Αποστολέας Θέμα: Επιτελους ξεκινησε το τριχορδο  (Αναγνώστηκε 24743 φορές)

georgei

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρβουνο
  • Αριθμός κατασκευών: 3.14159265359
Απ: Επιτελους ξεκινησε το τριχορδο
« Απάντηση #15 στις: Απριλίου 01, 2014, 10:10:57 μμ »
ΚαΠα, ισως ο ορος που χρησιμοποιησα δεν ηταν ο σωστος. Λεγοντας "Πολίτικα μπουζούκια"  δινω την εντυπωση οτι ειναι καποια κατηγορια. Η σωστη εκφραση θα ηταν "το Πολιτικο μπουζουκι" γιατι αναφερωμε σε ενα συγκεκριμενο και θα σου πω πληροφοριακα την ιστορια.
 Οι ριζες μου (οπως και της μισης Ελλαδος) ειναι μοιρασμενες στην παλια Ελλαδα. Η μια γιαγια απο την Σμυρνη, ο ενας παπους απο την Πολη, ο αλλος παπους και γιαγια απο την παλια Θρακη. Οταν ο παπους εφυγε (διωχτηκε πιο σωστα) απο την Πολη πηρε μαζι του μια βαλιτσα ρουχα και ενα μπουζουκι. Οταν λοιπον ημουνα μικρος μου ελεγε ιστοριες και καποιεσ απο αυτες ειχαν σχεση με το μπουζουκι και με τον οργανοποιο της Πολης που το εφτιαξε. Σαν παιδι μου εκανε μεγαλη εντυπωση το σχημα του γιατι δεν εμοιαζε με κανενα απο τα μπουζουκια που ειχα δει. Ειχε μακρυ και βαθυ σκαφος αλλα σχετικα στενο καπακι (τριχορδο φυσικα). Διακοσμητικα δεν ειχε κατι φανταχτερο - ηταν λιτο εμφανιασιακα αλλα πολυ προσεχμενο. Τον ηχο που εβγαζε αυτο μπουζουκι δεν τον εχω ξανακουσει. Ειχε τον μεταλικο ηχο του τριχορδου μαζι με πολυ γλυκια μπουργκανα. Το παραξενο σε ολοι την ιστορια ειναι οτι ο παπους δεν ηξερε να παιζει μπουζουκι. Συνηθως το επαιζε ο θειος μου. Δυστυχως κανεις δεν ξερει τι εγινε αυτο το μουζουκι. Εγω ξενυτευτικα, ο παπους πεθανε και το μπουζουκι εξαφανιστηκε.
Το μπουζουκι που φτιαχνω ειναι στηριγμενο στην εικονα που εχω στο μυαλο μου απο εκεινο το μπουζουκι. Δυστηχωσ σταθηκε αδυνατο να το βρω και ισως να μετρησω τις διαστασεις του, αλλα εφοσων ενας τουλαχιστων οργανοποιος τα εφτιαχνε τοτε μπορει να υπαρχουν και αλλα - ποιος ξερει.

Αυτα....

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #16 στις: Απριλίου 02, 2014, 01:36:35 πμ »
Συγνώμη που σου χαλάω λίγο το θέμα με το τρίχορδο, αλλά νομίζω ότι υπάρχει και ενδιαφέρον σε αυτά που γράφεις. Γιαυτό αν μου επιτρέπεις θα το συνεχίσω λίγο.

Κατ αρχήν να πω ότι από την ενασχόλησή μου με την ιστορία της Ελληνικής οργανοποιίας (δες λιγο τα link στην υπογραφή μου) είναι η πρώτη φορά που ακούω ότι υπήρξε κάποιο μπουζούκι που κατασκευάστηκε στην Πόλη.  Στη Σμύρνη πράγματι υπήρχαν μπουζουκοκατασκευαστές αλλά σύμφωνα με αυτά που γνωρίζουμε ήταν Ελλαδίτες που είχαν ανοίξει και εκεί εργαστήριο (π.χ ο περίφημος Αναστάσιος Σταθόπουλος). Χωρίς να είμαι μουσικολόγος νομίζω ότι η Σμυρναίικη μουσική αλλά και η πολίτικη μουσική βασίζεται στα σαντουροβιόλια, στο ούτι κτλ αλλά όχι στο μπουζούκι. Οι Έλληνες και Αρμένιοι οργανοποιοί που ήλθαν ως πρόσφυγες στην Ελλάδας από την Πόλη και τη Σμύρνη, στην αρχή κατασκεύαζαν ούτια, λαούτα και κιθάρες. Έδω έμαθαν να φτιάχνουν μπουζούκια. Πρέπει μάλιστα να πούμε ότι γενικότερα το μπουζούκι με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα, πρέπει να άρχισε να κατασκευάζεται στην Ελλάδα στα τέλη του 1800 αρχές 1900. Αν πράγματι αυτό το μπουζούκι του παππού ήταν κατασκευασμένο στην Πόλη πριν από το 1922, τότε θα ήταν  ένα σπάνιο και ιστορικά ανεκτίμητο όργανο (μακάρι να υπάρχει ακόμα κάπου).

Μετά από την παραπάνω εισαγωγή, μου έχει δημιουργηθεί ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον γι αυτά που έγραψες.
- Είσαι σίγουρος ότι το μπουζούκι εκείνο του παππού σου ήταν κατασκευασμένο στην Πόλη; (μπορεί να ήλθε από την Πόλη αλλά για παράδειγμα να είχε κατασκευαστεί στην Ελλάδα ή στη Σμύρνη).
- Μήπως θυμάσε (ή κάποιος άλλος από  την οικογένεια) το όνομα του οργανοποιού που ανέφερε ο παππούς σου;
- Μήπως υπάρχει κάποια οικογενειακή φωτογραφία με το συγκεκριμένο όργανο;

Παναγιώτης Καγιάφας
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

georgei

• Full Member
« Απάντηση #17 στις: Απριλίου 02, 2014, 10:32:29 πμ »
Παναγιωτη μακαρι να μπορουσα να βοηθησω περισσοτερο αλλα το μονο που εχω ειναι μνημες και αυτες 40 χρονια πριν.
Φωτογραφιες δυστυχως δεν υπαρχουν και οταν ρωτησα συγγενεις στην Θεσσαλονικη δεν βρηκα καμμια ακρη.
Το ονομα του οργανοποιου δεν το θυμαμε αν και το ανεφερε γιατι ηταν φιλοι. Αλλα εγω σαν παιδι τοτε δεν ειχα καμμια σχεση με την ιστορια της ελληνικης οργανοποιιας και περασε στο ντουκου.
Ειμαι σχεδον σιγουρος ομως οτι το μπουζουκι φτιαχτηκε στην Κωνσταντινουπολη γιατι ο παπους δεν ειχε καμμια σχεση με την Σμυρνη μεχρι που ηρθε στην Ελλαδα και γνωρισε την γιαγια.
Επισης ο οργανοποιος πρεπει να ηταν στη ευρεια περιοχη της Κωνσταντινουπολης γιατι πηγαινε και πινανε κρασια μαζι. Αν ο οργανοποιος ηταν απο Ελλαδα η ειχε ερθει απο την Σμυρνη δεν το γνωριζω.
Ξερω ομως οτι οταν ο παπους εφυγε εκεινος εμεινε εκει και απο οτι γνωριζω δεν ξαναβρεθηκανε μαζι.

Γιωργος

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #18 στις: Απριλίου 02, 2014, 04:49:52 μμ »
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.
ΕΣΥ ΚΟΙΤΑ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΦΕΡΕΙΣ ΑΠΟ ΔΩ. ΘΑ ΦΟΡΕΣΩ ΓΑΝΤΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ, ΠΡΑΣΙΝΗ ΦΟΡΜΑ ΚΑΙ PUMPERS ............ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΣΩ ΝΑ ΣΤΟ ΣΕΝΙΑΡΩ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

georgei

• Full Member
« Απάντηση #19 στις: Απριλίου 02, 2014, 05:10:38 μμ »
Οσων αφορα το καλουπι Χρηστο, δεν μου κανει εντυπωση που ελληνες κατασκευαστες τα χρησιμοποιουν. Οπως σου ειπα η ιδεα ειναι απο την οργανοποιεια δεν ειναι δικια μου.
Αυτο που θα μου εκανε εντυπωση ειναι να βγει καποιος και να πει οτι ειναι δικια του πατενταρισμενη μεθοδος. Οπως σε καποιο βιντεο που καποιος Ελληνας κατασκευαστης εβαλε ανθρακονηματα στο μπρατσο και γραφει πατενταριεμενη μεθοδος!!!!!! Θα ηθελα να θω το χαρτι της πατεντας μια και αυτη η μεθοθος οχι μονο χρησιμοποηται στην οργανοποιεια ανα τον κοσμο αλλα και η συγκεκριμενη μεθοδος εγχυσεις εποξης με vacum χρησιμοποιειται τα τελευταια 20 χρονια σε διαφορες εφαρμογες. Σας δουλευουν χοντρα μου φαινεται.

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #20 στις: Απριλίου 02, 2014, 05:23:22 μμ »
φίλε Georgei, δεν εννοούσα ότι χρησιμοποιούν το καλούπι με τις διαστάσεις που έχεις εσύ, αλλά καλούπια με την φιλοσοφία που το έχεις φτιάξει εσύ, δηλαδή που ο μεγάλος νομέας είναι υπό γωνία, αλήθεια μπορεις να πεις μερικές λεπτομέριες για την κατασκευή του καλουπιού και πως το έφερες σ αυτη τη μορφή; γιατί μ ενδιαφέρει να φτιάξω ενα καλούπι με αυτον τον τρόπο.

georgei

• Full Member
« Απάντηση #21 στις: Απριλίου 02, 2014, 06:01:02 μμ »
Χρηστο οπως ειπα και πριν η σχεδιαση του σκαφους αλλα και του καλουπιου εγινε στο acad και Ρηινο και ειναι βασισμενο στις ιδεες του Vagges2010 που παρουσιαστηκαν εδω:

http://www.luthier.gr/index.php?topic=1378.0

Αν το διαβασεις θα δεις οτι ο νομεας θπο κλιση ειναι καθετος στην επιφανεια των δουγων.

Βαζω δυο φωτογραφιες απο το Rhino για να καταλαβεις το πως ειναι.

Γιωργος

παυλος

• Hero Member
    • http://trixordo.webnode.gr/
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Αριθμός κατασκευών: 0,1
« Απάντηση #22 στις: Απριλίου 02, 2014, 07:02:24 μμ »
. Σας δουλευουν χοντρα μου φαινεται.
αυτο που βλεπεις στο βιντεο ειναι πολυ διαφορετικο με αυτο που φανταζεσαι.
καλυτερα τα βιντεο να ειναι απο ελληνικα οργανοποιια και παντεταρισμενα παρα απο το ηλιακο συστημα του ματζιρους γκανις
στο δουλεμα εσυ γιατι εισαι εξω
Εγω και ο Ζοζέφ.

georgei

• Full Member
« Απάντηση #23 στις: Απριλίου 02, 2014, 07:25:04 μμ »
Παυλο για εξηγησε μου τι φανταζομαι και ειναι διαφορετικο απο οτι δειχνη το βιντεο?

"καλυτερα τα βιντεο να ειναι απο ελληνικα οργανοποιια και παντεταρισμενα παρα απο το ηλιακο συστημα του ματζιρους γκανις"

Αυτο σιγουρα δεν το καταλαβαινω αλλα επειδη ειμαι και μηχανικος και αστροφυσικος ειμαι ολο αυτια να μου εξηγησεις.

Γιωργος

παυλος

• Hero Member
« Απάντηση #24 στις: Απριλίου 02, 2014, 10:05:13 μμ »
1-εαν νομιζεις οτι εδω [δημοσια]σε προσβαλα ζητω συγνωμη [δημοσια]-το υφος μου ειναι ηρεμο και οχι επιθετικο.
2-εαν θελεις να σε ξανα απαντησω μη με διαταζεις  βαλε μπροστα ενα μπορεις να μου εξηγησεις
3-αστοφυσικος μπορει να εισαι γιατι το πιο πολυ ειναι θεωρια.
4-μηχανικος  δεν εισαι και γι αυτο εγραψα στο κειμενο που εγραψες δεν εχεις σεβασμο προς τον κατασκευαστη
το βιντεο ειναι 45 λεπτα ο ανθρωπος εχει κανει ενα ολοκληρο ντοκιμαντερ για την κατασκευαστικη του αν παμε στην ερτ αποκλειεται να εχει τετοιο υλικο
τα 45 λεπτα του βιντεο ειναι απολαυστικα ως προς την παρουσιασει και μπορει να ειναι ο κοπος μιας δεκαετιας για να πετυχει αυτο που κανει.και αυτο που μενει ειναι παλι διαφωνια
5-ουτε εμενα με αρεσει αυτο που λεει για πατεντα -διαβασε ομως πως ξεκιναει και δεν νομιζω το φορουμ να ειναι να λεμε οτι δε μας αρεσει.
αλλοι λεν βιντεο απο τα αμερικανακια εγω πηγα λιγο πιο μακρυα για αυτο εβαλα τον ματζιρους
6-τα περισοτερα βιντεο ειναι απο ξενες χωρες πανω στην οργανοποιια εδω στο φορουμ.βιντεο σαν του ανδρεου-γκετιτ κτλπ και του μαστορα που εγινε και ο διαλογος νομιζω
αντιπροσωπευουν και εμενα σε ενα χωρο οπως του γιουτουμπ
http://organopoieio.gr/euresitexnia.php
7-παυλος ;D
Εγω και ο Ζοζέφ.

georgei

• Full Member
« Απάντηση #25 στις: Απριλίου 02, 2014, 11:49:56 μμ »
Παυλο,

Διαβασε προσεκτικα τι γραφω και θα σταματησω εκει.

Δεν αναφερθηκα σε τιποτα αλλο αλλα στην χρηση της φρασης "καταχυρωμενη πατεντα".

"Η ευρεσιτεχνία (πατέντα, αγγλ. patent, γερμ. Patent, γαλλ. brevet) είναι ένα αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης που δίνεται για κάποιο διάστημα στον εφευρέτη (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) μιας νέας μεθόδου, ουσίας ή μηχανισμού. Το αποκλειστικό αυτό δικαίωμα χορηγείται για 20 χρόνια από την υποβολή της αίτησης και απαγορεύει σε άλλους να χρησιμοποιούν την κατοχυρωμένη μέθοδο, ουσία ή μηχανισμό χωρίς την άδεια του κατόχου του διπλώματος ευρεσιτεχνίας."

Ολα τα υπολοιπα που αναφερεις ειλικρινα δεν καταλαβαινω τι σχεση εχουν.

Αυτα....

georgei

• Full Member
« Απάντηση #26 στις: Απριλίου 03, 2014, 12:08:36 πμ »
Και προσ θεου, δεν παρεξηγηθηκα.

KOSTAS7

• Hero Member
« Απάντηση #27 στις: Απριλίου 03, 2014, 11:44:00 πμ »
Θεωρώ ότι καθένας από εμάς έχει και μια εκπαίδευση επάγγελμα μόρφωση πορεία ζωής  η οποία δυστυχώς η ευτυχώς δεν προκύπτει πάντα από τα γραφόμενα της ενασχόλησης μας την οργανοποιία.
Ως εκ τούτου  πιστεύω ότι η ανταλλαγή απόψεων ισχυρισμών αυταπόδεικτων η μη προάγει το σύνολο της επικείμενης γνώσης .Μελετήστε λοιπόν όσο μπορείτε τα συνολικά γραφόμενα του συνομιλητή σας και μετά βγάλτε συμπέρασμα. Ας αφήσουμε όλο τον κόσμο να τραγουδήσει και δεν πειράζει που αρχικά θα είμαστε φάλτσοι.
Παύλος + georgei =μείγμα θετικά εκρηκτικό
Φιλικά Κώστας

παυλος

• Hero Member
« Απάντηση #28 στις: Απριλίου 03, 2014, 07:45:35 μμ »
εχεις ξεκινησει ενα ωραιο τριχορδο και παρουσιαζεται πολυ ωραια ας μεινουμε εδω.
καλη συνεχεια :)
Εγω και ο Ζοζέφ.

georgei

• Full Member
« Απάντηση #29 στις: Απριλίου 03, 2014, 08:02:30 μμ »
Ευχαριστω. Να εισαι καλα Παυλο.