Αποστολέας Θέμα: Κλασικη Κιθαρα #8 (Hauser-Bouchet bridge bar)  (Αναγνώστηκε 48067 φορές)

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: Κλασικη Κιθαρα #8 (Hauser-Bouchet bridge bar)
« Απάντηση #60 στις: Μαρτίου 05, 2014, 01:24:32 μμ »
Στέλιο πολύ ωραία κατασκευή (κι αυτή!)

Το λαθος το εκανα τελικα, ελπιζω να μην ειναι πολυ κακο στην στατικοτητα του οργανου, παρα να ειναι μονον εμφανισιακο.

δεν θα ανησυχούσα για τις τάσεις: δες τις φωτο παρακάτω (από ένα μπουζούκι του '60)
ο καράολας έχει πάχος στη βάση 14 χιλ. και στην απόληξη 9. Δες πως "ξεχωρίζει" από το μπράτσο

δεδομένου ότι οι τάσεις στην κλασσική κιθάρα είναι περίπου 42 Kg ενώ του τρίχορδου περίπου 47-49, σύμφωνα με την εφαρμογή του getit εδώ
http://mastering.gr/xml/stringxxiii.html
νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Τώρα για τον αισθητικό παράγοντα, δες το σαν ευκαιρία να κάνεις κάτι διαφορετικό. Π.χ. ένα τριγωνικό ή ρομβοειδές κοκκαλάκι (ή κομματάκι ξύλου) με καμπυλωμένες ή / και "σβησμένες" πλευρές να γεφυρώσει το σκαλοπάτι.
Στο (πρώτο μου) μπουζούκι που φτιάχνω τώρα έκανα ακριβώς το ίδιο: έχοντας δει τον καράολα των παραπάνω φωτογραφιών, άφησα λίγο "ψωμί" στην ένωση με σκοπό να το μορφοποιήσω αργότερα (ακόμα δεν ξέρω πως, απλά το άφησα να βρίσκεται). Κι ο καράολας αυτός 14 χιλ. είναι (13,5 για την ακρίβεια), λεπτότερος από τα 16 που έχει η κιθάρα σου. Δεν νομίζω να υπάρξει πρόβλημα.

[ Invalid Attachment ]

BOULIS13

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: kung-fu - street fight - ελληνορωμαϊκη
  • Αριθμός κατασκευών: 7*1/2
« Απάντηση #61 στις: Μαρτίου 05, 2014, 06:10:23 μμ »
....βάλε ένα κομματάκι έβενο στο τριγωνικό κενό και διαμόρφωσέ το με εσω καμπύλη.......και άστους να ρωτάνε γιατί το έκανες έτσι.......
....ή τριγωνικό κομματάκι για να γίνει όπως περίπου αυτό που δείχνει ο mato.......
.....

.....ήταν άλλη μιά μοναδική λύση boulis.......όπερ έστιν .... εμπιστοσύνη :-[ :-[ :-[

....άσε που με συνιστούν και 29 κατασκευαστές πλυντηρίων.......
κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #93
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #62 στις: Μαρτίου 05, 2014, 06:12:38 μμ »
Μανο κ εγω αυτο θελω να πιστευω, οτι θα ειναι μονο εμφανισιακο!
δοντακι δεν θα υπαρχει, θα "σβησει" μετα στην διαμορφωση, θα φαινεται η ενωση λαθος (οχι στην γωνια αλλα πιο μετα), επρεπε να κανω την κοψια οπως το πρωτο σχεδιο, δεν ξερω τι μου ηρθε κ το εκανα απο κατω!

τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Θάνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Σφενδαμος
« Απάντηση #63 στις: Μαρτίου 05, 2014, 09:58:48 μμ »
επρεπε να κανω την κοψια οπως το πρωτο σχεδιο, δεν ξερω τι μου ηρθε κ το εκανα απο κατω!

Στελιο λιγο το κακο, αν δεν το εκανες τωρα θα το εκανες καποια αλλη φορα οποτε δες το θετικα.

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #64 στις: Μαρτίου 05, 2014, 11:14:54 μμ »
 Στέλιο γερά προχώρα  ;)

katsem14

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #65 στις: Μαρτίου 06, 2014, 10:10:44 πμ »
καλη συνεχεια στελιο!σκεψου οτι με το v-joint δεν υπαρχει προβλημα που εχει μια σταλιτσα ξυλο να εφαρμοζει καραολο με μανικο

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #66 στις: Μαρτίου 08, 2014, 11:38:19 πμ »
Παιδια ευχαριστω!
Μπουλακο τωρα που το θυμηθηκα: καθε φορα το πλυντηριο βγαζει νερα στο στιψιμο απο κατω, μου'χει σπασει τα νευρα! καθε φορα με την σφουγγαριστρα ειμαι, φυλαω σκοπια σαν στρατιωτης...
μανικι συνεχεια: διαμορφωση κεφαλιου, με σεγα χειρος-λιμα πλακε-γυαλοχαρτα, κολλημα τακουνιου...
εκτος ισως απο δυο...

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #67 στις: Μαρτίου 08, 2014, 11:57:13 πμ »
ΦΤΙΑΞΕ ΜΑΣ ΑΝΤΡΑ ΜΟΥ...........
ΕΔΩ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΚΑΤΙ. ΘΕΟΡΩ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΚΙΘΑΡΟΦΤΙΑΧΤΕΣ ΠΟΛΥ ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΑ ΑΤΟΜΑ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΥΤΑ.
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

atlas

• Full Member
« Απάντηση #68 στις: Μαρτίου 08, 2014, 12:33:46 μμ »
μπραβο στελιο,προχωρας ακαθεκτος!
"Τα πάντα ρει"

BOULIS13

• Hero Member
« Απάντηση #69 στις: Μαρτίου 08, 2014, 02:18:01 μμ »
........θα είμαι σύντομος....

...στο καπάκι τί καμπύλη έδωσες;;;......σα να διακρίνω "αποστάτη" φελλό απο κάτω.....
...στην πλάτη τί καμπύλη έδωσες;;;.....

....το μανίκι θα έχει γωνία θετική  .... ή........ "ίσιο" και relief στον έβενο ;;

....και κάποιες άσχετες απορίες που είχα πάντα.......
....να ζεί κανείς ή να μη ζεί ;;;;.......
....το quark πόση μάζα έχει ;;;;....
....υπάρχουν νεράιδες ;;;;......

.... :-[ :-[ :-[
κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #70 στις: Μαρτίου 08, 2014, 03:21:06 μμ »
Μπουλακο μου, θα προσπαθησω κ εγω σε οσο το δυνατον συντομες απαντησεις:

καπακι: καμπυλη ΜΟΝΟΝ εσωτερικα στο καβαλαρη 2 χιλ, απο σολερα (φωτο ομως οταν αρχισω χτισιμο στην σολερα...) αυτο γινεται για: Α: καλυτερη "αναρτηση" το καπακι + λεπτυνση πιο πολυ περιμετρικα (οχι ισοπαχο καπακι) = καλυτερος ηχος, και Β: το κοκαλο καβαλαρη θα ειναι πιο χαμηλα στο καπακι (γυρω στα 11-13 χιλ) = πιο δυνατος ηχος...¨

πλατη: εγω βαζω καμπυλη στα 3 χιλ στο 3 καμαρι, 2 χιλ στα πρωτα δυο... (δεν ξερω ραντιους!!!)

μανικι: ετσι βγαινει το μανικι με μικρη θετικη κλιση (λογω σολερας) ουτως ωστε ολα να ειναι πιο "σωστα" οταν διαμορφωνεις τα ταστα, με επιπτωσεις μεγαλες στον ηχο (κ εκει που ουσιαστικα διαφερουν οι "χειροποιητες" απο τις "εργοστασιακες" κιθαρες.)

βεβαια πιο ευκολα ειναι να τα περασεις ολα ευθεια να ξεμπερδευεις!

Υ.Γ. Α: το ιδιο αναρωτιεται 400 χρονια ο αμλετ...
      Β: δεν ξερω την μαζα του, αυτο που ξερω ειναι οτι ζει ΠΙΟ ΛΙΓΟ απ'οτι μπορει το φως να διανυσει σε ενα μοριο!
      Γ: οταν ημουν μικρος κ ειχα το συνδρομο του πιτερ παν πιστευα... τωρα που μεγαλοσα "λιγακι", παλι πιστευω, αλλα ενδομυχα... μην μας παρουνε κ με τις ντοματες...

εκτος ισως απο δυο...

BOULIS13

• Hero Member
« Απάντηση #71 στις: Μαρτίου 08, 2014, 06:43:36 μμ »
....3 χιλιοστά στα 36 εκατοστά πλάτος δίνουν περίπου 7 μ ράντιους.....

....βλέπω ότι οι περισσότεροι  στο νέτ δίνουν αυτή την καμπυλότητα στο καπάκι....
....και στην πλάτη 5 χιλιοστά (περίπου 3,5 μ ράντιους)....
....ισχύει;;;;................. ή μπέρδεψα την ακτίνα με τη διάμετρο ;; (παλιά συνήθεια αυτή)

..όταν λές "το μανικι βγαίνει με μικρή θετική κλιση λόγω σολεράς" τι εννοείς ;;;
..ο cumpiano μου φαίνεται ότι τα "ευθειάζει" όλα (καπάκι- μανίκι) και βάζει περιμετρικά 3 χιλιοστά φελλό για να "βολεψει" την καμπύλη του καπακιού..
..(σελίδα 35 και 37 ............... αν δεν εχει διαφορετικές εκδόσεις)

..υποθέτω πρέπει να το δω για να το πιάσω .....βάλε φώτο σαν έρθει η ωρα εκείνη .....

...και μην απαντάς στις ρητορικές ερωτήσεις μου.....μου το χαλάς.....θέλω να πλανιούνται μόνες , ορφανές και  αναπάντητες..... :-[
....εκτός άν σου αρέσουν οι ρητορικές απαντήσεις.....(αυτό τι είναι πάλι;;)... :-[)......

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #72 στις: Μαρτίου 08, 2014, 10:50:09 μμ »
Πολύ όμορφα και η κατασκευή αλλά και η παρουσίαση.
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #73 στις: Μαρτίου 09, 2014, 07:42:04 πμ »
ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΥΤΑ
Τι λες βρε Κωστη! εγω βλεπω εσας με τις ντουγιες σας κ τις κολατζες σας κ μου γυρνανε τα ματια μεχρι να καταλαβω τι κανετε (κ φυσικα δεν πολυκαταλαβαινω...) κ απορω με την ιωβια υπομονη σας...

Μπουλακο: οταν ειπα 3 χιλ εννοουσα ακτινα (απο 3 χιλ, 0 στο κεντρο, κ ξανα 3 χιλ στην αλλη μερια)
στην πλατη τα θεωρω πολλα τα 5 χιλ, αισθητικα απο πισω κανει μεγαλη "κοιλια", αυτο ομως ειναι προσωπικη εκτιμηση...
εγω κανω αυτο που κανει περιπου ο κουμπιανο, με την εξης διαφορα: δεν βαζω φελλο στην σολερα αλλα χοντρο χαρτονι (ειναι για την ακριβεια 1,5 χιλ κ οχι 2 οπως ο φελλος), κ δεν το επεκτεινω το χαρτονι τοσο πολυ στο μανικι, με αποτελεσμα να δημιουργειται αυτη η μικρη θετικη κλιση, που σε συνδυασμο με το "φουσκωμα" του καπακιου δημιουργουν (για μενα) τα ιδανικα υψη. επισης ειχα φτιαξει κιθαρα με ολα περασμενα στην ευθεια κ δεν εμεινα ικανοποιημενος...

το καλυτερο απ'ολα ομως, κ κακα τα ψεματα, ειναι να "σκαψεις" την σολερα στο κεντρο...

Ελα ομως που (πρωτος εγω οφειλω να ομολογησω...) οπως ειπε ο γιατρος, διακατεχομαι απο το "συνδρομο πλακιωνη" (συγγνωμη κωστα μου!) κ δεν θελω να "χαλασω" αυτα που με κοπο εφτιαξα...

Υ.Γ. Συγγνωμη ζητω μπουλακο μου, κ δεν το ξανακανω,
      κι'αν καποτε ξανασυμβει, θα πεσω (στις ραγες) να πεθανω...
(κατσε να βαλω κ απ'αυτες τις φατσουλες, που ξερω οτι σ'αρεσουνε...)
  :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[

εκτος ισως απο δυο...

BOULIS13

• Hero Member
« Απάντηση #74 στις: Μαρτίου 09, 2014, 09:16:11 πμ »
....επεξηγηματικότατος.....κάτι τέτοιο περίμενα ......
...οι επόμενες απορίες στη "συναρμολήγηση"....... ;)

... :-[ :-[