Η Πύλη των Ελλήνων Οργανοποιών

Κατασκευή => Κατασκευές εγχορδων => Μήνυμα ξεκίνησε από: Μπαρμπαουζος στις Σεπτεμβρίου 28, 2013, 04:46:39 μμ

Τίτλος: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Μπαρμπαουζος στις Σεπτεμβρίου 28, 2013, 04:46:39 μμ
Γεια χαρα

Παιδευομαι πολυ καιρο τωρα να φτιαξω ενα σκαφος μπουζουκιου,μαλλον δεν ειμαι ο μονος.

Εχω φτιαξει καλουπι το οποιο πραγματικα δεν εχει ψεγαδι,το εφτιαξα συμφωνα με τον οδηγο του κ.Βασιλειαδη και πολλη προσοχη.
Εχω διαβασει απειρα εδω μεσα και εχω δει και τα διαφορα βιντεο....
Σας βλεπω ολους να κανετε φοβερη δουλεια και τα σκαφη σας να βγαινουν σαν επαγγελματικα.

Εγω παλι,κατι κανω λαθος.....δεν εχω ποτε καταφερει να ολοκληρωσω σκαφος...κοντευω ενα χρονο που παιδευομαι,η υπομονη μου αρχιζει να με εγκαταλειπει καθως....

Κοβω ντουγες και τις φερνω σε παχος περι τα 3mm,προσπαθω να κανω την κεντρικη συμμετρικη μα για καποιο λογο ποτε δε βγαινει εντελως συμμετρικη....οταν παω να την κανω απολυτα συμμετρικη δεν παταει καλα στο μαρμαρο και αν την τριψω ωστε να πατησει, χανεται η συμμετρια της.

Δεν καταφερα ποτε να βαλω πανω απο 9 ντουγες στο καλουπι καθως ειτε σταματουν να πατουν καλα,ειτε οταν πατουν καλα εμφανιζουν σημεια που δεν ειναι καλα κολλημενες (περναει φως),ειτε χανεται η συμμετρια του σκαφους καθως οι απεναντι ντουγες δεν ειναι απολυτα ομοιες...μπορει στο φαρδυτερο σημειο να ταιριαζουν αλλα σε αλλα σημεια εχουν διαφορες κι οταν προσπαθω να τις εξομαλυνω ωστε να εχουν ιδιες διαστασεις απλα αχρηστευω ντουγες....αφου δεν πατανε καλα στο μαρμαρο...και τριψε-τριψε μικραινουν και αχρηστευονται.

Τα φωτεινα σημεια κλεινουν με κολλα και σκονη,ενταξει!!!
Μα τι να κανω που καποιες θελουν πιεση για να εφαρμοσουν καλα με την προηγουμενη ντουγα;

Προσπαθω να τις πατροναρω ωστε να τις εχω σε πολυ καλη προσεγγιση για να κολλησουν....ματαια....παντα κατι δεν παταει καλα στο μαρμαρο και τριψε-τριψε......απλα εχω αχρηστευσει σιγουρα 100 ντουγες!!!

Δεν τις σταματω χαμηλα στον πισω τακο....κανω οσα βλεπω κι οσα διαβαζω εδω.....ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΣΩΣΤΑ;!!!

Δωστε μου μια βοηθεια,μια εξηγηση καθως ειμαι κοντα στο τελος της υπομονης και στην αρχη της απελπισιας!
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ στις Σεπτεμβρίου 28, 2013, 04:57:14 μμ
ΣΚΑΦΟΣ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ ΦΤΙΑΞΕΙ ΑΚΟΜΑ, ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΦΤΙΑΞΕΙ ΣΕ ΤΖΟΥΡΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ.
ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ( ΕΝΩΣΗΣ) ΤΩΝ ΔΟΥΓΩΝ.
ΚΙ ΕΓΩ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΑΘΑΙΝΑ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΗΚΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΥΓΙΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΣΠΟΥΔΗ..........

ΝΑ ΕΔΩ..........http://youtu.be/wkBOLz0JSDY (http://youtu.be/wkBOLz0JSDY)

ΑΛΛΑ ΚΙ ΕΔΩ.......http://youtu.be/Cl3yyH95v-s (http://youtu.be/Cl3yyH95v-s)
ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΜΙΑ ΑΚΡΗ
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Μπαρμπαουζος στις Σεπτεμβρίου 28, 2013, 05:06:32 μμ
Καλησπερα

Και το τζουρα σου ειδα και ειναι πολυ ομορφος,ιδιως το σχημα που του εδωσες,και το βιντεο του Δημητρη Ανδρεου εχω δει,ολα τα βιντεο του βασικα.

Δεν τα εχω καταφερει,μετα το φαγωμα θελει τριψιμο στο γυαλοχαρτο και ελεγχο στο μαρμαρο ετσι;
Ολες οι ντουγες πρεπει να πατανε στο μαρμαρο καλα κι απο τις δυο πλευρες,αυτο εχω καταλαβει.
Τις τριβω για να πατησουν καλα στο μαρμαρο και κατ'επεκταση στο καλουπι και αυτες μικραινουν.

Αλλες φορες για να πατησει καλα η ντουγα στο καλουπι πρεπει να τη στενεψω τοσο ωστε να ειναι στενοτερη απο το μεγεθος που εχω ορισει για τις ντουγες μου.

Εν τω μεταξυ ελεγα οτι εφταιγε το ξυλο που χρησιμοποιω επειδη ηταν εφαπτομενικης κοπης,εκοψα και ντουγες σε ακτινικη αλλα τα ιδια παλι!

Μιλαμε εχω αγανακτησει,και πριν ενα διωρο να φανταστεις παιδευομουν παλι....ξηλωσα μια εφταρα ντουγες ακομα.Προς τα πισω δεν εφαρμοζαν καλα,ειχαν κενα!!!
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: kedros27(Χρήστος.Μ) στις Σεπτεμβρίου 28, 2013, 05:46:09 μμ
είσαι σήγουρος για το καλούπι οτι είναι κομπλέ; γιατί κ εγώ σήγουρος ήμουν και τώρα κάνω το τρίτο στη σειρά γιατί τα προηγούμενα ήταν για το γάιδαρο καβάλα.
απ ότι κατάλαβα το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχεις στην εφαρμογή ντούγας με ντούγα έτσι; στο καλούπι σου πατάνε σχετηκά καλά; δοκίμασε να τις κάνεις πιό στενές μήπως δεις φως και με λίγο παραπάνω πίεση ίσως έχεις καλύτερη εφαρμογή με την διπλανή, εκτός αν το έχεις δοκιμάσει κ αυτό.
εγώ δεν έχω φτιάξει σκάφος με ντούγιες ακόμα, μόνο κατι προσπάθειες που στέφθηκαν με απόλυτη αποτυχία έχω κάνει, οπότε τι να σου πω κ εγώ, σ εμένα πάντως έφτεγε το καλούπι, εφαρμογή είχα, πάτημα στο καλούπι ομως μηδέν.
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Μπαρμπαουζος στις Σεπτεμβρίου 28, 2013, 06:50:36 μμ
Το καλουπι ειναι μια χαρα καθως ειναι το δευτερο που φτιαχνω.
Το πρωτο ξεφευγε λιγο ως προς τη συμμετρια,ελαχιστα.

Σε αυτο τηρησα ακριβως το σχεδιο που εφτιαξα.Ουτε αποτομες κλισεις εχει ουτε περιεργες αναλογιες και κλεισιματα.Ειναι ενα πολυ νορμαλ καλουπι για μπουζουκι.

Χαζευοντας στο ιντερνετ εχει δει αλλα καλουπια που ειναι περιεργα εντελως και βγαζουν αρτιοτατο αποτελεσμα.

Εδω ο ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ εφτιαξε το τζουρα που εφτιαξε με μορφολογια σκαφους εξω απο τα κοινα....

Σε εμενα δεν ταιριαζουν τα ξυλα,παντα χαλαει το γλυκο μετα απο λιγες ντουγες.

Μα ακομα και η κεντρικη που πρεπει να ειναι συμμετρικη οταν την κανω εντελως συμμετρικη δεν παταει στο μαρμαρο με τιποτα και οταν την κανω να πατησει δεν  ειναι πια συμμετρικη απο λιγα χιλιοστα.Οταν λυγιζω ντουγες πατουν τελεια στο καλουπι και οταν τις ξεκαρφιτσωνω διατηρουν τελεια το σχημα τους.

Σχετικα με το πλατος τους δοκιμασα με ντουγες πλατους 3εκ,το εριξα στα 2.5 δοκιμασα και με 2εκ.

Παντα το ιδιο θεμα εχω!

Τι κανω στραβα;!
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: παυλος στις Σεπτεμβρίου 28, 2013, 06:59:07 μμ
στην τελευταια φωτογραφια ειναι το λαθος.
και αν θες μην τις κανεις μονοχρωμες δεν ξεχωριζουν οι φωτογραφιες με μονο ασπρο. ;D
καντες ασπρομαυρες ;)
και μην αγχωνεσαι.
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Μπαρμπαουζος στις Σεπτεμβρίου 29, 2013, 04:31:18 μμ
Μαλλον το μυνημα του Παυλου για αλλου πηγαινε.

Εχει καποιος να μου προτεινει κατι αλλο που δεν εκανα;

Μηπως υπαρχει καποιος σχετικος οδηγος που να μου εχει ξεφυγει;
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: ΡΕΜΠΕΤΗΣ στις Σεπτεμβρίου 29, 2013, 04:42:24 μμ
Μπα, μαλλον δεν πηγαινε για αλλου.
Ισως θελει να σου πει να βαλεις καμια φωτο μηπως φανει το λαθος σου.
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Μπαρμπαουζος στις Σεπτεμβρίου 29, 2013, 04:47:21 μμ
τρεχω ευθυς αμεσως να βγαλω το καλουπι μου.....δεν εχει ψεγαδι!!!
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ στις Σεπτεμβρίου 29, 2013, 04:51:43 μμ
ΒΓΑΛΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟ ΜΠΡΟΣ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ........
ΚΑΙ ΔΕΙΞΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΟΥΓΩΝ
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Μπαρμπαουζος στις Σεπτεμβρίου 29, 2013, 06:43:49 μμ
Ορίστε το καλούπι.

Το σημείο σύγκλισης των ντουγών είναι εκεί που τελειώνει η ντούγα.Το όρισα εκεί καθώς μου φάνηκε λογικό.Ακούω γνώμες
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: αποστολης τ στις Σεπτεμβρίου 29, 2013, 07:27:27 μμ
βλεπω στην 4 φωτο οτι η ντουγομανα δεν εχει κολληθη στο κεντρο,αν ξεκινησεις ετσι δεν προκειτε να σου βγει με τιποτα,το καλουπι σου ειναι πολυ στρογγυλο και μαλλον μετα τις τρεις ντουγιες θα πρεπει να πλανισεις απο μεσα μερια τις επομενες για να παρουν την κατηφορα,μεταξυ δευτερου και τριτου νομεα του καλουπιου ισως θελει διωρθωμα γιατι φαινετε οτι δεν ειναι ομαλη η καμπυλη του καλουπιου,θα πρεπει ολες οι πλευρες των ντουγων οταν τις ακουμπας στο μαρμαρο να εφαπτονται απολυτα,να προσεξεις την συμετρια τις ντουγομανας και να την κολλησης ακριβως στο κεντρο του καλουπιου και μετα  θα παει ρολοι η δουλεια
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: v_panos στις Σεπτεμβρίου 29, 2013, 07:32:10 μμ
δοκιμασε να φτιαξεις τα πλαιναρια σου πρωτα σε ενα φτηνο ξυλο να δεις που ειναι τα ορια της επιφανειας που θα καλυψεις με ντουγιες και να σου δειξει και ενα σημειο συγκλισης
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Φουντούκος στις Σεπτεμβρίου 29, 2013, 07:44:51 μμ
apo pisw katevase to kai allo! ase perithwrio na kollisoun oi douges sta plainaria!
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: konstantinos77 στις Σεπτεμβρίου 29, 2013, 08:55:56 μμ
φιλε μου θα πω και εγω την ταπεινη μου γνωμη.
Το που θα κολληθει η ντουγα στο πισω σημειο, εγω τουλαχιστον κανω το εξης.
Παιρνω μια κλωστη και μετραω, απο το ψηλοτερο σημειο του καλουπιου μεχρι εκει που αρχιζει η κολλαντζα. στα πλαγια εννοειτε. αυτην την αποσταση την μεταφερω στον πισω τακο και εκει ειναι το σημειο συγκλισης των ντουγων.

το καλουπι σου τωρα εχει την ιδιομορφια να εχει μεγαλο υψος και μικρο πλατος κατι που σημαινει οτι απο ενα σημειο και μετα να ερχεται πολυ αποτομα.

κοιταζωντας το καλουπι απο πισω οι ντοθγες σου θα πρεπει να πλανιζωνται πχ. προς τα αριστερα εκει που αρχιζει και παιρνει  κλιση το καλουπι, η αριστερη μερια της ντουγας να ειναι ευθεια και η δεξια  διαγωνια.
καθως και η ντουγιες σου να ειναι πιο λεπτες για να μπορουν να παρουν κλιση μεγαλη.

Στο τελος κλεινωντας τονιζω οτι και εγω ειμαι μεγα αρχαριος!

Κοιτα και το δικο μου 1ο σκαφος http://www.luthier.gr/index.php?topic=719.0 (http://www.luthier.gr/index.php?topic=719.0)

καλη συνεχεια



Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ στις Σεπτεμβρίου 29, 2013, 09:52:27 μμ
οχι οχι σε καμια περιπτωση......................αυτο το σκαφος ειναι πολυ αποτομο φιλε μπαρμπαουζο
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: kedros27(Χρήστος.Μ) στις Σεπτεμβρίου 29, 2013, 10:47:57 μμ
τι βάθος βγάζεις μ αυτό το καλούπι;
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: efthymis στις Σεπτεμβρίου 29, 2013, 11:06:00 μμ
Ορίστε το καλούπι.

Το σημείο σύγκλισης των ντουγών είναι εκεί που τελειώνει η ντούγα.Το όρισα εκεί καθώς μου φάνηκε λογικό.Ακούω γνώμες
Στα σημεια αυτα εχεις προβλημα.Στο πισω μερος στην κολαντζα (το προβλημα θα φανει αργοτερα οταν θα πας να κολλησεις την κολαντζα)πρεπει μεχρι το υψος που θα κολληθει η κολαντζα να ειναι ισιο οπως και γυρω γυρω στο παραπετι .Μπροστα η καμπυλη χαλαει λιγο  .Και οντως εχεις πολυ αποτομες κλισεις.Σε ποια περιοχη εισαι μηπως καποιος μπορει να σε βοηθησει απο κοντα γιατι απο εδω ειναι λιγο δυσκολο να καταλαβεις.Κατα τη γνωμη μου για αρχη  δε  θα επρεπε να φτιαξεις δικο σου σχεδιο καλουπιου αλλα να φτιαξεις απο  καποιο  σχεδιο που να ειναι  σωστο και να κλεινει χωρις προβληματα.Γιατι δε δοκιμαζεις να φτιαξεις το καλουπι του Βαγγελη που ειναι μια χαρα
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: john 2004 στις Σεπτεμβρίου 30, 2013, 12:01:02 πμ
Ευθυμη εχεις δικιο για την κολατζα, αλλα δεν εχει φτασει ακομα εκει ο φιλος. Για μπροστα δεν θα συμφωνισω γιατι πολυ απλα ΟΛΑ τα καλουπια ντυνονται αρκει να μπορεις να κρατησεις την καμπυλη τους με ακριβεια οταν πλανιζονται.
 
τρεχω ευθυς αμεσως να βγαλω το καλουπι μου.....δεν εχει ψεγαδι!!!
  Εκει  ειναι το προβλημα του φιλου με το αψεγαδιαστο καλουπι...... ειναι οτι δεν κραταει την καμπυλη του σκαφους οταν πλανιζει και εχει αλλη καμπυλη στο γυαλοχαρτο και αλλη πανω στο σκαφος.  Γιατι αλλιως δεν γινεται σε ενα τοσο αποτομο σκαφος η δουγα να εχει το ιδιο πλατος, δυο νομεις πριν απο την χαραμαδα που δεν ξερω τι ρολο βαραει εκει, μεχρι και τρεις νομεις μετα την χαραμαδα. Εκτος αν το βλεπω μονο εγω αυτο και δεν το βλεπει κανενας αλλος!
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: efthymis στις Σεπτεμβρίου 30, 2013, 04:45:36 πμ
Ευθυμη εχεις δικιο για την κολατζα, αλλα δεν εχει φτασει ακομα εκει ο φιλος. Για μπροστα δεν θα συμφωνισω γιατι πολυ απλα ΟΛΑ τα καλουπια ντυνονται αρκει να μπορεις να κρατησεις την καμπυλη τους με ακριβεια οταν πλανιζονται.
 
τρεχω ευθυς αμεσως να βγαλω το καλουπι μου.....δεν εχει ψεγαδι!!!
  Εκει  ειναι το προβλημα του φιλου με το αψεγαδιαστο καλουπι...... ειναι οτι δεν κραταει την καμπυλη του σκαφους οταν πλανιζει και εχει αλλη καμπυλη στο γυαλοχαρτο και αλλη πανω στο σκαφος.  Γιατι αλλιως δεν γινεται σε ενα τοσο αποτομο σκαφος η δουγα να εχει το ιδιο πλατος, δυο νομεις πριν απο την χαραμαδα που δεν ξερω τι ρολο βαραει εκει, μεχρι και τρεις νομεις μετα την χαραμαδα. Εκτος αν το βλεπω μονο εγω αυτο και δεν το βλεπει κανενας αλλος!
Τη γωνια που κανει εκει  μπροστα δεν τη βλεπεις;Δε λεω οτι αυτο που φταιει που δε μπορει να το κλεισει αλλα οτι θελει διορθωση σε αυτα τα σημεια
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Κώστας Τρικάλης στις Σεπτεμβρίου 30, 2013, 07:45:44 πμ
να πω κι εγώ τη διάγνωσή μου  ;D
η νουγομάνα έχει σημείο σύγκλισης πολύ ψηλά στον πίσο τάκο. Κάνε τη να μην τελειώνει σε μύτη

γενικά οποιοδήποτε σκάφος θα βγάλει ήχο. Μην αγχώνεσαι. Θα πειραματιστώ με κονσερβοκούτια στα επόμενα όργανα, προς απόδειξη του ισχυρισμού

Αρκεί να φτιάξεις μια κλειστή επιφάνεια. Ας έχει κενά. Τα φιλέτα ανάμεσα τελικά βοηθάνε σε ατέλειες της ντόγας, αλλά είναι δύσκολο να τα καταφέρεις από την αρχή. Δοκίμαζε με χαρτονένιες ντόγες να κλείσεις το καλούπι, όλες οι υπόλοιπές σου εκτός της κεντρικής θα έχουν παραπάνω από ένα σημεία σύγκλισης, λόγω απότομων καμπυλών (αν το κοιτάξεις από την κολάντζα)
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Nikolas Fereos στις Σεπτεμβρίου 30, 2013, 11:28:20 πμ
Οι προλαλήσαντες έχουν ήδη εντοπίσει το πρόβλημα φίλε.Η ταπεινη μου άποψη ειναι πως έχεις καταπιαστεί με το δυσκολότερο είδος σκάφους (στενο και πολύ βαθύ) και δεν ειναι οτι καλύτερο αυτο για κάποιον που κάνει αρχή....Αν 'ομως επιμένεις να το συνεχίσεις, για να μην καταστρέφεις αδικα ντούγιεςδες λιγάκι και αυτο εδω παρακάτω -πιστευω οτι μπορεί να βοηθήσει.
 Το σημείο Α ειναι το σημείο σύγκλισης για τις ντούγιες στο καλούπι σου για όσο αυτο διαγράφει ημικυκλικό τόξο.
Μετά , επειδή όπως είπαν και κάποιοι φίλοι προηγουμένως ,το καλούπι σου γίνεται ευθύ απότομα,   αναγκαστικά πρέπει να αλλάζει συνεχώς το σημείο σύγκλισης μετακινούμενο προς τα κάτω για να εφάπτονται οι ντούγιες σε όλο τους το μηκος πάνω στο καλούπι. Εχω πειραξει λιγο μια απο τις φωτο που έβαλες .Το σημειο Α ειναι το σημείο συγκλισης για τις ντουγιες σου όσο το καλούπι ειναι τελείως ημικυκλικό, απο ενα σημείο και μετα όμως ισιάζει πολύ αποτομα και εδω αρχίζουν τα δυσκολα.... εδω απλα πρεπει να μετακινεις το σημείο σύγκλισης όλο και πιο κάτω (άλλο δηλ για κάθε ντούγια )όσο κατεβαίνεις και προσοχή ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΥΤΕΣ ΣΤΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ ΤΩΝ ΝΤΟΥΓΩΝ .
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Μπαρμπαουζος στις Σεπτεμβρίου 30, 2013, 06:30:01 μμ
Οι διαστάσεις του καλουπιού είναι,
μήκος 37,7 εκ
πλατος 22 εκ
βαθος 16,5 εκ

Μετα απο πολλα σχεδια κατεληξα σε αυτο,ειναι πιο κοντα στο γουστο μου.
Η πρωτη αποπειρα κατασκευης καλουπιου δεν πηγε τοσο καλα,το πηρα πολυ χαλαρα και ξεφυγα απο το σχεδιο.Αυτο ομως ειναι ακριβως στο σχεδιο με ενα μικρο σφαλμα.ΤΗ ΧΑΡΑΜΑΔΑ.

Το κοντρα πλακε που χρησιμοποιησα χιλιοστο στο χιλιοστο εδινε αυτο το κενο,για να μην ξεκινησω να σχεδιαζω το καλουπι μου ξανα απ'την αρχη ενσωματωσα το σφαλμα επιμηκυνοντας λιγο το σκαφος μου.Επελεξα εκει να υπαρχει ενα μικρο κενο το οποιο ειναι το συνολικο σφαλμα στα παχη του κοντρα πλακε.

Η μπροστινη καμπυλη που λεμε οτι ειναι λαθος....ειναι οπως ακριβως αποτυπωνεται στο σχεδιο.
Ο πισω τακος δε φαινεται στις φωτο αλλα ειναι ευθυ τμημα για να μπει η κολαντζα υψους 8 εκ.Δοκιμασα με χοντρο χαρτονι να φτιαξω μια υποτιθεμενη κολαντζα και εδειχνε να εχει καλη εφαρμογη,βεβαια ξερω οτι με το ξυλο τα πραγματα ειναι πιο ζορικα.

Η κεντρικη ντουγα των φωτογραφιων ξηλωθηκε χτες,αφου διαπιστωσα οτι δεν ειναι συμμετρικη...
Λυγιζοντας την κεντρικη ντουγα εχω ζωγραφισει πανω της το φαρδυτερο σημειο της και εχω τραβηξει ευθειες εκει που θα δημιουργηθουν οι μυτες.Οταν ερχεται η ωρα ομως να τη φαω με το γυαλοχαρτο η ντουγα δε θελει να πατησει ομοιομορφα...καποια μυτη δεν παταει παντοτε καλα και οταν φτανω σε σημειονα παταει ικανοποιητικα ειτε εχει κοντυνει ακρετα απο το τριψιμο....ειτε εχει μικροτερο απο το πλατος που εχω ορισει ειτε εχει χασει τη συμμετρια που θα επρεπε να εχει.
ΑΥΤΟ ΠΩΣ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ;!!!
Το ξυλο εχει παχος περι τα 3 χιλιοστα και εχει λυγισει και διατηρει απολυτα την καμπυλη του καλουπιου....τι παει στραβα;

Αψεγαδιαστο το λεω επειδη τηρει πιστα τις αναλογιες του σχεδιου που εκανα.
Ισως ειναι δυσκολο αυτο που διαλεξα να κανω γιατι δεν ειναι η κλασσικη φορμα ειναι πιο ταμπουρισιο στυλ,κατι σαν το πολιτικο μπουζουκι που εφτιαξε ο Τασος Θεοδωρακης στον DIMIS.ΚΩΣΤΑ ΖΑΡΚΑΔΑ και το δικο σου σχεδιο μισομπουζουκου ειχε ιδιαιτεροτητες αλλα τα πηγες περιφημα.Αυτο γιατι το απορριπτεις τοσο εντονα; ;D
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ στις Σεπτεμβρίου 30, 2013, 10:55:12 μμ
ΜΕ ΑΔΙΚΕΙΣ....ΔΕΝ ΑΠΕΡΙΨΑ ΤΙΠΟΤΑ. ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΑΤΥΠΩΣΑ ΚΑΛΑ. ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ......ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΣΚΑΦΟΥΣ. ΞΕΚΙΝΑ ΜΕ ΚΑΤΙ ΠΟΙΟ ΓΛΥΚΟ, ΠΟΙΟ ΣΥΜΕΤΡΙΚΟ. ΕΓΩ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΤΟΝ ΤΖΟΥΡΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΚΟΝΤΕΨΑ ΝΑ ΞΕΒΑΠΤΙΣΤΩ ΑΠ ΤΟ ΒΡΙΣΙΜΟ. ΤΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ, ΤΙ ΔΩΔΕΚΑΘΕΟ, ΤΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗ, ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΒΡΙΖΑ ΚΙ ΑΠΟ ΙΝΔΟΥΙΣΤΙΚΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΜΕΧΡΙ ΚΙ ΑΠΟ ΤΑΥΛΑΝΔΗ ΔΑΝΕΙΣΤΗΚΑ........ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑ
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Μπαρμπαουζος στις Σεπτεμβρίου 30, 2013, 11:34:06 μμ
Εννοια σου κι εχω κατεβασει κι εγω μεχρι τους ναους των Ινκσ!

Αλλα οπως κι εσυ θελω κι εγω να τα καταφερω να μου φυγει το μερακι!
Δε θελω αλλο πιο συμμετρικο καλουπι θελω να βρω τι μου φταιει και να φτιαξω αυτο....κατι σαν στοιχημα!
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ στις Σεπτεμβρίου 30, 2013, 11:42:02 μμ
Ε ΤΟΤΕ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ Ο ΑΝΔΡΩΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΑΖΩΞΗ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΩΝ.ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΕΦΤΙΑΞΑ ΣΚΑΦΟΣ
ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΙ ΕΠΙΜΟΝΗ..............................
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Οκτωβρίου 01, 2013, 11:08:09 πμ
καλημέρα!
Ούτε εγώ έχω τελειώσει σκάφος, απλώς αν μου επιτρέπεις να επισημάνω κάτι που μου "χτύπησε" σ' αυτά που γράφεις:
Αν κυριολεκτείς σε αυτό σχετικά με τις ευθείες

Παράθεση από: Μπαρμπαουζος
... Λυγιζοντας την κεντρικη ντουγα εχω ζωγραφισει πανω της το φαρδυτερο σημειο της και εχω τραβηξει ευθειες εκει που θα δημιουργηθουν οι μυτες.


..  οι γραμμές αυτές δεν είναι ευθείες, δες εδώ τα αναπτύγματα που έχει βγάλει ο BOULIS 13


(http://imageshack.us/a/img811/9052/developments.jpg)

σε αυτό το θέμα http://www.luthier.gr/index.php?topic=1272.0 (http://www.luthier.gr/index.php?topic=1272.0)

o Nikolas Fereos παραπάνω έχει νομίζω σχεδιάσει ακριβώς την κατάσταση και μπορείς να το δεις κι εδώ, στο site των αφών Κουκουρίγκου (www.lutherie.gr (http://www.lutherie.gr))

(http://www.lutherie.gr/sb/105_0584.jpg)

όπου μεταξύ άλλων γράφει ότι για να φτιάξεις τις ντούγες απλώς παίρνεις μετρήσεις από τρία διαφορετικά σημεία (στο πλάτος τους) με τις διαστάσεις που θες (σε κάθε πλάτος)

εγώ για να έχω κάποια εικόνα από το πως θα έμοιαζαν οι ντούγιες τράβηξα κλωστές στο καλούπι και τις μετέφερα σε χαρτόνι.
Δεν είναι ακριβές, αλλά είναι ένας μπούσουλας.

όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι ακριβολογούσες για τις ευθείες, αλλιώς απλώς ξέχνα την παρέμβασή μου και  ...καλή επιτυχία!!!
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Μπαρμπαουζος στις Οκτωβρίου 01, 2013, 06:52:03 μμ
Ακριβολογουσα για τις ευθειες.
Το σχεδιο που προκυπτει μοιαζει με αυτο που επισυναπτω.

Αφου αφαιρεσω τα πολλα-πολλα αρχιζω να τριβω με προσοχη στο γυαλοχαρτο προσπαθωντας να μην υπερβω τις ευθειες η να παω απο το ωφελιμο πλατος και ταυτοχρονα να εφαπτεται στο μαρμαρο.

Ποτε ομως δε γινεται αυτο,οπως ξαναειπα,ταν εχει φτασει στις σωστες διαστασεις δεν πατανε με τιποτα οι μυτες με αποτελεσμα να τριβω και να την κονταινω η να τη στενευω περισσοτερο απο οσο πρεπει,δεν καθεται με τιποτα.Κατι κανω στραβα.

Αλλα οι ευθειες που τραβαω εχουν περισσοτερο το χαρακτηρα οδηγου,ωστε να μπορω να μετραω.

Δοκιμασα να το κανω και ζωγραφιζοντας την κανονικα με καμπυλες αλλα ουτε εκει καθεται στο μαρμαρο.Δε νομιζω να τη λυγιζω στραβα ωστε να εχει στριφογυριστη μορφη και να με παιδευει.Περα απο αυτο εχω δοκιμασει ως τωρα 8-10 ντουγομανες αλλα ποτε δεν καταφερα να τη βγαλω σωστη.

Οπως θα βλεπεις στις φωτο του καλουπιου,εχω μια ντουγομανα κολλημενη.Την ξηλωσα επειδη ηταν στενοτερη απο οσο επρεπε και επειδη δεν ηταν απολυτα συμμετρικη.
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: john 2004 στις Οκτωβρίου 01, 2013, 07:13:56 μμ
πλακα κανεις ε? ελα πες την αληθεια. Και αν δεν κανεις γιατι δεν το λες απο την αρχη και παιδευεις τοσο κοσμο
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Μπαρμπαουζος στις Οκτωβρίου 01, 2013, 07:21:32 μμ
Τι να πω απ'την αρχη;

Δεν κανω πλακα,προσπαθω και ξαναπροσπαθω και δε βγαζω ακρη.

Εκανα το θεμα επειδη διαπιστωνω οτι δεν εχω καταλαβει πολλα.

ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΠΛΑΚΑ! ;D
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: john 2004 στις Οκτωβρίου 01, 2013, 07:42:15 μμ
αυτο το σχεδιο δεν ξερω αν το βρηκες απο το φορουμ η απο που, παντος σε θεμα εδω στο φορουμ που υπαρχει ενα τετοιο σχεδιο ειναι μονο και μονο για να δειξει την αναλογια που θα εχουν οι δυο απεναντι γωνιες μεταξυ τους. Για να βρεις πως θα μοιαζει η δουγα τελικα πρεπει σε αυτο το σχημα να γινουν καμπυλες οι τεσσερεις πλευρες (καμπυλωνοντας τες προς τα εξω) μεχρι οι δυο ισες γωνιες στο μεγιστο πλατος δηλαδη, να γινουν ευθεια. Δεν ξεκιναμε να πλανιζουμε δηλαδη απο ενα τετοιο σχημα(ρομβο), αλλα απο μια παραλληλογραμμη φετα ξυλου. Το οποιο θα ειναι καμπυλομενο απο πριν.
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Οκτωβρίου 01, 2013, 07:49:48 μμ
διάβασε αυτό, εδώ είναι και αυτό που λέει ο john2004

http://www.luthier.gr/index.php?topic=103.0 (http://www.luthier.gr/index.php?topic=103.0)

πρόσεξε τις απαντήσεις #1, #6 του Vagges2010 (επι τη ευκαιρία δες και ό,τι σχετικό με καλούπι και ντούγες γράφει ο vagges, θα σε βοηθήσει πιστεύω)

στο δικό μου καλούπι, αντιγράφοντας με χαρτόνι τους οδηγούς με τις κλωστές
 [ You are not allowed to view attachments ]
 [ You are not allowed to view attachments ]

προέκυψαν αυτά τα αναπτύγματα (πρόχειρα επαναλαμβάνω, δεν θα τα έκοβα ποτέ για πραγματικές ντούγες)

 [ You are not allowed to view attachments ]

η "Ο" είναι η ντουγομάνα
όπως βλέπεις, αν φτάσεις στις ευθείες είναι ήδη αργά.
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Μπαρμπαουζος στις Οκτωβρίου 02, 2013, 12:05:38 πμ
Διαβασα αρκετα,τοσο που επηξα και πλεον δεν τα πιανει το κεφαλι μου.
Ετεροστροφες,αμφιτεροστροφες,πληρεις,ελειπεις,συμμετρικες,ασυμμετρες....Χριστος και Παναγια!!!

Τρομαξα! Καλλιο να ξεκινουσα να φτιαξω κανα καινουργιο νησι (βλεπε Ντουμπαι ;D)

Εκει π[ου θαρρω οτι υπαρχει συγκεκριμενος τροπος,προκυπτει αφηρημενος,δηλαδη ο κατασκευαστης οριζει το μεγεθος και την μορφη της ντουγας και δη της ντουγομανας.

Φιλε Mato θα κλεψω τη ντουγομανα Ο και ο θεος να βαλει ξανα το χερι του.
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Οκτωβρίου 02, 2013, 09:13:49 πμ
καλημέρα!

Παράθεση από: Μπαρμπαουζος
Φιλε Mato θα κλεψω τη ντουγομανα Ο και ο θεος να βαλει ξανα το χερι του.

ελπίζω να εννοείς ότι θα εφαρμόσεις την ιδέα και όχι ότι θα μεταφέρεις ντούγα άλλου καλουπιού σε άλλο.... σκέψου μόνο ότι έχω πολύ χαμηλό σημείο σύγκλισης και κανονικά η αριστερή πλευρά θα έπρεπε να είναι πολύ μικρότερη.
Άσε που έχω κάνει και λάθη στη μεταφορά - δες το διαφορετικό χαρτόνι στην 1, είχα πάρει λάθος αποτύπωση και την ξανάκανα - μόνο στο δικό σου καλούπι θα φανούν αυτά.

...  ο κατασκευαστης οριζει το μεγεθος και την μορφη της ντουγας και δη της ντουγομανας.

ε, ποιός να την ορίσει δηλαδή ?
δεν υπάρχει άλλος τρόπος, ούτε κατασκευαστικά σχέδια για κάθε λεπτομέρεια κάθε ντούγας κάθε καλουπιού (εξαιρούνται ο vagges και ο BOULIS :) ). Από την άλλη - αυτό είναι και η ομορφιά, ότι κάθε κατασκευή είναι μοναδική.
Τέλως πάντων, για να συνοψίσω την δική μου ελάχιστη εμπειρία κατασκευής σκάφους με όσα διάβασα εδώ (και τις αγχολυτικές παραινέσεις φίλου οργανοποιού):

1) αποφασίζεις αριθμό και πλάτος ντουγών και πλαϊνών (σε περίπτωση που θες φαρδύτερα - δεν είναι υποχρεωτικό)

2) αποφασίζεις σημείο σύγκλισης (γενικά απ' ό,τι έχω συζητήσει και καταλάβει από τις κουβέντες εδώ, ισχύει ότι όσο ψηλότερα είναι τόσο ευκολότερα στρώνουν οι ντούγες.
Αν όμως το κάνεις ψηλότερα από ένα συγκεκριμένο σημείο (που εξαρτάται από το καλούπι), μετά τις πρώτες ντούγες πρέπει να το αντιμετωπίσεις ακριβώς όπως στο εξηγεί ο Nikolas Fereos, κατεβάζοντας αναλόγως το σημείο σύγκλισης όσο πλησιάζεις στο χείλος. Σε συζήτηση με επαγγελματίες οργανοποιούς, η άποψη που επικρατεί (σ' αυτούς που μίλησα εγώ) είναι να ορίσεις το σημείο περίπου δυο εκατοστά "μέσα" από το τέλος της κολάντζας - αρκεί δηλαδή η κολάντζα να καλύπτει το σημείο κατά δύο εκατοστά.
Βέβαια αμέσως προκύπτει το ερώτημα "και ποιό είναι το ύψος της κολάντζας ?" - στο οποίο όμως απαντά επίσης μόνο το καλούπι σου.

3) δίνεις το βασικό σχήμα στη ντουγομάνα (χωρίς να αφαιρέσεις υλικό) - και αν θές δίνεις την αρχική καμπύλη σε όλες τις ντούγες

4) σημαδεύεις (στην ήδη καμπυλωμένη) ντούγα τα πλάτη σε τρεις νομείς και αρχίζεις το πλάνισμα, ελέγχοντας συνέχεια πάνω στο καλούπι. Δουλεύεις περαιτέρω την καμπύλη και την πλάνη για όσο χρειαστεί προκειμένου να "κάτσει" σωστά. Καθώς πλανάρεις, επειδή η ντούγα είναι ήδη καμπυλωμένη, οι πλευρές της δεν είναι πια κάθετες στο φάρδος της αλλά τείνουν να γίνουν κάθετες στην εφαπτομένη του καλουπιού στην κάθε πλευρά της ντούγας.

5) όλες οι επόμενες ντούγες δουλεύονται με τον ίδιο τρόπο, με τη διαφορά ότι στο πλάνισμα έχει προτεραιότητα η πλευρά που εφάπτεται στην προηγούμενη ντούγα προκειμένου να κάτσει σωστά και σ' αυτήν και στο καλούπι. Αν η ελεύθερη πλευρά δεν κάτσει καλά στο καλούπι, προτιμότερο να την ξηλώσεις γιατί θα σου βγει το λάθος παρακάτω και σιγά - σιγά θα αρχίσει το σκάφος να "πετάει". Αν χρειαστεί, στρεβλώνεις (κάνεις καμπύλη σε δύο άξονες - αυτό χρειάζεται κυρίως σε ψηλά πλαϊνά που πρέπει να "παντρέψουν" καμπυλότητες σε τουλάχιστον δύο άξονες και προϋποθέτει να έχεις προβλέψει φαρδύτερη ντούγα)

6) τα πλαϊνά είναι για μένα το δυσκολότερο μέχρι στιγμής σημείο. Έχω χαλάσει τέσσερα και σταμάτησα να σκεφτώ που κάνω λάθος (το καλούπι είναι εντάξει, φίλος επαγγελματίας που του το πήγα έφτιαξε δείγμα πλαϊνού σε τρία λεπτά, εγώ παιδεύομαι τρεις ώρες για το κάθε ένα και ακόμα δεν έφτιαξα σωστό). Το πρόβλημα για μένα είναι ακριβώς η στρέβλωση σε (περισσότερους από έναν) άξονες που δεν μπορώ να αντιμετωπίσω εύκολα με το υψηλής τεχνολογίας εργαλείο κουρμπαρίσματος που διαθέτω (μπουρί σε γκαζάκι  ;D) - και επίσης ότι δεν είχα συνειδητοποιήσει το τόσο απλό - ότι "επιτρέπεται" να πλανίσεις "στον αέρα" με μικρό ροκάνι χούφτας για τις λεπτομέρειες. Όταν φτάσεις εκεί, θα καταλάβεις τι σου λέω.

Σε όλην αυτή τη διαδικασία, κάνεις μόνον ελέγχους.
Δεν σχεδιάζεις, γιατί αφενός δεν χρειάζεται (εκτός αν επιλέξεις την πλήρη ανάλυση που έχουν κάνει π.χ. ο vagges και ο BOULIS, αλλά σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να έχεις και την ικανότητα να την κατασκευάσεις επακριβώς) και αφετέρου οι γραμμές στις ντούγες λειτουργούν παραπλανητικά και σε αποπροσανατολίζουν.
Η (αγχολυτική) συμβουλή του φίλου οργανοποιού ήταν (τουλάχιστον για το πρώτο σκάφος) να μην μετράω συνέχεια, αλλά να εμπιστευτώ το "μάτι" και ομολογώ ότι λειτούργησε.
 

προφανώς θα πάρεις ο ίδιος κάποιες αποφάσεις που θα καθορίσουν την επιτυχία, αισθητική, λειτουργικότητα - ή όχι. Αυτό είναι το θέμα.

Και επαναλαμβάνω ότι όλη αυτή η φλυαρία είναι η ελάχιστη εμπειρία ενός αρχάριου.
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Blekos Kerkyra στις Οκτωβρίου 02, 2013, 04:42:41 μμ
Μπαρμπαουζο μην απελπιζεσαι και δε θ'αργησει κανε λιγακι (ακομη) υπομονη!

Τι ωραιο καλουπι ειναι αυτο;...Παλαιικο!
Δεν ξερω να πω αν εχεις λαθος...σιγουρα εχεις αναλογιες που με ενδιαφερουν,κι εγω κατι τετοιο θελω να κανω,αλλα δεν εχω χρονο.

Πιστεψε το οι περισσοτεροι αν οχι ολοι χαλασαμε αρκετες ντουγες μεχρι να βρουμε μια φορμα να δουλευουμε.

Φαντασου εχω ολοκληρωσει 3 σκαφη (μπουζουκι-τζουρα-μπαγλαμα) και ακομα δεν εχω αναπτυξει εναν στανταρ τροπο.Ακολουθω ο.τι μου προκυψει.Το σκαφος του μπουζουκιου βγηκε καλουτσικο,το σκαφος του τζουρα ας μην το συζητησουμε και το σκαφος του μπαγλαμα αψογο!.....Ε βασικα το σκαφος του μπαγλαμα ειναι σε σχεδιο του Vagges2010 ισως γι αυτο να βγηκε τοσο καλο ;D

   Για να φτιαξω την ντουγομανα πριν τη λυγισω,οταν ειναι μια ισια φετα κανω με μολυβι εναν αξονα κατα μηκος,αυτος θα ειναι ο αξονας συμμετριας μου.Αφου τη λυγισω οριζω το φαρδυτερο σημειο της και μετα ξεκιναω να τρωω κι απ τις δυο πλευρες μεχρι να μου κατσει καλα στο ματι.

   Αφου θεωρησω οτι προσεγγιζει σιγα-σιγα το σχημα  ντουγας αφηνω την πλανη στην ακρη και πιανω δουλεια με το γυαλοχαρτο προσπαθωντας να μην ξεφυγω απο το επιθυμητο πλατος.
   Φτιαχνω στην αρχη την μια πλευρα να παταει καλα στο μαρμαρο και αφου το πετυχω...μετραω και μεταφερω με το μολυβι τις αναλογιες(με σημεια) στην αλλη πλευρα που ειναι λιγοτερο διαμορφωμενη....ξεκινω ευλαβικα να την τρωω κι αυτη με το γυαλοχαρτο και να ελεγχω παντα στο μαρμαρο ωσπου να πατησει κι αυτη καλα.
   Αφου πατησουν και οι δυο πλευρες καλα ξεκιναω με μετρησεις τυχαιων σημειων να επιβεβαιωνω τη συμμετρικοτητα των δυο πλευρων.

   ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ  Να προσεχεις ποση πιεση ασκεις και σε ποια σημεια της ντουγας ενω την τριβεις στο γυαλοχαρτο.

   Και σε εμενα συνεβαινε αυτο που ανεφερες οτι κονταιναν και ηταν αχρηστες.
Οταν βλεπω να πετανε οι ακρες τοτε πιεζω περισσοτερο το κεντρο και το αντιθετο.
Επισης οταν μια ντουγα τραμπαλιζει ενω πιεζω καποια ακρη της σημαδευω με ενα μολυβι το σημειο που εμφανιζει το τραμπαλισμα τριβω πιεζοντας εκει και ελεγχω μεχρι να εξαληφθει το φαινομενο.

   Ε βασικα τα εχουν πει ολα οι υπολοιποι και ακομα καλυτερα απο μενα!
Μη μασας παντως!
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Μπαρμπαουζος στις Οκτωβρίου 09, 2013, 02:49:57 μμ
Νενικηκαμεν!!!

Η ντουγα ειναι η συμμετρικοτερη που εχω κανει ποτε.
Οι πλευρες πατανε στο μαρμαρο κανονικα κι οταν χτυπω τις ακρες δε σηκωνεται!!!!

Διαμορφωσα τη ντουγομανα κυριως  κατα το βιντεο του Δημητρη Ανδρεου και της εκδοχης του BLEKOS.Το tip ηταν στα λεγομενα του BLEKOS,τελειοποιησα τη μια πλευρα και μετα επιασα την αλλη με σημεια και προσοχη!

Ευχαριστω φιλοι!

Αντε τη φαγαμε τη ντουγομανα....παμε για τα δυσκολα τωρα,λογικα θα σας χρειαστω ξανα!

 ;D
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ στις Οκτωβρίου 09, 2013, 04:13:36 μμ
ΑΣΕ ΤΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΕ....................ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΥΤΑ
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Vagges2010 στις Οκτωβρίου 09, 2013, 08:41:35 μμ
Νενικηκαμεν!!!
 ;D

ΣΙΓΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΧΑΝΑΜΕ !!!!!! ;D
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: pistolas (Γιαννης) στις Οκτωβρίου 10, 2013, 09:38:36 πμ
Αν μπορει ας ξεκινήσει καποιος ρε παιδια σε ενα βιντεο δειχνοντας 2-3 δουγιες...απο την δουγομανα και εστω αλλη μια και να εξηγει την καθε κινηση!!!το βιντεο του κ.Ανδρεου ειναι πολυ καλο, απλα δεν μας εξηγει για την δουγομανα και τις δεξιοστροφες και αριστεροστροφες......
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ στις Οκτωβρίου 10, 2013, 04:14:57 μμ
Αν μπορει ας ξεκινήσει καποιος ρε παιδια σε ενα βιντεο δειχνοντας 2-3 δουγιες...απο την δουγομανα και εστω αλλη μια και να εξηγει την καθε κινηση!!!το βιντεο του κ.Ανδρεου ειναι πολυ καλο, απλα δεν μας εξηγει για την δουγομανα και τις δεξιοστροφες και αριστεροστροφες......


ψαξε αυτη την εικονα στο διαδυκτιο και θα σε παει στην σελιδα των Αφων ΚΟΥΚΟΥΡΙΓΚΟΥ. ποιο κατατοπιστικο δεν γινεται
http://www.lutherie.gr/sb/104_0424.jpg (http://www.lutherie.gr/sb/104_0424.jpg)


Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: tasarosrock (tasos kar) στις Οκτωβρίου 11, 2013, 04:50:48 μμ
http://www.lutherie.gr/sb/sbco1.htm (http://www.lutherie.gr/sb/sbco1.htm)
αυτο ειναι το λίνκ.
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ στις Οκτωβρίου 11, 2013, 08:49:20 μμ
[url]http://www.lutherie.gr/sb/sbco1.htm[/url] ([url]http://www.lutherie.gr/sb/sbco1.htm[/url])
αυτο ειναι το λίνκ.


ΩΡΑΙΟΣ......ΡΕ ΣΥ ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΟ ?????
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Μπαρμπαουζος στις Οκτωβρίου 18, 2013, 12:45:49 μμ
Να μαι παλι εδω!

Εφτασα αισιως τις 7 ντουγες για να συμπερανω οτι κατι δεν παει καλα απο την αριστερη πλευρα.

Απο τη δεξια πλανιζω γυαλοχαρταρω και καθονται οι ντουγες τοσο ευκολα....που λες αυτο το κομματι ξυλο αυτη τη στιγμη περιμενε στη ζωη του :)

Απο την αριστερη λογικα εκανα καποια μακακια στην αρχη και δεν προσεξα με αποτελεσμα να θελουν πιεση και ολες οι αλλες ωσπου δημιουργηθηκε μια περιεργη κατασταση με κενα.

ΟΠΟΤΕ....
Με τρομερη προσοχη και ευβλαβεια ξεκολλησα τις ντουγες της αριστερης μεριας.....αλλα οπως και να χει...κατι ψιλο φαγωθηκε απο την πλευρα της ντουγομανας....το ισιο που της ειχα δωσει παραμορφωθηκε....ελαφρα μεν....αλλα παραμορφωθηκε.

Οποτε ξεκινωντας τωρα...ξανα την αριστερη πλευρα,θα ηταν χοντρο ατοπημα αν κολουσα την πρωτη ντουγα με ενα μειγμα κολλας και σκονης ξυλου αντι για σκετη κολλα ωστε να καλυφθουν τα μικροκενα που θα παρουσιαστουν;


υ.γ.-Χρησιμοποιω titebond.....δε θελησα να μπλεχτω σε αυτη την αποπειρα με ψαροκολλα....να βρωμαω ολος σα γαριδακι και να παιδευομαι με "το μελι" ;D....σε επομενο ισως.
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Μπαρμπαουζος στις Οκτωβρίου 25, 2013, 01:58:44 μμ
Και ειμαι παλι εδω με φωτογραφιες.

Εχω φτασει τις 7 ντουγες,αυτες δε θα ξαναξηλωθουν ο,τι και να γινει,Δεν εχουν κενα μεταξυ τους,ακολουθουν τις γραμμες του καλουπιου σε πολυ καλο βαθμο...βεβαια τις 7 τις ειχα ξαναφτασει πιο παλια αλλα με κενα. ;D

Εχω κολλησει και δε βγαζω ακρη ,δε μπορω να προσεγγισω την το 4ο ζευγαρι ντουγων.Κατι πολυ περιεργο συμβαινει,ειναι δυσκολο και το καλουπι που επελεξα,αλλα κατι πρεπει να γινει.

Εχω κολλημενη την 8η αλλα δε με ικανοποιει,πιθανοτατα να την ξεκολλησω αλλα πρεπει να βρω πως θα προσεγγισω το σχεδιο ντουγας που ειναι καταλληλο.

Κοιταζω και ξανακοιταζω τη σελιδα των αδερφων Κουκουριγκου...εχουν κομμενο το καρπουζι με τις φετες...πως θα βρω τη ντουγα που πρεπει να φτιαξω;

Ιδου φωτογραφιες της προοδου μου,δεκτη οποιαδηποτε παρατηρηση
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Μπαρμπαουζος στις Οκτωβρίου 25, 2013, 02:00:57 μμ
και εδω.
Βασικα ειχα σημαδεψει στο καλουπι τη θεση που καταλαμβανει η καθε ντουγα   ξεφυγα ελαφρως :'(
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Μπαρμπαουζος στις Οκτωβρίου 25, 2013, 02:01:49 μμ
και μερικες ακομα
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: kedros27(Χρήστος.Μ) στις Οκτωβρίου 25, 2013, 02:19:55 μμ
πολύ καλά τα πας, αν αναλογιστής και σε τι καλούπι δουλευεις έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά, μια χαρά σκάφος θα φτιάξεις, χίλια μπράβο
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ στις Οκτωβρίου 25, 2013, 08:59:07 μμ
προσεχε εκει που συγκλινουν οι δουγιες πισω.....μην αφηνεις κενα
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: chris στις Οκτωβρίου 26, 2013, 07:39:10 πμ
Λάθος πάς καί από εδώ καί μετά θά έχεις μεγάλο πρόβλημα. Τό περισσότερο λάθος είναι στόν μπροστινό ντάκο καί λίγο στό πίσο. Προσπάθησε νά καταλάβης τί θά σού πώ, ¨Οταν πλανίζουμε τήν ντούγα από τή μέσα μεριά δηλ πρός τήν ντουγομάνα τήν ντούγα τήν κατεβάζουμε από τήν έξω μεριά πρός τά κάτω δηλ πρός τόν τάκο. όταν πλανίζουμε από τήν έξω μεριά τήν σηκόνουμε α΄πο τόν ντάκο. Τό πρόβλημα είναι τώρα ότι η ντούγα εχει ξεφύγη α΄πο τόν ντάκο, άρα τί κάνουμε , θά τήν πλανίσουμε από τήν μέσα μεριά γιά νά τήν κατεβάσουμε πρός τόν ντάκο.Λοιπόν αρχίζωντας από τήν αρχή πλανίζουμε ισοσκελιζμένη τήν ντουγομάνα καί τήκεντράροουμε στό κέντρο τού καλουπιού. Πρώτη ντούγα δεξιά καί αριστερά τήν πλανίζουμε πρώτα λίγο από μέσα καί περισσότερο από τήν έξω μεριά γιά νά μάς δώση τήν κλίση πρός τόν ντάκο. τήν δέυτερη ντούγα πάλι τήν δεξια΄καί αριστερά πλανίζουμε τώρα λίγο περισσότερ από τήν πρώτη ντούγα από τή μέσα μεριά καί λιγότερο από τήν έξω. στήν τρίτη ντούγα ίδη φθάσαμε στήν στροφή τούκαλουπιού καί πλανίζουμε όλο από τήν μέσα μεριά καί άν θέλη λίγο πολύ λίγο στρόσιμο από τήν έξω. Μετά πλανίζουμε τίς υπόλοιπες μόνο από μέσα  καί πολύ μα΄πάρα πολύ λίγο ένα απαλό πολύ τό ξανατονίζω στρόσιμο από τήν έξω. Στήν τελεφταία ντούγα πρίν από τό πλαινάρι από μόνο του θά σέ δείξη πόσο θά πρέπει νάπλανιαριστεί. Αυτά καί άν κατάλαβες τόσο απλά πού στα είπα καλώς αλιώς κούκου.
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Blekos Kerkyra στις Οκτωβρίου 28, 2013, 09:11:19 μμ
ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ...ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΝΑ ΚΟΥΡΑΣΩ ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ... ;)


Οταν εκανα το σκαφος τζουρα...ενα σκαφος με πολλες ατελειες,σε μια φαση κολλησα καπου εκει μετα το 3ο-4ο ζευγος ντουγων.
Παιδευομουν...παιδευομουν...εσπαγα...βλαστημουσα...ιδρωνα..κι αποτελεσμα 0

Δε γινοταν με τιποτα να κολλησω εξτρα ζευγαρι....οποτε ξηλωσα οσες ειχα και φτου κι απ την αρχη.
Εφτασα παλι στο ιδιο σημειο...δε γινοταν με τιποτα.

Το καλουπι μου φτιαγμενο προσεκτικα,σχεδιασμενο με τη μεθοδο του κ.Βασιλειαδη στο autocad εκτυπωμενο και φτιαγμενο οπως επρεπε.

Μεχρι που ενα απογευμα ηρθε η ιδεα να παρατηρησω τι φταιει στις ντουγες και δε στρωνουν,ηταν σαν να λυγιζαν σε δυο επιπεδα το ενα ειναι η βασικη καμπυλη του καλουπιου και το δευτερο μια κουρμπα που παρουσιαζε το καλουπι απο το υψηλοτερο σημειο προς τον πισω τακο.
Μα πως γινεταινα εχω σφαλμα σε ενα καλουπι σχεδιασμενο ηλεκτρονικα;
Σε ενα καλουπι που φτιαχτηκε προσεγγιζοντας το σχεδιο σε βαθμο 95% (ας πουμε).

Κι ομως πισω το καλουπι....στον κωλο(ας μου επιτραπει ;D) εκανε κατι σαν αποτομη κλιση κι οταν εφτανε εκει η ντουγα του 5ου ζευγους επρεπε να στριψει σε δυο επιπεδα για να αγγιξει τακο.Μα ακομα κι οταν αγγιζε τακο λογω αυτων των δυο κλισεων ανασηκωνοταν και δεν υπηρχε περιπτωση να πατησει στο καλουπι....οποτε θα ειχαμε μπελαδες.

Εφτιαξα ενα χαρτινο ομοιωμα και το αποτυπωσα σε ξυλο.
Το χαρτινο ταιριαζε μια χαρα...η κανονικη ντουγα ομως δεν ειναι χαρτινη για να λυγιζει τοσο απλα...ναι μεν εφτανε τακο αλλα πετουσε κι οταν ηθελα να εξαλειψω το "πεταγμα" επρεπε να την φαω τοσο που γινοταν πολυ κοντη...καμια σχεση το σημειο συγκλισης με τις αλλες....

Εφτιαξα ξανα μια με μπουσουλα το χαρτινο ομοιωμα και προσπαθησα να δω τι συμβαινει,πηρα ενα φακο και αρχισα να φωτιζω στα σημεια που πατουσε η ντουγα μεχρι να καταλαβω τι γινεται....μιλαμε για μπινελικι και απελπισια τρελη.

Ελεγα οτι ειναι μπρος στα ματια μου και δεν το βλεπω...επιανα και στριφογυριζα το καλουπι μπροστα στις λαμπες μεχρι που μου φανερωθηκε το ανασηκωμα στον "κωλο".Το καλουπι παρα το σωστο σχεδιασμο του εμφανιζε κατι σαν γλυκεια γωνια...πως να το πω;...μια κουρμπα...μια καμπουρα η οποια ναι μεν προεκυπτε απο τα σχεδια αλλα για το στρωσιμο ντουγας ηταν καταστροφικη.Αυτη η κουρμπα αλλαζε την κλιση της ντουγας με τροπο ανεπιθυμητο.

Πιανω ρασπα και αρχιζω να τριβω μεχρι να δω στο φως να εξαλειφεται η καμπουρα...κανω πρωτα τη δεξια και μετα την αριστερη πλευρα.
Σκεφτομουν οτι εκεινη τη στιγμη θα αλλαζα και το σχημα του τζουρα μου με την κινηση αυτη.Σκεφτομουν...τσαμπα ο κοπος και το καλουπι...ουσιαστικα το χαλαω..αλλα φαντασου απελπισια,δε με ενοιαζε...ελεγα θα πειραματιστω και ας παει στο διαολο!
Ετριψα και γλυκανε πολυ,σαν να στρογγυλεψε....δοκιμαζα τη ντουγα που ειχα διαμορφωσει και ταιριαζε ολο και καλυτερα...μεχρι που ηρθε κι εδεσε!

Εφταιγε το καλουπι κι εγω παιδευομουν και χαλασα υπομονη,διαθεση και ξυλα!
Το σκαφος του τζουρα ολοκληρωθηκε με αλλες χαζες ατελειες αλλα οι ντουγες απο εκει και περα εστρωναν μια χαρα...αλλο που η υπομονη μου ειχε τελειωσει ;D
Μαλιστα στα σημεια που το σκαφος εμφανιζει κλιση ισως χρειαστει να τις κανεις πιο στενες απο το μεγεθος που εχεις ορισει.Μια πιο στενη ντουγα δινει πιο ευκολα κλιση και καμπυλοτητα.

Επειδη εχεις στενομακρο σκαρι πιθανον να υπαρχει εντονα το φαινομενο αυτο.Αυτο τον καιρο πειραματιζομαι κι εγω πανω σε κατι τετοιο...

Απο τις φωτο δε βλεπω κατι...αλλα φαινεται υπο συγκεκριμενη γωνια.Πιασε και στριφογυρνα το μπροστα σε φως...κοιταξε το απο μπρος απο κατω απο πλαι απο οπου μπορεις.Μαλλον εχεις θεμα με το υψηλοτερο σημειο καθως η 8η ντουγα σου δεν παταει καλα.

Αν οντως διακρινεις κατι απο οσα ειπα πιασε ρασπα φαε λιγο τα οπισθια ωστε να γλυκανει η καμπυλη και θα με θυμηθεις.

Η τροποποιηση με τη ρασπα μη σε ανησυχει δε θα ειναι εμφανης στο σχεδιο του σκαφους σου.
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Μπαρμπαουζος στις Οκτωβρίου 30, 2013, 04:49:15 μμ
Αυτά καί άν κατάλαβες τόσο απλά πού στα είπα καλώς αλιώς κούκου.

Αυτο το κουκου πολυ ενθαρρυντικο,τι να κανουμε ρε φιλε chris δεν εχουμε ολοι την εμπειρια σου.Κι ευτυχως που δε δινουν ολοι τετοιες απαντησεις,ακαταλαβιστικες και με κουου στο τελος.Συγγνωμη αλλα δε μου αρεσε.

Φιλε BLEKOS αν σου πω οτι μου ελυσες τα χερια με την ιστορια σου;
Θα το πιστεψεις;
Κοιταξα το καλουπι απο οπου μπορουσα,ναι λοιπον ηθελε ενα απαλο στρογγυλεμα στα οπισθια το καλουπι.Ολες στρωνουν μια χαρα πλεον.Να σαι καλα!

ΠΡΟ ΟΛΙΓΟΥ ΚΟΛΛΗΣΑ ΤΗΝ 13Η!!! Αλλο ενα ζευγος και μετα παμε για τα πλαιναρια και την κολαντζα.

Στους περισσοτερους εδω μεσα θα φαινονται ανουσια και αστεια οσα λεω,αλλα ειναι η πρωτη φορα που παω τοσο μακρυα.

Και χαρη σε ολους τους φιλους που ασχοληθηκαν εδω μεσα με την περιπτωση μου βρεθηκε τροπος να ολοκληρωθει το σκαφος.Για εμενα δεν ειναι λιγο....να ειστε καλα,ευχαριστω!

Εμαθα και δυο πραγματα παραπανω για το ολο στησιμο.

Βουρ να τελειωσουμε τις ντουγες και να παμε στα υπολοιπα δυσκολα.

Υ.Γ.-Ειναι βαρυ το ατοπημα που δυο ντουγες τις κολλησα με στοκο που εφτιαξα απο κολλα και σκονη του ξυλου της ντουγας;
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: mpouzoukimaker στις Οκτωβρίου 30, 2013, 10:56:53 μμ
Πολυ ωραιο να κατασκευαζεις το σκαφος μονος σου εχει αλλη μαγκια αλλα εγω προτιμω να αγοραζω ετοιμο για να μην παιδευομαι γιατι οπως και να το κανουμε αλλη η δουλεια του σκαφα αλλη στο να κανεις το υπολοιπο οργανο δινεις αλλη προσοχη. Οπως και να εχει συγχαρητηρια στα παιδια που το επιχειρουν και σε σενα φιλε Μπαρμπαουζο καλη δυναμη και επιτυχια να το τελειωσεις με το καλο και να μπορεις να συνεχισεις να κανεις.. Εγω δυστηχως σ αυτο το θεμα δεν μπορω να βοηθησω διοτι δεν γνωριζω..
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: mixalhs1987 στις Οκτωβρίου 30, 2013, 11:11:50 μμ
Στους περισσοτερους εδω μεσα θα φαινονται ανουσια και αστεια οσα λεω,αλλα ειναι η πρωτη φορα που παω τοσο μακρυα.

Καλησπερα! και συγχαριτιρια για την προσπαθεια, μην απελπιζεσαι και μην σταματας να προσπαθεις!
δεν υπαρχει τιποτα αστειο στην προσπαθεια σου!
στο τελος μονο κερδισμενος θα βγεις!
καλη συνεχεια και υπομονη!
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Μπαρμπαουζος στις Νοεμβρίου 01, 2013, 06:18:29 μμ


Απλα λεω οτι στους περισσοτερους θα φαινονται αστεια επειδη σιγουρα εχουν συζητηθει ξανα και ξανα.
Αφου ολοενα μπαινει και καποιοςκαινουργιος ,απειρος σαν κι εμενα και ψαχνει,οποτε λεγονται φτου κι απ την αρχη.Καθε περιπτωση ομως εχει μικροδιαφορες.

Μεθαυριο με το καλο θα βαλω πλαιναρια.Αναμενεται να βογγηξω,θα ειναι δυσκολο το λυγισμα φετων μεγαλυτερου πλατους απο τις υπολοιπες.
Θα ανεβασω φωτογραφια με την ολοκληρωση ;D

Ωστοσο δε μου εχει απαντηθει ενα ερωτημα.
Με το κολλα-ξεκολλα καποιες ντουγες εχασαν τη σωστη φορμα που τους ειχα δωσει,μιλαμε για ελαχιστο αλλα σιγουρα θα υπηρχε χαραμαδα με τον ελεγχο σε φως.
Οποτε σε καποια σημεια δεν εβαλα σκετη κολλα αλλα κολλα με σκονη απο το ιδιο ξυλο ωστε να γεμισει το σημειο της κολλησης.
Ποσο λαθος μπορει να ειναι αυτο;
Υπαρχει φοβος να αποσταθεροποιηθει με τον καιρο;

Εχω και το εξης ερωτημα,ποσο λαθος θα ηταν ενα σκαφος του οποιου οι ντουγες θα ηταν κολλημενες με το "στοκο";
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: mixalhs1987 στις Νοεμβρίου 01, 2013, 06:30:04 μμ
Δεν ειμαι και ο πιο καταληλος για να σου απαντησω αλλα αν εχεις σκοπο
να ντυσεις το σκαφος απο μεσα με καποια γαζα δεν νομιζω οτι θα εχεις προβλημα!
αλλα περιμενε και απαντηση απο καποιον πιο εμπειρο!
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ στις Νοεμβρίου 01, 2013, 11:22:46 μμ
ΕΝΤΑΞΕΙ ΡΕ ΜΠΑΡΜΠΑ ΟΥΖΕ....ΟΧΙ ΚΑΙ ΜΕ ΣΤΟΚΟ.
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Silvestro στις Νοεμβρίου 02, 2013, 07:22:03 πμ
Ο στοκος απ'οτι φανταζομαι θα σπασει-ανοιξει αμεσως, στο παραμικρο ''ζορι'',
οπως λεει κ ο κωστας
δοκιμασε να σταξεις κυανοακριλικη στα μικρα ανοιγματα με σκονη τριμμενη απ'το ιδιο ξυλο, θα γινει στοκος σουπερ! (πιστευω... μην ακουστει μελλοντικα κανενα κρακ και με κυνηγας μετα!)
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ στις Νοεμβρίου 02, 2013, 09:34:49 μμ
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΛΛΑ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΚΟΛΗΣΕΙΣ ΓΑΖΕΣ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΜΕ ΨΑΡΟΚΟΛΛΑ
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Μπαρμπαουζος στις Νοεμβρίου 05, 2013, 04:45:14 μμ
Πανω που λες    ΚΑΤΕΚΤΗΣΑ ΕΝΑ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙ
Ερχεται αλλο σκαλοπατι.

Καταφερα ο δολιος να λυγισω τα πλαιναρια στην εντελεια,εδειχνε τοσο ευκολο να βρεθει η γραμμη της τελευταιας ντουγας...

ΧΑΛΑΣΑ 3 ΖΕΥΓΗ ΠΛΑΙΝΑΡΙΩΝ ΩΣ ΩΡΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΑΙΔΕΥΟΜΑΙ...
ΤΙ ΣΤΟΝ ΑΝΕΜΟ ΝΑΜΟΥ ΔΙΑΦΕΥΓΕΙ ΠΑΛΙ!!!!!!;
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: παυλος στις Νοεμβρίου 05, 2013, 07:23:18 μμ
πινεις τιποτα οταν φτιαχνεις το σκαφος ;D
μην αγχωνεσαι
και ετσι που τα γραφεις λες και βιαζεσαι παρα πολυ.
κανε ενα ταξιμι και παλι απο την αρχη.
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Πλιακώνης Κωνσταντίνος στις Νοεμβρίου 05, 2013, 07:38:52 μμ
Φίλε μπαρμπαούζε είσαι Αθήνα, μήπως θα σε ενδιέφερε να ασχοληθούμε μαζί με το καλούπι σου;
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Blekos Kerkyra στις Νοεμβρίου 06, 2013, 01:25:48 πμ
Πλαιναρια ε.....κουραγιο.

Εγω στο πρωτο μου μπουζουκι επειδη ειδα τα σκουρα οταν δοκιμασα,επιασα και εφτασα τις ντουγες μεχρι κατω.Βεβαια εκει ειχα αλλο θεμα ζορικο,Τα σημεια συγκλισης των ντουγων...παιδευτηκα κυριως λογω αγνοιας που υποθετω οτι εχεις κι εσυ.

Δεν το λεω σε καμια περιπτωση με τροπο υποτιμητικο,απλα αν ηξερες δε θα ρωτουσες.Οχι πως ξερω εγω...μη νομιζεις ριχνω κι εγω κατι κατεβατα καντηλια...δεν παει ο νους σου.Ειδικα με το νεο σκαφος που ετοιμαζω...μηκος 37κατι,βαθος 17 παρα κατι και πλατος....20 εκατοστα!!!!

Θαρρω οτι εχω πιο αποτομες κλισεις απο εσενα.Τι διαστασεις εχεις;

Αν δοκιμαζες να τα κανεις πατρον σε χαρτι;...Βασικα χαρτονι,κι οχι απο χαρτοκιβωτια αλλα το αλλο το συμπαγες που θα μπορουσε να συγκριθει στη συμπεριφορα με το ξυλο...ας πουμε.

Αν δε βγαλεις ακρη,στρωσε μια ντουγα ακομα και ξαναδοκιμασε πλαιναρια.....αν δε σου κατσουν στρωσε κι αλλη μια ντουγα το πολυ πολυ να μην εχεις πλαιναρια....μεγαλη δουλεια!!! :D

Βασικα ποσο μεγαλα ειναι τα πλαιναρια σου σε πλατος;
Λεω μηπως και δεν ειναι η ωρα ακομα για πλαιναρια λογω καμπυλοτητας....
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Μπαρμπαουζος στις Νοεμβρίου 07, 2013, 04:48:30 μμ
Φιλε Πλιακωνη Κωνσταντινε,ευχαριστω πολυ αλλα δυστυχως δεν ειμαι Αθηνα.Αν ημουν Αθηνα θα ειχα ριξει σημα απο την αρχη σε οποιον ηθελε να μου δειξει βημα-βημα την κατασκευη καλουπιου-σκαφους-οργανου.

Φιλε BLEKOS οι διαστασεις του σκαφους μου ειναι μηκος 36,5,πλατος 23,βαθος 16 εκατοστα.
Τα πλαιναρια μου στο μεγιστο πλατος τους φτανουν περιπου τα 5,5 εκατοστα.
Μηπως ειναι πολυ;

Ωστοσο εκει που ειναι πλεον να πεσουν τα πλαιναρια ειναι ευθυ,χωρις κλιση τμημα.Μπηπως θα επρεπε να τροποποιησω την τελευταια ντουγα;
Η τελευταια ντουγα τελειωνει οπως οι υπολοιπες στις διαστασεις που εχω ορισει και τηρω ελεγχοντας τα τρια σημεια που εχω σημαδεψει πανω στη ντουγα.

Κατι που παρατηρησα ειναι οτι πλεον κανουν ολες οι ντουγες απο εδω και μετα.ειτε βαζω δεξιοστροφη ειτε αριστεροστροφη κολλαει πολυ ικανοποιητικα,μα επειδη εκει ορισα οτι θα μπει το πλαιναρι θαρρω πως αυτο πρεπει να μπει.

Πειτε μου ο,τι θελετε απο τις εμπειριες σας με τα πλαιναρια μπας και βγαλω καποιο συμπερασμα.

Δειχνει πολυ ευκολο....αλλα δεν καθεται.
ΥΓ-ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΧΑΛΑΣΑ ΑΛΛΑ 3 ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΠΛΑΙΝΑΡΙΑ :'(
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: αποστολης τ στις Νοεμβρίου 07, 2013, 08:29:29 μμ
αν σε δυσκολευει τοσο το πλαιναρι μπορεις να το φτιαξεις σε δυο κομματια,μετα απ εξω θα μπει το παραπετι και η κολλατζα και δεν θα φενετε η ραφη.
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: kedros27(Χρήστος.Μ) στις Νοεμβρίου 07, 2013, 10:03:25 μμ
παιδιά γίνετε να φτιαχτεί σκάφος όλο με ντούγιες χωρις πλαινάρια;να πάνε δηλαδή οι ντούγιες ως κάτω και απ έξω να μπουν τα παραπέτια.
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Νοεμβρίου 08, 2013, 12:04:49 πμ
Παράθεση από: mato
6) τα πλαϊνά είναι για μένα το δυσκολότερο μέχρι στιγμής σημείο. Έχω χαλάσει τέσσερα .....  Το πρόβλημα για μένα είναι ακριβώς η στρέβλωση σε (περισσότερους από έναν) άξονες που δεν μπορώ να αντιμετωπίσω εύκολα ...... και επίσης ότι δεν είχα συνειδητοποιήσει το τόσο απλό - ότι "επιτρέπεται" να πλανίσεις "στον αέρα" με μικρό ροκάνι χούφτας για τις λεπτομέρειες. Όταν φτάσεις εκεί, θα καταλάβεις τι σου λέω.

Αν έχεις διάθεση, δοκίμασέ το κι αυτό.
"Πάρε" το εσωτερικό σόκορο της ντούγας (αυτό που κοιτάει προς την προηγούμενη) με την ντούγα στο ένα χέρι και το ροκάνι στο άλλο ("στον αέρα", όχι στερεωμένο στο τραπέζι όπως συνήθως). Από τη μέση της ντούγας (βαθύτερα) και "σβήσε" προς τις δυο άκρες. Μετά γιαλοχαρτάρισε κανονικά στο επίπεδο (μάρμαρο, MDF ή ό,τι χρησιμοποιείς).
Σε μένα "δούλεψε".
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Νοεμβρίου 08, 2013, 12:05:24 πμ
παιδιά γίνετε να φτιαχτεί σκάφος όλο με ντούγιες χωρις πλαινάρια;να πάνε δηλαδή οι ντούγιες ως κάτω και απ έξω να μπουν τα παραπέτια.

γιατί όχι ?
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Blekos Kerkyra στις Νοεμβρίου 08, 2013, 12:42:38 πμ
Εγω εφτιαξα σκαφος χωρις πλαιναρια.
Τσεκαρετε το τριχορδο καστανια με μπερντεδες....βεβαια πλεον φοραει ταστα κανονικα :)
http://www.luthier.gr/index.php?topic=815.0 (http://www.luthier.gr/index.php?topic=815.0)

Εν τω μεταξυ οσο περναει ο καιρος τοσο πιο πολυ γλυκαινει ο ηχος του.

Με δυσκολεψαν πολυ τα πλαιναρια,δε μπορουσα να βρω τη σωστη καμπυλη και ταιριασμα με την τελυταια ντουγα,και απο την αλλη δεν ειχα προνοησει ωστε να ειναι ευθυ το καλουπι για να πατανε καλα .

Παιδια αν θελετε περιγραψτε λιγο πιο αναλυτικα αυτο το  πλανισμα στον αερα..τελος παντων τη μεθοδο που λετε,ενδιαφερει και μενα στη νεα αρχη που θα κανω σε λιγο καιρο.Θελω να φτιαξω επιτελους ενα σκαφος που θα ειναι σωστο.
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Νοεμβρίου 08, 2013, 02:39:23 μμ

Παιδια αν θελετε περιγραψτε λιγο πιο αναλυτικα αυτο το  πλανισμα στον αερα..τελος παντων τη μεθοδο που λετε,ενδιαφερει και μενα στη νεα αρχη που θα κανω σε λιγο καιρο.Θελω να φτιαξω επιτελους ενα σκαφος που θα ειναι σωστο.


μάλλον ο μόνος είμαι που το λέω, λάβετε υπόψη ότι μόνο ένα σκάφος έχω κάνει, και ως γνωστόν όσον αφορά στην εμπειρία: "ένα - ίσον - κανένα" .
Είχα χαλάσει τέσσερα πλαϊνάρια κι εγώ (από την μία μόνο πλευρά).
Δεν έχω να πω κάτι άλλο, αφού είχα γυρίσει το (επόμενο) πλαϊνάρι και έχοντας ξεκινήσει το πλάνισμα κανονικά στο "ροκάνι πάγκου" (στερεωμένο ανάποδα), είδα το ίδιο έργο, δεν "φιλούσε" με τίποτα την προηγούμενη ντούγα - σηκώνονταν οι άκρες από το καλούπι. Έτσι έβγαλα το ροκάνι από τη βάση και το πλάνισα με το χέρι, σιγά - σιγά, από τη μέση προς τις άκρες, δοκιμάζοντας τις κλίσεις του ροκανιού (στον καρπό) μέχρι που - χωρίς να καταλάβω πως ακριβώς, ομολογώ - άρχισε να "φιλάει" και στις άκρες και συνέχισα με το γιαλόχαρτο στον πάγκο.
Για μένα επιβεβαιώθηκε, αφού με τον ίδιο τρόπο "ηρθε" και το απέναντι πλαϊνάρι, οπότε και στο επόμενο σκάφος κάπως έτσι θα κάνω.
Ίσως οφείλεται στο συγκεκριμένο καλούπι που έφτιαξα (και δεν είναι βασισμένο στα σχέδια του forum), δεν μπορώ να πω ότι είναι "η" μέθοδος.
Απλώς σε μένα δούλεψε.
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: john 2004 στις Νοεμβρίου 08, 2013, 04:32:44 μμ

μάλλον ο μόνος είμαι που το λέω, λάβετε υπόψη ότι μόνο ένα σκάφος έχω κάνει, και ως γνωστόν όσον αφορά στην εμπειρία: "ένα - ίσον - κανένα" .

Απλώς σε μένα δούλεψε.


δεν εισαι ο μονος.   Δεν χρειαζεται και δευτερο.... ειναι σιγουρο οτι το επομενο θα ειναι καλυτερο! Ειναι ομως και σιγουρο οτι αυτο που ειδα στο πρωτο, ειναι καλυτερο απο σκαφη που εχουν κανει αλλοι με πολυ περισσοτερη εμπειρια!
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Vagges2010 στις Νοεμβρίου 09, 2013, 10:37:56 μμ

μάλλον ο μόνος είμαι που το λέω, λάβετε υπόψη ότι μόνο ένα σκάφος έχω κάνει, και ως γνωστόν όσον αφορά στην εμπειρία: "ένα - ίσον - κανένα" .

Απλώς σε μένα δούλεψε.


δεν εισαι ο μονος.   Δεν χρειαζεται και δευτερο.... ειναι σιγουρο οτι το επομενο θα ειναι καλυτερο! Ειναι ομως και σιγουρο οτι αυτο που ειδα στο πρωτο, ειναι καλυτερο απο σκαφη που εχουν κανει αλλοι με πολυ περισσοτερη εμπειρια!

Συμφωνώ απόλυτα με τον Γιάννη. Το σκάφος σου είναι εξαιρετικό από μόνο του, πόσο μάλλον αν λάβουμε υπόψη ότι είναι το πρώτο σου και σχεδιασμένο από εσένα.
Όσο για τον φίλο τον ΜΠΑΡΜΠΑΟΥΖΟ. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις, θα μπορούσε κάποιος γνώστης να στο λύσει μόνο από κοντά. Δηλαδή να δει ιδίοις όμμασι και αφού καταλάβει τι συμβαίνει να δώσει και την λύση. Με φωτογραφίες και περιγραφές μου φαίνεται λιγάκι δύσκολο. Αλλά είμαι σίγουρος από προσωπικές εμπειρίες, ότι αν το παλέψεις θα βρεις και μόνος σου την λύση. Άλλωστε για όλα τα προβλήματα υπάρχει λύση. Δες :
Ένας χωρικός πάει για ψώνια στο χωριό, αλλά χαλάει το αυτοκίνητό του και αναγκάζεται να το πάει για επισκευή στο συνεργείο της περιοχής. Όμως, επειδή η επισκευή  δεν μπορεί να γίνει την ίδια μέρα, αποφασίζει να γυρίσει σπίτι του με τα πόδια. Το πρόβλημά του είναι πώς θα κουβαλήσει τα πράγματα, που αγόρασε δηλ. 5 κιλά μπογιά, έναν άδειο κουβά, 2  κότες και μια χήνα.
    Ενώ προβληματίζεται τον πλησιάζει μια γριούλα που όπως φαίνεται έχει χαθεί...
- "Μήπως μπορείτε να μου πείτε, πως θα πάω στην οδό Άρεως 22," ρωτάει εκείνη.
- Βέβαια το αγρόκτημα μου είναι εκεί κοντά, ελάτε μαζί μου. Το πρόβλημα μου είναι πως θα κουβαλήσω τα ψώνια μου..."
- Απλούστατο λέει η γριούλα. Βάλτε το κουτί της μπογιάς μέσα στον άδειο κουβά και πιάστε τον με το ένα χέρι, πιάστε την χήνα με το άλλο χέρι και βάλτε από μία κότα σε κάθε μασχάλη.
Ο χωρικός εντυπωσιάστηκε, την ευχαρίστησε για την ιδέα, συνέχισαν μαζί. Σε κάποια στιγμή, ο χωρικός πρότεινε να κόψουν δρόμο. Οπότε η γιαγιά του λέει:
-"Α από εκεί είναι ερημιά. Ποιος με διαβεβαιώνει ότι καθοδόν δεν θα με στριμώξετε, και αφού μου σηκώσετε το φουστάνι, θα μου κάνετε ένας Θεός ξέρει....."
Και ο χωρικός χωρίς να θέλει να την προσβάλλει της απαντάει:
- "Θεέ και Κύριε, πως θα μπορούσα να σας κάνω τέτοιο πράγμα, αφού μεταφέρω 5 κιλά μπογιά, 2 κότες, μια χήνα? Θα χάσω τα πτηνά μου"
- "Απλούστατο:  θα ακουμπήσετε κάτω τη χήνα, θα την καλύψετε με τον άδειο κουβά, θα βάλετε από πάνω το κουτί της μπογιάς και εγώ θα κρατάω τις κότες...."  ;D ;D ;D ;D
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ στις Νοεμβρίου 10, 2013, 07:38:36 μμ
Α ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΚΑΛΟ ΘΑ ΤΟ ΛΕΩ.............................
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Πλιακώνης Κωνσταντίνος στις Νοεμβρίου 13, 2013, 01:09:29 πμ
Μπαρμπαουζε κανά νεο;
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Μπαρμπαουζος στις Νοεμβρίου 13, 2013, 03:57:11 μμ
Ολιγοημερον διαλειμμα για να ηρεμησει το κεφαλι και να κανουμε και καμια αλλη δουλεια,ερχεται χειμωνας ;)
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: papadopoylos pavlos στις Νοεμβρίου 14, 2013, 11:58:18 πμ
Καλημερα ...Το καλουπι εχει πολλα λαθη και φυσικα δεν μπορεις να το διωρθοσεις
για να το προχωρησεις
Το καλυτερο θα ηταν να σου εδειχνε καποιος για να σου
λυσει τις αποριες
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Μπαρμπαουζος στις Νοεμβρίου 14, 2013, 02:05:08 μμ
Καλημερα ...Το καλουπι εχει πολλα λαθη και φυσικα δεν μπορεις να το διωρθοσεις
για να το προχωρησεις
Το καλυτερο θα ηταν να σου εδειχνε καποιος για να σου
λυσει τις αποριες

Ειμαι ολος αυτια,αφου μπορεις να τα διακρινεις απο τις φωτογραφιες παει να πει οτι μπορεις και να μου τα περιγραψεις!

Αιντε μπας και δουμε ασπρη μερα:)
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: mpouzoukimaker στις Νοεμβρίου 14, 2013, 03:09:04 μμ
Eγω με το συμπαθειο θα λεγα μπαρμπαουζε αστο δεν σου βγαινει και το βλεπεις. Καλυτερα παρε ενα ετοιμο. Αν ειναι να χαλασεις τοσα χρηματα και τα νευρα σου παρε ενα ετοιμο και τελος.. Τωρα τα υπολοιπα να εδω να εκει λαθος εδω λαθος απο εκει βοηθεια με χαιρετησματα δεν γινετε ειδικα σ αυτο που θες να κανεις..
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Blekos Kerkyra στις Νοεμβρίου 14, 2013, 04:04:37 μμ
Μπαρμπαουζο.....Κανε δουλεια σου και βαστα γερα!

Θυμισου τα λογια του Ζαρκαδα....(που τα ειπε ο Βαγγελης) ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΙ ΕΠΙΜΟΝΗ!

Το πρωτο μου σκαφος....με χτικιασε!.....Το δευτερο...ασε...αλλα ολα γινονται!

ΠΡΟΧΩΡΑ ΚΙ ΑΣΕ ΤΑ ΕΤΟΙΜΑ ΣΚΑΦΗ ΚΑΤΑ ΜΕΡΟΥΣ!
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Μπαρμπαουζος στις Νοεμβρίου 17, 2013, 06:55:31 μμ
Ετοιμο σκαφος δεν αγοραζω,κι ας μην τελειωσω ποτε!

Υπομονη υπαρχει ατελειωτη και αν δε βγαινει το καλουπι λογω λαθων,απειριας και δεν ξερω κι εγω τι αλλο.

Ε θα το κανω εγω να βγει!!!
Δεν ειναι στο χερι του,στο δικο μου ειναι ;D

Σημερα λοιπον μετα το φαγητο κατα τις 3 επιασα να βαλω πλαιναρια,τελειωσα προ ολιγου.
Πλαιναρια δε μπηκαν και παλι,χαλασα μια τριαδα,δε γινοταν με καμια κυβερνηση.
Λογω του μεγαλου πλατους τους ειναι φοβερα δυσκολο να ακολουθησουν την καμπυλη και τις κλισεις που χρειαζονται,ειναι φοβερα δυσκολο να τα χειριστω.

Οποτε ενθυμηθηκα οτι μπορω να στρωσω ακομα μια ντουγα.Και αυτο εκανα!

Στην επομενη αποπειρα θα εχω να κανω με 2 πλαιναρια των οποιων το μεγιστο πλατος θα αγγιζει τα 4,5 εκατοστα
2 εκατοστα λιγοτερο απο οτι προσπαθουσα ως τωρα.Ελπιζω οτι θα κατσουν.
Μα κι αν δεν κατσουν θα συνεχισω με ντουγες! ;D
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Vagges2010 στις Νοεμβρίου 17, 2013, 07:10:54 μμ
Μπράβο παιχταρά μου. Έτσι σε θέλω. Υπομονή και επιμονή και όχι απογοητεύσεις. Μακάρι να είμασταν κοντά να βρούμε την άκρη μαζί.
Και να ξέρεις ότι όλοι κατά καιρούς αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Όταν έφτιαχνα το τριχορδάκι μου (bubinga-niagon) χάλασα δύο σκάφη για να καταλήξω σε αυτό που έγινε. Δεν παραπονιέμαι γιατί έγινε κάτι καλύτερο από αυτό που στην αρχή σκεφτόμουν. Για του λόγου το αληθές δες στις φωτό πως ξεκίνησε και ένα άπό τα σκάφη που πήγε περίπατο. Εϊμαι σίγουρος από τον τσαμπουκά που βγάζει το τελευταίο σου μήνυμα, ότι θα την βρεις την άκρη. Γερά λοιπόν
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Blekos Kerkyra στις Νοεμβρίου 18, 2013, 01:32:56 μμ
Βρε Βαγγελη....τι ειχε αυτο το σκαφος και το εστειλες περιπατο;

Εγω μα την αληθεια το βλεπω μια χαρα....Δηλαδη εσυ αν δεις κανα δικο μου ξεκινημα....δε θα στειλεις μονο το σκαφος αλλα και εμενα περιπατο!

Διχως πλακα...πες τι στραβο εχει αυτο το ξεκινημα....δε μπορω να διακρινω κατι κακο!

Μπαρμπαουζε....Μην κολλας...δε μπαινει πλαιναρι;....Δε χαλασε ο κοσμος...ντουγες.Αλλα 6.5 εκατοστα δηλαδη που ειχες...εμενα μου ακουγεται πολυ.Χωρις να υπονοω οτι ξερω ποσο πρεπει.

Το ξαναλεω...πλαιναρια δεν καταφερα να βαλω στο μπουζουκι.Στο τζουρα σχετικα στενα και σε ενα σκαφος μπαγλαμα οκ...διαχειρισιμα μεγεθη.Σε ζηλευω ρε ατιμε....κι εγω τετοιο καλουπι εχω ετοιμο...αλλα δεν εχω χρονο ρε γμτ καθολου χρονο :'(

Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Vagges2010 στις Νοεμβρίου 18, 2013, 08:18:11 μμ
Δημήτρη αν εννοείς αισθητικά ναι δεν είχε κάτι κακό, παρότι έτσι όπως κατέλληξε (διχρωμία με τριάδες) κατά την γνώμη μου είναι σαφώς καλύτερο. Το πρόβλημα είναι ότι το καλούπι ήταν καινούργιο και προσπαθούσα να το "αποκωδικοποιήσω". ΣΤο πρώτο σκάφος έκανα τις δούγιες φαρδύτερες από ότι θα έπρεπε στον τάκο της κολάντζας και έτσι όταν έφθασα στο γύρισμα για να πέσω στα πλαϊνάρια, οι δούγιες έπρεπε να μην πατάνε καθόλου στους τάκους. Στο δεύτερο τις έκανα λεπτότερες από ότι θα έπρεπε με αποτέλεσμα από ένα σημείο και μετά να "μουρώνουν" όπως λένε εδώ στην Κρήτη. Ε στην τρίτη προσπάθεια τα κατάφερα, γιατί είχα αρχίσει να σκέπτομαι καταστροφικά. Με λίγα λόγια θέλω να πω στο Μπαρμπαούζο, ότι όταν επιμένεις με υπομονή στο τέλος τα καταφέρνεις.
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Blekos Kerkyra στις Νοεμβρίου 18, 2013, 08:33:52 μμ
Δεν ξερω τι σημαινει "μουρωνουν"...δε μου σκαει και καμια πιθανη ερμηνεια ;D
Ετυμολογικα με παει στη "μουρη"...απο κε και περα....δεν ξερω.

Παντως ετσι ειναι οπως τα λεμε.Εγω καθε φορα που εχω επιχειρησει σκαφος και κολλαω...νιωθω τοσο κουλος μα τοσο κουλος....αλλα καποτε ερχεται η στιγμη που το ολοκληρωνω,οπως και αν ειναι...τοτε νιωθω τοσο μαγκας...μα τοσο μαγκας ;D

Θελει αντερα για να κανεις σκαφος ειναι γεγονος!
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Πλιακώνης Κωνσταντίνος στις Νοεμβρίου 26, 2013, 09:05:14 μμ
Μπαρμπατσίπουρε κανα νέο τι έγινε νταξ τα πλαϊνάρια  ;D ;D ;D
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Μπαρμπαουζος στις Δεκεμβρίου 02, 2013, 03:03:04 μμ
Χαιρετω την παρεα.

Δεν ασχοληθηκα πολυ τον τελευταιο καιρο,υπηρχαν αλλες δουλειες που επρεπε να γινουν.

Επιασα ξανα χτες και εκοψα μερικες ντουγες πλανισα κλπ κλπ.Εχω φτασει το σκαφος στο σημειο που λειπουν μονο τα δυο πλαιναρια των οποιων το μεγιστο πλατος ειναι 4,5 εκατοστα.

Σημερα δεν ειχα πολυ χρονο αλλα επιασα ενα κομματι το λυγισα κλπ κλπ....δυσκολο το ειδα να κατσει.Δεν ξερω γιατι ειναι τοσο δυσκολο.Ενω αν ειναι να κολλησω ντουγα πιστευω δε θα δυσκολευτω.Οπως δε δυσκολευτηκα οταν εβαλα ακομη μια ντουγα απο καθε πλευρα προκειμενου να ριξω το πλατος απο τα 6.5 στα 4.5 εκατοστα.

Μου ειναι πολυ δυσκολο να διαχειριστω το πλαιναρι,δε μπορω να το κανω να κατσει σωστα ενω οταν εχω τη ντουγα φτιαχνω την καμπυλη της και την ταιριαζω πολυ ευκολοτερα.

Αληθεια τι προσφερουν τα πλαιναρια σε σχεση με ενα σκαφο που ειναι χτισμενο ολο με ντουγες;
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Μπαρμπαουζος στις Δεκεμβρίου 15, 2013, 09:41:08 μμ
Δοκιμασα και σημερα να βαλω πλαιναρια.Τζιφος!

Κατι εχω κανει στραβα και ενω φαινεται τοσο πανευκολο να μπουν δεν καθονται.Η μια λυση ειναι να βαλω ντουγες μεχρι κατω,η αλλη λυση να βρω τη σωστη λυση.Αυτο που με ενδιαφερει ειναι οχι η ευκολη λυση αλλα η σωστη.

Επειδη λοιπον πιστευω οτι εχω κανει κατι λαθος μα παρ'ολα αυτα πιστευω οτι μπορω να το διορθωσω,εχει καποιος την ορεξη να μου πει τι ακριβως κανει κατα το σχεδιασμο καλουπιου σχετικα με τα πλαιναρια;

Με ποιο γνωμονα καθοριζεται η γωνια κατα το σχεδιασμο των νομεων του καλουπιου;
Ειναι σε ολα ιδια η γωνια;

Πειτε μου οτι μπορειτε για το σχεδιαστικο κομματι.
Μαλλον πειτε μου οτι μπορειτε για τα πλαιναρια.


Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: kedros27(Χρήστος.Μ) στις Δεκεμβρίου 15, 2013, 10:01:02 μμ
φίλε μπαρμπαουζο δεν μπορείς να πετύχεις την καμπύλη; αυτό εννοεις οταν λες δεν κάθοντε καλά τα πλαϊνάρια;λογο πλάτους; να ανεβάσεις καμιά φωτογραφία μήπως σου βρεί καποιος καμια λύση, αν δεις και δεν......... στρώσε με ντούγιες ως κάτω, πόσα είναι ακόμα 2-3 ζεύγη; εγώ δεν μπορώ να σε βοηθήσω έχω ελάχιστη πείρα σε κατασκευή σκάφους.
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Μπαρμπαουζος στις Δεκεμβρίου 15, 2013, 10:21:34 μμ
Αν τα κανω με ντουγες θα χρειαστω δυο ζευγη ακομη.
Δεν ειναι αυτο το θεμα.
Απλα θελω να ανακαλυψω γιατι δεν καθονται τα πλαιναρια.
Δε μπορω να βρω τη γραμμη που θα τα ενωσει με την τελευταια ντουγα και γενικα δεν καθονται απολυτα στο καλουπι,σαν να φευγει το πισινο τους τμημα.Γενικα δε καθονται,θελουν πιεση και δεσιμο με σφικτηρες οταν τα αφηνω ελευθερα δεν εφαρμοζουν πολυ καλα,κανουν σαν να τραμπαλιζουν καπου στη μεση.

Θα ανεβασω και φωτο εντος των ημερων.

Πειτε ομως οποιοι ξερετε για το σχεδιαστικο κομματι.

Ξερω οτι σας εχω πρηξει με τα πολλα,δε γινεται αλλιως.
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Πλιακώνης Κωνσταντίνος στις Δεκεμβρίου 15, 2013, 10:43:24 μμ
Καλέ μου φίλε μπαρμπατσίπουρε καλησπέρα λες ότι σου τραμπαλίζει στην μέση το πλαϊνάρι, άρα κάτι γίνετε με την ντουγα μάλλον χωρίς να θέλω να σε θίξω δεν την έχεις πλανίσει σωστά , για το πλάνισμα των δουγών έχει ένα βίντεο ο πολύ κάλος δάσκαλος και φίλος Δημήτρης Ανδρέου μπές και στο you tube και δες το, θα δεις καθώς πλανίζει την δούγα την κοιτάει  σε μία ευθεία επιφάνεια να είναι σωστή, και να μην τραμπαλίζει, επίσεις ο μαστροchris κάπου μέσα δω έχει αναρτήσει κάποιες φοτο που λυγίζει τα πλαϊνάρια, για δες το και αυτο σίγουρα θα σε βοηθήσει.
Εύχομαι να βγάλεις άκρη και να βάλεις και το πλαϊνάρι αυτό εννοείτε, να χεις τσαμπουκα και μην μασάς 
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Nikolas Fereos στις Δεκεμβρίου 15, 2013, 10:51:15 μμ


Γενικα δε καθονται,θελουν πιεση και δεσιμο με σφικτηρες οταν τα αφηνω ελευθερα δεν εφαρμοζουν πολυ καλα,κανουν σαν να τραμπαλιζουν καπου στη μεση.





Aν τραμπαλίζουν στη μέση τοτε σίγουρα το πρόβλημα ειναι στο καλούπι σου και εκεί πρέπει να αναζητήσεις το λάθος.
Ετσι οπως το περιγράφεις υποθέτω οτι το καλούπι σου δεν είναι
τελείως επίπεδο περιφερειακά ,εκει δηλαδή που  μπαίνουν τα
πλαινάρια .
Μπορεις  να το ελέγξεις αυτο βαζοντας ενα χάρακα σε κάθε νομέα ή ανα ενα η δυο εκατοστά αποσταση αν το καλούπι ειναι συμπαγές και να δεις αν πατάει  ο χάρακας σε
όλα τα σημεία .
Αν τον δεις να τραμπαλίζει ,
λογικό ειναι και τα πλαινάρια να κάνουν το ίδιο και να υπάρχουν κενά κάτω απο τις ντούγιες ή τα πλαινάρια.
Αν το καλούπι ειναι καλά φτιαγμένο λογικά κατω απο τα πλαινάρια δεν πρέπει να περνάει ούτε χαρτί (που λέει ο λόγος)     
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ στις Δεκεμβρίου 16, 2013, 02:59:15 μμ
ΓΙΑ ΚΟΙΤΑ ΕΔΩ ΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΛΑΙΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΛΑΝΤΖΑ ΘΑ ΠΑΤΗΣΟΥΝ ΚΑΛΑ.
ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΠΕΙΡΟΕΛΑΧΙΣΤΑ.
ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ...ΣΤΕΛΛΑ...ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΜΙΑ ΓΩΝΙΑ ΠΟΥ ΜΕΤΑΒΑΛΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΦΙΧΝΕΙ ΟΠΟΥ ΘΕΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙΣ ΤΗΝ ΓΩΝΙΑ. ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΣ ΣΤΟΝ ΦΡΑΓΚΟ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Βουλγαρίδης Γιώργος (Giovou) στις Δεκεμβρίου 16, 2013, 07:19:21 μμ
Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζω και εγώ στο σκάφος του λαούτου μου. Έχω τη κολάντζα και σε κάποιο σημείο και τα πλαινάρια να τραμπαλίζουν. Το καλούπι σε αυτά τα σημεία είναι επίπεδο οπότε νομίζω πώς τα "βουναλάκια" σχηματιστήκανε όταν καθάριζα τις ψαρόκολες. Σκέφτομαι να ισιώσω τις επιφάνειες κάτω απ την κολάντζα με γυαλόχαρτο κολημένο σε επίπεδη επιφάνεια ή τρώγοντας τες σε εκείνο το σημείο με λάμες από φαλτσέτα που είναι ήδη ίσιες σαν χάρακας. Με πάχος ντούγιας 3χιλ σε εκείνα τα σημεία σύν 2χιλ το πάχος από τα πλαινάρια νομίζω πως σηκώνει λίγο φάγωμα.
 
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Μπαρμπαουζος στις Δεκεμβρίου 20, 2013, 02:26:33 μμ
Να'μαι παλι εδω με τις φωτογραφιες.

Δειτε την μεχρι τωρα προοδο μου και πειτε μου τι φταιει και δε μπορω νσα εφαρμοσω τα πλαιναρια.

Στη μια φωτο που το εχω εφαρμοσει στο καλουπι θελω να δειξω οτι πισω εφαρμοζει μια χαρα ενω μπροστα εχει κενο.Την ιδια στιγμη αν πιασω να το εφαρμοσω μπροστα θα πεταει πισω.Αυτο εννοω τραμπαλισμα (κατα μηκος τραμπαλισμα)

Αν λοιπον πιασω και το φαω εκει που κανει το τραμπαλισμα πετυχαινω μια αρκετα καλη εφαρμογη.
Οταν ομως πιασω να το γυαλοχαρταρω για να ερθει στα ισια του εχω προβλημα.Το μαρμαρο μου δειχνει οτι εχει μεγαλο κενο και πρεπει να σβησει,οποτε αν το τριψω χανεται ξανα η φορμα του.

Δειτε και πειτε,ισως μπορειτε να διακρινετε κατι που εγω ειμαι απειρος ακομα για να το δω.
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: georgalasg στις Δεκεμβρίου 20, 2013, 03:25:48 μμ
μηπως θελει λιγο στρογγυλεμα ακομα; απο τη πρωτη φωτογραφία μου προεκυψε αυτο. αν παει το μπροστινο μερος λιγο προς τα μεσα δε θα είναι τελεια η εφαρμογη;

μια χαρα σκαφος εχεις φτιαξει...

ΥΓ δεν εχω ιδεα απο σκαφη και καλουπια, πιθανοτατα λεω χαζομαρες
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Σταύρος Κοντοκώστας στις Δεκεμβρίου 20, 2013, 07:34:40 μμ
Ωραια προσπαθεια μπραβο. Τωρα οσον αφορα αυτο που λες, πως θελεις να το φερεις στα ίσια με γυαλοχαρτισμα δεν ξερω αν ειναι σωστο. Σκοπος σου ειναι να εφαπτεται το πλαϊναρι άψογα με την προηγούμενη δούγα κι ας μην δείχνει απολυτα ισιο στο μαρμαρο, οπως λες. Στο μαρμαρο απολυτα ισια θα πρεπει να ειναι η επιφανεια της προηγούμενης-τελευταίας δουγας. Με σωστο πλανισμα στο ροκανι θα  φερεις το πλαϊναρι εκει που πρεπει, προσπαθοντας παντα να εχει και καλη επαφη με το χείλος στο καλουπι σου αλλα και με την τελευταία δουγα. Αυτη ειναι η γνωμη μου και δεν στη δίνω σαν συμβουλή, μιας και δεν ειμαι εμπειρος. Τωρα ξεκινησα το δευτερο σκαφος μου και αυτη τη τακτικη εφαρμοζω. Ας μας πει καποις πιο εμπειρος μια γνωμη.
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ στις Δεκεμβρίου 20, 2013, 08:47:27 μμ
ΑΝΤΕ ΝΑ ΠΩ ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΑ ΕΓΩ.
ΚΑΤΑ ΠΡΩΤΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ Η ΔΟΥΓΑ ΚΑΛΑ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΔΕΝ ΥΠΕΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ. ΧΤΥΠΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΚΙΣΕ ΤΑ ΙΜΑΤΙΑ ΣΟΥ, ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΑΝΙΣΤΕΙ ΣΩΣΤΑ. ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ...................
ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΟ ΚΑΛΟΥΠΙ ΚΑΙ ΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΔΟΥΓΙΕΣ ΚΙ Ο ΤΑΚΟΣ. ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΟΥΓΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΜΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ , ΠΛΑΚΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΟΛΗΜΕΝΗ ΔΟΥΓΑ. ΣΥΓΚΡΑΤΟΝΤΑΣ ΤΕΣ  ΜΕ ΜΑΝΤΑΛΑΚΙ, Η ΣΦΥΧΤΗΡΑΚΙ ΣΗΜΑΔΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΠΛΑΙΝΑΡΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΑ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ. ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΣΦΗΧΤΙΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΛΑΙΝΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ. ΜΕ ΡΟΚΑΝΑΚΙ ΓΥΑΛΟΧΑΡΤΟ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΜΑΣ ΒΟΛΕΥΕΙ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΤΡΩΜΕ ΟΤΙ ΠΕΡΙΣΕΥΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΡΙΨΟΥΜΕ ΣΕ ΙΣΙΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ. ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΤΩΡΑ Ε?
ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ...................
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Πλιακώνης Κωνσταντίνος στις Δεκεμβρίου 21, 2013, 09:49:21 πμ
Μπαρμπατσίπουρε καλημέρα να σε πάντα καλα με υγεία, βλέποντας το καλούπι σου είδα εκεί που έχω σημαδέψει μια κύλοση, αυτό είναι και λίγο ζόρικο γιατι δημιουργούνται δύο απέναντι πλευρές που μπορεί να μην είναι σε συνέχεια με αποτέλεσμα να δημιουργείτε τρομπάρισμα του πλαϊναριου κατά το μήκος του σκάφους, επίσεις πιστεύω πως το γυαλόχαρτο δεν είναι σωστή λύση γιατί την δούγα δεν μπορεις να την φας σε συγκεκριμένο σημείο διότι το γυαλόχαρτο τριβη σε όλο το μήκος και όχι όπως το ροκάνι που δουλεύει μόνο στη λάμα , με αποτέλεσμα εάν εσύ πατάς έστω και λίγο σε καποιο σημείο που δεν θες να φας εκεί, να σου κάνει ζημιά, και τέλος η λάμα του ροκανιού πρέπει να ξυρίζει να είναι αιθέρας. Πάντως το πας περίφημα
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Βουλγαρίδης Γιώργος (Giovou) στις Δεκεμβρίου 21, 2013, 10:34:19 πμ
Λάθος κατάλαβα εγώ για το "τραμπάλισμα". Γυαλόχαρτο και ξύστρα σκοπεύω να χρησιμοποιήσω για κατά πλάτος τραμπάλισμα που κάνει το πλαϊνάρι και η κολάντζα όταν κολλιούνται πάνω από τις ντούγιες για ενίσχυση. Συγνώμη για το μπέρδεμα.
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Blekos Kerkyra στις Δεκεμβρίου 21, 2013, 04:59:12 μμ
Ρε Μπαρμπαουζε κοροιδευεις;...!!!

Εχεις κανει ωραια δουλεια...λατερευω τετοια ταμπουροειδη σχεδια.

Μην το βαζεις κατω αξιζει ο κοπος.

Αν εβλεπες το δικο μου πρωτο....θα εκλαιγες απ τα γελια με οσες γκαφες εκανα!

Δεν εχω να σου προτεινω λυση,δεν ξερω...απλα να δωσω κουραγιο και να πω το μπραβο σου!!!
Τίτλος: Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
Αποστολή από: Μπαρμπαουζος στις Δεκεμβρίου 22, 2013, 05:19:54 μμ
ΑΝΤΕ ΝΑ ΠΩ ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΑ ΕΓΩ.
ΚΑΤΑ ΠΡΩΤΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ Η ΔΟΥΓΑ ΚΑΛΑ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΔΕΝ ΥΠΕΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ. ΧΤΥΠΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΚΙΣΕ ΤΑ ΙΜΑΤΙΑ ΣΟΥ, ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΑΝΙΣΤΕΙ ΣΩΣΤΑ. ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ...................
ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΟ ΚΑΛΟΥΠΙ ΚΑΙ ΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΔΟΥΓΙΕΣ ΚΙ Ο ΤΑΚΟΣ. ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΟΥΓΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΜΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ , ΠΛΑΚΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΟΛΗΜΕΝΗ ΔΟΥΓΑ. ΣΥΓΚΡΑΤΟΝΤΑΣ ΤΕΣ  ΜΕ ΜΑΝΤΑΛΑΚΙ, Η ΣΦΥΧΤΗΡΑΚΙ ΣΗΜΑΔΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΠΛΑΙΝΑΡΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΑ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ. ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΣΦΗΧΤΙΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΛΑΙΝΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ. ΜΕ ΡΟΚΑΝΑΚΙ ΓΥΑΛΟΧΑΡΤΟ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΜΑΣ ΒΟΛΕΥΕΙ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΤΡΩΜΕ ΟΤΙ ΠΕΡΙΣΕΥΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΡΙΨΟΥΜΕ ΣΕ ΙΣΙΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ. ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΤΩΡΑ Ε?
ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ...................


Οι τελευταιες ντουγες ηταν ολοσωστες.Η μονη περιπτωση που μπορω να σκεφτω ειναι οτι οπως σε ολες τις ντουγες κατα την κολληση και στερεωση εφαρμοζω μικρη πιεση ωστε να ταιριαξουν οσο καλυτερα γινεται με την προηγουμενη τους.Ισως λεω,ισως αυτο να παραμορφωσε λιγο την καμπυλη και να δημιουργειται αυτο.

Εγω πιστευω οτι δε μπορω να διαχειριστω ομαλα το πλαιναρι.

Κωστα Ζαρκαδα αυτο μου ηρθε στο νου,ξακαλουπωνα συχνα πυκνα ωστε να ελεγχω τις κολλησεις και ωστε να μη μου κολλησει πολυ το σκαφος και παθει καμια ζημια στο τελος.Οποτε την τελευταια φορα που ξεκαλουπωσα επιασα το πλαιναρι και το εβαζα το εβγαζα και λεω,δε γινεται να τρελαθω,κατι τετοιο θα κανω!

Θα ενημερωσω ξανα με την επομενη δοκιμη!