συγχαρητηρια ΚαΠα κι απο εμενα , ειναι κουκλες οι ατιμες! εχεις κανει απλα φοβεροκαταπληκτικοδιαστημικη δουλεια!!!Ειχες πει παλιοτερα οτι κολλησες το καπακι γρηγορα κ δεν την ''ξαναπατας''...τι εννοουσες , εγινε τιποτε;;αν μεινει καιρο το σωμα ακολλητο απο το καπακι δηλαδη τι παθαινει;;να κανω και μια αλλη ερωτηση: το μανικι οπως ειδα αφου εκοψες το φαλτσο το κολλησες γυριζοντασ το αναποδα, αλλα απο την απο πανω μερια. εχω δει απο ολα τα βιβλια να το κολλανε απο κατω κ οχι απο πανω.αυτο γιατι;;
φιλικα - στελιος
Στέλιο, για το κόλλημα του καπακιού αν θυμάμαι καλά είχα γράψει μάλλον το αντίθετο. Πέρισυ όταν κατασκεύαζα τις δύο "λαϊκές" κιθάρες, είχα επεξεργαστεί όλα τα επιμέρους τμήτατα του σκάφους (καπάκι, πλάτη, πλαϊνά) αλλά τα άφησα για πολύ καιρό χωρίς να τα κολλήσω. Μετά από μια αλλαγή του καιρού (έβρεξε και κρύωσε) διαπίστωσα με μεγάλη έκπληξη ότι τόσο οι πλάτες, όσο και τα καπάκια (με κολλημένα τα καμάρια) είχαν στραβώσει και είχαν πάρει εντελώς αντίθετη καμπύλη από εκείνη που τους είχα δώσει με τα καμάρια

.
Κατάλαβα ότι είχα κάνει δύο λάθη. Πρώτον για καμάρια είχα βάλει λάθος ξύλο (αντί για έλατο είχα βάλει κέδρο και μάλλον κακής ποιότητας ). Δεύτερο και κυριώτερο κατάλαβα για τα καλά ότι δεν αφήνουμε ποτέ τα διαμορφωμένα ξύλα να είναι ελεύθερα, γιατί "περπατάνε". Αυτό ισχύει τόσο για τις πλάτες και τα καπάκια, όσο και για τα λυγισμένα πλαϊνά. Οι επαγγελματίες όταν λυγίζουν πλαϊνά για πολλές κιθάρες, τα βάζουν σε ειδικά καλούπια ώστε να μην χάσουν το σχήμα τους μέχρι να τα κολλήσουν. Το είχα δει να το κάνουν αλλά δεν είχα εκτιμήσει δεόντως.
Όσο για την κόλληση των δύο κοματιών του μπράτσου στη φαλτσογωνιά, πράγματι σωστά είδες. Υπάρχουν και οι δύο τρόποι και αυτός που έκανα εγώ στην συγκεκριμένη περίπτωση και ο άλλος με την κόλληση από κάτω. Στις άλλη κιθάρα μάλιστα έκανα τον τρόπο που είπες. Η διαφορά είναι ότι στη μία περίπτωση η κόλληση πέφτει κάτω από την ταστιέρα (συνήθως στα δύο πρώτα τάστα), ενώ στην άλλη περίπτωση η κόλληση πεφτει μέσα στο καράολο. Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση, νομίζω ότι αν πρόκειται να κολλήσουμε στο καράολο διακοσμητικό καπλαμά (πάχους πάνω από 2 mm, που στην ουσία είναι ένα κομάτι από το ξύλο της πλάτης και των πλαϊνών) όπως έκανα εγώ, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αν δεν βάλουμε τότε μάλλον η κόλληση αυτή θα είναι ένα αδύναμο σημείο του οργάνου.
[ Invalid Attachment ]
Για να μας παρακολουθούν και οι υπόλοιποι, στην φωτογραφία στο πάνω μπράτσο (ανοιχτό χρώμα) η κόλληση φαίνεται περίπου στη μέση του καράολου, ενώ στο κάτω η κόλληση φαίνεται ότι θα βρίσκεται κάτω από την ταστιέρα.