Καλημέρα σας.Είμαι νέος στο site και θα ήθελα να σας δώσω συγχαρητήρια για την καταπληκτική δουλειά σας και τον τρόπο που την παρουσιάσατε. Είχα αγοράσει πριν από πολλά χρόνια μια ακουστική κιθάρα η οποία δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο (της πλάκας δηλαδή)και μια και το καπάκι είχε ανοίξει ξεκίνησα εδώ και λίγο καιρό την ανακατασκευή της ξεκολλώντας ένα ένα τα μέρη της περισσότερο για να δω τον τρόπο κατασκευής. Αν είναι εύκολα θα ήθελα να μου πείτε πιο πρέπει να είναι το πάχος της ταστιέρας και σε τι γωνία πρέπει να ενωθεί το μπράτσο με το σκάφος και πάχος του καβαλάρη.Σας ευχαριστώ.
Αγαπητέ φίλε καλως όρισες στο φόρουμ και καλές κατασκευές. Θα προσπαθήσω με σύντομο τρόπο να απαντήσω στις απορίες σου.
Το πάχος της ταστιέρας στην ακουστική κιθάρα διαφέρει από κατασκευαστή σε κατασκευαστή. Τα πάχη παίζουν από 5 μέχρι 7 mm ίσως και παραπάνω. Προσωπικά χρησιμοποιώ ταστιέρες με πάχος γύρω στα 6-7 mm. Λάβε υπόψη ότι το πάχος της ταστιέρας επηρρεάζει σε ένα βαθμό και την γωνία της ένωσης του μπράτσου με το σκάφος.
Όλα τα στοιχεία που έχω υπόψη μου λένε ότι το συνολικό ύψος του καβαλάρη μαζί με το κόκκαλο πρέπει να είναι γύρω στα 1,2 - 1,3 mm. Στους καβαλάρηδες τύπου Martin το ξύλινο μέρος του καβαλάρη έχει ύψος γύρω στα 9,5 mm.
Τελικά η γωνία της ένωσης του μπράτσου καθορίζεται από όλους τους παραπάνω παράγοντες, λαμβάνωντας υπόψη και το ύψος των τάστων. Π.χ. Αν πούμε ότι θα έχουμε μια ταστιέρα 6,5mm, με τάστα ύψους 1 mm και ξύλινο μέρος του καβαλάρη 9,5 mm θα πρέπει η γωνία του μπράτσου να είναι τέτοια ώστε όταν θα βάλουμε μια ρίγα πάνω στα τάστα αυτή μόλις να περνάει πάνω από το ξύλινο μέρος του καβαλάρη. Αυτό σημαίνει ότι κατά το στάδιο της κατασκευής προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια γωνία τέτοια ώστε όταν βάλουμε τη ρίγα πάνω στο μπράτσο (χωρίς την ταστιέρα), αυτή θα πρέπει να έχει ένα ύψος στο σημείο του καπακιού που θα βρίσκεται το κόκκαλο του καβαλάρη, γύρω στα 3,5 mm.