Αποστολέας Θέμα: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!  (Αναγνώστηκε 35771 φορές)

Μπαρμπαουζος

• Jr. Member
  • **
Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
« στις: Σεπτεμβρίου 28, 2013, 04:46:39 μμ »
Γεια χαρα

Παιδευομαι πολυ καιρο τωρα να φτιαξω ενα σκαφος μπουζουκιου,μαλλον δεν ειμαι ο μονος.

Εχω φτιαξει καλουπι το οποιο πραγματικα δεν εχει ψεγαδι,το εφτιαξα συμφωνα με τον οδηγο του κ.Βασιλειαδη και πολλη προσοχη.
Εχω διαβασει απειρα εδω μεσα και εχω δει και τα διαφορα βιντεο....
Σας βλεπω ολους να κανετε φοβερη δουλεια και τα σκαφη σας να βγαινουν σαν επαγγελματικα.

Εγω παλι,κατι κανω λαθος.....δεν εχω ποτε καταφερει να ολοκληρωσω σκαφος...κοντευω ενα χρονο που παιδευομαι,η υπομονη μου αρχιζει να με εγκαταλειπει καθως....

Κοβω ντουγες και τις φερνω σε παχος περι τα 3mm,προσπαθω να κανω την κεντρικη συμμετρικη μα για καποιο λογο ποτε δε βγαινει εντελως συμμετρικη....οταν παω να την κανω απολυτα συμμετρικη δεν παταει καλα στο μαρμαρο και αν την τριψω ωστε να πατησει, χανεται η συμμετρια της.

Δεν καταφερα ποτε να βαλω πανω απο 9 ντουγες στο καλουπι καθως ειτε σταματουν να πατουν καλα,ειτε οταν πατουν καλα εμφανιζουν σημεια που δεν ειναι καλα κολλημενες (περναει φως),ειτε χανεται η συμμετρια του σκαφους καθως οι απεναντι ντουγες δεν ειναι απολυτα ομοιες...μπορει στο φαρδυτερο σημειο να ταιριαζουν αλλα σε αλλα σημεια εχουν διαφορες κι οταν προσπαθω να τις εξομαλυνω ωστε να εχουν ιδιες διαστασεις απλα αχρηστευω ντουγες....αφου δεν πατανε καλα στο μαρμαρο...και τριψε-τριψε μικραινουν και αχρηστευονται.

Τα φωτεινα σημεια κλεινουν με κολλα και σκονη,ενταξει!!!
Μα τι να κανω που καποιες θελουν πιεση για να εφαρμοσουν καλα με την προηγουμενη ντουγα;

Προσπαθω να τις πατροναρω ωστε να τις εχω σε πολυ καλη προσεγγιση για να κολλησουν....ματαια....παντα κατι δεν παταει καλα στο μαρμαρο και τριψε-τριψε......απλα εχω αχρηστευσει σιγουρα 100 ντουγες!!!

Δεν τις σταματω χαμηλα στον πισω τακο....κανω οσα βλεπω κι οσα διαβαζω εδω.....ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΣΩΣΤΑ;!!!

Δωστε μου μια βοηθεια,μια εξηγηση καθως ειμαι κοντα στο τελος της υπομονης και στην αρχη της απελπισιας!

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
« Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2013, 04:57:14 μμ »
ΣΚΑΦΟΣ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ ΦΤΙΑΞΕΙ ΑΚΟΜΑ, ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΦΤΙΑΞΕΙ ΣΕ ΤΖΟΥΡΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ.
ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ( ΕΝΩΣΗΣ) ΤΩΝ ΔΟΥΓΩΝ.
ΚΙ ΕΓΩ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΑΘΑΙΝΑ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΗΚΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΥΓΙΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΣΠΟΥΔΗ..........

ΝΑ ΕΔΩ..........http://youtu.be/wkBOLz0JSDY

ΑΛΛΑ ΚΙ ΕΔΩ.......http://youtu.be/Cl3yyH95v-s
ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΜΙΑ ΑΚΡΗ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Μπαρμπαουζος

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2013, 05:06:32 μμ »
Καλησπερα

Και το τζουρα σου ειδα και ειναι πολυ ομορφος,ιδιως το σχημα που του εδωσες,και το βιντεο του Δημητρη Ανδρεου εχω δει,ολα τα βιντεο του βασικα.

Δεν τα εχω καταφερει,μετα το φαγωμα θελει τριψιμο στο γυαλοχαρτο και ελεγχο στο μαρμαρο ετσι;
Ολες οι ντουγες πρεπει να πατανε στο μαρμαρο καλα κι απο τις δυο πλευρες,αυτο εχω καταλαβει.
Τις τριβω για να πατησουν καλα στο μαρμαρο και κατ'επεκταση στο καλουπι και αυτες μικραινουν.

Αλλες φορες για να πατησει καλα η ντουγα στο καλουπι πρεπει να τη στενεψω τοσο ωστε να ειναι στενοτερη απο το μεγεθος που εχω ορισει για τις ντουγες μου.

Εν τω μεταξυ ελεγα οτι εφταιγε το ξυλο που χρησιμοποιω επειδη ηταν εφαπτομενικης κοπης,εκοψα και ντουγες σε ακτινικη αλλα τα ιδια παλι!

Μιλαμε εχω αγανακτησει,και πριν ενα διωρο να φανταστεις παιδευομουν παλι....ξηλωσα μια εφταρα ντουγες ακομα.Προς τα πισω δεν εφαρμοζαν καλα,ειχαν κενα!!!

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2013, 05:46:09 μμ »
είσαι σήγουρος για το καλούπι οτι είναι κομπλέ; γιατί κ εγώ σήγουρος ήμουν και τώρα κάνω το τρίτο στη σειρά γιατί τα προηγούμενα ήταν για το γάιδαρο καβάλα.
απ ότι κατάλαβα το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχεις στην εφαρμογή ντούγας με ντούγα έτσι; στο καλούπι σου πατάνε σχετηκά καλά; δοκίμασε να τις κάνεις πιό στενές μήπως δεις φως και με λίγο παραπάνω πίεση ίσως έχεις καλύτερη εφαρμογή με την διπλανή, εκτός αν το έχεις δοκιμάσει κ αυτό.
εγώ δεν έχω φτιάξει σκάφος με ντούγιες ακόμα, μόνο κατι προσπάθειες που στέφθηκαν με απόλυτη αποτυχία έχω κάνει, οπότε τι να σου πω κ εγώ, σ εμένα πάντως έφτεγε το καλούπι, εφαρμογή είχα, πάτημα στο καλούπι ομως μηδέν.

Μπαρμπαουζος

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2013, 06:50:36 μμ »
Το καλουπι ειναι μια χαρα καθως ειναι το δευτερο που φτιαχνω.
Το πρωτο ξεφευγε λιγο ως προς τη συμμετρια,ελαχιστα.

Σε αυτο τηρησα ακριβως το σχεδιο που εφτιαξα.Ουτε αποτομες κλισεις εχει ουτε περιεργες αναλογιες και κλεισιματα.Ειναι ενα πολυ νορμαλ καλουπι για μπουζουκι.

Χαζευοντας στο ιντερνετ εχει δει αλλα καλουπια που ειναι περιεργα εντελως και βγαζουν αρτιοτατο αποτελεσμα.

Εδω ο ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ εφτιαξε το τζουρα που εφτιαξε με μορφολογια σκαφους εξω απο τα κοινα....

Σε εμενα δεν ταιριαζουν τα ξυλα,παντα χαλαει το γλυκο μετα απο λιγες ντουγες.

Μα ακομα και η κεντρικη που πρεπει να ειναι συμμετρικη οταν την κανω εντελως συμμετρικη δεν παταει στο μαρμαρο με τιποτα και οταν την κανω να πατησει δεν  ειναι πια συμμετρικη απο λιγα χιλιοστα.Οταν λυγιζω ντουγες πατουν τελεια στο καλουπι και οταν τις ξεκαρφιτσωνω διατηρουν τελεια το σχημα τους.

Σχετικα με το πλατος τους δοκιμασα με ντουγες πλατους 3εκ,το εριξα στα 2.5 δοκιμασα και με 2εκ.

Παντα το ιδιο θεμα εχω!

Τι κανω στραβα;!

παυλος

• Hero Member
    • http://trixordo.webnode.gr/
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Αριθμός κατασκευών: 0,1
« Απάντηση #5 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2013, 06:59:07 μμ »
στην τελευταια φωτογραφια ειναι το λαθος.
και αν θες μην τις κανεις μονοχρωμες δεν ξεχωριζουν οι φωτογραφιες με μονο ασπρο. ;D
καντες ασπρομαυρες ;)
και μην αγχωνεσαι.
Εγω και ο Ζοζέφ.

Μπαρμπαουζος

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #6 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2013, 04:31:18 μμ »
Μαλλον το μυνημα του Παυλου για αλλου πηγαινε.

Εχει καποιος να μου προτεινει κατι αλλο που δεν εκανα;

Μηπως υπαρχει καποιος σχετικος οδηγος που να μου εχει ξεφυγει;

ΡΕΜΠΕΤΗΣ

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2013, 04:42:24 μμ »
Μπα, μαλλον δεν πηγαινε για αλλου.
Ισως θελει να σου πει να βαλεις καμια φωτο μηπως φανει το λαθος σου.

Μπαρμπαουζος

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #8 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2013, 04:47:21 μμ »
τρεχω ευθυς αμεσως να βγαλω το καλουπι μου.....δεν εχει ψεγαδι!!!

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2013, 04:51:43 μμ »
ΒΓΑΛΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟ ΜΠΡΟΣ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ........
ΚΑΙ ΔΕΙΞΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΟΥΓΩΝ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Μπαρμπαουζος

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #10 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2013, 06:43:49 μμ »
Ορίστε το καλούπι.

Το σημείο σύγκλισης των ντουγών είναι εκεί που τελειώνει η ντούγα.Το όρισα εκεί καθώς μου φάνηκε λογικό.Ακούω γνώμες

αποστολης τ

• Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2013, 07:27:27 μμ »
βλεπω στην 4 φωτο οτι η ντουγομανα δεν εχει κολληθη στο κεντρο,αν ξεκινησεις ετσι δεν προκειτε να σου βγει με τιποτα,το καλουπι σου ειναι πολυ στρογγυλο και μαλλον μετα τις τρεις ντουγιες θα πρεπει να πλανισεις απο μεσα μερια τις επομενες για να παρουν την κατηφορα,μεταξυ δευτερου και τριτου νομεα του καλουπιου ισως θελει διωρθωμα γιατι φαινετε οτι δεν ειναι ομαλη η καμπυλη του καλουπιου,θα πρεπει ολες οι πλευρες των ντουγων οταν τις ακουμπας στο μαρμαρο να εφαπτονται απολυτα,να προσεξεις την συμετρια τις ντουγομανας και να την κολλησης ακριβως στο κεντρο του καλουπιου και μετα  θα παει ρολοι η δουλεια

v_panos

• Newbie
  • *
« Απάντηση #12 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2013, 07:32:10 μμ »
δοκιμασε να φτιαξεις τα πλαιναρια σου πρωτα σε ενα φτηνο ξυλο να δεις που ειναι τα ορια της επιφανειας που θα καλυψεις με ντουγιες και να σου δειξει και ενα σημειο συγκλισης

Φουντούκος

• Jr. Member
  • **
  • Φουντούκος
  • Αγαπημένο ξύλο: -
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #13 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2013, 07:44:51 μμ »
apo pisw katevase to kai allo! ase perithwrio na kollisoun oi douges sta plainaria!
Symmetry and simplicity

konstantinos77

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Kελεμπεκι
  • Αριθμός κατασκευών: 1, αντε το πολυ πολυ 2
« Απάντηση #14 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2013, 08:55:56 μμ »
φιλε μου θα πω και εγω την ταπεινη μου γνωμη.
Το που θα κολληθει η ντουγα στο πισω σημειο, εγω τουλαχιστον κανω το εξης.
Παιρνω μια κλωστη και μετραω, απο το ψηλοτερο σημειο του καλουπιου μεχρι εκει που αρχιζει η κολλαντζα. στα πλαγια εννοειτε. αυτην την αποσταση την μεταφερω στον πισω τακο και εκει ειναι το σημειο συγκλισης των ντουγων.

το καλουπι σου τωρα εχει την ιδιομορφια να εχει μεγαλο υψος και μικρο πλατος κατι που σημαινει οτι απο ενα σημειο και μετα να ερχεται πολυ αποτομα.

κοιταζωντας το καλουπι απο πισω οι ντοθγες σου θα πρεπει να πλανιζωνται πχ. προς τα αριστερα εκει που αρχιζει και παιρνει  κλιση το καλουπι, η αριστερη μερια της ντουγας να ειναι ευθεια και η δεξια  διαγωνια.
καθως και η ντουγιες σου να ειναι πιο λεπτες για να μπορουν να παρουν κλιση μεγαλη.

Στο τελος κλεινωντας τονιζω οτι και εγω ειμαι μεγα αρχαριος!

Κοιτα και το δικο μου 1ο σκαφος http://www.luthier.gr/index.php?topic=719.0

καλη συνεχεια

Tags: