Αποστολέας Θέμα: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!  (Αναγνώστηκε 35748 φορές)

john 2004

• Hero Member
Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
« Απάντηση #30 στις: Οκτωβρίου 01, 2013, 07:42:15 μμ »
αυτο το σχεδιο δεν ξερω αν το βρηκες απο το φορουμ η απο που, παντος σε θεμα εδω στο φορουμ που υπαρχει ενα τετοιο σχεδιο ειναι μονο και μονο για να δειξει την αναλογια που θα εχουν οι δυο απεναντι γωνιες μεταξυ τους. Για να βρεις πως θα μοιαζει η δουγα τελικα πρεπει σε αυτο το σχημα να γινουν καμπυλες οι τεσσερεις πλευρες (καμπυλωνοντας τες προς τα εξω) μεχρι οι δυο ισες γωνιες στο μεγιστο πλατος δηλαδη, να γινουν ευθεια. Δεν ξεκιναμε να πλανιζουμε δηλαδη απο ενα τετοιο σχημα(ρομβο), αλλα απο μια παραλληλογραμμη φετα ξυλου. Το οποιο θα ειναι καμπυλομενο απο πριν.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #31 στις: Οκτωβρίου 01, 2013, 07:49:48 μμ »
διάβασε αυτό, εδώ είναι και αυτό που λέει ο john2004

http://www.luthier.gr/index.php?topic=103.0

πρόσεξε τις απαντήσεις #1, #6 του Vagges2010 (επι τη ευκαιρία δες και ό,τι σχετικό με καλούπι και ντούγες γράφει ο vagges, θα σε βοηθήσει πιστεύω)

στο δικό μου καλούπι, αντιγράφοντας με χαρτόνι τους οδηγούς με τις κλωστές

προέκυψαν αυτά τα αναπτύγματα (πρόχειρα επαναλαμβάνω, δεν θα τα έκοβα ποτέ για πραγματικές ντούγες)

[ Invalid Attachment ]

η "Ο" είναι η ντουγομάνα
όπως βλέπεις, αν φτάσεις στις ευθείες είναι ήδη αργά.

Μπαρμπαουζος

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #32 στις: Οκτωβρίου 02, 2013, 12:05:38 πμ »
Διαβασα αρκετα,τοσο που επηξα και πλεον δεν τα πιανει το κεφαλι μου.
Ετεροστροφες,αμφιτεροστροφες,πληρεις,ελειπεις,συμμετρικες,ασυμμετρες....Χριστος και Παναγια!!!

Τρομαξα! Καλλιο να ξεκινουσα να φτιαξω κανα καινουργιο νησι (βλεπε Ντουμπαι ;D)

Εκει π[ου θαρρω οτι υπαρχει συγκεκριμενος τροπος,προκυπτει αφηρημενος,δηλαδη ο κατασκευαστης οριζει το μεγεθος και την μορφη της ντουγας και δη της ντουγομανας.

Φιλε Mato θα κλεψω τη ντουγομανα Ο και ο θεος να βαλει ξανα το χερι του.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #33 στις: Οκτωβρίου 02, 2013, 09:13:49 πμ »
καλημέρα!

Παράθεση από: Μπαρμπαουζος
Φιλε Mato θα κλεψω τη ντουγομανα Ο και ο θεος να βαλει ξανα το χερι του.

ελπίζω να εννοείς ότι θα εφαρμόσεις την ιδέα και όχι ότι θα μεταφέρεις ντούγα άλλου καλουπιού σε άλλο.... σκέψου μόνο ότι έχω πολύ χαμηλό σημείο σύγκλισης και κανονικά η αριστερή πλευρά θα έπρεπε να είναι πολύ μικρότερη.
Άσε που έχω κάνει και λάθη στη μεταφορά - δες το διαφορετικό χαρτόνι στην 1, είχα πάρει λάθος αποτύπωση και την ξανάκανα - μόνο στο δικό σου καλούπι θα φανούν αυτά.

...  ο κατασκευαστης οριζει το μεγεθος και την μορφη της ντουγας και δη της ντουγομανας.

