Αποστολέας Θέμα: τριχορδοποίηση  (Αναγνώστηκε 26469 φορές)

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
Απ: τριχορδοποίηση
« Απάντηση #15 στις: Μαΐου 03, 2014, 05:12:41 μμ »
το πρώτο καμάρι είναι τελικά καμάρι
...Και εγω που νομιζα Μανο μου οτι ειναι κλαδι απο πευκο, και οτι του κλεψανε τα κουκουναρια!
αχ βρε μανο, χαρα στην υπομονη σου... μπραβο σου...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #16 στις: Μαΐου 05, 2014, 10:45:27 πμ »
...Και εγω που νομιζα Μανο μου οτι ειναι κλαδι απο πευκο, και οτι του κλεψανε τα κουκουναρια!
αχ βρε μανο, χαρα στην υπομονη σου... μπραβο σου...

Μ΄αρέσει... πείτε με μαζοχιστή.... αλλά αν πάνε όλα καλά και γίνει όπως το φαντάζομαι θα πάρω τρομερή ικανοποίηση....

στο θέμα μας τώρα, αυτήν την καμαροπροέκταση αποφάσισα να την κρατήσω (για λόγους οικονομίας χρόνου κυρίως) αλλά πρέπει να την "αλαφρώσω" κάπως  για να μην φαίνεται κάτω από την νέα τρύπα...
στην φωτό φαίνεται με πρόχειρες μολυβιές το "ξαλάφρωμα" και το φευγάτο μπράτσο σε σχέση με τον άξονα (στην κλωστή) του σκάφους

και επιτέλους..

έτσι ελέγχω την συμμετρία της διατομής σε όλο το μήκος οσο δουλεύω το μπράτσο...

και βέβαια, όσο δουλεύεις κάτι το συνηθίζεις και το "συμπαθείς" όλο και περισσότερο.... σ' αυτήν την περίπτωση ένας λόγος παραπάνω που άρχισε να θυμίζει οικεία σχήματα (στα δικά μου τριχορδοθρεμμένα μάτια)...

[ Invalid Attachment ]

atlas

• Full Member
« Απάντηση #17 στις: Μαΐου 05, 2014, 02:03:47 μμ »
τελικα οι επισκευες πρεπει να θελουν μεγαλυτερη μαστορια απο τις κατασκευες μου φαινεται....χαρας στο κουραγιο σου κι ευχαριστω για τις φωτογραφιες,μπας και μαθουμε 2-3 πραγματα
"Τα πάντα ρει"

tasarosrock (tasos kar)

• Sr. Member
« Απάντηση #18 στις: Μαΐου 05, 2014, 03:11:43 μμ »
φίλε μάτο καλή δύναμη . συμφωνώ με τον bouli βέβαιως βεβαίως....

Γκ. Κωστας

• Sr. Member
« Απάντηση #19 στις: Μαΐου 05, 2014, 03:47:22 μμ »
Καλή συνέχεια φίλε mato
Φαίνονται πολύ ενδιαφέρον αυτά τα χειρουργεία.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #20 στις: Μαΐου 06, 2014, 05:15:08 μμ »
ΚΟΙΤΑΖΩ ΤΗ ΦΩΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΩΣΤΗ ΡΕ ΜΑΝΩΛΗ. ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΕΧΑΝΕ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΟΥ?
ΠΡΟΣΕΧΕ ΜΗΝ ΤΥΧΩΝ ΣΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΡΑΒΑ ΤΑ ΤΑΣΤΑ ΤΩΡΑ.
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #21 στις: Μαΐου 07, 2014, 07:19:26 πμ »
... να ήταν το μόνο πρόβλημα...
το άφησα για κανα δυο μέρες, θα το ξαναδώ...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #22 στις: Μαΐου 08, 2014, 09:59:34 πμ »
χτες έκανα διάφορες δοκιμές κι ελέγχους ....

για το καπάκι..

και την φιγούρα (δεν έχω ξανασχοληθεί με ασετόπαστα)

[ Invalid Attachment ]

mixalhs1987

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: μουρια
  • Αριθμός κατασκευών: καμια
« Απάντηση #23 στις: Μαΐου 08, 2014, 01:10:29 μμ »
πολυ καλη δουλεια, περιμενω να δω το αποτελεσμα γιατι εχω 2 τετοια μπουζουκια ιδια με αυτο,
η μονη διαφορα ειναι η φιγουρα τους κατα τα αλλα ειναι ιδια εχουν και πρεσαριστη λαμα στο μανικι!
καιρος να γινουν τριχορδα!!

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #24 στις: Μαΐου 08, 2014, 05:08:47 μμ »
ΕΣΕΝΑ ΔΕ ΣΕ ΦΟΒΑΜΑΙ. ΘΑ ΤΗ ΒΡΕΙΣ ΤΗΝ ΑΚΡΗ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΠΑΛΙ.
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #25 στις: Μαΐου 20, 2014, 11:11:24 πμ »
... βρήκα λίγο χρόνο και συνέχισα ...
έφτιαξα και κόλλησα στο καπάκι την φιγούρα από ασετόπαστα...

και για να διαλυθούν τυχόν παρεξηγήσεις πριν γίνουν, για όποιον αναγνωρίσει σχέδιο του Αλεξανδρή στη φιγούρα, να ενημερώσω ότι αυτό είναι δικό μου σχέδιο που έγινε το 1991 (με μολύβι και χαρτί τότε, καλές εποχές και πολύ ψάξιμο - χωρίς Internet εννοείται, από έντυπο υλικό μόνο), όταν παρήγγειλα στον Γιάννη το συγκεκριμένο μπουζούκι (είναι "το καλό" μου από τότε, το καπάκι τώρα έχει γίνει σχεδόν πορτοκαλί απ΄τα χρόνια):

Ο Γιάννης βέβαια το χρησιμοποίησε και σε άλλα όργανα που ενδεχομένως έχετε δει, κάποια είναι στην Αθήνα.
Εκανα και μερικές τροποποιήσεις (με τρών' τα χέρια μου και τώρα με τα μηχανήματα του διαβόλου είναι πολύ πιο εύκολα τα πράγματα)

και έφτασα εδώ

Η φιγούρα είναι κολλημένη και όχι "εγκιβωτισμένη", για δύο λόγους:
- μάλλον μου αρέσει περισσότερο αυτή η τεχνική, επιπλέον παρατηρώντας κάτι μπουζούκια του '50 του Ζοζέφ π.χ. βλέπω κολλητές φιγούρες και όχι σκαφτές, κι αν και το σκάψιμο συνηθίζεται στα παλιά μαντολίνα πιστεύω ότι στα μπουζούκια είναι νεώτερη "τάση", όπως και η γενικευμένη χρήση καπλαμάδων (και "όλα ξύλο") αντί ασετόπαστας.
- το καπάκι είναι από κέδρο και διαβάζοντας θέματα περί αντοχής του κέδρου έναντι του έλατου αποφάσισα να είμαι πιο συντηρητικός και να μην αφαιρέσω τόσο υλικό (σε τόσο μεγάλη επιφάνεια δηλαδή).

Το καπάκι τώρα είναι στα 3,5 - 3,7 χλστ.

Κόλλησα και εσωτερικά περιμετρικά σειρήτια. Από την μία πλευρά (αυτή με τις χαρτοταινίες και τα στραβοκολλήματα) για κάποιον λόγο που δεν κατανοώ δεν κολλούσε με τίποτα.

[ Invalid Attachment ]

Τώρα είμαστε εδώ. Στη συνέχεια καμάρια και καράολας.
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 20, 2014, 11:25:33 πμ από mato »

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #26 στις: Μαΐου 20, 2014, 12:56:52 μμ »
Ρε συ Ματο, ωραίο γίνεται.
Δεν θα του αλλαξεις ταστιέρα να του βάλεις μια από έβενο;
Κρίμα τόση δουλειά που έχεις ρίξει να μην έχει μια καλή ταστιέρα γιατί σου πάει μια χαρά το μπουζουκάκι.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #27 στις: Μαΐου 20, 2014, 02:01:39 μμ »
Δεν θα του αλλαξεις ταστιέρα να του βάλεις μια από έβενο;
Κρίμα τόση δουλειά που έχεις ρίξει να μην έχει μια καλή ταστιέρα γιατί σου πάει μια χαρά το μπουζουκάκι.

ευχαριστώ κατ΄αρχάς...
για ταστιέρα το φοβάμαι λίγο....
δεν ξέρω αν έχεις δει τις φωτο της πρώτης σελίδας, δεν τίθεται θέμα "αλλαγής" ταστιέρας γιατί ... δεν έχει ταστιέρα.
Είναι ενιαίο κομμάτι (μπράτσο-ταστιέρα) με τις διαστάσεις που φαίνονται παρακάτω.

[ Invalid Attachment ]

όπως είπα, το φοβάμαι λίγο να αφαιρέσω υλικό, δεδομένου και του υλικού - οξιά. Όσο λεπτή και νάναι η ταστιέρα, 5 χλστ. θα αφαιρέσω, έτσι δεν είναι ? δεν ξέρω, τί λέτε οι πιο έμπειροι??

georgei

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρβουνο
  • Αριθμός κατασκευών: 3.14159265359
« Απάντηση #28 στις: Μαΐου 20, 2014, 06:05:59 μμ »
Mato απο οτι βλεπω προχωραει πολυ καλα. Το παρακολουθω με ενδιαφερων γιατι καποια στιγμη θα μετατρεψω και το δικο μου.
Προσωπικα μετα απο ολη αυτη την δουλεια θα αλλαζα και το μανικο. Οχι για λογους αισθητικης ουτε  γιατι ειναι φτιαγμενο απο οξυα και ειναι μονοκομματο με την ταστιερα αλλα γιατι εχει αυτο το σιδερο μεσα. Αυτο ηταν το μοναδικο μου μπουζουκι για δυο χρονια και πιστεψεμε το ζυγισμα με το σιδερο ειναι τοσο ασχημο που θα βλαστημας καθε φορα που το πιανεις στα χερια σου. Ειναι πολυ βαρυ στο αριστερο χερι και αντι να συγκεντρωνεσε στις νοτες που παιζεις θα ψαχνεις να βρεις καμια καρεκλα να ακουμπησεις το καραολο να ξεκουρασεις το χερι σου (εγω αυτο κανω).
Οπως ειπα ειναι προσωπικη μου γνωμη αλλα ειναι κριμα με ολοι αυτη την πολυ καλη δουλεια που εχεις κανεις.
Συνεχισε την πολυ καλη δουλεια.

Γιωργος

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #29 στις: Μαΐου 20, 2014, 11:02:08 μμ »
Μάνο νομίζω πως δεν θα είναι δύσκολο.
Αν ''φας'' την ταστιέρα με το ροκάνι μέχρι το ύψος που έχεις σημειώσει στο σχέδιο (22 χιλ.) και από πάνω περάσεις ταστιέρα από έβενο θα έιναι μια χαρά. Την διαφορά (το υπόλοιποδηλαδή  από οξιά που θα μείνει), το καλύπτεις με το σιρίτι που θα βάλεις στην ταστιέρα και θα καλύπτει και τα πλαϊνά από την οξιά και από τον έβενο.
Και από άποψη αντοχής νομίζω πως θα ενισχυθεί με τον έβενο καλύτερα. Τουλάχιστον αυτό θα προσπαθούσα να κάνω εγώ.
Πιστεύω πως τέτοιες μετασκευές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το καλό με τα παλιά όργανα είναι πως ακόμα και ένα όχι πρώτης ποιότητας καπάκι αν έχει παλιώσει και δεν έχει πάθει ζημιές (σκισίματα, βουλιάγματα κλπ) έχει στεγνώσει καλά και με την κατάλληλη επεξεργασία (καμάρια κ.α.) μπορεί να δώσει ωραίο ήχο.
Προχώρα και μη φοβάσαι. Θα σε παρακολουθούμε και θα περιμένουμε τα νέα σου.
Καλή συνέχεια.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Tags: