Αποστολέας Θέμα: Σημαδεμα-λυγισμα-πλανισμα ντουγας  (Αναγνώστηκε 26927 φορές)

Blekos Kerkyra

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 979
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
Σημαδεμα-λυγισμα-πλανισμα ντουγας
« στις: Ιούνιος 16, 2011, 08:27:36 μμ »
   Ειναι μια προσπαθεια να επιβεβαιωσω αν οντως ειναι οπως τα εχω κατα νου.

1)Θελοντας να ξεκινησουμε το κολλημα,λυγιζουμε την πρωτη ντουγα και αφου τη φερουμε εκει που πρεπει σημαδευουμε στο σημειο που θα εχει το μεγιστο πλατος ετσι;

2)Για να δωσουμε στη ντουγα το ατρακτοειδες σχημα που επιθυμουμε το προσχεδιαζουμε με μολυβι η το κανουμε πλανιζοντας σταδιακα αφου την εχουμε λυγισει;

3)Αν το κανουμε με μολυβι με ποιο τροπο σχεδιαζουμε την καμπυλη;...ελλειψη μηπως;

4)Οι επομενες ντουγες (μετα την πρωτη) εχουν ατρακτοειδεσ σχημα οπως η πρωτη η μια πλευρα ιση και μια καμπυλωτη;
Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

Vagges2010

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.320
Απ: Σημαδεμα-λυγισμα-πλανισμα ντουγας
« Απάντηση #1 στις: Ιούνιος 16, 2011, 08:44:03 μμ »
Φίλε Δημήτρη, θα σου πρότεινα να διαβάσεις προσεκτικά το παρακάτω site όσον αφορά στις ντούγιες και την μορφή τους :
http://organa-anastasios.blogspot.com/2009/05/blog-post_02.html
Επίσης το παρακάτω site που είναι των Αφων Κουκουρίγκου όσον αφορά στο λύγισμα και πλάνισμα
http://www.lutherie.gr/
Από όσο ξέρω (αυτό κάνω κι εγώ) η ντούγα αρχικά έχει την μορφή ορθογωνίου παραλληλόγραμμου.  Σε αυτή την μορφή λυγίζεται γίνεται το σημάδεμα του πλατύτερου σημείου και στην συνέχεια πλανίζεται όπως περιγράφεται στο site των Αφων Κουκουρίγκου.
Αυτό που εγώ κάνω παραπάνω το οποίο πιθανώς να είναι λάθος, αλλά μέχρι στιγμής δεν με έχει προδώσει ενώ επιπρόσθετα μετριάζει και το άγχος του ερασιτέχνη, είναι να χρησιμοποιώ (σημαδεύω) περισσότερα σημεία (εκτός αυτό του πλατύτερου σημείου) τα οποία κατά την διάρκεια του πλανίσματος προσέχω να μην τα υπερβαίνω
« Τελευταία τροποποίηση: Ιούνιος 16, 2011, 08:45:54 μμ από Vagges2010 »
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

v_panos

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 17
Απ: Σημαδεμα-λυγισμα-πλανισμα ντουγας
« Απάντηση #2 στις: Ιούνιος 17, 2011, 04:22:57 μμ »
νομιζω οτι πρωτα οριζουμε το πλατος της ντουγιας ,λυγιζουμε το παραλληλογραμο βλεπουμε και σημαδευουμε το πλατος πανω στο καλουπι μας .καλο ειναι να εχουμε κανει και μια γραμμη στη μεση της ντουγιας κατα μηκος και μετα πλανιζουμε .αν συνεχισουμε με τον ιδιο τροπο ολες τις ντουγιες καλως ,αναλογα ομως και με το καλουπι αν οι ντουγιες ειναι μονο δεξιες η αριστερες μετα τη πρωτη το σκαφος διαμορφωνεται διαφορετικα και μπορει να μην παταει στο καλουπι

theodoropoulos

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 640
  • Αγαπημένο ξύλο: Padauk
Απ: Σημαδεμα-λυγισμα-πλανισμα ντουγας
« Απάντηση #3 στις: Ιούνιος 17, 2011, 08:04:19 μμ »
ολα ειναι μαθηματικα...φανταστειτε δυο γωνιες  η μια απεναντι στην αλλη σε μια αποσταση και οι πλευρες τους να προεκτεινονται μεχρι εκει που τεμνονται...ε λοιπον το σημειο τομης ειναι το μεγιστο πλατος της δουγας και οι αλλες δυο γωνιες ειναι οι γωνιες που ξεκιναει η δουγα,η μια στον πισω η αλλη στον μπροστινο τακο...η σχεση των δυο γωνιων καθοριζει το μεγιστο πλατος και που θα ειναι αυτο...μην εχουμε την ψυδαισθηση λοιπν οτι μπορουμε να εχουμε οποιες γωνιες θελουμε στις ακρες της δουγας....για να εχουμε το προκαθορισμενο μεγιστο πλατος η μια ακρη καθοριζει την αλλη ως προς τις γωνιες...
ετσι τουλαχιστον τα εχω βρει εγω.... :D ;D :)

dimitris_7

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 250
Απ: Σημαδεμα-λυγισμα-πλανισμα ντουγας
« Απάντηση #4 στις: Ιούνιος 17, 2011, 11:57:22 μμ »
ωραιος συλλογισμος μητσαρα!! ειναι μαθηματικος συλογισμος ,και λιγο δυσκατανοητος.αν και πιανω περιπου τι εννοεις,αν μπορεις φτιαξε κανενα σχεδιαγραμμα ;)

dimitris_7

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 250
Απ: Σημαδεμα-λυγισμα-πλανισμα ντουγας
« Απάντηση #5 στις: Ιούνιος 18, 2011, 12:46:21 πμ »
βαγγελη καλησπερα.απο οτι καταλαβα το πλατυτερο σημειο οπως λες ειναι το σημειο που ξεκινα τη μεγιστη κλιση το σκαφος.και λογικα ειναι το υψηλοτερο σημειο του σκαφους.σωστα?απο το σημειο αυτο μπρος και πισω ξεκιναει το πλαναρισμα οπως λες.διαβαζοντας τους αδελφους κουκουριγκου οπως παραθετεις,στη παραγραφο ..τεχνικη της φετας... σχεδιο 16 ο κατασκευστης εχει χωρισει τις ντουγιες σε τεταρτημορια.νομιζω 7.και απο το μεγιστο πλατος ξεκιναει σταδιακα μπρος και πισω η μειωση της επιφανειας(πλαναρισμα)ωστε η μια να βρει την αλλη ακριβως.Μηπως υπαρχει καποιος τροπος σχεδιασης και κοψιματος ,πριν το λυγισμα?κατι που θα κανει και το λυγισμα πιο ευκολο?αρκει να ξερεις το μεγιστο πλατος,πως μειωνεται η επιφανεια,ωστε κοβοντας να εχεις ενα "βελος" οπως δειχνει διπλα η φωτο.και με το ζεσταμα στο μεγιστο σημειο να  πεφτει η μια πανω στην αλλη?αν προσεξες και ο προβληματισμος της μελετης του κατασκευαστη ξεκινησε απο αυτο το σημειο.τι λες? υπαρχει καποιο μαθηματικο "κολπο" ωστε να γλυτωσουμε ξυσιμο πλαναρισμα και αστοχα ταιριασματα?

Vagges2010

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.320
Απ: Σημαδεμα-λυγισμα-πλανισμα ντουγας
« Απάντηση #6 στις: Ιούνιος 18, 2011, 07:18:04 μμ »
Φίλε Δημήτρη.
Αν κατάλαβα καλά τον προβληματισμό σου, ρωτάς αν υπάρχει τρόπος να σχεδιάζεται και να μορφώνεται η ντούγα πριν να λυγιστεί.
Αν είναι αυτό, μου θυμίζεις τους προβληματισμούς που είχα όταν έφτιαξα τον πρώτο τζουρά . Σου απαντώ λοιπόν :
1.   Είναι πιθανό να υπάρχει τρόπος, αλλά δεν έχω να σου πω κάτι πάνω σε αυτό γιατί δεν ξέρω κάτι που να έχει ασφαλή γεωμετρική βάση.
2.   Επίσης είναι πιθανόν να μπορείς σε κάποιο πρόγραμμα τρισδιάστατης απεικόνισης-σχεδιασμού να σχεδιάσεις το καλούπι σου και στην συνέχεια να ξεδιπλώσεις τις ντούγιες σε δισδιάστατη απεικόνιση και να έχεις το σχήμα τους. Αλλά και εδώ δεν μπορώ να σε διαφωτίσω γιατί δεν έχω ασχοληθεί με κάτι παρόμοιο και δεν ξέρω να σου πω κάτι σχετικό.
Στον πρώτο τζουρά που έφτιαξα, λοιπόν (1997) είχα φτιάξει σε χοντρό χαρτόνι μια ντούγα (τυχαίως ήταν ετερόστροφη, χωρίς να ξέρω καν’ τις έννοιες) και χρησιμοποιώντας το σαν «πατρόν» έκοβα τις ντούγιες και μετά τις λύγιζα. Τελικά βγήκε ένα αρκετά όμορφο σκαφάκι.  Μπορείς να το δεις στις φωτογραφίες.

Δεν σου συνιστώ να κάνεις κάτι τέτοιο και θα καταλάβεις γιατί από τα παρακάτω. Προσωπικά ακολούθησα αυτή την διαδικασία γιατί παρά την έρευνα που έκανα εκείνη την εποχή για το πώς φτιάχνεται ένα σκάφος, δεν κατάφερα να μάθω τίποτα και επειδή η επιθυμία μου να φτιάξω τον τζουρά ήταν πάρα πολύ μεγάλη, προσπάθησα με την λογική και με το όποιο μυαλό διαθέτω να ξεπεράσω το εμπόδιο της έλλειψης γνώσεων. Με αυτόν τον τρόπο τα κατάφερα.
Θεωρώ όμως ότι η επιτυχία στην κατασκευή του σκάφους με αυτόν τον τρόπο ήταν συμπτωματική.
Επί της ουσίας νομίζω ότι πρέπει να ακολουθήσεις την πεπατημένη. Και αυτή είναι ότι περιγράφεται σε αυτά τα δύο link που σου είπα. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να τα μελετήσεις προσεκτικά. Υπάρχουν πράγματα που τα περνάμε χωρίς να τα σπουδαιολογήσουμε αλλά τελικά έχουν μεγάλη σημασία. Όπως για παράδειγμα το απόσπασμα που υπάρχει δίπλα στην φωτογραφία 12 :
«Η φέτα πλανίζεται αρχικά από την πλευρά που είναι σε επαφή με την γειτονική της. Με το πλάνισμα αυτό, πρέπει να διασφαλιστεί μια πλήρης επαφή της με την γειτονική, αλλά και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επαφή με τους νομείς του καλουπιού
Το απόσπασμα αυτό ούτε κι εγώ το είχα προσέξει. Μέχρι που, κατά την διάρκεια που κατασκεύαζε το σκάφος του τζουρά ο Δημήτρης ο Ανδρέου, μετά από ανταλλαγή φωτογραφιών και προβληματισμών μου το υπέδειξε ο Δημήτρης. Είναι κομβικό σημείο πιστεύω στην κατασκευή. Δίνει λύση στο θέμα του σηκώματος της ντούγας από το καλούπι στην ελεύθερη πλευρά της. Δηλαδή με λίγα λόγια πριν αρχίσουμε το πλάνισμα της ελεύθερης πλευράς της ντούγας, πρέπει πρώτα εάν βέβαια απαιτείται, να την πλανίσουμε από την πλευρά επαφής της με την προηγούμενη ντούγα έτσι ώστε και απόλυτη επαφή να επιτευχθεί με αυτήν αλλά και να πατάει όσο το δυνατόν καλύτερα  στο καλούπι. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαφοροποιήσει το σχήμα της ντούγας από αυτό των προηγούμενων. Άρα αμέσως  καταρρίπτεται ο ισχυρισμός ότι μπορείς με ένα «παρτόν» να βάλεις όλες τις ντούγιες.
Δες ένα απόσπασμα από ένα σκάφος ενός από τους καλούς κατασκευαστές.
Όπως μπορείς να δεις στο σημείο σύγκλισης υπάρχουν ντούγιες με κομμένη μύτη και άλλες όπως οι τρεις ακριανές  που φαίνεται ότι είναι πιο μικρές σε μήκος. Άλλη μια απόδειξη ότι το σχήμα όλων των ντουγών δεν είναι το ίδιο.
Επίσης άλλο ένα πράγμα που θα μπορούσα να σου είναι ότι η θεωρία πολλές φορές διαφέρει  λίγο από την πράξη. Και αυτό γιατί η θεωρία βασίζεται σε ιδανικές συνθήκες και παρδοχές ενώ η πράξη όχι πάντα. Λέμε π.χ. ότι χρησιμοποιούμε ετερόστροφες ντούγιες εκτός από την ντουγομάνα που είναι αμφιτερόστροφη. Δηλαδή ότι η όλη διαδικασία του πλανίσματος για καμπύλωση την κάνουμε από την  ελεύθερη πλευρά της ντούγας, ενώ η πλευρά επαφής με την προηγούμενη ντούγα είναι ευθεία. Αν όμως χρειαστεί να γίνει έστω και το παραμικρό πλάνισμα όπως περιγράφει το απόσπασμα από το site των Αφων Κουκουρίγκου κατά την γνώμη μου δεν έχουμε ετερόστροφη ντούγα πλέον άλλα ούτε αμφιτερόστροφη. Λοιπόν  για να μην σας ζαλίζω άλλο γιατί νομίζω πως πολλά είπα ήδη, η θεωρία και τα μαθηματικά είναι καλά και σου δίνουν ασφαλή συμπεράσματα και μια σταθερή βάση εξήγησης του γιατί γίνεται κάτι, αλλά όλα αυτά μέχρις ενός σημείου. Η θεωρία πρέπει στην συνέχεια να εμπλουτιστεί με τα συμπεράσματα της πράξης και των εμπειριών.
Η πρότασή μου είναι να ακολουθήσεις την διαδικασία του περιγράφεται στα παραπάνω link, επίσης να ξαναδείς προσεκτικά το βίντεο του φίλου Δημήτρη Ανδρέου και αν νιώθεις ανασφάλεια για το πλάνισμα και φοβάσαι μην κάνεις την ντούγα παχύτερη ή λεπτότερη, κάνε αυτό που κάνω κι εγώ. Αφού εξασφαλίσεις με πλάνισμα της πλευράς επαφής της ντούγας με την προηγούμενη την πλήρη επαφή τους αλλά και την επαφή της ντούγας με το καλούπι, πριν ξεκινήσεις το πλάνισμα της ελεύθερη πλευράς, αντί να σημαδέψεις μόνο το σημείο με το μεγαλύτερο πλάτος (που ναι είναι αυτό που αντιστοιχεί στο βαθύτερο σημείο του σκάφους και συγκεκριμένα στο καλούπι που ανέβασα η διατομή 4), σημάδεψε περισσότερα σημεία, ας πούμε το πλάτος που θα έχει η ντούγα σε κάθε νομέα και στην συνέχεια πρόσεξε πλανίζοντας να μην ξεπεράσεις αυτά τα σημεία. Αν κάνεις αυτό η ντούγας σου σίγουρα θα είναι σε όλο το μήκος της στο πλάτος που πρέπει.

Υ.Σ.  Δες και αυτό το link με μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση μόρφωσης ντούγας, που αφορά όμως σε μεσαιωνικό λαούτο.  
http://www.cincinnatiearlymusic.com/medieval_lute.html
« Τελευταία τροποποίηση: Ιούνιος 18, 2011, 07:22:07 μμ από Vagges2010 »
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

Μουζίκος

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 22
Απ: Σημαδεμα-λυγισμα-πλανισμα ντουγας
« Απάντηση #7 στις: Ιούνιος 18, 2011, 08:37:32 μμ »
φίλε Βαγγέλη... καταπληκτική ανάλυση!!!
να σαι καλά!

dimitris_7

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 250
Απ: Σημαδεμα-λυγισμα-πλανισμα ντουγας
« Απάντηση #8 στις: Ιούνιος 18, 2011, 08:39:33 μμ »
ευχαριστω βαγγελη!!ο τζουρας πολυ ομορφος.και τα σχεδια φανταστικα.μπραβο!!

Blekos Kerkyra

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 979
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
Απ: Σημαδεμα-λυγισμα-πλανισμα ντουγας
« Απάντηση #9 στις: Ιούνιος 18, 2011, 08:57:07 μμ »
Βαγγελη...με υπερ-καλυψες....δεν εχω να πω τιποτα,ευχαριστω ;)

Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

immortalx

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.449
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
Απ: Σημαδεμα-λυγισμα-πλανισμα ντουγας
« Απάντηση #10 στις: Ιούνιος 18, 2011, 09:47:36 μμ »
Αυτο που λεει ο Βαγγελης με το "ξεδιπλωμα" γινεται με πολλα 3D προγραμματα. Ακομη και με το google sketchup. Δειτε το παρακατω video απο το 1:00 και περα.
unfolding

Επισης, συνυπογραφω την αποψη του Βαγγελη για τη διαφορα θεωριας πραξης. Και αυτο, κυριως γιατι πρεπει να λαμβανουμε υπ'οψη τη συμπεριφορα των υλικων κατα την επεξεργασια. Στο παραπανω video, η τελειοτητα μπορει να επιτευχθει με ενα ιδανικο ομοιογενες υλικο, με μηδενικο παχος, Καμια σχεση με το ξυλο δηλαδη  :)
Σιγουρα βοηθαει ομως στο να φερει κανεις ακριβες αποτελεσμα.

theodoropoulos

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 640
  • Αγαπημένο ξύλο: Padauk
Απ: Σημαδεμα-λυγισμα-πλανισμα ντουγας
« Απάντηση #11 στις: Ιούνιος 19, 2011, 05:22:19 μμ »
λοιπον παιδια,με κατι προχερους υπολογισμους απλουστατης γεωμετριας βρηκα μια σχεση αναμεσα στις δυο γωνιες της δουγας(2φ και 2θ)...αυτο που τα συνδεει ειναι, το που βρισκεται το μεγιστο πλατος..οποτε αν σε αποσταση L1 (L1+L2=συνολικο μηκος δουγας) εχουμε το μεγιστο πλατος  η σχεση ειναι

2φ=2θ tan-1(L2/L1)  ;D >:( :( ::) :P :-X



θα ηθελα τις εκτιμησεις σας..
« Τελευταία τροποποίηση: Ιούνιος 19, 2011, 07:01:01 μμ από theodoropoulos »

chris

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 500
Απ: Σημαδεμα-λυγισμα-πλανισμα ντουγας
« Απάντηση #12 στις: Ιούνιος 19, 2011, 07:42:36 μμ »
Ναί φίλε μου έτσι ακριβώς είναι όπως τό περιγράφεις στή θεωρία όμως αλλά η θεωρία με τή πραξη απέχει παρασάκγας 100. μετά από από πολύ μελέτη όχι στή θεωρία αλλά στήν πράξη καί αφού ασχολήθηκα 2 μήνες πάνω στό ζήτημα αυτό  καί χάλασα τουλάχιστον 6 σκάφη έμαθα νά κατασκευάζω τό σκάφος σωστά. Στήν ερώτηση πού έκανα στό φίλο Κακογιαννάκη νά μέ βοηθήση μέ τί τρόπο καί πώς πλανίζετε η ντούγα η  απάντησή του ήταν απλή καί ξεκάθαρη. ¨εχεις υπομονή καί επιμονή   άν έχεις τότε θά τό βρείς από μόνο σου εγώ θέλω νά σέ βοηθήσω αλλά μέ λόγια δεν θά καταλάβης . Καί πραγματικά είχε δίκιο. Τό πρόβλημα στήν πράξη είναι δύσκολο αλλά καί τόσο απλό πού όταν τό καταλάβης θά γελάς μέ τόν εαυτό σου. Εκτός εάν πάς σέ ένα μάστορα πού κατασκευάζη σκάφος καί σού δείξη στήν πράξη τήν ώρα πού τό κατασκευάζη γιά νά καταλάβης καί πάλι όταν θά τό κάνης μόνο σου πάλι θά βγή μπανιέρα καί όχι μπουζούκι. Γιαυτό λοιπόν καλό κουράγιο καί άν έχεις υπομονή΄καί επιμονή σίγουρα θά τό βρής καί μάλιστα σωστά . Δέν θέλη κανένα απολύτος μετρίδι ούτε κάν μολύβι ούτε κανένα άλλο όργανο παρά μόνον πέιρα μάτι καί ρόκάνι . Τί νομίζης όταν κατασκευάζη ο σκαφάς  τό σκάφος κατεβάζη γεωμετρικούς τύπους καί κουραφέξαλα τίποτα από όλλα αυτά διαθέτη μόνον τήν πείρα του καί τό μάτι καί στό τέλος τό σκάφος πού θά βγή θά είναι τέλειο. Καί τέλος γιά νά δόσω ένα παράδειγμα ( σέ καμία περίπτωση θά περιαυτολογήσω καί θά πώ ψέματα) αλλά τό τονίζω σάν παράδειγμα. Τήν παρασκευή πού μασ πέρασε ξεκίνησα συνχρόνως 2 σκάφη μπουζουκιού σέ διαφορετικά καλούπια. Τά σκάφη είναι  από καρυδιά αμερικής μέ φιλετάκια ενδιάμεσα καί από 15 ντούγιες . Λοιπόν μέχρι εχθές σαββατο ακριβώς 16 ώρες τί έκανα .¨Εκοψα γιά 2 μάνικα τά ΄ξύλα μέ τρείς κόντρες τό καθένα καί  τά 2 πλαινά τά πλάνισα καί τά κόλησα  τά 2 καράολα διαμορφωμένα πλήρως μέ όλες τί ς τρύπες καί τά κόλησα στά μάνικα . Τώρα έκοψα 32 ντούγιες ,τίς έτριψα στήν γιαλοχαρτιέρα μέ 2 γιαλόχαρτα παρακαλλώ μέ νο 40 καί 80 καί ένα κομάτι άπο τό οποίο έβγαλα πάνω από 10 κολάντσες φάρδος 13 πάχος 2μμ( εδώ θέλη κορδέλα σωστή γιά νά  κόψη 2 μμ κομάτι φάρδος 13 πόντους καί τήν ανάλογη πείρα ) έκανα τούς ντάκους πίσω μπρός καί στά 2 καλούπια , λύγισα μόνον όλες τίς ντούγιες καί τά φιλέτα καί τελείωσα  τό ένα σκάφος τελειότατο τό τονίζω τελειώτατο χωρίς ακόμα νά κολήσω τήν κολάντσα  καί στό άλλο σκάφος είμαι στήν τοποθέτηση τής  10ης ντούγας.Αυτή όλη τήν εργασεία πού έκανα σέ δύο μέρες  όταν άρχισα τά είχα κάνει σέ 6 μήνες καί στό τέλος πήγαν στά σκουπίδια. Αυτά πού σάς λέω είναι πέρα ώς πέρα αλληθηνά καί γιά όποιον έχη αμφιβολίες γιά αυτά πού γράφω καί μένη Θεσσαλονίκη τόν προσκαλώ  αύριο νά μέ επισκευθή καί νά δεί ιδίοις όμαση καί νά πάρη καί μιά ιδέα γιά τό πώς γίνεται τό σκαφος πρίν τό τελειόσω άυριο τό τηλ φ είναι 2310 310373 γιά νά κλείσουμαι ραντεβού  Μετράει ηπείρα Υστερ καφέ δέν διαθέτη τό κατάστημα

theodoropoulos

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 640
  • Αγαπημένο ξύλο: Padauk
Απ: Σημαδεμα-λυγισμα-πλανισμα ντουγας
« Απάντηση #13 στις: Ιούνιος 19, 2011, 08:36:14 μμ »
νομιζω οτι το πηγες αλλου λιγο το θεμα....

Vagges2010

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.320
Απ: Σημαδεμα-λυγισμα-πλανισμα ντουγας
« Απάντηση #14 στις: Ιούνιος 19, 2011, 08:58:07 μμ »
Φίλε Χρήστο. Κι εγώ είμαι της άποψης ότι η θεωρία χωρίς το πάντρεμα με την πράξη δεν μπορεί να δώσει απόλυτα αποτελέσματα. Αλλά και η τέλεια απαξίωση της θεωρίας, νομίζω ότι επίσης είναι λάθος και πιθανώς μεγαλύτερο.
Όπως σε όλα τα επαγγέλματα έτσι και στην οργανοποιϊα ο ρόλος της θεωρίας είναι να δώσει το υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα στηριχθούν όλες οι προσπάθειες υλοποίησης των ιδεών. Επίσης είναι η δεξαμενή καταγραφής των αποτελεσμάτων και των συμπερασμάτων που προκύπτουν κατά την διάρκεια της κατασκευής. Κοινώς δεξαμενή γνώσεων και εργαλείο εξέλιξης.
Έχε υπόψη σου ότι πολλοί άνθρωποι μέσα σε αυτούς κι εγώ, δεν αρκούνται στο "αυτό γίνεται έτσι και μην το ψάχνεις". Θέλουν να μπουν βαθύτερα και να καταλάβουν γιατί αυτό γίνεται έτσι και πως θα καθοριστούν κάποιοι κανόνες έτσι ώστε κάνοντας κάτι με συγκεκριμένο τρόπο να έχουν πάντα ομοίως καλά αποτελέσματα. Και αφού καθοριστούν αυτοί οι κανόνες να υπάρχει προοπτική εξέλιξης και ακόμη καλύτερων αποτελεσμάτων.
Επομένως και στην προκειμένη περίπτωση νομίζω ότι οι αφορισμοί δεν έχουν νόημα, αλλά ο εποικοδομητικός διάλογος που μπορεί να δώσει χρησιμα συμπεράσματα.
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

Tags: