Αποστολέας Θέμα: κλασική Νο 1!  (Αναγνώστηκε 16813 φορές)

atlas

• Full Member
Απ: κλασική Νο 1!
« Απάντηση #30 στις: Μαΐου 17, 2014, 12:55:36 μμ »
χρησιμοποιησες το ιδιο παχος(π.χ εδω αυτο του αντιολισθητικου και κατα την κολληση της πλατης?)ρωταω μηπως κι εκει πρεπει να χρησιμοποιηθει κατι αντιστοιχο ωστε να υπαρχει μια ελαφρια ταση να υποδεχθει ευκολα την ταση που βαζεις τωρα στην κολληση των καμαριων της πλατης?και να μην υπαρχει υποψια να ξεκολλησει αργοτερα η πλατη .(αν ναι ποσο το παχος του υλικου?
σορρυ για τις ερωτησεις Νασο αλλα δυστυχως αλλιως δεν υπαρχει περιπτωση να μαθω, για καθε τι που κανετε εχω 10 ερωτησεις ετοιμες και απαντησεις απειρες... ευχαριστω για την υπομονη σου ν'απαντας και να μοιραζεσαι γνωση και εμπειριες
"Τα πάντα ρει"

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #93
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #31 στις: Μαΐου 17, 2014, 03:52:48 μμ »
Μπραβο Νασο!!!
την πας πολυ σουπερ!
αντε και πιο γρηγορα γιατι μ' εχει φαει η αγωνια, μαζι με τα νυχια κοντευω να φαω και τα δαχτυλα...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #32 στις: Μαΐου 17, 2014, 11:15:52 μμ »
Αν κατάλαβα καλα
Η κλίση που εχει η πλάτη ειναι μικρή δεν ρισκάρεις τίποτε να εφαρμόσεις μικρή πίεση να ακολουθήσει η πλάτη τη κλίση του καμαριού
Η πλάτη ειναι στα 2,2 χιλ αργότερα στη φάση κουρδίσματος της ίσως λεπτύνει περιφεριακά

Αυτόπου θέλω να ρωτήσω εδώ τους πλέον έμπειρους με τη κλασική κιθάρα τι διαφορές μπορείνα έχει μια πλάτη με τρία ή με τέσσερα καμάρια;

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #33 στις: Μαΐου 18, 2014, 07:44:39 πμ »
το 4 επειδη μπαινει σχεδον παντα στο κατω μερος της πλατης, αυτο εχει σαν αποτελεσμα να παλλεται λιγοτερο οταν αυτο λειτουργει σαν ανακλαστηρας του παραγομενου ηχου. (επειδη το μεγαλυτερο "ρολο" στην ακουστικη του οργανου τον παιζει το κατω μερος, ή του καπακιου ή της πλατης) μπορει να διαπιστωθει ευκολα, κολλωντας με προχειρο τροπο καμαρι εκει για να ξεκολληθει μετα, κ χτυπωντας το καπακι (tap tuning) αυτο ακουγεται μουγκαφων σε συγκριση με τον παραγομενο ηχο που βγαζει χτυπωντας το με 3 καμαρια. Αυτα, και ειναι η προσωπικη μου αποψη και μονον...
εκτος ισως απο δυο...

atlas

• Full Member
« Απάντηση #34 στις: Μαΐου 18, 2014, 09:26:38 πμ »
Αν κατάλαβα καλα
Η κλίση που εχει η πλάτη ειναι μικρή δεν ρισκάρεις τίποτε να εφαρμόσεις μικρή πίεση να ακολουθήσει η πλάτη τη κλίση του καμαριού
Η πλάτη ειναι στα 2,2 χιλ αργότερα στη φάση κουρδίσματος της ίσως λεπτύνει περιφεριακά

Αυτόπου θέλω να ρωτήσω εδώ τους πλέον έμπειρους με τη κλασική κιθάρα τι διαφορές μπορείνα έχει μια πλάτη με τρία ή με τέσσερα καμάρια;

εδω στελιο κολλαει κατι που μου ειχες πει μαλλον, δλδ κατα την κολληση της πλατης να εχω ενα ξυλαρακι παχους ελαχιστων χιλιοστων κατα μηκος της ενωσης ωστε η κολληση να εχει μια ελαφρια ταση να δεχθει αργοτερα αυτο που κανει ο Νασος βαζοντας το αντιολισθητικο?
"Τα πάντα ρει"

Νάσος

• Hero Member
« Απάντηση #35 στις: Μαΐου 18, 2014, 11:25:03 πμ »
Στελιο σεβαστη η αποψη σου αλλα το σχεδιο που ακολουθω  εχει δυο καμαρια στην πανω πλευρα  κοντα στο μανικο-και αλλα δυο κατω συνολο τεσσερα-  προφανως για καλυτερη μηχανικη στηριξη και σταθεροτητα και βεβαια η προσθηκη περισσοτερης μαζας στον πατο δινει αλλα χαρακτηρηστικα στον ηχο

Αλλος με προσωπικη αποψη στην ερωτηση?

BOULIS13

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: kung-fu - street fight - ελληνορωμαϊκη
  • Αριθμός κατασκευών: 7*1/2
« Απάντηση #36 στις: Μαΐου 18, 2014, 03:28:57 μμ »
παρών!!!!..

......εγω δεν ξέρω τίποτις  :'(...
....μόνο εκείνο που λέει "οσο λιγότερα τόσο καλύτερα".... :-[ :-[ :-[

....και το άλλο που λέει ότι όσο πιό άκαμπτη η πλάτη , τόσο λιγότερη ενέργεια απορροφάει......και τόσο πιό πολύ ενέργεια "πάει" στο καπάκι.....
....βλέπε τον αυστραλό (Shallman) .....περπατάς πάνω στις πλάτες του....και τα καπάκια του 1 μμ.....άβυσσος...

....over....
κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

vasvasilis

• Full Member
« Απάντηση #37 στις: Μαΐου 18, 2014, 10:59:20 μμ »
Φιλε Νάσο το 4ο καμάρι στην πλάτη σημαίνει ότι θέλουμε να ανεβάσουμε την θεμελιώδη συχνότητα της πλάτης έτσι ώστε να απομακρυνθεί από την συχνότητα του καπακιού ώστε να μην γίνει μεταξύ τους σύζευξη. Δηλ. στην απόκριση του καπακιού να μην υπάρχει η συχνότητα της πλάτης. Αυτό συμβαίνει όταν η απόσταση συχνότητας καπακιού-πλάτης είναι μεγαλύτερη από 5-6 ημιτόνια.  Όπως έγραψε και ο Boulis ο Smalman και άλλοι κατασκευαστές αδρανοποιούν εντελώς την πλάτη αλλά και όλο το σώμα της κιθάρας για να μην υπάρχει σπατάλη ενέργειας των χορδών λόγω συντονισμού σε κανένα άλλο μέρος του οργάνου και όλη αυτή η ενέργεια να διοχετεύεται στο καπάκι. Το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα είναι ο μεγάλος όγκος του ήχου. Η άλλη  άποψη είναι ότι η απόσταση συχνοτήτων  πλάτης-καπακιού πρέπει να είναι κάτω απο 4 ημιτόνια ώστε να γίνει σύζευξη μεταξύ τους και έτσι στην στον ήχο του καπακιού να υπάρχει μία ακόμη συχνότητα (πιο πλούσιος ήχος) σε βάρος όμως του όγκου.

Νάσος

• Hero Member
« Απάντηση #38 στις: Μαΐου 19, 2014, 12:08:33 πμ »
Ευχαριστώ πολυ για την απαντηση εγινε πλήρως κατανοητό αυτή η διαφορά των καμαριών συνεχίζω με τα τρία καμάρια και ο στόχος ειναι τα 3-4 ημιτόνια μεταξύ καπακιού πλάτης

Νάσος

• Hero Member
« Απάντηση #39 στις: Μαΐου 19, 2014, 10:54:10 μμ »
Συνέχεια με τη διαδικασία σημαδέματος των πλαινών που πρέπει να ακολουθούν τις κλίσεις του πάτου τις κιθάρας.
Πρώτα δίνεται η κλίση με την εφαρμογή λάστιχου και μικρών κομματιών ξύλου για αποστάτες στις δύο άκρες ώστε η διαφορά άκρων κέντρου να έχει 4-5 χιλ ή ότι άλλο σύμφωνα με τη σχεδίαση.
Γίνεται το μέτρημα να ισαπέχει στο λαιμό και στον πάτο-15χιλ στις φωτο- και ρυθμίζονται οι αποστάσεις στα σίδερα που κρατούν σε ίσες αποστάσεις συμμετρικά ανά δύο το καπάκι δεξιά αριστερά.
Σημάδεμα με διαβήτη που ακολουθεί τις κλίσεις του πάτου με άσπρο μολύβι, κόψιμο των πλαινών στην άσπρη γραμμή.
Μετά είμαστε έτοιμοι να βάλουμε το kerfing στα πλαινά που θα υποδεχτούν τον πάτο

Τα παρακάτω ειναι μια μέθοδος απο ένα βιβλίο για κατασκευή ακουστικής κυρίως που είχε και κλασική κιθάρα, θα χαρώ να μου υποδείξετε αν υπάρχει και καποιο πιο παραδοσιακό και απλό τρόπο ;)

Νάσος

• Hero Member
« Απάντηση #40 στις: Μαΐου 19, 2014, 10:56:48 μμ »
Κι άλλες φωτο

Θάνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Σφενδαμος
« Απάντηση #41 στις: Μαΐου 20, 2014, 12:22:10 πμ »
Νασο τελεια δουλεια. :) :D :)

BOULIS13

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: kung-fu - street fight - ελληνορωμαϊκη
  • Αριθμός κατασκευών: 7*1/2
« Απάντηση #42 στις: Μαΐου 20, 2014, 09:54:41 πμ »
Ευχαριστώ πολυ για την απαντηση εγινε πλήρως κατανοητό αυτή η διαφορά των καμαριών συνεχίζω με τα τρία καμάρια και ο στόχος ειναι τα 3-4 ημιτόνια μεταξύ καπακιού πλάτης

...αυτό θέλω να δω πως θα το κάνεις.... :-[

...να υποθέσω ότι αν το πάς για τρίτη μικρή η κιθάρα θα είναι "κλαψιάρα" - "bluesiara".....
....αν πετύχεις τρίτη μεγάλη θα βγεί πιο  "φλαμένκα".....

...αυτό με τα καμπυλο-ξυλάκια άργησες να μας το πείς... >:(
..τώρα έφτιαξα ήδη δυό radious disks.......γέμισα  mdf τον τόπο.....
κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

Νάσος

• Hero Member
« Απάντηση #43 στις: Μαΐου 20, 2014, 10:45:28 μμ »
...αυτό θέλω να δω πως θα το κάνεις....
...να υποθέσω ότι αν το πάς για τρίτη μικρή η κιθάρα θα είναι "κλαψιάρα" - "bluesiara".....
....αν πετύχεις τρίτη μεγάλη θα βγεί πιο  "φλαμένκα".....
...αυτό με τα καμπυλο-ξυλάκια άργησες να μας το πείς... >:(
..τώρα έφτιαξα ήδη δυό radious disks.......γέμισα  mdf τον τόπο.....
Εως εδώ καλά ηταν το έχω ξανακάνει στο κούρδισμα θα ειναι το δύσκολο γι αυτό δεν ειμαι σίγουρος για τα ημιτόνια  :o
Κι αν αλλάξει η ακτίνα πας για νέο mdf?

Θάνο ευχαριστώ!

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #44 στις: Μαΐου 21, 2014, 07:51:10 πμ »
Νασο οσο παει, πιο κουκλα γινεται! μπραβο σου!
(πολυ ωραιο το "κολπο" με το μολυβι...) 
εκτος ισως απο δυο...