Αποστολέας Θέμα: Ξεκίνημα ηλεκτρικής - Jackson RR  (Αναγνώστηκε 17316 φορές)

Δημήτρης Κ

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: 1 στο 35% :p
Ξεκίνημα ηλεκτρικής - Jackson RR
« στις: Σεπτεμβρίου 20, 2012, 04:37:49 μμ »
Γειά σας και πάλι παιδιά

Έβαλα πλώρη για την πρώτη μου τελείως DIY ηλεκτρική. Έχω ασχοληθεί παλιότερα αρκετά με τα ηλεκτρονικά τους και έχω λύσει/δέσει αρκετές φτηνές, αλλά ποτέ δεν έχω φτιάξει κάτι από το 0.

Ως τελείως νέοπας, θα ήθελα καμιά συμβουλή ποιό στύλ/τεχνική θα ήταν πιο κατάλληλο για πρώτη εμπειρία.
Τελείως πρόχειρα, θα ήθελα να προσπαθήσω καμιά strat

Eπίσης θα ήθελα να μου προτείνετε κάποιο φτηνό ξύλο για να σηκώνει γκάφες χωρίς να πονέσω πολύ :)

Έχω δει και διάφορα του στύλ cigar box κλπ, αλλά θέλω να ξεκινήσω με κάτι σωστό για να με πορώσει. Να χορτάσει το μάτι και το μέσα μου, και όχι κάτι απλά να περάσω την ώρα μου.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 08, 2012, 10:50:09 μμ από dimkasta »

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
Απ: Ερωτήσεις για ξεκίνημα ηλεκτρικής
« Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2012, 12:05:57 πμ »
Έχεις εργαλεία? απο ρούτερ πως είσαι?
Σε συμβουλεύω να ξεκινήσεις με τελεκάστερ και όχι στρατο γιατι απλά έχει λιγότερα σκαψίματα ;D
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις για το σώμα ακόμα και πεύκο κου είναι και φτηνό καί μαλακο αλλά η κιθάρα θα γίνει σχετικά ελαφρυά αλλά ευκολοδούλευτη για πρωτάρη.
Αν δεν θέλεις πεύκο μπορείς φλαμούρι ή σκλήθρο ή ακόμα και δεσποτάκι αλλά είναι σημαντικά σκληρότερο.
Για μπράτσο το κελεμπέκι ειναι μονόδρομος.
Κατέβασε σχέδια απο το νετ υπάρχουν πολλά, καλη επιτυχία :)

Δημήτρης Κ

• Full Member
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2012, 12:40:24 πμ »
Από router είμαι ένα κλίκ πριν την αγορά. Απλά προσπαθώ να αποφασίσω αν θα μείνω με κάτι φτηνό με μικρά κοπτικά (POF 1400)ή αν θα πάρω κάτι μεγαλύτερο με κοπτικά μισής ίντσας που θα με βολέψει και για γενικότερη ξυλουργική και πιο χοντρές δουλειές

Μάλλον θα πάρω το φτηνό όμως...

Για αρχή

Δημήτρης Κ

• Full Member
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2012, 12:42:33 πμ »
(δεν υπάρχει edit ε...)

Για αρχή λοιπόν, σκεφτόμουν να κάνω δοκιμαστικά τα σκαψίματα σε τίποτα κόντρα πλακέ

Έχω δεί και τα templates εδώ του site θα το ψάξω λιγάκι ακόμα και θα επιστρέψω.

Για να πω την αλήθεια, πιο πολύ με φοβίζει το μπράτσο παρά τα σκαψίματα για τα ηλεκτρονικά.

Δημήτρης Κ

• Full Member
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2012, 10:03:45 πμ »
Μάλλον βρήκα τα σχέδια για την πρώτη μου  ;D

http://www.luthier.gr/index.php?action=dlattach;topic=528.0;attach=4580

chris

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2012, 03:07:43 μμ »
http://www.buytools.gr/catalog/product/view/id/263/s/pof-1400-ace-bosch/?ref=bestprice.gr  αυτό τό εργαλείο είναι παραπάνω από καλό γιά τήν δουλειά πού τό θέλης καί όχι μόνο. Εκείνο πού θά πρέπει νά προσέξης είναι τά κοπτικά πού θά πάρεις νά είναι πολύ καλής ποιώτητας  καί όχι τά ψευτικα πού μέ τήν πρώτη δουλειά πού θά κάνης νά τά πετάξης.Συγκεκριμένα θά χρειαστής 4-5 κοπτικά καί μερικά ρουλεμάν. Νά τά υπολογίζης περίπου εκτός από τό ρούτερ άλλο ένα150 ευρώ γιά τά πολύ καλά κοπτικά.¨Αμα μέ τό καλό πάρεις τό ρούτερ τότε θά σού πούμε τί κοπτικά νά αγοράσης

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #6 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2012, 04:55:47 μμ »
Δημητρη θα σου προτεινα για πρωτη κατασκευη να δοκιμασεις neck-through. Ειναι πολυ πιο ευκολη απο set-neck ή bolt-on γιατι δεν μπλεκεις με ανοιγμα της θηκης του μπρατσου.
Μονοκοματο μανικι, κολλας δυο "φτερα" και καθαρισες. Το ανοιγμα του καναλιου για τα καλωδια των μαγνητων μπορεις να τα κανεις απο το πλαι του μπρατσου, προτου κολλησεις τα φτερα και ετσι το μονο που μενει να κανεις με ρουτερ ειναι τα cavities των μαγνητων και το καναλι του truss rod.

Δημήτρης Κ

• Full Member
« Απάντηση #7 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2012, 08:20:36 μμ »
Στο μυαλό μου είσαι.. Αυτά διάβαζα τώρα :)

Έφτιαξα στο photoshop και ένα προσχέδιο του τι θα μου άρεσε...

Το μανίκι από σφένδαμο, και τα φτερά από Βενγκέ

Σύντομη σκέψη, λόγω κοψίματος των φτερών, ενδεχομένως να συμφέρει να παρθούν λίγο μεγαλύτερα τα ξύλα ώστε κομμένα διαγώνια να φτάνουν για 2 κιθάρες...

[ Invalid Attachment ]

Λέτε να το προσπαθήσω κατευθείαν με καλό ξύλο και δοκιμές σε τίποτα κόντρα πλακέ?
Πόσο λέτε να κοστίσουν χοντρικά τα ξύλα που ανέφερα πιο πάνω?

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #8 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2012, 09:12:00 μμ »
Το σχεδιο φυσαει!
Για τις τιμες των ξυλων εξαρταται απο που θα αγορασεις. Στα εξειδικευμενα καταστηματα θα βρεις καλυτερης ποιοτητας ξυλα, με το αναλογο τιμημα βεβαια. Πιστευω οτι θα ηταν καλυτερο να πας σε μια ξυλαποθηκη για αρχη. Αν σταθεις τυχερος και βρεις τιποτε ρεταλια του μετρου, ισως και με ενα 50αρικο να κανεις τη δουλεια σου (μπορει να πεφτω πολυ εξω. Εξαρταται απο το τι θα βρεις και τα κεφια του ιδιοκτητη  ;D)
Μπορει να μην ειναι η καλυτερη συμβουλη, αλλα προσωπικα θα το τολμουσα και θα επαιρνα καλα ξυλα  :)

Δημήτρης Κ

• Full Member
« Απάντηση #9 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2012, 10:44:27 μμ »
Έκανα μερικούς υπολογισμούς για τις διαστάσεις των ξύλων που θα χρειαστούν

Σφένδαμος:
120x1100x50 (για 1 κιθάρα - μανίκι)

Βεγκέ
500x200x50 (για 2 κιθάρες - κάτω πτερύγιο)
650x250x50 (για 2 κιθάρες - πάνω πτερύγιο)

Έβενος
500x100x7 (για 1 κιθάρα - ταστιέρα)

Τα πάχη είναι μάλλον οριακά, οπότε αν το ξύλο δεν είναι γωνιασμένο θα χρειαστεί πιο παχύ για να έχει να φάει το πλανάρισμα.

Καμιά ιδέα που θα μπορέσω να βρώ τέτοια ξύλα και τι να προσέξω? Αν γίνεται από κέντρο και πάνω (Αθήνας) ?
Δυστυχώς δεν έχω καθολου εμπειρία από τέτοιες αγορές...

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #10 στις: Σεπτεμβρίου 22, 2012, 09:01:26 πμ »

Για δες στον Σοφιανό που βρίσκεται Θεσσαλονίκη και έχει τμήμα οργανοποιίας.
Κάνε ένα τηλεφωνο και οι άνθρωποι εκεί θα σε βοηθήσουν να βγάλεις άκρη.

http://sofianos.net/site/default.htm

Διαφορετικά από εξωτερικό υπάρχουν πολλές λύσεις για να φέρεις τα ξύλα που θες

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #11 στις: Σεπτεμβρίου 22, 2012, 04:41:11 μμ »
Εγώ θα σου πρότεινα κελεμπέκι για το μπράτσο και με ενα μαδεράκι των 20-30 ευρώ  φτιάχνεις καμμια δεκαριά απλά μπράτσα ή δυο τρία neck through.

Για το σώμα θα σου πρότεινα μαόνι να μην πας αμέσως σε εξωτικά και ακριβά ξύλα και εκει με ενα μικρό μαδεράκι κανα 30ρι είσαι εντάξει για 3-4 σώματα

Για ταστιέρα θα σου πρότεινα rosewood μια και ειναι η πρώτη σου κιθάρα πάρτη έτοιμη, ο έβενος ειναι ακριβός για πειράματα

Αν εισαι Αθήνα μπορω να σου προτείνω μερικά ξυλάδικα. ;)

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Σεπτεμβρίου 22, 2012, 06:43:37 μμ »
Οταν ξεκίνησα να φτιάξω το πρώτο όργανο είχα και εγώ όπως και εσύ την απορία αν πρέπει να χρησιμοποιήσω φτηνά υλικά ή ακριβά. Η συμβουλή που μου έδωσε έμπειρος και παθών ήταν να βάλω καλά υλικά γιατί η πιθανότητα να βγάλεις ένα καλό ή αξιοπρεπές όργανο από άποψη ήχου με κάμποσες ίσως τεχνικές ατέλειες  είναι μεγάλη. Αν συμβεί θα το μετανιωνεις συνέχεια που τσιγκουνεύτηκες τα υλικά. Ειναι κρίμα το πρώτο σου όργανο που έχει μεγάλη συναισθηματική  αξια να μην κρατήσει γιατί λυπήθηκες τα υλικά.  Αν πάλι τα θαλασσωσεις λεφτά θα χασεις όχι ψυχή. Θάρρος και προχωρά για το επόμενο όργανο. Την ακολούθησα την συμβουλή και χρησιμοποίησα υλικά καλά (καπάκι, ταστιέρα, κόντρες) όχι βέβαια τα πιο ακριβά και δεν το μετάνιωσα. Πάντως να πω και την αλλη άποψη έχω κρατήσει απο τότε δυο μαδέρια παλίσανδρο που ακόμη δεν εμπιστεύομαι τα χέρια μου για να φτιάξω κανά μπουζούκι μιας και τα λυπάμαι.
Κουράγιο και καλό ταξιδι στα πελάγη της οργανοποιίας. Όλοι εδώ το έχουμε πληρώσει ακριβά (με εργαλεία, υλικά, ώρες κα) το μεράκι μας αλλά δεν βλέπω κανένα να το μετανιώνει.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Δημήτρης Κ

• Full Member
« Απάντηση #13 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2012, 03:25:29 πμ »
Σωστός Σακκαλής :) Μάλλον έτσι θα το κάνω και γω

Γιάννη και Νάσσο Αθήνα είμαι Χαλάνδρι

Δημήτρης Κ

• Full Member
« Απάντηση #14 στις: Σεπτεμβρίου 25, 2012, 10:47:12 πμ »
Ευχαριστώ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ το Νάσσο που με βοήθησε να μπουσουλήσω μέσα στην ξυλεία :)

Τα μαδεράκια λογικά θα τα πάρω αύριο