Αποστολέας Θέμα: Λυρα με συμπαθητικες χορδες  (Αναγνώστηκε 26272 φορές)

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
Απ: Λυρα με συμπαθητικες χορδες
« Απάντηση #90 στις: Δεκεμβρίου 26, 2015, 11:29:58 μμ »
Νικολιό χαρά στο κουράγιο και την υπομονή σου. Αισθάνομαι αλληλέγγυος στην όλη σου προσπάθεια , ναναι καλά και τα παιδιά που σε βοηθάνε. Από ένστικτο (όχι από γνώση) νοιώθω ότι θα τα καταφέρεις. Καλή χρονιά !
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

nikolios

• Full Member
« Απάντηση #91 στις: Δεκεμβρίου 30, 2015, 08:00:05 μμ »
Ρε παιδια σας ευχαριστω και ελπιζω να μη σας (και με) απογοητεύσω η αλήθεια ειναι οτι πικραθεικα λιγο οταν προτοπαιξα αλλα τωρα που θα ξανακολλησω το καπακι και καποιες αλλαγες στους καβαλαριδες πιστευω κατι θα γινει ;)
Δεν εχω ασχολειθει πεντε μερες γιατι ειμαι σε mood μουσικης μελετης... αυριο-μεθαυριο...

nikolios

• Full Member
« Απάντηση #92 στις: Δεκεμβρίου 31, 2015, 10:33:30 μμ »
Τρεις ωρες πριν μπει το 2016 εφτιαξα την καλύτερη ψαροκολα που 'χω κανει μεχρι τωρα και κόλλησα το καπακι για τριτη και φαρμακερη φορα... το εδεσα και τ'αφησα εξω να παγωσει η κολλα... αν και.. με ενα βαθμο που εχει εξω, αν το κραταγα 5' στα χερια θα ηταν ετοιμο ;D ;D ;D

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Αριθμός κατασκευών: -
  • Περιοχή: Αθήνα.
« Απάντηση #93 στις: Ιανουαρίου 01, 2016, 12:07:06 πμ »
Nikolio γιατί δεν το κολάς με ρακόλ ή τιτεμποντ ή ακόμα και με ατλακόλ κρυσταλιζέ και αυτό για ένα δυνατό κόλημα,
και κολλάς με οστεόκολλα όταν είσαι σίγουρος άλλο όργανο.
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #94 στις: Ιανουαρίου 01, 2016, 11:22:55 πμ »
ΕΧΕΙ  ΕΞΩ ΕΝΑΝ ΒΑΘΜΟ ΚΑΙ Τ ΑΦΗΣΕΣ ΝΑ ΚΟΛΛΗΣΕΙ?
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΥΤΑ. ΚΑΤ ΑΡΧΗΝ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 10 ΒΑΘΜΟΥΣ ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ...........................ΠΟΤΕ!!!!!!!
ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΠΑΝΤΩΣ ΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑΥΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΩΝ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

nikolios

• Full Member
« Απάντηση #95 στις: Ιανουαρίου 03, 2016, 05:57:50 μμ »
Παιδια το καπακι κολλησε καλυτερα απο ποτε εχει πατησει σε ολες τις πλευρές ισα και ομορφα. Την προηγούμενη φορά το εδεσα με σπαγκο.. και ειχε κρατησει κομματακια η ψαροκολλα, τωρα το εδεσα με λάστιχο απο σαμπρελα και εσφιξε καλα (μια ευγενική χορηγία του john2004 που για ακομα μια φωρα με ξελασπωσε) και γενικα εκατσε το καπακι.
Κωστα... δεν το ξερα αυτο που βεβαια.. λογικο μου ακουγεται αλλα το κολλησα μεσα στο σπιτι οποτε ειχα θερμοκρασια δωματιου και μετα απο καμια ωρα το εβγαλα εξω να παγωσει... λες να εχω κανα θεμα.. παντος εχει κατσει μια χαρα..
Τωρα διορθωση σε καβαλαριδες πανω κατω και μπορει ενα μεγαλυτερο χορδοδετη και πιο ομορφο γιατι ειναι λιγο πρωτογονος αυτος που εφτιαξα σαν των flintstones ;D......... και βλεπουμε αποτελεσματα...

snowthanos

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρύδια
« Απάντηση #96 στις: Ιανουαρίου 07, 2016, 08:46:49 μμ »
ο ζαρκ έχει απόλυτο δίκιο. κόλλησα μια ταστιερα με αρκετό κρύο  στο εργαστήριο και όταν πηγα να βαλω ταστα την πήρα στο χέρι
Είμαι κουλός αλλά δεν το βάζω κάτω.

nikolios

• Full Member
« Απάντηση #97 στις: Φεβρουαρίου 07, 2016, 05:37:16 μμ »
Παιδια τωρα που κανει κοιλια η δουλεια παλι, θα τελιωσω τη λυρα και θα την παρουσιασω μπορει να μην μου παρει ολες τις συμπαθητικες χορδες λογο μαλακιας... :D

nikolios

• Full Member
« Απάντηση #98 στις: Αυγούστου 02, 2016, 03:25:59 μμ »
Τα καταφερα σχοδον ενα χρονο μετα ευχαριστω για τις πληροφορίες ολους σας
φινίρισμα λουστραρισμα στολισμα κ.α. Αθανασιος Λουκοπουλος
καπακι: κεδρος ελληνικος
σκαφος: ευρωπαϊκή καρυδια (ανοιχτοχρωμη πολυ σκληρη)
ταστιερα: εβενος

nikolios

• Full Member
« Απάντηση #99 στις: Αυγούστου 02, 2016, 03:29:00 μμ »
Λυρα με 18 συμπαθ. Χορδες.

insect

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 2.617
« Απάντηση #100 στις: Αυγούστου 02, 2016, 08:16:41 μμ »
Μπράβο φίλε  {celebrate004}
πρώτη κατασκευή;
σε δυσκόλεψε κάτι ;
ηχό αν μπορείς ανεβασε

nikolios

• Full Member
« Απάντηση #101 στις: Αυγούστου 03, 2016, 02:05:58 μμ »
Ααα ναι σορυ συντομα βιντεο. και οι δυσκολιες ηταν πολες γιατι ηταν πρωτη φορα που εκανα κατι τετοιο
οι μεγαλες ας πουμε δυσκολιες ηταν το πως θα την οπλισω με χορδες και θα περνουσαν χωρις να ενοχλουν τα δαχτυλα οταν παιζω και να μην μπερδευονται οι χορδες μεταξυ τους στα κλειδια και στον χορδοκρατη κατω.

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
« Απάντηση #102 στις: Αυγούστου 05, 2016, 02:05:58 μμ »
Φίλε nikolios , συγχαρητήρια καί ἀπό ἐμένα !!! Καί γιά πρώτη κατασκευή !!! Θά ἔλεγα σχεδόν ἐπαγγελματική !!!
Μόνο ὁ τρόπος ἐνώσεως τοῦ χορδοκράτη μέ τό σκάφος ( ἑξάγωνη βίδα μέ ροδέλλα ) , σταθερός εἶναι μέν , ἀλλά ὄχι τόσο ταιριαστός γιά ὄργανο , δέν γνωρίζω πῶς βελτιώνεται ...
Οἱ συμπαθητικές γιατί εἶναι 18 ; Σέ ποιές νότες εἶναι κουρδισμένες ; Ἀπό τήν μεριά τῆς λεπτῆς χορδῆς ὑπάρχει γιά αὐτές ἄνω καβαλλάρης ; Στό κάτω μέρος ὑπάρχει καβαλλάρης γι' αὐτές , ἤ δένονται ἀπ' εὐθείας στόν χορδοκράτη ; Τά κλειδιά τους στρίβουν μέ τό χέρι ἤ μέ τό εἰδικό κειδί πού κουρδίζουμε τό κανονάκι ; Ἄν θέλεις ἀνέβασε πιό κοντινές φωτογραφίες στά σημεῖα πού προαναφέρω .
Ἐπειδή δέν μπορῶ ν' ἀκούσω τόν ἦχο της , πές μου , παίζεις λύρα ;
Εὐχαριστῶ , καλή συνέχεια !!!

nikolios

• Full Member
« Απάντηση #103 στις: Αυγούστου 21, 2016, 03:18:47 μμ »
Η σημπαθητικες κουρδιζονται η χρωματικα η τονικα η λυρα ειναι σολ ρε λα
Η μια περιπτωση ρε-μι υφεση-μι φυσικο-φα-φα διεση-λα κλπ.
Και η αλλη περιπτωση να τις κουρδισεις ολες σολ ρε λα. Εμενα μ αρεσει η πρωτη περιπτωση.
Τα κλειδια των συμπαθητικων ειναι απο κανονακι οποτε τα κουρδιζεις με αυτο του κανονακιου
Και οι συμπ. χορδες περνανε απο τρυπες που ανοιγεις στον καβαλαρη κατω απο τις βασικες τρεις που παιζεις.
Οσο για τις βιδες υπαρχουν καποιες που ερχονται προσωπο τυφλες μπρουτζινες πολυ ωραιες αλλα βγενουν σε στανταρ υψος που δεν το μετρισα στην αρχη δεν το ξερα και τις πουλανε ανα 100-200ες και σου βγενει 1-1,5€ το τεμαχιο

Dimitris_naxos

• Newbie
  • *
« Απάντηση #104 στις: Δεκεμβρίου 19, 2016, 08:47:10 μμ »
Kαλησπερα παιδια.

Εφτασαν στα χερια μου μεσω ενος ξαδερφου 2 φοβερα κομματια σφενδαμου και εδω και λιγο καιρο εχω ξεκινησει κ εγω την δημιουργια μια λυρας οπως η παραπανω κατι που το ηθελα εδω και χρονια και θα μου εμενε καημος.

Θελω να ρωτησω κατι για το συνηθες προβλημα του καπακιου.Ως γνωστον ο κεδρος λιβανου ειναι ενα ξυλο σπανιο που δεν υπαρχει ευρεως στο εμποριο αρα και δυσκολο να το προμηθευτουν ερασιτεχνες οπως εμενα.Τελειως τυχαια επεσα πανω σ ενα κομματι κεδρου(Αμερικης) του οποιου η κανονικη του χρηση δεν εχει καμια σχεση με οργανοποιια αλλα συμπτωματικα ειναι ιδανικο.Και στα νερα και στο μεγεθος και σε ολα.

Θελω την γνωμη σας.Να το προχωρησω????Περα απ τις ιδιοτητες του κεδρου Λιβανου οσο αφορα την αντοχη κτλ θα υπαρχει μεγαλη αποκλιση στην ποιoτητα του οργανου οσον αφορα τον ηχο???