ε, ποιός να την ορίσει δηλαδή ?
δεν υπάρχει άλλος τρόπος, ούτε κατασκευαστικά σχέδια για κάθε λεπτομέρεια κάθε ντούγας κάθε καλουπιού (εξαιρούνται ο vagges και ο BOULIS :) ). Από την άλλη - αυτό είναι και η ομορφιά, ότι κάθε κατασκευή είναι μοναδική.
Τέλως πάντων, για να συνοψίσω την δική μου ελάχιστη εμπειρία κατασκευής σκάφους με όσα διάβασα εδώ (και τις αγχολυτικές παραινέσεις φίλου οργανοποιού):

1) αποφασίζεις αριθμό και πλάτος ντουγών και πλαϊνών (σε περίπτωση που θες φαρδύτερα - δεν είναι υποχρεωτικό)

2) αποφασίζεις σημείο σύγκλισης (γενικά απ' ό,τι έχω συζητήσει και καταλάβει από τις κουβέντες εδώ, ισχύει ότι όσο ψηλότερα είναι τόσο ευκολότερα στρώνουν οι ντούγες.
Αν όμως το κάνεις ψηλότερα από ένα συγκεκριμένο σημείο (που εξαρτάται από το καλούπι), μετά τις πρώτες ντούγες πρέπει να το αντιμετωπίσεις ακριβώς όπως στο εξηγεί ο Nikolas Fereos, κατεβάζοντας αναλόγως το σημείο σύγκλισης όσο πλησιάζεις στο χείλος. Σε συζήτηση με επαγγελματίες οργανοποιούς, η άποψη που επικρατεί (σ' αυτούς που μίλησα εγώ) είναι να ορίσεις το σημείο περίπου δυο εκατοστά "μέσα" από το τέλος της κολάντζας - αρκεί δηλαδή η κολάντζα να καλύπτει το σημείο κατά δύο εκατοστά.
Βέβαια αμέσως προκύπτει το ερώτημα "και ποιό είναι το ύψος της κολάντζας ?" - στο οποίο όμως απαντά επίσης μόνο το καλούπι σου.

3) δίνεις το βασικό σχήμα στη ντουγομάνα (χωρίς να αφαιρέσεις υλικό) - και αν θές δίνεις την αρχική καμπύλη σε όλες τις ντούγες

4) σημαδεύεις (στην ήδη καμπυλωμένη) ντούγα τα πλάτη σε τρεις νομείς και αρχίζεις το πλάνισμα, ελέγχοντας συνέχεια πάνω στο καλούπι. Δουλεύεις περαιτέρω την καμπύλη και την πλάνη για όσο χρειαστεί προκειμένου να "κάτσει" σωστά. Καθώς πλανάρεις, επειδή η ντούγα είναι ήδη καμπυλωμένη, οι πλευρές της δεν είναι πια κάθετες στο φάρδος της αλλά τείνουν να γίνουν κάθετες στην εφαπτομένη του καλουπιού στην κάθε πλευρά της ντούγας.

5) όλες οι επόμενες ντούγες δουλεύονται με τον ίδιο τρόπο, με τη διαφορά ότι στο πλάνισμα έχει προτεραιότητα η πλευρά που εφάπτεται στην προηγούμενη ντούγα προκειμένου να κάτσει σωστά και σ' αυτήν και στο καλούπι. Αν η ελεύθερη πλευρά δεν κάτσει καλά στο καλούπι, προτιμότερο να την ξηλώσεις γιατί θα σου βγει το λάθος παρακάτω και σιγά - σιγά θα αρχίσει το σκάφος να "πετάει". Αν χρειαστεί, στρεβλώνεις (κάνεις καμπύλη σε δύο άξονες - αυτό χρειάζεται κυρίως σε ψηλά πλαϊνά που πρέπει να "παντρέψουν" καμπυλότητες σε τουλάχιστον δύο άξονες και προϋποθέτει να έχεις προβλέψει φαρδύτερη ντούγα)

6) τα πλαϊνά είναι για μένα το δυσκολότερο μέχρι στιγμής σημείο. Έχω χαλάσει τέσσερα και σταμάτησα να σκεφτώ που κάνω λάθος (το καλούπι είναι εντάξει, φίλος επαγγελματίας που του το πήγα έφτιαξε δείγμα πλαϊνού σε τρία λεπτά, εγώ παιδεύομαι τρεις ώρες για το κάθε ένα και ακόμα δεν έφτιαξα σωστό). Το πρόβλημα για μένα είναι ακριβώς η στρέβλωση σε (περισσότερους από έναν) άξονες που δεν μπορώ να αντιμετωπίσω εύκολα με το υψηλής τεχνολογίας εργαλείο κουρμπαρίσματος που διαθέτω (μπουρί σε γκαζάκι  ;D) - και επίσης ότι δεν είχα συνειδητοποιήσει το τόσο απλό - ότι "επιτρέπεται" να πλανίσεις "στον αέρα" με μικρό ροκάνι χούφτας για τις λεπτομέρειες. Όταν φτάσεις εκεί, θα καταλάβεις τι σου λέω.

Σε όλην αυτή τη διαδικασία, κάνεις μόνον ελέγχους.
Δεν σχεδιάζεις, γιατί αφενός δεν χρειάζεται (εκτός αν επιλέξεις την πλήρη ανάλυση που έχουν κάνει π.χ. ο vagges και ο BOULIS, αλλά σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να έχεις και την ικανότητα να την κατασκευάσεις επακριβώς) και αφετέρου οι γραμμές στις ντούγες λειτουργούν παραπλανητικά και σε αποπροσανατολίζουν.
Η (αγχολυτική) συμβουλή του φίλου οργανοποιού ήταν (τουλάχιστον για το πρώτο σκάφος) να μην μετράω συνέχεια, αλλά να εμπιστευτώ το "μάτι" και ομολογώ ότι λειτούργησε.

προφανώς θα πάρεις ο ίδιος κάποιες αποφάσεις που θα καθορίσουν την επιτυχία, αισθητική, λειτουργικότητα - ή όχι. Αυτό είναι το θέμα.

Και επαναλαμβάνω ότι όλη αυτή η φλυαρία είναι η ελάχιστη εμπειρία ενός αρχάριου.

Blekos Kerkyra

• Hero Member
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
« Απάντηση #34 στις: Οκτωβρίου 02, 2013, 04:42:41 μμ »
Μπαρμπαουζο μην απελπιζεσαι και δε θ'αργησει κανε λιγακι (ακομη) υπομονη!

Τι ωραιο καλουπι ειναι αυτο;...Παλαιικο!
Δεν ξερω να πω αν εχεις λαθος...σιγουρα εχεις αναλογιες που με ενδιαφερουν,κι εγω κατι τετοιο θελω να κανω,αλλα δεν εχω χρονο.

Πιστεψε το οι περισσοτεροι αν οχι ολοι χαλασαμε αρκετες ντουγες μεχρι να βρουμε μια φορμα να δουλευουμε.

Φαντασου εχω ολοκληρωσει 3 σκαφη (μπουζουκι-τζουρα-μπαγλαμα) και ακομα δεν εχω αναπτυξει εναν στανταρ τροπο.Ακολουθω ο.τι μου προκυψει.Το σκαφος του μπουζουκιου βγηκε καλουτσικο,το σκαφος του τζουρα ας μην το συζητησουμε και το σκαφος του μπαγλαμα αψογο!.....Ε βασικα το σκαφος του μπαγλαμα ειναι σε σχεδιο του Vagges2010 ισως γι αυτο να βγηκε τοσο καλο ;D

Για να φτιαξω την ντουγομανα πριν τη λυγισω,οταν ειναι μια ισια φετα κανω με μολυβι εναν αξονα κατα μηκος,αυτος θα ειναι ο αξονας συμμετριας μου.Αφου τη λυγισω οριζω το φαρδυτερο σημειο της και μετα ξεκιναω να τρωω κι απ τις δυο πλευρες μεχρι να μου κατσει καλα στο ματι.

Αφου θεωρησω οτι προσεγγιζει σιγα-σιγα το σχημα  ντουγας αφηνω την πλανη στην ακρη και πιανω δουλεια με το γυαλοχαρτο προσπαθωντας να μην ξεφυγω απο το επιθυμητο πλατος.
   Φτιαχνω στην αρχη την μια πλευρα να παταει καλα στο μαρμαρο και αφου το πετυχω...μετραω και μεταφερω με το μολυβι τις αναλογιες(με σημεια) στην αλλη πλευρα που ειναι λιγοτερο διαμορφωμενη....ξεκινω ευλαβικα να την τρωω κι αυτη με το γυαλοχαρτο και να ελεγχω παντα στο μαρμαρο ωσπου να πατησει κι αυτη καλα.
   Αφου πατησουν και οι δυο πλευρες καλα ξεκιναω με μετρησεις τυχαιων σημειων να επιβεβαιωνω τη συμμετρικοτητα των δυο πλευρων.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ  Να προσεχεις ποση πιεση ασκεις και σε ποια σημεια της ντουγας ενω την τριβεις στο γυαλοχαρτο.

Και σε εμενα συνεβαινε αυτο που ανεφερες οτι κονταιναν και ηταν αχρηστες.
Οταν βλεπω να πετανε οι ακρες τοτε πιεζω περισσοτερο το κεντρο και το αντιθετο.
Επισης οταν μια ντουγα τραμπαλιζει ενω πιεζω καποια ακρη της σημαδευω με ενα μολυβι το σημειο που εμφανιζει το τραμπαλισμα τριβω πιεζοντας εκει και ελεγχω μεχρι να εξαληφθει το φαινομενο.

Ε βασικα τα εχουν πει ολα οι υπολοιποι και ακομα καλυτερα απο μενα!
Μη μασας παντως!
Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

Μπαρμπαουζος

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #35 στις: Οκτωβρίου 09, 2013, 02:49:57 μμ »
Νενικηκαμεν!!!

Η ντουγα ειναι η συμμετρικοτερη που εχω κανει ποτε.
Οι πλευρες πατανε στο μαρμαρο κανονικα κι οταν χτυπω τις ακρες δε σηκωνεται!!!!

Διαμορφωσα τη ντουγομανα κυριως  κατα το βιντεο του Δημητρη Ανδρεου και της εκδοχης του BLEKOS.Το tip ηταν στα λεγομενα του BLEKOS,τελειοποιησα τη μια πλευρα και μετα επιασα την αλλη με σημεια και προσοχη!

Ευχαριστω φιλοι!

Αντε τη φαγαμε τη ντουγομανα....παμε για τα δυσκολα τωρα,λογικα θα σας χρειαστω ξανα!

;D

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #36 στις: Οκτωβρίου 09, 2013, 04:13:36 μμ »
ΑΣΕ ΤΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΕ....................ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΥΤΑ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #37 στις: Οκτωβρίου 09, 2013, 08:41:35 μμ »
Νενικηκαμεν!!!
 ;D

ΣΙΓΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΧΑΝΑΜΕ !!!!!! ;D
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

pistolas (Γιαννης)

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #38 στις: Οκτωβρίου 10, 2013, 09:38:36 πμ »
Αν μπορει ας ξεκινήσει καποιος ρε παιδια σε ενα βιντεο δειχνοντας 2-3 δουγιες...απο την δουγομανα και εστω αλλη μια και να εξηγει την καθε κινηση!!!το βιντεο του κ.Ανδρεου ειναι πολυ καλο, απλα δεν μας εξηγει για την δουγομανα και τις δεξιοστροφες και αριστεροστροφες......

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #39 στις: Οκτωβρίου 10, 2013, 04:14:57 μμ »
Αν μπορει ας ξεκινήσει καποιος ρε παιδια σε ενα βιντεο δειχνοντας 2-3 δουγιες...απο την δουγομανα και εστω αλλη μια και να εξηγει την καθε κινηση!!!το βιντεο του κ.Ανδρεου ειναι πολυ καλο, απλα δεν μας εξηγει για την δουγομανα και τις δεξιοστροφες και αριστεροστροφες......

ψαξε αυτη την εικονα στο διαδυκτιο και θα σε παει στην σελιδα των Αφων ΚΟΥΚΟΥΡΙΓΚΟΥ. ποιο κατατοπιστικο δεν γινεται
http://www.lutherie.gr/sb/104_0424.jpg

tasarosrock (tasos kar)

• Sr. Member
« Απάντηση #40 στις: Οκτωβρίου 11, 2013, 04:50:48 μμ »
http://www.lutherie.gr/sb/sbco1.htm
αυτο ειναι το λίνκ.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #41 στις: Οκτωβρίου 11, 2013, 08:49:20 μμ »
http://www.lutherie.gr/sb/sbco1.htm
αυτο ειναι το λίνκ.

ΩΡΑΙΟΣ......ΡΕ ΣΥ ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΟ ?????

Μπαρμπαουζος

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #42 στις: Οκτωβρίου 18, 2013, 12:45:49 μμ »
Να μαι παλι εδω!

Εφτασα αισιως τις 7 ντουγες για να συμπερανω οτι κατι δεν παει καλα απο την αριστερη πλευρα.

Απο τη δεξια πλανιζω γυαλοχαρταρω και καθονται οι ντουγες τοσο ευκολα....που λες αυτο το κομματι ξυλο αυτη τη στιγμη περιμενε στη ζωη του :)

Απο την αριστερη λογικα εκανα καποια μακακια στην αρχη και δεν προσεξα με αποτελεσμα να θελουν πιεση και ολες οι αλλες ωσπου δημιουργηθηκε μια περιεργη κατασταση με κενα.

ΟΠΟΤΕ....
Με τρομερη προσοχη και ευβλαβεια ξεκολλησα τις ντουγες της αριστερης μεριας.....αλλα οπως και να χει...κατι ψιλο φαγωθηκε απο την πλευρα της ντουγομανας....το ισιο που της ειχα δωσει παραμορφωθηκε....ελαφρα μεν....αλλα παραμορφωθηκε.

Οποτε ξεκινωντας τωρα...ξανα την αριστερη πλευρα,θα ηταν χοντρο ατοπημα αν κολουσα την πρωτη ντουγα με ενα μειγμα κολλας και σκονης ξυλου αντι για σκετη κολλα ωστε να καλυφθουν τα μικροκενα που θα παρουσιαστουν;

υ.γ.-Χρησιμοποιω titebond.....δε θελησα να μπλεχτω σε αυτη την αποπειρα με ψαροκολλα....να βρωμαω ολος σα γαριδακι και να παιδευομαι με "το μελι" ;D....σε επομενο ισως.

Μπαρμπαουζος

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #43 στις: Οκτωβρίου 25, 2013, 01:58:44 μμ »
Και ειμαι παλι εδω με φωτογραφιες.

Εχω φτασει τις 7 ντουγες,αυτες δε θα ξαναξηλωθουν ο,τι και να γινει,Δεν εχουν κενα μεταξυ τους,ακολουθουν τις γραμμες του καλουπιου σε πολυ καλο βαθμο...βεβαια τις 7 τις ειχα ξαναφτασει πιο παλια αλλα με κενα. ;D

Εχω κολλησει και δε βγαζω ακρη ,δε μπορω να προσεγγισω την το 4ο ζευγαρι ντουγων.Κατι πολυ περιεργο συμβαινει,ειναι δυσκολο και το καλουπι που επελεξα,αλλα κατι πρεπει να γινει.

Εχω κολλημενη την 8η αλλα δε με ικανοποιει,πιθανοτατα να την ξεκολλησω αλλα πρεπει να βρω πως θα προσεγγισω το σχεδιο ντουγας που ειναι καταλληλο.

Κοιταζω και ξανακοιταζω τη σελιδα των αδερφων Κουκουριγκου...εχουν κομμενο το καρπουζι με τις φετες...πως θα βρω τη ντουγα που πρεπει να φτιαξω;

Ιδου φωτογραφιες της προοδου μου,δεκτη οποιαδηποτε παρατηρηση

Μπαρμπαουζος

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #44 στις: Οκτωβρίου 25, 2013, 02:00:57 μμ »
και εδω.
Βασικα ειχα σημαδεψει στο καλουπι τη θεση που καταλαμβανει η καθε ντουγα   ξεφυγα ελαφρως :'(

Tags: