συζήτησα και με τον ΚαΠα και τελικά αποφάσισα να τις φτιάξω τις κόντρες. Πριν τις βάλω, σκέφτομαι "δεν μετράω χωρίς τα πηχάκια να δω τι γίνεται" και για καλή μου τύχη (προφανώς είχα βάλει τυχαία τα πηχάκια σε "κατάλληλες" θέσεις και πίεζαν μονόπαντα τα πλαϊνά με αποτέλεσμα να στενεύει το σκάφος στο καπάκι και όταν τα 'βγαλα ήρθαν εκεί που ήθελα) χωρίς πηχάκια όλα ήταν ακριβώς εκεί που έπρεπε με ακρίβεια μισού χιλιοστού (μήκος, πλάτη πάνω καμπάνας και μέσης) - με μοναδική εξαίρεση την κάτω καμπάνα που θα είναι περίπου 1,2 χλστ. στενότερη μπροστά.
Ε,  για μένα αυτό "περνάει".

Κόλλησα λοιπόν το καπάκι - και σχεδόν αμέσως το ξεκόλλησα. Το λάθος: χωρίς τις εσωτερικές κόντρες να πιέζουν το σκάφος πάνω στο καλούπι, σφίγγοντας με το λάστιχο το σκάφος υποχωρούσε χιλιοστό το χιλιοστό όλο και βαθύτερα "μέσα" στο καλούπι (όπου ήταν οι βίδες που περνούσα το λάστιχο) - με αποτέλεσμα στο τέλος το καπάκι να "φιλήσει" το καλούπι και μια πολύ χαλαρή κόλληση που σε κάποια σημεία είχε και χαραμάδες.

ξανά έξω, καθάρισμα - τρίψιμο στο radius και αυτή τη φορά έβαλα το radius disk από κάτω, στερεώνοντας το καλούπι απάνω του ώστε το σκάφος να πατάει στο disk και να μην μπορεί να μετακινηθεί σε σχέση με το καλούπι. Ευτυχώς είχα και γαντζάκια κατάλληλα (αυτά γίνονται περί τις μιάμισυ τα ξημερώματα) και αυτή τη φορά κόλλησα πολύ καλά.

[ Invalid Attachment ]

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #43 στις: Μαΐου 18, 2016, 12:10:38 μμ »
Μανο καλημερα
πολλα μπραβο για την μεχρι τωρα πορεια της κατασκευης σου...
εχουμε ετοιμες και τις κιθαροφανελες, εισαι ετοιμος βλεπω να αλλαξεις ομαδα!

-μερικες "διορθωσεις", παντα κατα την δικια μου γνωμη-αποψη:
 το καλουπι "πρεπει" να ειναι λιγο μικροτερο (σε παχος) για να μπορεις να δουλευεις και καπακι και πλατη (6 το πολυ 7 εκ).ετσι εισαι οριακα
-δεν χρειαζονται λαστιχα, αλλα σφικτηρες γυρω-γυρω (οπως εχεις στο κατω μερος)
-στα καμαρια μετρα βαρος και οχι διαστασεις (π.χ. αν παρεις εναι "πυκνοτερο" ξυλο, θελεις μικροτερες διαστασεις)
-επισης στο καπακι παντα να μετρας το τελικο βαρος πριν την κολληση (δικη μου εκτιμηση) γιατι παιζει το σημαντικοτερο ρολο

και μια προτροπη: μην ξεχασεις τις κοντρες μεσα πριν την πλατη...
αν πας σε ενα μαγαζι χρωματων-σιδηρικων μπορεις να παρεις (θα σου στειλω φωτογραφια) ενα ματζαφλαρι που περιστρεφοντας το τεντωνει. θα βαλεις 2 ξυλακια με τις καταλληλες καμπυλες στις ακρες του ματζαφλαριου και εισαι οκ χωριςνα μπλεκεις με χιαστι...

αρκετοι εχουν 3 τετοια (3 καμπυλες, 2 εξωτερικες 1 εσωτερικη)
εκτος ισως απο δυο...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #44 στις: Μαΐου 18, 2016, 12:22:44 μμ »
Στέλιο ευχαριστώ ειλικρινά για τις συμβουλές. Για το βάρος το έχεις ξαναγράψει αλλά ομολογώ το είχα ξεχάσει... θα το θυμάμαι τώρα, μάλλον θα μου λύσει πολλές απορίες το ζύγισμα...

Όσο για το σκάφος, έκλεισε. Την πλάτη την είχα ήδη κολλήσει. Αυτό που λέω ότι ήμουν τυχερός αφορά στις διαστάσεις - καθετότητα που ήρθαν σωστά αφού έβγαλα τα χιαστί. Μετά κόλλησα το καπάκι.
Αν κατάλαβα καλά, "ματζαφλάρια" (εγώ τα λέω "εντατήρες") εννοείς αυτά τα μακρόστενα "στριφτάρια" (έτσι τα' λεγε ο θειός μου στην βάρκα που τα είχε να τεντώνει τα ξάρτια του καταρτιού) - στην ουσία διπλά παξιμάδια και βίδες μακριές με ανάποδα πάσα ώστε γυρνώντας σε μία κατεύθυνση να προεκτείνονται ή να μαζεύονται και οι δύο βίδες.
Τα έκανα χτες βράδυ νωρίς, αλλά τελικά δεν χρειάστηκε να τα χρησιμοποιήσω (λέμε τώρα, κάτσε να ξεκαλουπώσω, κολλάω με ψαρόκολλα για τυχόν πισωγυρίσματα)

Το καλούπι έχει φάρδος 62 χλστ. απλώς είναι κιθαρόνι και είναι λίιιιγο πιο στενό (~ 80-90). Όσο πάει μαθαίνω.
Τα λάστιχα τα έβαλα γιατί (και πάλι) βαρέθηκα να φτιάξω σφιγκτήρες (με βίδες και ξύλινες ροδέλες, πως λέγονται αυτά ? - ξεχνάω). Οι σφιγτήρες που βλέπεις στην μεν πρώτη φωτό πιάνουν καπάκι πλάτη (με ξυλαράκια πίσω να μην πληγώσω την πλάτη) στην δεύτερη πιάνουν το καλύπι πάνω στο disk.
Σιγά σιγά θα φτιάξω και σφιγκτήρες πάντως, δεν μ 'αρεσε η σαμπρέλα αυτή τη φορά, έφαγα και τα χέρια μου στα γαντζάκια.
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 18, 2016, 12:50:40 μμ από Μάνος Τουρπάλης »

Tags: