Παναγιωτη δεν μας ζαλιζεις καθολου, δεν χορταινω να βλεπω φωτογραφιες!
Και μια ερωτηση: Μεχρι τι κοκκωσης γυαλοχαρτο τη φτανεις για την εφαρμογη της γομαλακας; Χρειαζεται να ειναι καπως χοντρο για να εχει προσφυση ή δεν εχει σημασια;
Γιάννη ανάλογα τη φάση που βρίσκεται το λουστράρισμα. Οι διαδικασίες και τα γυαλόχαρτα που κάνω εγώ (χωρίς να είμαι και ο πιό έμπειρος του κόσμου) είναι τα εξής:
Όταν τελειώνω κατασκευαστικά περνάω όλο το όργανο με γυαλόχαρτο Νο 220. Στη συνέχεια το καθαρίζω από τις σκόνες με white spirit (ο
milburn μιλάει για νάφτα αλλά παρόλο το ψάξιμο δεν υπάρχει σαφής απάντηση τις ακριβώς εννοεί

). Στην ουσία βρέχω ελαφρά ένα κομάτι χαρτί κουζίνας και περνάω όλο το όργανο. Με αυτό τον τρόπο φεύγουν οι σκόνες και αποκαλύπτονται οι μικροατέλειες και οι ανάγκες σε μικροστοκαρίσματα, μικροκτυπήματα κτλ. Αφού κάνω αυτές τις μικροεπεμβάσεις θα τρίψω με γυαλόχαρτο Νο320 και θα ξανακαθαρίσω το όργανο.
Αν είναι όλα ΟΚ ξεκινάω την εφαρμογή της γομαλάκας. Πρώτα 2-3 περάσματα με πανάκι για να πιάσει κάποιο πάχος. Μετά κάνω το γέμισμα των πόρων με σκόνη ελαφρόπετρας ή tripolis, τρίβοντας με τη μπάλα γεμάτη με σκέτο οινόπνευμα. Στη συνέχεια αρχίζω την μπάλα με γομαλάκα (80% οινόπνευμα, 20% γομαλάκα κατά βάρος). Είναι μια διαδικασία που μου αρέσει γιατί αρχίζει το όργανο να "λάμπει". Μετά από την αρχική επεξεργασία και ανάλογα με τα "ξένα σώματα" που έχουν κολλήσει εν τω μεταξύ πάνω στo λούστρο (ίνες από το πανί της μπάλας, σκόνη, ανωμαλίες από κολλήματα της μπάλας κτλ) περνάω ένα τρίψιμο (πάρα πολύ ελαφρύ με επικέντρωση στα σημεία που υπάρχει πρόβλημα) με
υγρό γυαλόχαρτο ξεκινώντας από το Νο400. Όσο προχωράει η διαδικασία όπου έχω πρόβλημα το λύνω με Νο800. Όταν έχω περάσει αρκετά στάδια λουστραρίσματος και το λούστρο έχει αποκτήσει κάποιο πάχος περνάω όλο το όργανο με Νο1000 (πάντα με λιπαντικό υγρό είτε νερό, σαπουνόνερο ή και παραφινέλαιο). Μπορεί και με υψηλότερο νούμερο. Αλλά σε αυτή τη φάση το γυαλοχαρτάρισμα έχει το νόημα της επιπεδοποίησης του λούστρου που μπορεί σε κάποια σημεία να εχει μαζέψει λίγο παραπάνω υλικό.
Αυτά και ελπίζω να μην είπα πάρα πολλά και σε κούρασα.