Αποστολέας Θέμα: Κατασκευή ακουστικής κιθάρας (OM και πιθανώς SJ)  (Αναγνώστηκε 84287 φορές)

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
Απ: Κατασκευή ακουστικής κιθάρας (OM και πιθανώς SJ)
« Απάντηση #135 στις: Μαΐου 20, 2013, 10:24:41 πμ »
Μπράβο Παναγιώτη, εντυπωσιακό αποτέλεσμα!

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #136 στις: Μαΐου 20, 2013, 10:36:44 πμ »
Απλα τελειο Κε Παναγιωτη...(και ας λες για το χρωμα του μπρατσου...δεν μασαμε!!!)
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #137 στις: Μαΐου 20, 2013, 04:53:56 μμ »
Παναγιωτη εγω δεν θα γραψω αλλο ενα μυνημα για να δωσω τα συνχαρητηρια μου για την κατασκευη σου, δεν εχω αλλωστε και κανενα ανχος για το τελικο αποτελεσμα, ειμαι σιγουρος για αυτο! Θα ειναι αναλωγο της δουλειας που κανεις! τα συνχαρητηρια ειναι για τον διπλο  η και τριπλο κοπο και χρονο που διεθεσες (σημερα που ο χρονος ειναι λιγοστος και πολυτιμος για ολους μας), οχι μονο να προχωρας την κατασκευη αλλα να κρατας  και εικονες απο καθε βημα της και στην συνεχεια πολυ χρονο για να το παρουσιασεις εδω με καθε κατασκευαστικη λεπτομερια. Οχι μονο για να το δουμε εμεις αλλα να μεινει και για τους επομενους και να μαθουνε μεσα απο αυτο.  Θα στο γραψω οπως το ειχα γραψει σε αλλη συζητηση εδω μεσα στον Κωστακη Ζ , σκεψου απλα μια μερα να σου ερθει ενα παιδι η ενας νεοτερος στις κατασκευες με μια κιθαρα στο χερι και να σου πει αυτο καταφερα να φτιαξω απο οσα εσυ μην γνωριζοντας το, με εμαθες! Ανεξαρτητα απο το αποτελεσμα του, αυτο θα ειναι και το μπραβο για σενα, μεγαλυτερο απο οσα μπραβο και συνχαρητηρια μπορουν να γραψουν ολα τα μελη του φορουμ μαζι!

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #138 στις: Μαΐου 20, 2013, 05:02:43 μμ »
Παναγιωτη εγω δεν θα γραψω αλλο ενα μυνημα για να δωσω τα συνχαρητηρια μου για την κατασκευη σου, δεν εχω αλλωστε και κανενα ανχος για το τελικο αποτελεσμα, ειμαι σιγουρος για αυτο! Θα ειναι αναλωγο της δουλειας που κανεις! τα συνχαρητηρια ειναι για τον διπλο  η και τριπλο κοπο και χρονο που διεθεσες (σημερα που ο χρονος ειναι λιγοστος και πολυτιμος για ολους μας), οχι μονο να προχωρας την κατασκευη αλλα να κρατας  και εικονες απο καθε βημα της και στην συνεχεια πολυ χρονο για να το παρουσιασεις εδω με καθε κατασκευαστικη λεπτομερια. Οχι μονο για να το δουμε εμεις αλλα να μεινει και για τους επομενους και να μαθουνε μεσα απο αυτο.  Θα στο γραψω οπως το ειχα γραψει σε αλλη συζητηση εδω μεσα στον Κωστακη Ζ , σκεψου απλα μια μερα να σου ερθει ενα παιδι η ενας νεοτερος στις κατασκευες με μια κιθαρα στο χερι και να σου πει αυτο καταφερα να φτιαξω απο οσα εσυ μην γνωριζοντας το, με εμαθες! Ανεξαρτητα απο το αποτελεσμα του, αυτο θα ειναι και το μπραβο για σενα, μεγαλυτερο απο οσα μπραβο και συνχαρητηρια μπορουν να γραψουν ολα τα μελη του φορουμ μαζι!

+1000 likes!!!
Μένουν παρακαταθήκη αυτά τα θέματα για όλους μας...

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #139 στις: Μαΐου 20, 2013, 06:59:21 μμ »
Ευχαριστώ όλους παιδιά, να είστε καλά! Η γνώση πρέπει να μεταδίδεται, αλλοιώς δεν είναι γνώση!  Ας βάλουμε ο καθένας το λιθαράκι του, και όλα θα γίνουν καλύτερα.

Το πρόβλημα είναι ότι η εμπειρία δεν έχει αντίστοιχες δυνατότητες μετάδοσης και έτσι ο καθένας θα πρέπει να περάσει από τα δικά του απαραίτητα στάδια για να τα καταφέρει.
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #140 στις: Μαΐου 20, 2013, 10:22:36 μμ »
Αυτές οι παρουσιάσεις είναι κάτι σαν βιβλιογραφία, αν όχι καλύτερες. Και μόνο για την φράση "Η γνώση πρέπει να μεταδίδεται, αλλιώς δεν είναι γνώση" Παναγιώτη σου βγάζω το καπέλο και υποκλίνομαι.
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #141 στις: Μαΐου 20, 2013, 11:55:06 μμ »
Αυτές οι παρουσιάσεις είναι κάτι σαν βιβλιογραφία, αν όχι καλύτερες. Και μόνο για την φράση "Η γνώση πρέπει να μεταδίδεται, αλλιώς δεν είναι γνώση" Παναγιώτη σου βγάζω το καπέλο και υποκλίνομαι.

+1000

geotsa

• Newbie
  • *
« Απάντηση #142 στις: Μαΐου 28, 2013, 12:03:27 μμ »
Καλημέρα σας.Είμαι νέος στο site και θα ήθελα να σας δώσω συγχαρητήρια για την καταπληκτική δουλειά σας και τον τρόπο που την παρουσιάσατε. Είχα αγοράσει πριν από πολλά χρόνια μια ακουστική κιθάρα η οποία δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο (της πλάκας δηλαδή)και μια και το καπάκι είχε ανοίξει ξεκίνησα εδώ και λίγο καιρό την ανακατασκευή της ξεκολλώντας ένα ένα τα μέρη της περισσότερο για να δω τον τρόπο κατασκευής. Αν είναι εύκολα θα ήθελα να μου πείτε πιο πρέπει να είναι το πάχος της ταστιέρας και σε τι γωνία πρέπει να ενωθεί το μπράτσο με το σκάφος και πάχος του καβαλάρη.Σας ευχαριστώ.

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #143 στις: Μαΐου 28, 2013, 09:36:46 μμ »
Καλημέρα σας.Είμαι νέος στο site και θα ήθελα να σας δώσω συγχαρητήρια για την καταπληκτική δουλειά σας και τον τρόπο που την παρουσιάσατε. Είχα αγοράσει πριν από πολλά χρόνια μια ακουστική κιθάρα η οποία δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο (της πλάκας δηλαδή)και μια και το καπάκι είχε ανοίξει ξεκίνησα εδώ και λίγο καιρό την ανακατασκευή της ξεκολλώντας ένα ένα τα μέρη της περισσότερο για να δω τον τρόπο κατασκευής. Αν είναι εύκολα θα ήθελα να μου πείτε πιο πρέπει να είναι το πάχος της ταστιέρας και σε τι γωνία πρέπει να ενωθεί το μπράτσο με το σκάφος και πάχος του καβαλάρη.Σας ευχαριστώ.

Αγαπητέ φίλε καλως όρισες στο φόρουμ και καλές κατασκευές. Θα προσπαθήσω με σύντομο τρόπο να απαντήσω στις απορίες σου.

Το πάχος της ταστιέρας στην ακουστική κιθάρα διαφέρει από κατασκευαστή σε κατασκευαστή. Τα πάχη παίζουν από 5 μέχρι 7 mm ίσως και παραπάνω. Προσωπικά χρησιμοποιώ ταστιέρες με πάχος γύρω στα 6-7 mm. Λάβε υπόψη ότι το πάχος της ταστιέρας επηρρεάζει σε ένα βαθμό και την γωνία της ένωσης του μπράτσου με το σκάφος.

Όλα τα στοιχεία που έχω υπόψη μου λένε ότι το συνολικό ύψος του καβαλάρη μαζί με το κόκκαλο πρέπει να είναι γύρω στα 1,2 - 1,3 mm. Στους καβαλάρηδες τύπου Martin το ξύλινο μέρος του καβαλάρη έχει ύψος γύρω στα 9,5 mm.

Τελικά η γωνία της ένωσης του μπράτσου καθορίζεται από όλους τους παραπάνω παράγοντες, λαμβάνωντας υπόψη και το ύψος των τάστων. Π.χ. Αν πούμε ότι θα έχουμε μια ταστιέρα 6,5mm, με τάστα ύψους 1 mm  και ξύλινο μέρος του καβαλάρη 9,5 mm θα πρέπει η γωνία του μπράτσου να είναι τέτοια ώστε όταν θα βάλουμε μια ρίγα πάνω στα τάστα αυτή μόλις να περνάει πάνω από το ξύλινο μέρος του καβαλάρη. Αυτό σημαίνει ότι κατά το στάδιο της κατασκευής προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια γωνία τέτοια ώστε όταν βάλουμε τη ρίγα πάνω στο μπράτσο (χωρίς την ταστιέρα), αυτή θα πρέπει να έχει ένα ύψος στο σημείο του καπακιού που θα βρίσκεται το κόκκαλο του καβαλάρη, γύρω στα 3,5 mm.

Dion

• Newbie
  • *
  • Αγαπημένο ξύλο: Βελανιδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 9,75
« Απάντηση #144 στις: Μαΐου 30, 2013, 10:26:07 πμ »
Μεγάλος μάστορας και γνώστης!!Συγχαρητήρια!!!

Δημήτρης Λαμία

• Full Member
  • ...που θα πάει θα μάθω!
« Απάντηση #145 στις: Μαΐου 30, 2013, 07:33:38 μμ »
Ένας από τους λόγους που δεν έχω φτιάξει go-bar deck είναι ότι για να λειτουργήσει η συγκεκριμένη πατέντα, χρειάζεται να υπάρχει και ο αντίστοιχος κοίλος δίσκος πάνω στον οποίο θα κολληθούν τα καμάρια με την κατάλληλη καμπυλότητα. Τέτοιο δίσκο δεν έχω και μέχρι τώρα έχω βαρεθεί να τον φτιάξω (θέλει κάποια πατέντα πάνω στην οποία θα γλυστράει το ρούτερ για να σκάψει σωστά την καμπυλότητα και βέβαια αρκετή δουλειά).
Εχω μια ιδέα, δεν ξέρω εάν ξανά ανακαλύπτω την Αμερική!
Κρεμάς το ρουτερ απο το ταβάνι με ακτίνα όση θέλεις για να βγάλεις την καμπύλη σου.
Αλφαδιαζεις και κεντραρεις απο κάτω το ξύλο σου, το βιδωνεις στο πάγκο σου και κανείς σιγα σιγά κούνια μπελά το ρουτερ.
Οταν παψει να φτάνει το ξύλο η μυτη απο το ρουτερ είσαι έτοιμος.
Θέλει η αλυσίδα η ενα κομμάτι ξύλο, θα προτιμούσα το 2o.

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #146 στις: Μαΐου 30, 2013, 09:27:35 μμ »
Κάποιοι το έχουν κάνει αλλά για μεγαλύτερες καμπυλότητες (μικρότερες ακτίνες). Αλλά εδώ μιλάμε για ακτίνες 4,5 m (15 πόδια) μέχρι και 9 m (30 πόδια). Που να βρώ ρε συ Δημήτρη τέτοιο ταβάνι;  ;D ;D

Υπαρχουν πολύ ευκολότεροι τρόποι να το κάνεις. π.χ. φτιάχνεις δύο οδηγούς με την καμπυλότητα που θέλεις και εκεί πάνω τσουλάει το ρούτερ. Τους οδηγούς του περιστρέφεις σταδιακά μέχρι να καλύψεις τις 360 μοίρες. Το πρόβλημα είναι μόνο η σκόνη και αυτός είναι και ο κύριος λόγος που δεν το έχω κάνει (εκτός από τη βαρεμάρα).

geotsa

• Newbie
  • *
« Απάντηση #147 στις: Μαΐου 31, 2013, 07:53:18 μμ »
Σας ευχαριστώ πολύ. Η δουλειά που κάνετε είναι εξαιρετική  και είναι πραγματικά καταπληκτικό το γεγονός ότι μοιράζεστε τις γνώσεις σας και η τεχνική κατασκευής οργάνων δεν είναι πλέον επτασφράγιστο  μυστικό.Είχα τελειώσει με το σκάφος και με προβλημάτιζε η ένωση του με το σκάφος.Στην κιθάρα που διέλυσα (το καπάκι είναι καινούργιο) το μπράτσο ήταν κολλημένο με γκαβίλιες. Στο ίντερνετ που είχα ψάξει λίγο πριν  βρήκα μια τεχνική ένωσης με βίδες.Δεν ξέρω πόσο μπορεί να επηρεάσει τον ήχο αλλά σαν αρχάριο χωρίς να έχω ακόμα όλα τα κατάλληλα εργαλεία μου φάνηκε αρκετά εύκολη. Έχει δοκιμάσει κάποιος κάτι ανάλογο;

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #148 στις: Μαΐου 31, 2013, 08:27:07 μμ »
Στη μια από τις δυό λαϊκές κιθάρες που έκανα πέρισυ, χρησιμοποίησα αυτή την τεχνική με βίδες.

Μπορείς να δεις και το σχετικό άρθρο στο blog μου "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ". Θέλει ειδικές βίδες με βαρελάκι που εγώ τις είχα βρει μόνο στο Praktiker. Έχω περισσευούμενες αν χρειαστείς και δεν βρίσκεις μπορώ να σου δώσω εγώ.

Πάντως παρόλο ότι φαίνεται ευκολότερη μέθοδος, θέλει αρκετή προσοχή στην εφαρμογή της. Η μόνη πραγματική ευκολία που δίνει είναι ότι αν υπάρχει πρόβλημα στο μπράτσο, αυτό μπορεί να αφαιρεθεί σχετικά ευκολότερα. Σημειωταίον ότι και στη μέθοδο αυτή η ταστιέρα κολλιέται πάνω στο καπάκι. Άρα δεν σημαίνει ότι ξεβιδώνουμε δυό βίδες και τελειώσαμε.

Για το λόγο αυτό στις κιθάρες που κατασκευάζω τώρα χρησιμοποιώ την κλασσική μέθοδο της χελιδονοουράς.

geotsa

• Newbie
  • *
« Απάντηση #149 στις: Μαΐου 31, 2013, 09:13:24 μμ »
Σε ευχαριστώ πολύ για την προσφορά αλλά πρίν από καιρό είχα αγοράσει και εγώ από το practiker για κάποια άλλη δουλειά που ήθελα να κάνω και μου έχουν περισσέψει. Την κλασσική  μέθοδο της χελιδονοουράς μάλλον θα την εφαρμόσω στην επόμενη προσπάθειά μου που θα έχω αποκτήσει και τα απαραίτητα εργαλεία και εξαρτήματα που απαιτούνται .Αυτή στην στιγμή παιδεύομαι με ένα εργαλείο της BUDGET τύπου Dremel.