Αποστολέας Θέμα: τριχορδοποίηση  (Αναγνώστηκε 26463 φορές)

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: τριχορδοποίηση
« Απάντηση #30 στις: Μαΐου 21, 2014, 01:56:33 μμ »
Αν ''φας'' την ταστιέρα με το ροκάνι μέχρι το ύψος που έχεις σημειώσει στο σχέδιο (22 χιλ.) και από πάνω περάσεις ταστιέρα από έβενο θα έιναι μια χαρά. Την διαφορά (το υπόλοιποδηλαδή  από οξιά που θα μείνει), το καλύπτεις με το σιρίτι που θα βάλεις στην ταστιέρα και θα καλύπτει και τα πλαϊνά από την οξιά και από τον έβενο.
Και από άποψη αντοχής νομίζω πως θα ενισχυθεί με τον έβενο καλύτερα. Τουλάχιστον αυτό θα προσπαθούσα να κάνω εγώ.

Δημήτρη αυτή ακριβώς ήταν η πρώτη λύση που μου πέρασε από το μυαλό, αν κατάλαβα καλά την περιγραφή σου. Ένας λόγος που επέλεξα κέδρο για το καπάκι: με 3,5 χλστ (του κέδρου έναντι 1,7-1,8 του αρχικού καπακιού) εκατέρωθεν της ταστιέρας “κερδίζω” σε ύψος  1,5 – 1,8 χλστ, το οποίο αφαιρείται από την υπερμεγέθη “ταστιέρα” (10 χλστ.) και καταλήγει σε ένα πιο λογικό 8-8,5 χλστ. (δες το σχεδιάκι παρακάτω, με κίτρινο το αρχικό έλατο και πορτοκαλί ο κέδρος).
Τα σειρήτια για τα πλαινά είναι διαθέσιμα σε 7 και 10 χλστ., αλλά τα 10 φαίνονται τεράστια – τουλάχιστον σε μπράτσο τρίχορδου.

Στην πορεία όμως κάτι δε μου κάθισε καλά (τι ακριβώς δεν ξέρω, απλά δεν μου άρεσε η “ανταπόκριση” στην ταλαιπωρία της ράσπας του συγκεκριμένου κομματιού οξιάς) καθώς το λέπταινα. Σημειωτέον ο πρώτος μπαγλαμάς μου είχε μάνικο από οξιά και συμπεριφερόταν τελείως διαφορετικά. Βέβαια κάποτε ήταν τσεκούρι, ίσως πέρασε άλλη επεξεργασία στα νιάτα του.

Έτσι άρχισα να σκέφτομαι εναλλακτικές, καταργώντας την ξεχωριστή ταστιέρα και επιστρέφοντας στην “μεταμφίεση” της υφιστάμενης.

[ Invalid Attachment ]

Στο σχεδιάκι αριστερά φαίνεται η κατάσταση όπως είναι, στο δεύτερο η λύση με ξεχωριστή ταστιέρα και πλαϊνά φιλέτα σε σκαλοπατάκια (πως λέγονται στην καθομιλουμένη αυτά τα κοψίματα ? – κάπου το γράφει ο Ζαρκάδας, να μην το πω στα "επιστημονικά": ορθογωνικές αποτμήσεις) και στο τρίτο δεξιά η τελευταία, με κανάλια στα πλαϊνά και φυτεμένα φιλετάκια (ασετόπαστα 0,8 ή 2 χλστ.) για να ξεχωρίσει κάπως η “ταστιέρα”. Και οι δύο λύσεις γίνονται εύκολα μ΄αυτό το προσαρτηματάκι που έφτιαξα http://www.luthier.gr/index.php?topic=1783.0

Παράθεση από: sakkalis
Πιστεύω πως τέτοιες μετασκευές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το καλό με τα παλιά όργανα είναι πως ακόμα και ένα όχι πρώτης ποιότητας καπάκι αν έχει παλιώσει και δεν έχει πάθει ζημιές (σκισίματα, βουλιάγματα κλπ) έχει στεγνώσει καλά και με την κατάλληλη επεξεργασία (καμάρια κ.α.) μπορεί να δώσει ωραίο ήχο.

