Αποστολέας Θέμα: Κατασκευή μπαγλαμά από νέο μέλος-αρχάριο.  (Αναγνώστηκε 36925 φορές)

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
Κατασκευή μπαγλαμά από νέο μέλος-αρχάριο.
« στις: Αυγούστου 07, 2014, 04:17:14 μμ »
Καλημέρα.Νέο μέλος στην υπέροχη παρέα σας και αυτό ήταν μια τυχαία συνάντηση που είχα εχθές το βράδυ με ένα μέλος της παρέας σας.Ας τα πάρουμε από την αρχή.Έχω ένα εργαστήρι-κατάστημα στην Μακρινιτσα Πηλίου και ασχολούμαι εδώ και 4 χρόνια με ξυλογλυπτική,ζωγραφική και άλλα.Τυχαία η γνωριμία μου με την ξυλογλυπτική αλλά με κέρδισε αμέσως,αν και σε λίγο μεγάλη ηλικία.Στην ουσία ξυλότορνο πήγα να μάθω και μου βγήκε άλλο.Εχθές λοιπόν το βράδυ λόγο της βροχής και βλέποντας ένα παλιό κομμάτι ξύλου να μου χαμογελά είπα να φτιάξω ένα μπολ και μέσα να σκαλίσω ένα ρόδι.Σε κάποια στιγμή μπαίνει μέσα ο φίλος σας με την φαμίλια και πιάνουμε κουβέντα.Εκεί που μου έλεγε για ένα πρωτότυπο τρόπο παλαίωσης ξύλου με αμμωνία μου λέει και για την παρέα σας και μου προτείνει να φτιάξω ένα οργανάκι.Του εξηγώ ότι δεν έχω τα κατάλληλα εργαλεία-μηχανήματα-χώρο,αφού ότι κάνω το κάνω μέσα στο μαγαζί και αφού χαμογέλασε μου είπε ότι αυτά που έχω είναι υπέρ αρκετά.Έμεινα να τον κοιτώ.Παίζω μπαγλαμαδάκι 16 χρόνια κοντά αλλά ποτέ δεν σκέφτηκα ότι μπορώ να φτιάξω.Και ήθελα πολύ να σας πω την αλήθεια ένα τζουρά.Μπαίνοντας λοιπόν στην παρέα σας χάρηκα πολύ για δύο λόγους.Πρώτον ότι αν και ξέρω ότι δεν είναι,παρουσιάζονται όλα αρκετά εύκολα και αναλυτικά και δεύτερον η υποστήριξη και η βοήθεια που δίνετε ο ένας στον άλλον.Χάρηκα πολύ λοιπόν που έγινα μέλος στην παρέα σας και σκέφτομαι να ξεκινήσω με ένα σκαφτό μονοκόμματο μπαγλαμαδάκι(Bonsai) που μου άρεσε πάρα πολύ και νομίζω ότι είναι δουλειά του Θύμιου.Μετά, φυσικά αν τα καταφέρω πάω για τον τζουρά.Σύντομα θα αρχίσω με τις ερωτήσεις του αρχάριου.Τα ξύλα συνήθως που δουλεύω είναι καστανιά και δεσποτάκι.Δύσκολα ξύλα αλλά μου αρέσουν πολύ τα νερά τους.Γίνεται κάτι με αυτά η όχι;Ευχαριστώ φίλε για την συμβουλή σου στις κόλλες και σου είμαι υπόχρεος για την γνωριμία μου στην παρέα σας.

john 2004

• Hero Member
Απ: Κατασκευή μπαγλαμά από νέο μέλος-αρχάριο.
« Απάντηση #1 στις: Αυγούστου 07, 2014, 04:41:32 μμ »
Γεια σου φιλε μου, καλωσορισες! ετυχες σε περιοδο που οι πρισσοτεροι λειπουν λογο διακοπων, αλλα ξεκινα εσυ και ολο και καποιος θα βρεθει να σε βοηθησει.
Τα ξυλα που δουλευεις ειναι κατι παραπανω απο καλα για σκαφτο οργανο.
Για την ιστορια και μονο, τα σχεδια του συγκεκριμενου μπαγλαμα ειναι του φιλου Ματο απο την Χαλκιδικη (δεν νομιζω οτι εγινε και κατι, απλα στο αναφερω).

Καλη αρχη!

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #2 στις: Αυγούστου 07, 2014, 04:56:44 μμ »
Ευχαριστώ πολύ.Λόγο φόρτου εργασίας θα ξεκινήσω μετά τις  20 Αυγούστου.Πές μου όμως θα μπορούσε να γίνει και από έβενο η παλίσανδρο;Θα ήταν καλήτερα λές;

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #3 στις: Αυγούστου 07, 2014, 05:23:33 μμ »
Κάποια βασικά προσχέδια για αρχή,υπάρχουν η ξεκινάω με τις φωτογραφίες των φίλων;

tasarosrock (tasos kar)

• Sr. Member
« Απάντηση #4 στις: Αυγούστου 07, 2014, 06:41:04 μμ »
Φίλε karas121173 καλωσήρθες. μέσα στο φόρουμ υπάρχουν τα πάντα σχεδόν για να ξεκινήσει κάποιος ένα μπαγλαμαδάκι. Ξεκίνα να διαβάζεις σιγά σιγά και θα βρείς απαντήσεις . Υπάρχει τόσο υλικό εδω μέσα αλλά και για ότι χρειαστείς μπορείς να ρωτήσεις.  για σχέδια του μπαγλαμά bonsai που θες, είναι ανεβασμένα απο τον σχεδιαστή του εδώ http://www.luthier.gr/index.php?topic=1479.0 
όπως είπε και ο John ο σχεδιασμός ανήκει στον μανώλη , αλλά όλοι σχεδόν εχουμε κάνει και απο έναν. :)

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #5 στις: Αυγούστου 07, 2014, 06:42:27 μμ »
Καλως τον!

Καλή αρχή σου ευχομαι και εγώ!
Για το σκάφος η καστανιά είναι μια χαρά.Για την ταστιέρα ο έβενος και ο παλίσανδρος είναι από τα καλύτερα ξύλα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις.Το καπάκι του οργάνου θα σου έλεγα έλατο.
Σχέδια αναλυτικά για τον μπαγλαμά bonsai του Μανώλη θα βρείς παρακάτω

http://www.luthier.gr/index.php?topic=1479.0

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #6 στις: Αυγούστου 07, 2014, 07:50:24 μμ »
Φίλε Γιάννη ευχαριστώ πολύ αλλά θα ήθελα να είναι μονοκόματο για αρχή.Ας δούμε πρώτα πώς θα πάει και μετά πάμε στο επόμενο βήμα.

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Αυγούστου 07, 2014, 08:40:06 μμ »
http://luthierschool.blogspot.gr/2011/03/baglama-construction-1.html

Πιο αναλυτικές πληροφορίες νομίζω δεν θα βρεις κάπου...όπου κολλήσεις στέλνεις και θα σου απαντήσει κάποιος πριν καν το φανταστεις...

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Αυγούστου 07, 2014, 09:51:01 μμ »
ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΠΟΜΕΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΜΕ ΠΙΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕΣ..........................
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #9 στις: Αυγούστου 07, 2014, 10:02:48 μμ »
Φίλε Γιάννη ευχαριστώ πολύ αλλά θα ήθελα να είναι μονοκόματο για αρχή.Ας δούμε πρώτα πώς θα πάει και μετά πάμε στο επόμενο βήμα.

Τι εννοείς μονοκόματο;
Αν έννοείς σκάφος και μπράτσο ναι καλά το λές.Η ταστιέρα και το καπάκι είναι άλλα κομμάτια.
Θα πρέπει να γίνουν από διαφορετικά ξύλα.

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #10 στις: Αυγούστου 07, 2014, 10:03:21 μμ »
Εγώ πάντως δεν ξέρω κάποιον από το φόρουμ που να είναι από το Πήλιο...α ρε Πήλιο...πέρναγα ΠΕΝ και σε έβλεπα απέναντι με τα φώτα σου κι εγώ στην πίεση...

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #11 στις: Αυγούστου 08, 2014, 12:57:46 πμ »
καλησπερα και καλή αρχη, τα ξυλα που δουλεέυεις είναι κατάλληλα κανε την αρχή με αυτά και καλη επιτυχια.
 Αχιλλεα δεν μασαν οι μπλε ρε

Πασχάλης

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Σημύδα, Δρυς
« Απάντηση #12 στις: Αυγούστου 08, 2014, 10:28:17 πμ »
... .Του εξηγώ ότι δεν έχω τα κατάλληλα εργαλεία-μηχανήματα-χώρο,αφού ότι κάνω το κάνω μέσα στο μαγαζί και αφού χαμογέλασε μου είπε ότι αυτά που έχω είναι υπέρ αρκετά.Έμεινα να τον κοιτώ....

Γεια σου φίλε karas12117 και από το φόρουμ. Το είπες λοιπόν και το έκανες: η ιδέα της κατσκευής σε συνεπήρε βλέπω. Όσο για εργαλεία, κάποιο μέλος του φόρουμ, οφείλω να ομολογίσω με μεγάλη εμπειρία, έφτιαξε καλό-εύηχο μπαγλαμά σε διακοπές με εργαλεία ένα κατσαβίδι και ένα μαχαίρι οπότε η δική σου συλλογή είναι μια χαρά, τουλάχιστον για αρχή.

Καλή αρχή και το ταξίδι σου να είναι γεμάτο επιτυχίες.

ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΠΟΜΕΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΜΕ ΠΙΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕΣ..........................

Κώστα, 2 μέρες διακοπές οικογενειακώς στο Πήλιο και, καθώς πηγαίναμε για φαγητό, έξω από το μαγαζί άκουσα τα σκαρπέλα και μπήκα. Στην επιστροφή, η βροχή ήταν η κατάλληλη ευκαιρία να μιλήσω και να γνωριστώ με τον άνθωπο.
Ο έξυπνος, μαθαίνει από τα λάθη του
Ο σοφός, από τα λάθη των άλλων
Ο βλάκας, ποτέ...

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #13 στις: Αυγούστου 08, 2014, 12:14:23 μμ »
Καλημέρα.Κώστα μόλις κατάλαβες ότι ο Πασχάλης ήταν.Εγώ επειδή πολλά έχουν δεί τα ματάκια μου δεν θα μπορούσα να πω όνομα.Πρέπει να είναι όμως και γαμώ τα παιδιά γιατί με την πρώτη γνωριμία μου ανοίχτηκε και μου έδωσε πολλές πληροφορίες και συμβουλές.Το καλύτερο ήτα ότι η αγάπη του για την παρέα σας και για αυτό που κάνετε ήταν τέτοια που μου την μετέδωσε αμέσως.Μου μιλούσε και ήταν σαν τον Μαμαλάκη την ώρα που βάζει τα υλικά στο φαγητό.Σε ευχαριστώ άλλη μια φορά Πασχάλη.Τώρα,έχω ένα πάρα πολύ παλιό κομμάτι καστανιάς,που είναι σε μια γωνιά τουλάχιστον 12 χρόνια.Το είχα για να φτιάχνω κάτι σκαφτές σέσουλες που τις έκανα κηροπήγια.Το κακό είναι ότι το μέγεθός της είναι 8cm x 12cm και μήκος περίπου 1m.Λέτε να γίνεται κάτι με αυτό;Με μπαγλαμά θα ξεκινήσω.Απλός ρωτάω γιατί ακόμα δεν έχω προλάβει να δώ προσχέδια και το συγκεκριμένο κομμάτι το έχω εγώ αποθήκη και δεν θα το αγοράσω τώρα,με ότι αυτό συνεπάγεται(υγρασία).

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
« Απάντηση #14 στις: Αυγούστου 08, 2014, 05:33:56 μμ »
Φίλε συντοπίτη καλωσόρισες στην παρέα μας, κατάγομαι από το Πουρί δεν ξέρω αν το ξέρεις, σου εύχομαι μια ωραία κατασκευή, πάντως αν θες και όχι μόνο εσύ αλλά και όσοι βρισκόσαστε περί τα πέριξ της περιοχής Πηλίου, στης 18 με 19 του Αυγούστου θα είμαστε ο Γεοργαλάς και ο πυρηνικός - φυσικός - επιστήμων ΠΑΥΛΑΡΑΣ και εγώ στην πλατεία του χωριού να δώσουμε ρεσιτάλ, μπας και φύγει καμιά γάτα, θα περιμένω με χαρά, όσοι πιστοί προσέλθετε, μαστροmetallika σε περιμένω οπωσδήποτε ;D ;D ;D αν θες και κάποια υλικά για τον μπαγλαμά μπορώ να σου φέρω εγώ ανεβαίνοντας για το χωρίο και να γνωριστούμε κιολας :)
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....