Αποστολέας Θέμα: Κατασκευή μπαγλαμά από νέο μέλος-αρχάριο.  (Αναγνώστηκε 37015 φορές)

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
Απ: Κατασκευή μπαγλαμά από νέο μέλος-αρχάριο.
« Απάντηση #90 στις: Αυγούστου 18, 2014, 05:38:40 μμ »
Παχύμετρο.Ναι,έχω.

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #91 στις: Αυγούστου 18, 2014, 05:58:45 μμ »
Μάλον κάτι τέτοιο εννοείται ότι πρέπει να βάλω για παραπέτι.Είναι 1cm μήκος και 2mm φαρδος και το χρησιμοποιώ για να φτιάξω το σκαρί από ξύλινα καραβάκια.Το ένα είναι σουηδικό και το άλλο παλίσανδρος,Αυτά τα λυγίζω με ένα είδος τανάλιας με ένα κάθετο δόντι που δεν κόβει το ξύλο,απλός το πιέζει κατά κάθετα κάνοντας μια αυλακιά λεπτή,με αποτέλεσμα να κάνει κούρμπα χωρίς να σπάει.Δέν ξέρω όμως άν κάνει για την δουλεία μας.

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #92 στις: Αυγούστου 18, 2014, 06:15:49 μμ »
Αυτά τα λυγίζω με ένα είδος τανάλιας με ένα κάθετο δόντι που δεν κόβει το ξύλο,απλός το πιέζει κατά κάθετα κάνοντας μια αυλακιά λεπτή,με αποτέλεσμα να κάνει κούρμπα χωρίς να σπάει.Δέν ξέρω όμως άν κάνει για την δουλεία μας.

Ρίξε υπότιτλους γιατί θα σώσεις κόσμο...

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #93 στις: Αυγούστου 18, 2014, 06:28:21 μμ »
Τί εννοείς πάλι βρέ metallika.Ονομα και φωτογραφίες από το εργαλείο;Αν ναι πές μου να βγάλω.Πρόσεξε όμως.Επειδή αφήνει αυλακιές δεν κάνει για κομάτια που φαίνονται.Εγώ κάνω,να φανταστείς πρώτα το σκαρί από το καράβι με σουηδικό και μετά από πάνω το πέτσομα με πολύ λεπτές φλούδες παλίσανδρου η βέγγε.

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #94 στις: Αυγούστου 18, 2014, 06:33:03 μμ »
όνομα, φωτογραφίες, οικογενειακή κατάσταση και όλα τα σχετικά  :-X

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #95 στις: Αυγούστου 18, 2014, 06:44:22 μμ »
Οκ matallika πάρε.Πένσα κουρμπαρίσματος ξύλου απο κατάστημα μοντελισμού.Υπάρχει και για σωληνάκια φρένων για συνεργεία αλλά δεν έχει καμία σχέση.Επειδή είναι πλαστική μην κάνετε το λάθας να πιέσετε πολύ γιατί θα την πάθετε όπως εγώ με την πρώτη.Άν θέλετε να κάνετε πολύ μικρή καμπύλη κάνετε περισότερες αυλακιές.Για μεγαλήτερη ευκολία εγώ έβρεχα πρώτα το ξύλο,με αποτέλεσμα νε το δουλεύω ευκολότερα επειδή μαλάκωνε περισότερο και αποκτούσε ελαστικότητα.Τα ξύλα δε τα βρίσκω και αυτά εκεί σε πάρα πολλές διαστάσεις και είδη ξύλου.

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #96 στις: Αυγούστου 18, 2014, 07:33:36 μμ »
πρέπει να πάρω μια τέτοια κάποια στιγμή στα σίγουρα...

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #97 στις: Αυγούστου 19, 2014, 11:20:21 πμ »
Δημήτρη το εργαλείο δεν το έχω δουλέψει αλλά απ'ότι καταλαβαίνω δεν θα έχεις πρόβλημα, θα προτιμούσα όμως το παραπέτι να γυριστεί με σιδέρωμα όπως και οι ντούγιες και όχι αυλακιές για να μην αδυνατίσει το ξύλο μιας και ένας λόγος που μπαίνει είναι για να ενισχύσει το σκάφος και όχι μόνο μόνο για να κάτσει το καμάρι.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #98 στις: Αυγούστου 19, 2014, 12:06:25 μμ »
Καλημέρα sakkalis.Δίκιο έχεις αλλά δέν έχω το μηχάνημα αυτό που βλέπω να λυγίζετε τις δούγιες.Εκτός άν υπάρχει άλλος τρόπος.Επειδή σήμερα έχω να σκαλίσω μια ταμπέλα για ένα μπαράκι δεν ξέρω αν προλάβω να κάνω κάτι.Μπορεί το μεσημέρι που θα σταματίσω λόγο κοινής υσηχίας,να δοκιμάσω να κάνω κάτι και να βγάλω φωτογραφίες για να το δείς.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #99 στις: Αυγούστου 19, 2014, 12:27:10 μμ »
Δεν υπάρχει πρόβλημα για αυτό. Ούτε και εγώ έχω το μηχάνημα το ηλεκτρικό εάν αυτό εννοείς.
Μπορείς απλά να φτιάξεις μια ιδιοκατασκευή είτε από ένα σωλήνα είτε από ένα απλό σίδερο με μια λαβή ξύλινη για να μην καίγεσαι όταν το πυρώνεις σε ένα γκαζάκι.
Για μια τόσο απλή δουλειά ακόμα και ένα ηλεκτρικό σίδερο σιδερώματος ρούχων μπορεί να δουλέψει.
Άλλος τρόπος είναι με θερμοπίστολο αέρα: λυγίζεις την βρεγμένη ντούγα με το θερμοπίστολο πάνω σε μια σωλήνα με ταυτόχρονη πίεση.
Ακόμα και χωρίς να το γυρίσεις για πάχη των 2 χιλιοστών με απλό βρέξιμο, κόλλα και καλή πίεση πάνω στο σκάφος μπορεί να έρθει εκεί που θέλεις.
Μην μασάς. Οι παλιοί κατασκευαστές ούτε τα μισά εργαλεία από αυτά που έχει ένας ερασιτέχνης δεν είχανε και κάνανε παπάδες.
Δεν είναι ανάγκη να κάνουμε πλούσιο το stewmac και όλους τους άλλους προμηθευτές αρκεί να σκεφτόμαστε με ανοιχτό μυαλό.

ΥΓ
Τα παραπάνω τα γράφω απλά για να σε βοηθήσω με εναλλακτικές μιας και η λύση με το εργαλείο που έχεις μια χαρά θα είναι.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #100 στις: Αυγούστου 19, 2014, 12:31:31 μμ »
Ναι ,αλλά με έβαλες στην πρίζα τώρα.Θέλω να τα δοκιμάσω όλα.

Πασχάλης

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Σημύδα, Δρυς
« Απάντηση #101 στις: Αυγούστου 19, 2014, 12:51:15 μμ »

[...] Ακόμα και χωρίς να το γυρίσεις για πάχη των 2 χιλιοστών με απλό βρέξιμο, κόλλα και καλή πίεση πάνω στο σκάφος μπορεί να έρθει εκεί που θέλεις.
[...]

Δημήτρη,

Για να "σεκοντάρω" τις λύσεις του sakkalis, με σκέτο βρέξιμο, και μάλιστα μόνο από τη πλευρά της έκτασης, λύγισε το 3mm κόντρα πλακέ σημύδας για το "τραγισερόν". Σε, άλλη περίπτωση, με βραστό νερό που το έριχνα για 5-10 λεπτά πάνω σε μασίφ 5mm x 60mm pitch pine, πέτυχα στρέψη 60 μοιρών σε μήκος 40cm.
Αυτό που έκανα όμως σε όλες τις περιπτώσεις  ήταν να αφήσω το ξύλο να στεγνώσει στη φόρμα, πριν εφαρμόσω κόλλα και σφικτήρες.

Ο έξυπνος, μαθαίνει από τα λάθη του
Ο σοφός, από τα λάθη των άλλων
Ο βλάκας, ποτέ...

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #102 στις: Αυγούστου 19, 2014, 03:25:38 μμ »
Δείτε φωτογραφίες.Δεν έχω κολλήσει τίποτα.Το εργαλείο δαγκώνει το 1mm από τα 2mm.Εγώ για την δοκιμή έκανα περισότερες αυλακές.Το πέρασα και κάτω από την βρίση μια φορά πριν χαράξω.Τό έχω αφήσει ακόλλητο επάνω για να στεγνώσει.Πρέπει να βάλω και στο υπόλοιπο,η κάνει και έτσι;

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #103 στις: Αυγούστου 19, 2014, 03:31:38 μμ »
καλύτερα να μην βάλεις καθόλου στο σημείο της χορδιέρας και να βάλεις σε όλο το υπόλοιπο...

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #104 στις: Αυγούστου 19, 2014, 04:27:55 μμ »
μια χαρά γύρησε