Παέι αυτό, το καπάκι δεν κρατιότανε. Άλλωστε ήθελα την εμπειρία της αλλαγής.
...........................
Παράθεση από: sakkalis
Προχώρα και μη φοβάσαι. Θα σε παρακολουθούμε και θα περιμένουμε τα νέα σου.
Καλή συνέχεια.

..... θα αλλαζα και το μανικο ... γιατι εχει αυτο το σιδερο μεσα.
... το ζυγισμα με το σιδερο ειναι τοσο ασχημο που θα βλαστημας καθε φορα που το πιανεις στα χερια σου....
Γιωργος

κι αυτό πάλι ? νέα "τροφή για σκέψεις"...
...................
Θα “κοιμηθώ πάνω του” που λένε οι Αμερικάνοι (κι ό,τι δω στον ύπνο μου, αυτό θα κάνω  ;D ). Δεν φοβάμαι τις ιδέες, τα (συγκεκριμένα) ξύλα δεν μου άρεσαν, είναι κι αλλουνού το όργανο, όσο να πεις ....
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 21, 2014, 02:08:12 μμ από mato »

georgei

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρβουνο
  • Αριθμός κατασκευών: 3.14159265359
« Απάντηση #31 στις: Μαΐου 21, 2014, 04:22:16 μμ »
Ουπς. Δεν ειδα οτι δεν ειναι δικο σου το μπουζουκι. Χαρα στο κουραγιο σου.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #32 στις: Μαΐου 26, 2014, 10:57:31 πμ »
... τελικά αποφάσισα να παραμείνω στο "αρχικό σχέδιο", χωρίς ξεχωριστή ταστιέρα.

κατόπιν έγιναν αυτά:

Πρώτα θα κολλήσω τα καμάρια στο σκάφος και μετά θα περαστεί το καπάκι. Άνοιξα τα κανάλια εκατέρωθεν της "ταστιέρας" για να "συρταρώσει"

... έγιναν τα καμάρια

... κι ένα ξυλαράκι με κανάλια στο σχήμα των καμαριώνε για όταν έρθει η ώρα της κόλλησης του καπακιού.

[ Invalid Attachment ]

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #33 στις: Μαΐου 26, 2014, 11:11:01 πμ »
στη συνέχεια - μετά την επισήμανση του georgei για το βάρος - είπα να ελαφρώσω όσο μπορώ το μπράτσο κι αποφάσισα να κόψω τον καράολα (και το τέταρτο κλειδί*2*50 = 100 γρ), κάτι που δεν είχα σκοπό αρχικά.

Αυτό δεν το καλοσκέφτηκα και βγήκαν διάφορα προβλήματα λόγω λάθος αποφάσεων (σχετικά με την αντιμετώπιση της τέταρτης τρύπας που θα έμενε). Το αποτέλεσμα ηταν ο καράολας να αποκτήσει ένα σχήμα περισσότερο "ανατολίτικο" απ' ό,τι αρχικά σκόπευα, αλλά τέλος πάντων...

πρώτα η "γέμιση"

αλλαγή μεγέθους, το αρχικό σχέδιο όπου είχα σκοπό απλώς να μεταφέρω την απόληξη παρακάτω

καπλαμάς στα πλαϊνά για την κάλυψη της τέταρτης τρύπας ("γέμισε" και αυτή με καβίλια)

αυτό το σχέδιο βγήκε "επι τόπου", ταυτόχρονα με την διαμόρφωση που άλλαξε το προφίλ, υποτίθεται για λόγους καλύτερης αντιμετώπισης της τρύπας, κάπου εδώ πάρθηκαν βιαστικές αποφάσεις και άλλαξε

τώρα είμαστε εδώ (δεν έχει κολληθεί τίποτα ακόμα)

[ Invalid Attachment ]

konstantinos77

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Kελεμπεκι
  • Αριθμός κατασκευών: 1, αντε το πολυ πολυ 2
« Απάντηση #34 στις: Μαΐου 26, 2014, 11:52:58 πμ »
Mατο δωσε πραμα στο λαο σου ;D

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #35 στις: Μαΐου 26, 2014, 04:34:10 μμ »
ΕΚΑΝΕΣ ΥΠΕΡΟΧΗ ΔΟΥΛΕΙΑ.
ΒΛΕΠΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΟΣΟ ΔΟΥΛΕΨΕΣ ΟΜΩΣ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΑΣΤΙΕΡΑ.
ΜΙΛΑΜΕ ΕΓΙΝΕ ΑΛΛΟ ΟΡΓΑΝΟ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

tasarosrock (tasos kar)

• Sr. Member
« Απάντηση #36 στις: Μαΐου 26, 2014, 09:35:23 μμ »
φίλε μανο πολύ ωραία πράματα...

snowthanos

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρύδια
« Απάντηση #37 στις: Μαΐου 27, 2014, 12:24:22 πμ »
Μάνο πολύ καθαρή και καλή δουλεία.  Πολλά μπράβο.
Είμαι κουλός αλλά δεν το βάζω κάτω.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #38 στις: Μαΐου 27, 2014, 10:51:56 πμ »
παιδιά χίλια ευχαριστώ, όμως έχουμε δρόμο ακόμα... λόγια σοφών:

"μηδένα προ του τέλους μακάριζε"... (Σόλων)

"ποτέ μη λες "ποτέ"" ... (James Bond)

"H MAΛ..KIA ΚΑΡΑΔΟΚΕΙ"... (Ζαρκάδας)

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #39 στις: Μαΐου 27, 2014, 11:00:32 πμ »
η χτεσινή πρόοδος:

καράολας

το σειρήτι στον αρμό μπράτσου - "ταστιέρας"

το σειρήτι στο καπάκι

κόλλημα καπακιού. Εδώ την έκανα την μ..κία (καραδοκεί είπαμε, ήτανε και βαθειά μεσάνυχτα).... δεν υπολόγισα ότι η σαμπρέλλα με πλήρεις περιστροφές γύρω από το σκάφος δεν θα φτάσει (το συγκεκριμένο είναι μεγαλύτερο και δεν χωράει στο "κουτί" που στερέωνα το δικό μου σκάφος και την έπιανα σε γαντζάκια) ... είναι λίγο "λειψή".. ελπίζω να μην έχω δυσάρεστες εκπλήξεις το βράδυ...

[ Invalid Attachment ]

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #40 στις: Μαΐου 27, 2014, 03:37:25 μμ »
ΒΡΕ ΠΕΣ ΟΤΙ ΘΕΣ....ΔΕΝ ΣΕ ΦΟΒΑΜΑΙ ΕΣΕΝΑ. ΤΟΧΕΙΣ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΑΥΤΟ........................
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

alexandros

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #41 στις: Μαΐου 28, 2014, 01:24:17 μμ »
Mato τέτοια σαμπρέλα που βρίσκεις;

ρεμα

• Full Member
« Απάντηση #42 στις: Μαΐου 28, 2014, 02:03:17 μμ »
βενζιναδικο-ποδηλαταδικο-βουλκανιζατερ.εγω πηρα μια αυτοκινητου,και την εκοψα λωριδα ολη.και πιο μεγαλη,και πιο ανθεκτικη στο τεντωμα.αλλα και με ποδηλατου θα κανεις δουλεια!

παυλος

• Hero Member
    • http://trixordo.webnode.gr/
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Αριθμός κατασκευών: 0,1
« Απάντηση #43 στις: Μαΐου 28, 2014, 08:18:14 μμ »
σχολη μανωλης
Εγω και ο Ζοζέφ.

giorikas

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 50