Αποστολέας Θέμα: Μπαγλαμαδάκι, Η πρώτη μου κατασκευή  (Αναγνώστηκε 28083 φορές)

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: Μπαγλαμαδάκι, Η πρώτη μου κατασκευή
« Απάντηση #15 στις: Ιουλίου 30, 2013, 11:09:10 πμ »
καλημέρα
δεν έχω και μεγάλη εμπειρία (ούτε πολλά-πολλά εργαλεία, π.χ. κοίλα σκαρπέλα που θα χρειαζόταν)
εκτός από σκαρπέλα (όσο βάθος έφτανα με τα επίπεδα) μετά χρησιμοποίησα ό,τι μπαίνει σε δράπανο, π.χ. "τρυπάνι φτερού" που βγάζει πολύ πράμα, θέλει όμως προσοχή γιατί η μύτη προεξέχει
http://www.xepapadeas.gr/product.php?products_id=939
και διάφορες ράσπες και φρέζες (με δεξιά και αριστερή φορά - δοκιμασέ το, έχει διαφορές)
http://www.spanias.com/el/component/attribute/2330

όσο για τους "τρυπανισμούς", αφού έχεις σχέδιο ξέρεις ακριβώς πόσο πρέπει να κατέβεις, επαλήθευσε με το σκάφος και βάλε σημάδι (χαρτοταινία ή το ειδικό δαχτυλίδι) στο τρυπάνι.

diskopotiro

• Jr. Member
  • **
  • It's a Kind of Magic
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #16 στις: Ιουλίου 30, 2013, 11:25:54 πμ »
Ευχαριστώ πολύ mato!  :) Πολύ καλή ιδέα το τρυπάνι φτερού και μετά όπως λες με ράσπες κλπ.
Θα προσπαθήσω πάλι και με σκαρπέλα αλλά το τρυπάνι θα κάνει αρκετή δουλειά (τουλάχιστον να φαει τα πολλά).
Να΄σαι καλά!!
Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #17 στις: Ιουλίου 30, 2013, 11:40:46 πμ »
αντι για φτερου θα σου προτεινα τρυπανι τυπου μεντεσε. εχει κατι φτηνα σετακια σε πρακτικερ και τετοια μαγαζια. εχουν μικροτερη μυτη μπροστα.  Απο οτι ειδα στις φωτογραφιες εχεις κολωνατο δραπανο, πιασε το σκαφακι σε μια μεγγενη απο την προεξοχη που εχεις αφησει στη μερια του μανικιου, βαλε το τραπεζι του δραπανου λιγο αριστερα η δεξια και πατα πανω του και την μεγγενη και το σκαφος. Θα το αδειασεις πολυ ευκολα με αυτο και μετα τις ρασπουλες που λεει ο Ματο.

diskopotiro

• Jr. Member
  • **
  • It's a Kind of Magic
« Απάντηση #18 στις: Ιουλίου 31, 2013, 04:31:53 μμ »
Μα πόσο τέλειο είναι αυτό το μπλογκ!
Παιδιά ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές σας!
Θα προσπαθήσω αυτή τη βδομάδα να τελειώσω την εξωτερική διαμόρφωση του σκάφους για να μπω μετά στο εσωτερικό..
Παράληλα λέω να δω τι ξύλα μπορώ να πάρω για μανίκι/κόντρα.

Όσον αφορά το ξύλο του σκάφους, από τις διαστάσεις και το βάρος της καρυδιάς υπολόγισα πυκνότητα για το συγκεκριμένο ξύλο περίπου 650kg/m3.

Αυτά που μπορώ να βρω εδώ είναι αυτά που βλέπετε στον παρακάτω πίνακα. Ποιός πιστεύετε οτι είναι ο καλύτερος συνδιασμός για μανίκι/κόντρα?

Ξύλο              Πυκνότητα
                     (kg/m3)
Φλαμούρι         450
Σημύδα          750
Οξυά         750
Βελανιδιά         700
Πεύκο          545
Γκαμπουν         600
Ιροκο        800
Κερασιά          650
Σφένδαμος    650
Μαόνι        550, 650
Τικ              650
Καρυδιά         700

Μπορώ επίσης να παραγγείλω Βεγκε από ένα Γερμανικό σαιτ, αλλά προτιμώ να πάρω κάτι από εδώ..
Υο!
 :) :) :) :)

diskopotiro

• Jr. Member
  • **
  • It's a Kind of Magic
« Απάντηση #19 στις: Αυγούστου 02, 2013, 09:33:10 πμ »
Η διαμόρφωση του εξωτερικού έχει φτάσει σε ένα καλό σημείο.. Αύριο πιάνω το εσωτερικό.  :) :) :)

diskopotiro

• Jr. Member
  • **
  • It's a Kind of Magic
« Απάντηση #20 στις: Αυγούστου 02, 2013, 03:19:15 μμ »
ΟΚ για το μανίκι πήρα φλαμούρι και ιρόκο για κόντρα.
Ελπίζω να έκανα καλή επιλογή    :-\
Έχω πλέον τρελό απόθεμα και από τα δύο, θα βάλω φωτό όταν μπορώ..

diskopotiro

• Jr. Member
  • **
  • It's a Kind of Magic
« Απάντηση #21 στις: Αυγούστου 02, 2013, 04:42:25 μμ »
Το σκούρο είναι το ιρόκο και το ανοιχτό είναι το φλαμούρι.

Sforzando

• Hero Member
  • Για την υπέροχη τέχνη της Οργανοποιίας!!!
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #22 στις: Αυγούστου 02, 2013, 04:47:24 μμ »
Ωραία το πας φίλε,καλή συνέχεια και με το καλό να τον ολοκληρώσεις!

diskopotiro

• Jr. Member
  • **
  • It's a Kind of Magic
« Απάντηση #23 στις: Αυγούστου 02, 2013, 10:22:42 μμ »
Ευχαριστώ πολύ sforzando (Γιώργος αν δεν κάνω λάθος;) !
Πολλά συγχαρητήρια για το blog σου,αυτό με ενέπνευσε να ξεκινήσω το project!!
Από εμένα και νομίζω πολλούς άλλους ενα τεράστιο μπράβο για το blog και τις τρομερές κατασκευές σου!!
 :) :) :)
« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 02, 2013, 11:09:08 μμ από yiannis »

diskopotiro

• Jr. Member
  • **
  • It's a Kind of Magic
« Απάντηση #24 στις: Αυγούστου 04, 2013, 09:09:05 μμ »
...απογοήτευση  :'( :'( το ιρόκο έχει άλλη πυκνότητα από αυτή που έγραφε η ξυλεμπορική στο site της..Ζήγησα ένα κομμάτι και βγήκε 650.Η ξυλεμπορική έλεγε 800.650 είναι και η καρυδιά..Ακόμη ψάξιμο για κόντρα δηλ...εκτός αν κάνω το μπράτσο όλο από καρυδιά ή ιρόκο..
« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 04, 2013, 10:50:47 μμ από yiannis »

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #25 στις: Αυγούστου 05, 2013, 12:30:16 πμ »
... προσωπικά νομίζω ότι για τον "οπλισμό" της κόντρας είναι σημαντικότερα το σχήμα και η κατεύθυνση της ίδιας (1) και των νερών της (2) και όχι τόσο η πυκνότητα του υλικού.
(1) (το εύκολο και το προφανές) ... κάθετα στην επιφάνεια που θα στηρίξει (ταστιέρα), όπως ακριβώς όλα τα δοκάρια σε όλες τις (απλές) κατασκευές από οποιοδήποτε υλικό
(2) ακτινικής κοπής με τα νερά κάθετα στην προηγούμενη κατεύθυνση (παράλληλα με την ταστιέρα), στην περίπτωση δε της κόντρας δεν έχει τόση σημασία αν το κέντρο του κορμού θα ήταν στην "πρόσθια" ή  στην "πίσω" πλευρά.

Όπως έγραψα, αυτό είναι προσωπική εκτίμηση από εμπειρία άλλων κατασκευών - όχι οργάνων, αλλά νομίζω τα βασικά δομικά χαρ/στικά είναι ίδια.

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #26 στις: Αυγούστου 05, 2013, 01:49:40 πμ »
...απογοήτευση  :'( :'( το ιρόκο έχει άλλη πυκνότητα από αυτή που έγραφε η ξυλεμπορική στο site της..Ζήγησα ένα κομμάτι και βγήκε 650.Η ξυλεμπορική έλεγε 800.650 είναι και η καρυδιά..Ακόμη ψάξιμο για κόντρα δηλ...εκτός αν κάνω το μπράτσο όλο από καρυδιά ή ιρόκο..
γιατί σκας; βάλε δυο κόντρες ιρόκο, μπορεί να μην είναι τόσο σκληρό ξύλο όσο ο έβενος ή το βέγκε αλλά με δυο κόντρες νομίζω θα είσαι εντάξει, δηλαδή το μανίκι να είναι 5 κομμάτια, φλαμούρι-ιρόκο-φλαμούρι-ιρόκο φλαμούρι, αν σου έχει περισέψει και καρυδιά ακόμα καλύτερα, κότσαρέ την αναμεστα στα ιρόκο και θα σου βγεί σίδερο το μανίκι.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #27 στις: Αυγούστου 05, 2013, 09:55:23 πμ »
γιατί σκας; βάλε δυο κόντρες ιρόκο, μπορεί να μην είναι τόσο σκληρό ξύλο όσο ο έβενος ή το βέγκε αλλά με δυο κόντρες νομίζω θα είσαι εντάξει, δηλαδή το μανίκι να είναι 5 κομμάτια, φλαμούρι-ιρόκο-φλαμούρι-ιρόκο φλαμούρι, αν σου έχει περισέψει και καρυδιά ακόμα καλύτερα, κότσαρέ την αναμεστα στα ιρόκο και θα σου βγεί σίδερο το μανίκι.

σωστός

tasarosrock (tasos kar)

• Sr. Member
« Απάντηση #28 στις: Αυγούστου 05, 2013, 01:01:36 μμ »
Φίλε μου και γώ έχω να σου προτείνω τα τρυπάνια για μεντεσέδες. βγαίνουν σε διάφορα μεγέθη και αδειάζουν αρκετά μεγάλη ποσότητα. μετά μπορείς να χρησιμοποιήσεις φρεζάκια με το dremel . ένα μπαγλαμοτζουράδάκι που σκάψα πρόσφατα χρησιμοποίησα αυτά τα δύο  και για το τέλος γυαλόχαρτα...
με τα τρυπάνια φτερού δεν ξέρω γιατί δεν έχω σταθερό τρυπάνι και φεύγαν πολύ. όσο για τις ράσπες αυτές τις ράσπες δεν ξέρω σε κάποιο ρούτερ αν κάνουν δουλειά αλλά σε τρυπάνι που τις έχω δοκιμάσει μόνο αέρα κάνουν.

αυτά τα τρυπάνια για μεντεσέδες έχω  δοκιμάσει
http://www.toolstore.gr/%CF%84%CF%81%CF%85%CF%80%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%83%CE%AD%CE%B4%CE%B5%CF%82-c-261_386.html
που έχουν μακρύ λαιμό   :(   .γιατί είχα και κάποια με κοντό και δεν μπορούσα να σκάψω βαθιά. και μετά με αυτό το κοπτικό υψηλής ταχύτητας για το dremel  στρογγύλευα . http://www.dremeleurope.com/gr/el/ocs/product/6020/94/%CE%BA%CE%BF%CF%80%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%85%CF%88%CE%B7%CE%BB%CE%AE%CF%82-%CF%84%CE%B1%CF%87%CF%8D%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%CF%82/%CE%BA%CE%BF%CF%80%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%85%CF%88%CE%B7%CE%BB%CE%AE%CF%82-%CF%84%CE%B1%CF%87%CF%8D%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%CF%82-6,4-mm;jsessionid=DC426A3FFD46B7AC9A080E8D6469C599.sl021-vm_1
με το φλεξ του dremel . θέλει λίγο προσοχή γιατί μπορεί να σου φύγει αν πιέσεις πολύ αλλά θα του πάρεις το κολάι πολύ γρήγορα. αποτι είδα το σκάφος σου είναι μικρό το βάθος και αν έχεις καλά ακονισμένο κοίλο σκαρπέλο θα κάνεις δουλειά πολύ εύκολα . το πρώτο μου μπαγλαμαδάκι το έσκαψα μόνο με αυτό το σκαρπέλο
http://www.toolstore.gr/images/kir1431.jpg και μετά πολύ γυαλόχαρτο.
με το σκαρπέλο σου παίρνει πολύ χρόνο παραπάνω αλλά είναι πολύ πιο ευχάριστο νομίζω και διασκεδαστικό.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #29 στις: Αυγούστου 05, 2013, 05:24:55 μμ »
Να κανω κανα 2-3 ερωτησουλες, σαν ασχετος με το συγκεκριμενο ειδος: ποση κλιμακα εχει ο συνηθης μπαγλαμας; τι ταση χορδων εχει; (κλασικη κιθαρα στα 40 κιλα περιπου, στην 65αρα, αναλογα με την ''σκληροτητα'' (διατομη) τον χορδων),  ειναι αναγκη (απαραιτητο) να μπει κοντρα στο μπρατσο; (μηπως ειναι υπερβολη, αν εχει λιγη ταση χορδων). Στις κλασσικες παντως δεν ειναι...αναγκαιο.
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...