Αποστολέας Θέμα: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!  (Αναγνώστηκε 35782 φορές)

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
« Απάντηση #15 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2013, 09:52:27 μμ »
οχι οχι σε καμια περιπτωση......................αυτο το σκαφος ειναι πολυ αποτομο φιλε μπαρμπαουζο
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #16 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2013, 10:47:57 μμ »
τι βάθος βγάζεις μ αυτό το καλούπι;

efthymis

• Jr. Member
  • **
  • Αριθμός κατασκευών: 30
« Απάντηση #17 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2013, 11:06:00 μμ »
Ορίστε το καλούπι.

Το σημείο σύγκλισης των ντουγών είναι εκεί που τελειώνει η ντούγα.Το όρισα εκεί καθώς μου φάνηκε λογικό.Ακούω γνώμες
Στα σημεια αυτα εχεις προβλημα.Στο πισω μερος στην κολαντζα (το προβλημα θα φανει αργοτερα οταν θα πας να κολλησεις την κολαντζα)πρεπει μεχρι το υψος που θα κολληθει η κολαντζα να ειναι ισιο οπως και γυρω γυρω στο παραπετι .Μπροστα η καμπυλη χαλαει λιγο  .Και οντως εχεις πολυ αποτομες κλισεις.Σε ποια περιοχη εισαι μηπως καποιος μπορει να σε βοηθησει απο κοντα γιατι απο εδω ειναι λιγο δυσκολο να καταλαβεις.Κατα τη γνωμη μου για αρχη  δε  θα επρεπε να φτιαξεις δικο σου σχεδιο καλουπιου αλλα να φτιαξεις απο  καποιο  σχεδιο που να ειναι  σωστο και να κλεινει χωρις προβληματα.Γιατι δε δοκιμαζεις να φτιαξεις το καλουπι του Βαγγελη που ειναι μια χαρα
efthymis

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #18 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2013, 12:01:02 πμ »
Ευθυμη εχεις δικιο για την κολατζα, αλλα δεν εχει φτασει ακομα εκει ο φιλος. Για μπροστα δεν θα συμφωνισω γιατι πολυ απλα ΟΛΑ τα καλουπια ντυνονται αρκει να μπορεις να κρατησεις την καμπυλη τους με ακριβεια οταν πλανιζονται.

τρεχω ευθυς αμεσως να βγαλω το καλουπι μου.....δεν εχει ψεγαδι!!!
  Εκει  ειναι το προβλημα του φιλου με το αψεγαδιαστο καλουπι...... ειναι οτι δεν κραταει την καμπυλη του σκαφους οταν πλανιζει και εχει αλλη καμπυλη στο γυαλοχαρτο και αλλη πανω στο σκαφος.  Γιατι αλλιως δεν γινεται σε ενα τοσο αποτομο σκαφος η δουγα να εχει το ιδιο πλατος, δυο νομεις πριν απο την χαραμαδα που δεν ξερω τι ρολο βαραει εκει, μεχρι και τρεις νομεις μετα την χαραμαδα. Εκτος αν το βλεπω μονο εγω αυτο και δεν το βλεπει κανενας αλλος!

efthymis

• Jr. Member
  • **
  • Αριθμός κατασκευών: 30
« Απάντηση #19 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2013, 04:45:36 πμ »
Ευθυμη εχεις δικιο για την κολατζα, αλλα δεν εχει φτασει ακομα εκει ο φιλος. Για μπροστα δεν θα συμφωνισω γιατι πολυ απλα ΟΛΑ τα καλουπια ντυνονται αρκει να μπορεις να κρατησεις την καμπυλη τους με ακριβεια οταν πλανιζονται.

τρεχω ευθυς αμεσως να βγαλω το καλουπι μου.....δεν εχει ψεγαδι!!!
  Εκει  ειναι το προβλημα του φιλου με το αψεγαδιαστο καλουπι...... ειναι οτι δεν κραταει την καμπυλη του σκαφους οταν πλανιζει και εχει αλλη καμπυλη στο γυαλοχαρτο και αλλη πανω στο σκαφος.  Γιατι αλλιως δεν γινεται σε ενα τοσο αποτομο σκαφος η δουγα να εχει το ιδιο πλατος, δυο νομεις πριν απο την χαραμαδα που δεν ξερω τι ρολο βαραει εκει, μεχρι και τρεις νομεις μετα την χαραμαδα. Εκτος αν το βλεπω μονο εγω αυτο και δεν το βλεπει κανενας αλλος!
Τη γωνια που κανει εκει  μπροστα δεν τη βλεπεις;Δε λεω οτι αυτο που φταιει που δε μπορει να το κλεισει αλλα οτι θελει διορθωση σε αυτα τα σημεια
efthymis

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #20 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2013, 07:45:44 πμ »
να πω κι εγώ τη διάγνωσή μου  ;D
η νουγομάνα έχει σημείο σύγκλισης πολύ ψηλά στον πίσο τάκο. Κάνε τη να μην τελειώνει σε μύτη

γενικά οποιοδήποτε σκάφος θα βγάλει ήχο. Μην αγχώνεσαι. Θα πειραματιστώ με κονσερβοκούτια στα επόμενα όργανα, προς απόδειξη του ισχυρισμού

Αρκεί να φτιάξεις μια κλειστή επιφάνεια. Ας έχει κενά. Τα φιλέτα ανάμεσα τελικά βοηθάνε σε ατέλειες της ντόγας, αλλά είναι δύσκολο να τα καταφέρεις από την αρχή. Δοκίμαζε με χαρτονένιες ντόγες να κλείσεις το καλούπι, όλες οι υπόλοιπές σου εκτός της κεντρικής θα έχουν παραπάνω από ένα σημεία σύγκλισης, λόγω απότομων καμπυλών (αν το κοιτάξεις από την κολάντζα)

Nikolas Fereos

• Hero Member
  • Όλα διορθώνονται.....
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: ουκ εστιν αριθμός
« Απάντηση #21 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2013, 11:28:20 πμ »
Οι προλαλήσαντες έχουν ήδη εντοπίσει το πρόβλημα φίλε.Η ταπεινη μου άποψη ειναι πως έχεις καταπιαστεί με το δυσκολότερο είδος σκάφους (στενο και πολύ βαθύ) και δεν ειναι οτι καλύτερο αυτο για κάποιον που κάνει αρχή....Αν 'ομως επιμένεις να το συνεχίσεις, για να μην καταστρέφεις αδικα ντούγιεςδες λιγάκι και αυτο εδω παρακάτω -πιστευω οτι μπορεί να βοηθήσει.
 Το σημείο Α ειναι το σημείο σύγκλισης για τις ντούγιες στο καλούπι σου για όσο αυτο διαγράφει ημικυκλικό τόξο.
Μετά , επειδή όπως είπαν και κάποιοι φίλοι προηγουμένως ,το καλούπι σου γίνεται ευθύ απότομα,   αναγκαστικά πρέπει να αλλάζει συνεχώς το σημείο σύγκλισης μετακινούμενο προς τα κάτω για να εφάπτονται οι ντούγιες σε όλο τους το μηκος πάνω στο καλούπι. Εχω πειραξει λιγο μια απο τις φωτο που έβαλες .Το σημειο Α ειναι το σημείο συγκλισης για τις ντουγιες σου όσο το καλούπι ειναι τελείως ημικυκλικό, απο ενα σημείο και μετα όμως ισιάζει πολύ αποτομα και εδω αρχίζουν τα δυσκολα.... εδω απλα πρεπει να μετακινεις το σημείο σύγκλισης όλο και πιο κάτω (άλλο δηλ για κάθε ντούγια )όσο κατεβαίνεις και προσοχή ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΥΤΕΣ ΣΤΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ ΤΩΝ ΝΤΟΥΓΩΝ .

Μπαρμπαουζος

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #22 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2013, 06:30:01 μμ »
Οι διαστάσεις του καλουπιού είναι,
μήκος 37,7 εκ
πλατος 22 εκ
βαθος 16,5 εκ

Μετα απο πολλα σχεδια κατεληξα σε αυτο,ειναι πιο κοντα στο γουστο μου.
Η πρωτη αποπειρα κατασκευης καλουπιου δεν πηγε τοσο καλα,το πηρα πολυ χαλαρα και ξεφυγα απο το σχεδιο.Αυτο ομως ειναι ακριβως στο σχεδιο με ενα μικρο σφαλμα.ΤΗ ΧΑΡΑΜΑΔΑ.

Το κοντρα πλακε που χρησιμοποιησα χιλιοστο στο χιλιοστο εδινε αυτο το κενο,για να μην ξεκινησω να σχεδιαζω το καλουπι μου ξανα απ'την αρχη ενσωματωσα το σφαλμα επιμηκυνοντας λιγο το σκαφος μου.Επελεξα εκει να υπαρχει ενα μικρο κενο το οποιο ειναι το συνολικο σφαλμα στα παχη του κοντρα πλακε.

Η μπροστινη καμπυλη που λεμε οτι ειναι λαθος....ειναι οπως ακριβως αποτυπωνεται στο σχεδιο.
Ο πισω τακος δε φαινεται στις φωτο αλλα ειναι ευθυ τμημα για να μπει η κολαντζα υψους 8 εκ.Δοκιμασα με χοντρο χαρτονι να φτιαξω μια υποτιθεμενη κολαντζα και εδειχνε να εχει καλη εφαρμογη,βεβαια ξερω οτι με το ξυλο τα πραγματα ειναι πιο ζορικα.

Η κεντρικη ντουγα των φωτογραφιων ξηλωθηκε χτες,αφου διαπιστωσα οτι δεν ειναι συμμετρικη...
Λυγιζοντας την κεντρικη ντουγα εχω ζωγραφισει πανω της το φαρδυτερο σημειο της και εχω τραβηξει ευθειες εκει που θα δημιουργηθουν οι μυτες.Οταν ερχεται η ωρα ομως να τη φαω με το γυαλοχαρτο η ντουγα δε θελει να πατησει ομοιομορφα...καποια μυτη δεν παταει παντοτε καλα και οταν φτανω σε σημειονα παταει ικανοποιητικα ειτε εχει κοντυνει ακρετα απο το τριψιμο....ειτε εχει μικροτερο απο το πλατος που εχω ορισει ειτε εχει χασει τη συμμετρια που θα επρεπε να εχει.
ΑΥΤΟ ΠΩΣ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ;!!!
Το ξυλο εχει παχος περι τα 3 χιλιοστα και εχει λυγισει και διατηρει απολυτα την καμπυλη του καλουπιου....τι παει στραβα;

Αψεγαδιαστο το λεω επειδη τηρει πιστα τις αναλογιες του σχεδιου που εκανα.
Ισως ειναι δυσκολο αυτο που διαλεξα να κανω γιατι δεν ειναι η κλασσικη φορμα ειναι πιο ταμπουρισιο στυλ,κατι σαν το πολιτικο μπουζουκι που εφτιαξε ο Τασος Θεοδωρακης στον DIMIS.ΚΩΣΤΑ ΖΑΡΚΑΔΑ και το δικο σου σχεδιο μισομπουζουκου ειχε ιδιαιτεροτητες αλλα τα πηγες περιφημα.Αυτο γιατι το απορριπτεις τοσο εντονα; ;D

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #23 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2013, 10:55:12 μμ »
ΜΕ ΑΔΙΚΕΙΣ....ΔΕΝ ΑΠΕΡΙΨΑ ΤΙΠΟΤΑ. ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΑΤΥΠΩΣΑ ΚΑΛΑ. ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ......ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΣΚΑΦΟΥΣ. ΞΕΚΙΝΑ ΜΕ ΚΑΤΙ ΠΟΙΟ ΓΛΥΚΟ, ΠΟΙΟ ΣΥΜΕΤΡΙΚΟ. ΕΓΩ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΤΟΝ ΤΖΟΥΡΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΚΟΝΤΕΨΑ ΝΑ ΞΕΒΑΠΤΙΣΤΩ ΑΠ ΤΟ ΒΡΙΣΙΜΟ. ΤΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ, ΤΙ ΔΩΔΕΚΑΘΕΟ, ΤΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗ, ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΒΡΙΖΑ ΚΙ ΑΠΟ ΙΝΔΟΥΙΣΤΙΚΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΜΕΧΡΙ ΚΙ ΑΠΟ ΤΑΥΛΑΝΔΗ ΔΑΝΕΙΣΤΗΚΑ........ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑ

Μπαρμπαουζος

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #24 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2013, 11:34:06 μμ »
Εννοια σου κι εχω κατεβασει κι εγω μεχρι τους ναους των Ινκσ!

Αλλα οπως κι εσυ θελω κι εγω να τα καταφερω να μου φυγει το μερακι!
Δε θελω αλλο πιο συμμετρικο καλουπι θελω να βρω τι μου φταιει και να φτιαξω αυτο....κατι σαν στοιχημα!

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #25 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2013, 11:42:02 μμ »
Ε ΤΟΤΕ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ Ο ΑΝΔΡΩΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΑΖΩΞΗ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΩΝ.ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΕΦΤΙΑΞΑ ΣΚΑΦΟΣ
ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΙ ΕΠΙΜΟΝΗ..............................

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #26 στις: Οκτωβρίου 01, 2013, 11:08:09 πμ »
καλημέρα!
Ούτε εγώ έχω τελειώσει σκάφος, απλώς αν μου επιτρέπεις να επισημάνω κάτι που μου "χτύπησε" σ' αυτά που γράφεις:
Αν κυριολεκτείς σε αυτό σχετικά με τις ευθείες

Παράθεση από: Μπαρμπαουζος
... Λυγιζοντας την κεντρικη ντουγα εχω ζωγραφισει πανω της το φαρδυτερο σημειο της και εχω τραβηξει ευθειες εκει που θα δημιουργηθουν οι μυτες.

..  οι γραμμές αυτές δεν είναι ευθείες, δες εδώ τα αναπτύγματα που έχει βγάλει ο BOULIS 13

σε αυτό το θέμα http://www.luthier.gr/index.php?topic=1272.0

o Nikolas Fereos παραπάνω έχει νομίζω σχεδιάσει ακριβώς την κατάσταση και μπορείς να το δεις κι εδώ, στο site των αφών Κουκουρίγκου (www.lutherie.gr)

όπου μεταξύ άλλων γράφει ότι για να φτιάξεις τις ντούγες απλώς παίρνεις μετρήσεις από τρία διαφορετικά σημεία (στο πλάτος τους) με τις διαστάσεις που θες (σε κάθε πλάτος)

εγώ για να έχω κάποια εικόνα από το πως θα έμοιαζαν οι ντούγιες τράβηξα κλωστές στο καλούπι και τις μετέφερα σε χαρτόνι.
Δεν είναι ακριβές, αλλά είναι ένας μπούσουλας.

όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι ακριβολογούσες για τις ευθείες, αλλιώς απλώς ξέχνα την παρέμβασή μου και  ...καλή επιτυχία!!!

Μπαρμπαουζος

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #27 στις: Οκτωβρίου 01, 2013, 06:52:03 μμ »
Ακριβολογουσα για τις ευθειες.
Το σχεδιο που προκυπτει μοιαζει με αυτο που επισυναπτω.

Αφου αφαιρεσω τα πολλα-πολλα αρχιζω να τριβω με προσοχη στο γυαλοχαρτο προσπαθωντας να μην υπερβω τις ευθειες η να παω απο το ωφελιμο πλατος και ταυτοχρονα να εφαπτεται στο μαρμαρο.

Ποτε ομως δε γινεται αυτο,οπως ξαναειπα,ταν εχει φτασει στις σωστες διαστασεις δεν πατανε με τιποτα οι μυτες με αποτελεσμα να τριβω και να την κονταινω η να τη στενευω περισσοτερο απο οσο πρεπει,δεν καθεται με τιποτα.Κατι κανω στραβα.

Αλλα οι ευθειες που τραβαω εχουν περισσοτερο το χαρακτηρα οδηγου,ωστε να μπορω να μετραω.

Δοκιμασα να το κανω και ζωγραφιζοντας την κανονικα με καμπυλες αλλα ουτε εκει καθεται στο μαρμαρο.Δε νομιζω να τη λυγιζω στραβα ωστε να εχει στριφογυριστη μορφη και να με παιδευει.Περα απο αυτο εχω δοκιμασει ως τωρα 8-10 ντουγομανες αλλα ποτε δεν καταφερα να τη βγαλω σωστη.

Οπως θα βλεπεις στις φωτο του καλουπιου,εχω μια ντουγομανα κολλημενη.Την ξηλωσα επειδη ηταν στενοτερη απο οσο επρεπε και επειδη δεν ηταν απολυτα συμμετρικη.

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #28 στις: Οκτωβρίου 01, 2013, 07:13:56 μμ »
πλακα κανεις ε? ελα πες την αληθεια. Και αν δεν κανεις γιατι δεν το λες απο την αρχη και παιδευεις τοσο κοσμο

Μπαρμπαουζος

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #29 στις: Οκτωβρίου 01, 2013, 07:21:32 μμ »
Τι να πω απ'την αρχη;

Δεν κανω πλακα,προσπαθω και ξαναπροσπαθω και δε βγαζω ακρη.

Εκανα το θεμα επειδη διαπιστωνω οτι δεν εχω καταλαβει πολλα.

ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΠΛΑΚΑ! ;D

Tags: