Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο ἀπὸ Ἐργαστήρια : Μάιος 2015  (Αναγνώστηκε 35722 φορές)

BOULIS13

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: kung-fu - street fight - ελληνορωμαϊκη
  • Αριθμός κατασκευών: 7*1/2
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο ἀπὸ Ἐργαστήρια : Μάιος 2015
« Απάντηση #60 στις: Μαΐου 15, 2015, 01:39:24 μμ »
.......όπου βλέπεις "συντελεστές διόρθωσης" ...... "σταθερές" χωρίς διάσταση......και δέκα πιθανούς τρόπους επίλυσης...

...μακριά..

το φαινόμενο δεν είναι προσομοιωμένο επαρκώς ή  σωστά ...
...ή κρύβει "χαοτικές" συμπεριφορές.....που κανείς δεν έκανε τον κόπο να προσδιορίσει... :'(

....τότε απευθύνεσαι στο μάγο.....της φυλής... 8) 8) 8)

..αν λείπει ο μάγος "για δουλειές"  >:(........βράσε ένα φύλλο εξελ με πέντε φύλλα φασκόμηλο και "διάβασε" το ατμό που βγαίνει.. :-[
...εγώ το πίνω κιόλας... :-X

τώρα μου΄ρθε και ένα καλό......βάλε στην τρύπα ένα κλείστρο από παλιά φωτογραφική .... φωτοφράκτη το έλεγαν νομίζω..
...και με το σχετικό ντιζάκι (μηχανικό) που είχε (θυμάμαι κάτι ρώσικες που διέλυσα κάποτε).......μπορείς να αυξομειώνεις αναλογικά (με την έννοια του συνεχούς και όχι κβαντισμένου)......(τι λέω ο που....ης πάλι;;)......το άνοιγμα..... :-[

υπενθύμιση....τέτοια ώρα δεν πίνουν....
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 15, 2015, 02:07:02 μμ από BOULIS13 »
κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #61 στις: Μαΐου 15, 2015, 02:05:56 μμ »
Παράθεση από: BOULIS13
... >:(........βράσε ένα φύλλο εξελ με πέντε φύλλα φασκόμηλο και "διάβασε" το ατμό που βγαίνει.. :-[
...εγώ το πίνω κιόλας... :-X

ε να σου στείλω τα καμάρια (φλαμούρι με ολίγη από ψαρόκολλα) να βράσεις ένα τήλιο...

Παράθεση από: BOULIS13
.......όπου βλέπεις "συντελεστές διόρθωσης" ...... "σταθερές" χωρίς διάσταση......και δέκα πιθανούς τρόπους επίλυσης...

...μακριά..

το φαινόμενο δεν είναι προσομοιωμένο επαρκώς ή  σωστά ...
...ή κρύβει "χαοτικές" συμπεριφορές.....που κανείς δεν έκανε τον κόπο να προσδιορίσει... :'(

λοιπόν να η συνεισφορά μου στην επιστημονική οργανοποιϊα  ;D : την εποχή που έφτιαξα το εξελ μετρούσα μανιωδώς διάφορα όργανα (γεωμετρικά χαρ/στικά μόνο, σαν αρχείο μεγεθών), μεταξύ των οποίων κιθάρες (μια dreadnought, μια κλασσική και ένα κιθαρόνι γερμανικό), διάφορα μπουζούκια κτλ.
Όσο πιο μεγάλο είναι το όργανο (ηχείο), τόσο πιο πολύ πλησίαζε το εξελ σ' αυτό που μετρούσα (π.χ. κιθάρες). Από τρίχορδο και κάτω είχε αποκλίσεις, στον μπαγλαμά δε καμμία σχέση. Για αυτό και στο μπουζούκι και στον τζουρά έφτιαξα μικρότερες τρύπες απ' όσο έλεγε το εξελ (με αυθαίρετη διόρθωση, στο μπουζούκι βγήκε), προφανώς θέλει κι άλλο ψάξιμο - το οποίο βεβαίως δεν προτίθεμαι να κάνω. Αρκετά το ζαλίσαμε ήδη.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #62 στις: Μαΐου 15, 2015, 06:07:17 μμ »
Κυριε Μανο, αφηστε τα αυτα...

πες οτι δεν σου αρεσε το ελατο, και ηθελες να βαλεις κεδρο μοσκοβολιστο, να κελαηδησει το οργανο...

http://www.luthier.gr/index.php?topic=213.msg2024#msg2024
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 18, 2020, 12:45:45 μμ από steliosguitar »
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #63 στις: Μαΐου 15, 2015, 07:16:55 μμ »
Κάποτε που ρωτούσα τον Παύλο Γύπα για διαστάσεις κτλ, μου απάντησε : "Ο ήχος ενός οργάνου είναι πολλά παραπάνω πράγματα από τη γεωμετρία του".

Τότε δεν καταλάβαινα και πολύ τι εννοούσε ακριβώς αλλά με τον καιρό όλο και περισσότερο έρχομαι στα λόγια του. Αλλά που θα πάει, ας ελπίσουμε ότι σε καμιά πενηνταριά χρόνια κάτι θα έχουμε καταλάβει ακόμα.  :'(
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #64 στις: Μαΐου 15, 2015, 10:10:29 μμ »
Παναγιωτη ασ' τα αυτα!
εσυ του γλυκομιλας του ξυλου, το χαϊδευεις, του ψιθυριζεις, στο τελος ειστε ενα...
και αυτο σ' ακουει παντα...
εκτος ισως απο δυο...

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #65 στις: Μαΐου 16, 2015, 09:32:10 πμ »
Μάνο πως μπόρεσες να χαλάσεις τοσο όμορφο καπάκι?
Και να αντικαταστήσεις τα όμορφα ανοικτά χρώματα  με τά σκούρα τού νέου καπακιου :(

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #66 στις: Μαΐου 16, 2015, 11:57:29 πμ »
Κυριε Μανο, αφηστε τα αυτα...
]

εσύ με πειράζεις με φαίνεται...

Κάποτε που ρωτούσα τον Παύλο Γύπα για διαστάσεις κτλ, μου απάντησε : "Ο ήχος ενός οργάνου είναι πολλά παραπάνω πράγματα από τη γεωμετρία του".

Τότε δεν καταλάβαινα και πολύ τι εννοούσε ακριβώς αλλά με τον καιρό όλο και περισσότερο έρχομαι στα λόγια του. Αλλά που θα πάει, ας ελπίσουμε ότι σε καμιά πενηνταριά χρόνια κάτι θα έχουμε καταλάβει ακόμα.  :'(

... και λίγα λες Παναγιώτη... προφανώς συμφωνώ απόλυτα και τόχω γράψει κάπου ότι ένα όργανο είναι πολλά πράγματα μαζί, ταυτόχρονα και αδιαίρετα...

που με φέρνει στο επόμενο θέμα (μιας που τα κατάφερα και "διαίρεσα" το καπάκι)  ;D

Μάνο πως μπόρεσες να χαλάσεις τοσο όμορφο καπάκι?
Και να αντικαταστήσεις τα όμορφα ανοικτά χρώματα  με τά σκούρα τού νέου καπακιου :(

Νάσο η ερώτησή σου έχει δύο έννοιες, φαντάζομαι εννοείς "πως πήρα την απόφαση" ? η απάντηση είναι ότι δεν μου άρεσε ο ήχος, επομένως είχα τις εξής επιλογές:
να το κρεμάσω στον τοίχο για διακόσμηση
να το χαρίσω σε κανέναν (πολύ) φίλο αλλά χωρίς απαιτήσεις, εξηγώντας ότι δεν παίζει και πολύ καλά
να προσπαθήσω να το κάνω να παίξει

ε, επέλεξα το τρίτο.

Τώρα για τα χρώματα, κι εμένα μου άρεσε πολύ το παλιό σχέδιο και χρώματα, θα ήθελα να είχε σωθεί και να αλλάξω μόνο καμάρια.  Αφού έγινε,  αφενός δεν είχα έλατο πρόχειρο, αφετέρου δεν τελειώσαμε ακόμα... κι έπειτα θα ξανακάνω όμοιο με το παλιό, δεν πετάω τίποτα ούτε από ιδέες ούτε από σχέδια.

Αν πάλι εννοείς πως τα κατάφερα και το χάλασα, ε τι να πω, πρόσεχα όσο μπορούσα αλλά κάποια στιγμή η σπάτουλα άρχισε να "ανηφορίζει" μέσα στο πάχος του καπακιού χωρίς να το καταλάβω... (στον πίσω τάκο έγινε η ζημιά, την "έστειλε" προς τα πάνω) όταν την είδα να ξετρυπάει ήταν πλέον αργά... δεν πειράζει, όσο ζω μαθαίνω...

Νάσος

• Hero Member
« Απάντηση #67 στις: Μαΐου 17, 2015, 10:27:19 μμ »
Μάνο εννοώ να το χάριζες ή να το άφηνες στην άκρη για το επόμενο

σιγά σιγά βάζω και τα καμάρια στη χοντρή

η λεπτή περιμένει να στεγνώσει καλά το νίτρο για το γυάλισμα

Θάνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Σφενδαμος
« Απάντηση #68 στις: Μαΐου 17, 2015, 11:22:59 μμ »
Εχω χασει επεισοδια?
Νασο ποια ειναι η χοντρη (που λεει στα παιδακια...νιξ φαι)  ;D
Les paul με καμαρια???

Νάσος

• Hero Member
« Απάντηση #69 στις: Μαΐου 17, 2015, 11:42:51 μμ »
http://www.luthier.gr/index.php?topic=1067.msg41839#msg41839
Αυτη ειναι η χοντρη, η  Les Paul αργει ακομα ;D

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #70 στις: Μαΐου 18, 2015, 06:55:04 πμ »
Εχω χασει επεισοδια?

βρε - βρε, καλως τον θανο!
τελειωσαν οι υποχρεωσεις της ομαδας στα εξωτερικα, και εχουμε δυναμικο καμ μπακ της κιθαρομαδας...
νασο, ειναι τρελα με τα εφ-χολς της!

εκτος ισως απο δυο...

atlas

• Full Member
« Απάντηση #71 στις: Μαΐου 20, 2015, 12:13:07 μμ »
Αγαπητοί φίλοι γεια σας και πάλι. Είπα να φτιάξω ένα καλούπι για τρίχορδο (μη με ρωτάτε γιατί καθώς για κλασικές κιθάρες πήγαινα).
Σχέδιο ,διαστάσεις δικά μου που με το τρίψιμο άλλαξαν κατά την πορεία(έμαθα ότι με ράσπα κοντρα πλακέ δεν τρίβεται εκτός κι αν είσαι ναυαγός),να ναι καλά ο δίσκος και το χέρι στο τέλος.Εμφανώς δεν είναι τέλειο όπως των παιδιών που έχω δει εδώ μέσα, κι έγινε η διαμόρφωση περισσότερο με το μάτι.
Παραθέτω εικόνες με τους υποψήφιους τάκους και μερικές ερωτήσεις.
"Τα πάντα ρει"

atlas

• Full Member
« Απάντηση #72 στις: Μαΐου 20, 2015, 12:26:51 μμ »
Ερωτήσεις:
1.Μπροστινός τάκος(δεν μου φθανε το κομμάτι φλαμούρι και πρόσθεσα κομματι κοντρα πλακε,ειναι εντελως λαθος ή να το αφήσω?)
2.Πίσω τάκος πόσο να τον κάνω και τι σχήμα,ορθογώνιο με στρογγύλεμα των άνω γωνιών? διαστάσεις?τοποθέτηση?
3.Κολάντζα, πόσο υψος να της δώσω(βλέπετε χάρακα),10εκ, 9εκ ? λιγότερο?
4.Πως να χαράξω πάνω στο καλούπι τις θέσεις των φιλέτων μεταξύ των ντουγών?(ντούγιες->ντουγών, κλίνεται?)με κλωστή?έλασμα μεταλλικό να αγκαλιάζει το καλούπι?

υ.γ χονδρικά το καλούπι θα ειναι περιπου 36εκ μηκος, 23εκ πλατος,16 και κατι υψος(οταν τελειωσει θα τα γραψω αναλυτικα)
"Τα πάντα ρει"

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #73 στις: Μαΐου 20, 2015, 01:40:41 μμ »
θα κάνεις ... κλασικό μπουζούκι κι όλα εντάξει.  ;D

1. ο τάκος μπορεί να γίνει σε δυο κομμάτια, προσωπικά δεν θα έβαζα κόντρα πλακέ σε τελείωμα. Υπάρχει ένα θέμα όπου ο sakkalis (αν δεν κάνω λάθος) έχει ανεβάσει μια φωτο με τάκο "σάντουιτς" με (λεπτότερο) κόντρα πλακέ ενδιάμεσα, ψάξε λίγο τα σχετικά θέματα. Από περιέργεια, πόσο είναι το μήκος του τάκου ? λίγο παχύ μου φαίνεται το κόντρα πλακέ. Ίσως φτάνει το φλαμούρι ή γίνεται και με άλλο τρόπο: προσθήκη μπροστά (προς την ένωση), το είχα κάνει στο πρώτο μπουζούκι και μάλιστα αφού ξεκαλούπωσα (από λάθος έκοψα βαθειά τον τάκο - κόλλησα μια φετούλα σφεντάμι 5 χλστ που καλύφθηκε με την γραβάτα).

2. προσωπικά τον κάνω αφού ξεκαλουπώσω, μακρόστενο κι όσο χρειάζεται για να καλύψω τις ενώσεις των ντουγών (κι εγώ το κλίνω) στο σημείο σύγκλισης. Νομίζω ότι με μήκος κανα δυο εκατοστά max πάνω από το σημείο σύγκλισης και φάρδος 4-5 εκ. είσαι καλυμμένος σε κάθε περίπτωση. Πάχος όσο χρειάζεται να μην ξετρυπάνε οι βίδες του χορδοκράτη. Έχω δει μαντολίνα χωρίς πίσω τάκο, μόνο μια φλούδα όσο η ντούγα, σαν "εσωτερική κολλάντζα".

3. πάλι 1-2 εκ. ψηλότερη από το σημείο σύγκλισης. Αν θες μπορείς και ψηλότερη βέβαια, αρκεί να επιτρέπει το καλούπι. Δεν ξέρω τι έχεις αποφασίσει, πάντως όσο πιο ψηλά κάνεις την σύγκλιση τόσο πιο εύκολα κλείνει το σκάφος. Στο πρώτο μπουζούκι μου (που έχει παρόμοιο σχήμα αλλά και αρκετά ρηχότερο καλούπι) είχα κάνει σημείο σύγκλισης στα 3,5 εκ. και μου βγήκε ο πάτος. Στο δικό σου νομίζω γύρω στα 6 θα είναι καλά. Επίσης για την κολάντζα - μάλλον θα το έχεις διαβάσει, αλλά το ξαναγράφω -  να προσέξεις ιδιαίτερα το καλουπι να
τελειώνει προς το σκάφος απολύτως ευθύγραμμα και με περίπου ίδια γωνία ως προς το καπάκι σε κάθε σημείο του περιγράμματος, η κολλάντζα δεν μπορεί να πάρει διπλή καμπυλότητα (εκτός αν ξεκινήσεις από φάρδος 15-20εκ. και πλανίζεις στον αέρα).

4. Αν θες χάραξη για οδηγό στην κατασκευή (φάρδη ντουγών), αρκεί κλωστή. Αν θες να δεις πως θα "έρθουν" οι ντούγιες με την καμπύλωση, έλασμα.

Καλή συνέχεια.

« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 20, 2015, 02:11:46 μμ από Μάνος Τουρπάλης »

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #74 στις: Μαΐου 20, 2015, 02:05:23 μμ »
για να οπτικοποιήσω λίγο τα προηγούμενα, μερικές φωτογραφίες από το τελευταίο σκαφάκι:

σημείο σύγκλισης:

το σημείο σύγκλισης είναι για το αριστερό τμήμα 7 εκ. και για το δεξί 8 εκ. (το σκάφος το έκανα με περισσέματα και κάποια στιγμή μου τέλειωσαν τα μεγάλα κομμάτια  ;D ). Το δεξί βγήκε πολύ ευκολότερα και με λιγότερη φύρα στο πλάτος των ντουγών: για να στρώσουν οι ντούγες που παίρνουν την γωνία του σκάφους χρειάστηκα αρχικό πλάτος 2,5-3 εκ. ενώ σε όλες τις άλλες 2 (για τελικό φάρδος ντούγας 16 χλστ.). Ο λόγος είναι ότι για να πάρει τη γωνία πλανίζεις πολύ πράμα.

Πλαινάρια:

δεν το αναφέρεις, αλλά για μένα αυτό ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα στο πρώτο σκάφος, τα γράφω εδώ μιας και είναι το πρώτο σου. Το κομμάτι που βλέπεις έχει αρχικό φάρδος 8 εκ. για να καταλήξει περίπου στα 6. Ο λόγος είναι ο ίδιος, τα πλαινά πρέπει να "παντρέψουν" δυο καμπυλότητες, αυτή που έρχεται από την τελευταία ντούγα και αυτή του καπακιού, που μπορεί να διαφέρουν πολύ. Γενικά χρειάζεται αρκετό πλάνισμα, το οποίο μάλιστα (κατά την γνώμη μου) δεν μπορεί να γίνει σε τραπέζι με σταθερό ροκάνι - τουλάχιστον εγώ δεν το κάνω έτσι: παίρνω το πλαινό στο ένα χέρι και το ροκάνι στο άλλο και πλανίζω "στον αέρα"

και μια φωτό από τον τάκο (ο μπροστινός ένα κομμάτι είναι, απλώς είχα κάνει δοκιμές για χρώμα)

[ Invalid Attachment ]

Tags: