Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια: Οκτώβριος 2013  (Αναγνώστηκε 56962 φορές)

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια: Οκτώβριος 2013
« Απάντηση #30 στις: Οκτωβρίου 15, 2013, 03:21:58 μμ »
πέρασα ένα γόνιμο Σαββατοκύριακο...
τα αποτελέσματα παρακάτω, αλλά πρώτα να πω ότι κάπως "αναβαθμίστηκε" το εργαστήριο, καταρχάς με αυτό εδώ το γκατζετάκι:
θερμόμετρο υπερύθρων, μετράει θερμοκρασία από μακριά (πολλά μέτρα αν θες) με lazer..

περιττό να πω ότι έπαιζα συνέχεια... (και το έκρυβα κι απ΄τον μικρό, τάχα για "ασφάλεια")
εδώ μετράει θερμοκρασία της ψαρόκολλας

και έκανα και μια απλή αλλά ουσιαστική όπως φάνηκε αλλαγή στον κύλινδρο του (χάϊ τεκ)  ;) εργαλείου για λύγισμα ...
άλλαξα τον σωλήνα...
quiz : με ποιόν σωλήνα μαυρίζει η ντούγα (η συγκεκριμένη πετάχτηκε)

[ Invalid Attachment ]

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #31 στις: Οκτωβρίου 15, 2013, 03:31:28 μμ »
γιατί την πέταξες; με τρίψημο δεν βγαίνει η μαυρίλα ή κάηκε; Μανώλη που τα βρήσκεις αυτά ρε φίλε, είσαι μπροστάααααααααααααααααααααααα 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8)

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #32 στις: Οκτωβρίου 15, 2013, 03:50:11 μμ »
και μετά την αλλαγή στο γκαζάκι, είδα και άσπρη μέρα στο λύγισμα των μεγάλων πλαϊνών ντουγών - όπου είχα κολλήσει άσχημα....
Επιτέλους "έκλεισε" το σκάφος, που σημαίνει ότι το καλούπι δουλεύει, πράγμα που με χαροποίησε πάρα πολύ, μιας και είναι φτιαγμένο "στον αέρα", χωρίς κανένα σχέδιο εκτός από όψη και δυο τομές  (μελετώντας πάντως για ώρες όλα τα αντίστοιχα ποστ και άλλες εικόνες και ό,τι μπουζούκι έπεφτε στα χέρια μου).
Το σκάφος παρακάτω είναι το πρώτο μου και φτιαγμένο βιαστικά, μιας και ήθελα καταρχάς να δω αν "κλείνει" - ή θέλει διορθώσεις το καλούπι (όχι πως δεν θέλει, αλλά νομίζω ότι είναι μικρές - θα δείξει περισσότερα όταν βγει το σκάφος).

Υπάρχουν πολλά λάθη (κυρίως στα φάρδη των ντουγών, το πλάνισμα είναι σχετικά καλό).
Ειδικά στο πίσω μέρος φαίνεται πως "έφυγα" στην τέταρτη ντούγα και κατόπιν πολλαπλασιάστηκε το λάθος.
Κάπως έτσι το "έκλεισα" τελικά.

Μετά, επειδή δεν μου "κάθονταν" οι μεγάλες πλαϊνές ντούγες φοβήθηκα ότι το σημείο σύγκλισης είναι πολύ χαμηλά και πριόνισα στις μύτες για να αφήσω χώρο. Τελικά έφταιγε το εργαλείο (δεν μπορούσα να λυγίσω με στρέβλωση). Μόλις άλλαξα σωλήνα, σε 15΄η πρώτη μεγάλη λύγισε σωστά. Θα μπορούσα να είχα αφήσει τις μύτες άθικτες. Έκοψα ένα τριγωνάκι και ξαναγέμισα το κενό (με φιλετάκι παρακαλώ).

Τελικά γλυκάθηκα και αποφάσισα να το περιποιηθώ (το σκάφος) μήπως το σώσω και βγει τελικά μπουζούκι (είχα σκοπό να το χρησιμοποιήσω για δοκιμές).
Πρέπει όμως να λύσω και το μυστήριο της κολάντζας. Έφτιαξα τον οδηγό του vagges2010, αλλά μου γλυατράει από παντού. Δυστυχώς δεν είχα φαρδύτερο κομμάτι να αφήσω περιθώριο για να το "πιάσω" κι από κάτω στο καλούπι.

[ Invalid Attachment ]

Ερώτηση για τα φιλετάκια:
Ξεκίνησα να βάζω  φιλέτα 4 χιλ. αλλά μου τέλειωσαν και στις τελευταίες (μεγάλες) ντούγες έβαλα άλλα, 3 χλστ. Αυτά σε κάποια σημεία "ρουφήχτηκαν" μέσα στις ντούγες όταν τα έβαζα (οι ντούγες είχαν αρχικό πάχος 3,10-3,20 χιλ.).
Φαίνεται στην πρώτη φωτογραφία. Από μέσα δεν φεγγίζει, υποθέτω ότι κόλλησε αρκετά καλά και απλώς "ρουφήχτηκε" στην καμπύλη. Το βάθος του καναλιού δεν φτάνει για να γεμίσω με κομμάτι φιλέτου. Πως το κλείνω ? με στόκο ?

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #33 στις: Οκτωβρίου 15, 2013, 03:53:39 μμ »
γιατί την πέταξες; με τρίψημο δεν βγαίνει η μαυρίλα ή κάηκε; Μανώλη που τα βρήσκεις αυτά ρε φίλε, είσαι μπροστάααααααααααααααααααααααα 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8)

Χρήστο γράφαμε μαζί.
Η ντούγα κάηκε σε σημείο να είναι επικίνδυνη, Νομίζω ότι άκουσα και κρακ, δεν φαινόταν ρωγμή αλλά δεν την εμπιστευόμουν κιόλας.
Το θερμομετράκι από το ebay, κινέζικο, 12 Ευρώ + μεταφορικά (εξακολουθώ να "παίζω", π.χ. μετράω τη θερμοκρασία του σκύλου κλπ.)

tasarosrock (tasos kar)

• Sr. Member
« Απάντηση #34 στις: Οκτωβρίου 15, 2013, 04:00:02 μμ »
κώστα ζάρκαδα τί είναι το λούστρο που πέρασες αυτό το μπουζούκι ? στις φωτό φαίνεται "τζάμι"  .

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
« Απάντηση #35 στις: Οκτωβρίου 15, 2013, 04:14:42 μμ »
Μανώλη πολύ ωραίο το κάνεις το σκάφος, επίσης βλέπω οτι η κολάτζα καλύπτει αρκετα και τις πλαινές ντούγιες που εχουν κολληθεί με άλλο τρόπο οπότε μη φοβάσαι χάρο, θα βγει σκαφάρα.
εχω δει κατι σφικτήρες που σφήγκουν κάθετα χωρις να χρειάζεται να τους περιστρέψεις με το χέρι για να σφήξουν, λειτουργούν σαν μικρές πρέσες, είναι όπως τα πιστόλια σιλικόνης που πατάς την σκανδάλη και μετακινητε το έμβολο μπροστά, δεν ξέρω αν υπάρχουν στην αγορά ή απλός είναι πατέντα, κάπου τα ίδα και δεν θυμάμαι που, οπότε αν πιάσεις την κολάτζα με μανταλάκια γύρω γύρω και βάλεις ένα τέτοιο σφικτήρα στο κέντρο έχω την εντύπωση πως δεν θα μετακινηθεί, και μετα αφού σφήξει πιάνεις και στα υπόλιπα σημια με κανονικούς σφικτήρες και όλα κομπλέ, φυσικά όλα αυτά που λέω είναι θεωριτικά, στην πράξη δεν ξέρω αν θα έχει επιτυχία.
τελικά αυτο το εργαλειάκι σε τι απόσταση μετράει; ο σκύλος είναι οκ ή έχει πυρετό; κάνα δινόσαυρο κάνατε;

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #36 στις: Οκτωβρίου 15, 2013, 04:21:44 μμ »
Μανώλη πολύ ωραίο το κάνεις το σκάφος, επίσης βλέπω οτι η κολάτζα καλύπτει αρκετα και τις πλαινές ντούγιες που εχουν κολληθεί με άλλο τρόπο οπότε μη φοβάσαι χάρο, θα βγει σκαφάρα.
εχω δει κατι σφικτήρες που σφήγκουν κάθετα χωρις να χρειάζεται να τους περιστρέψεις με το χέρι για να σφήξουν, λειτουργούν σαν μικρές πρέσες, είναι όπως τα πιστόλια σιλικόνης που πατάς την σκανδάλη και μετακινητε το έμβολο μπροστά, δεν ξέρω αν υπάρχουν στην αγορά ή απλός είναι πατέντα, κάπου τα ίδα και δεν θυμάμαι που, οπότε αν πιάσεις την κολάτζα με μανταλάκια γύρω γύρω και βάλεις ένα τέτοιο σφικτήρα στο κέντρο έχω την εντύπωση πως δεν θα μετακινηθεί, και μετα αφού σφήξει πιάνεις και στα υπόλιπα σημια με κανονικούς σφικτήρες και όλα κομπλέ, φυσικά όλα αυτά που λέω είναι θεωριτικά, στην πράξη δεν ξέρω αν θα έχει επιτυχία.
τελικά αυτο το εργαλειάκι σε τι απόσταση μετράει; ο σκύλος είναι οκ ή έχει πυρετό; κάνα δινόσαυρο κάνατε;

Χρήστο έχω (δυο) τέτοιους σφιγκτήρες (ο ένας φαίνεται στην τελευταία φωτό) αλλά είναι πολύ κοντές οι δαγκάνες τους (σε σχέση με τους "κλασσικούς" σφιγκτήρες) και κάνουν μόνο για το χείλος. Θα ψάξω μήπως βρω με μεγαλύτερο "βάθος".

Ευχαριστώ για τα σχόλια  :)
(κι ο σκύλος εντάξει είναι, τώρα κυνηγάω τη γάτα)

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
« Απάντηση #37 στις: Οκτωβρίου 15, 2013, 04:46:38 μμ »
Μανώλη πως τους ζητάνε αυτούς τους σφηκτήρες στην αγορά ξέρουμε;

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #38 στις: Οκτωβρίου 15, 2013, 04:51:09 μμ »
ΣΦΗΚΤΗΡΑ ΤΑΧΕΙΑΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΠΕΣ ΤΟΥ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #39 στις: Οκτωβρίου 15, 2013, 05:24:28 μμ »
Μανωλη πολυ ωραιο θα βγει το σκαφακι!

Μετα απο ενα ευχαριστο διαλειμμα ;D , συνεχιζουμε απο εκει που ειχαμε μεινει...

[ Invalid Attachment ]

αλλα εχουμε πολυ δουλεια ακομα.

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
« Απάντηση #40 στις: Οκτωβρίου 15, 2013, 05:33:45 μμ »
ΣΦΗΚΤΗΡΑ ΤΑΧΕΙΑΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΠΕΣ ΤΟΥ
ελήφθη αρχηγέ φχαρηστώ.
Γιάννη βλέπω σου έδωσε εμπνευση η μικρή, δώσε πόνο αγόρι μου, ωραία φαίνονται τα λυράκια.

pikolo

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 3
« Απάντηση #41 στις: Οκτωβρίου 15, 2013, 07:22:48 μμ »
john 2004 πολύ ωραία πράγματα κάνεις ρε φίλε!!

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #42 στις: Οκτωβρίου 15, 2013, 07:55:42 μμ »
Μανώλη (mato) πανέμορφο το σκάφος !!!!!! Φαινόταν από το καλούπι ότι θα γίνει πολύ όμορφο. Εξακολουθώ όμως να επιμένω ότι το σημείο συγκλισης είναι ψηλότερα, όπως σου είχα πει και παλαιότερα. Τώρα για την κόλληση της κολάντζας δες τι κάνω.
Η κολάντζα μου αρχικά είναι λίγο μεγαλύτερη σε ύψος από ότι χρειάζεται. Πάνω στην κολάντζα έχω σημαδέψει με μολύβι τον άξονα συμμετρίας,όπως και πάνω στο σκάφος. Χαμηλά και πάνω στον άξονα συμμετρίας της κολάντζας σε σημείο που είναι έξω από το σκάφος αλλά αντιστοιχεί σε σημείο του πάτου του καλουπιού, ανοίγω ένα πολύ μικρό τρυπάκι, με το DREMEL. Καρφώνω ένα λεπτό καρφάκι πάνω στον πάτο του καλουπιού, σε σημείο που βρίσκεται πάνω στον άξονα συμμετρίας του σκάφους. Κόβω το κεφάλι του καρφιού, έτσι ώστε να μπορώ να περνάω μέσα την κολάντζα. Αφού βάλω κόλλα στην κολάντζα, περνάω την κολάντζα μέσα στο καρφάκι. Έτσι είμαι σίγουρος ότι χαμηλά δεν θα μου φύγει η κολάντζα. Ψηλά φροντίζω ο άξονας της κολάντζας να συμπίπτει με τον άξονα του σκάφους. Βάζω επάνω στην κολάντζα την διάταξη (ζώνη από χαρτομελαμίνη) και σφίγγω με οποιασδήποτε μορφής σφικτήρα ακριβώς στην μέση και πάνω στον άξονα κάνοντας μικροδιορθώσεις έτσι ώστε όταν σφίξει καλά οι δύο άξονες να συμπίπτουν. Μετά σφίγγω εναλλάξ και βάζω σταδιακά και τα σφηνάκια, μέχρι να σφίξω όλα τα "λατάκια". Ασφαλής τρόπος που δεν με έχει προδόσει μέχρι τώρα. Δες φωτό
Τώρα για τα φιλετάκια στα σημεία που έχουν βυθιστεί, κόβεις λωριδάκια φιλετάκια καθαρίζεις το κενό βάζεις κυανοακρυλική και πιέζεις μέσα τα λωριδάκια. Αν το μήκος της αποκατάστασης είναι "μεγάλο" το κάνεις σταδιακά και προχωράς. Μόλις στεγνώσει η κόλλα, με ένα γυαλόχαρτο τρίβεις ότι περισσεύει πάνω από το σκάφος και όλα καλά.
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #43 στις: Οκτωβρίου 15, 2013, 07:58:06 μμ »
Γειά σου Γιάννη με τις ομορφιές σου !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ξεφεύγεις φίλε σιγά σιγά.
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #44 στις: Οκτωβρίου 15, 2013, 09:42:31 μμ »
Μανωλη πολυ ωραιο θα βγει το σκαφακι!

Μετα απο ενα ευχαριστο διαλειμμα ;D , συνεχιζουμε απο εκει που ειχαμε μεινει...

[ Invalid Attachment ]

[ Invalid Attachment ]

αλλα εχουμε πολυ δουλεια ακομα.

ΤΙ ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ?   ΕΣΥ ΑΝΕΒΗΚΕΣ ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΡΕ......
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Tags: