Αποστολέας Θέμα: ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΡΙΧΟΡΔΟ.............  (Αναγνώστηκε 19017 φορές)

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
Απ: ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΡΙΧΟΡΔΟ.............
« Απάντηση #60 στις: Οκτωβρίου 17, 2012, 08:37:49 μμ »
Φανταστικο φιλε!!!!!!!!!!!!!!!!! ???

KOSTAS7

• Hero Member
« Απάντηση #61 στις: Οκτωβρίου 17, 2012, 08:42:19 μμ »
super  το οργανο φιλε Κωστα

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: 30 και συνεχιζουμε....
« Απάντηση #62 στις: Οκτωβρίου 18, 2012, 01:42:23 μμ »
Γεια σου ρε Κωστη με το μπαζουκας σου........πολυ ωραιο αδερφε.....ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!!

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #63 στις: Φεβρουαρίου 08, 2013, 01:01:25 μμ »
ΕΙμαι ανυπομονος και δεν μπορω να περιμενω να τελειωσει,θελει μικροδουλειες,σεταρισμα ,οδηγους,φιγουρα οπως και λουστρο το οποιο θα το κανω σε λιγους μηνες.Το εχω κουρδισμενο μια βδομαδα και το μπρατσο τραβηξε μπρος ,παμε καλα,θελει κι αλλο βεβαια,  μεχρι το καλοκαιρι  πιστευω θα ναι ισιο.Για το λογο αυτο φοραει και το μεγαλο καβαλαρη,εχω ψηλα τις χορδες για να μην τασταρει  στα πρωτα 2 ταστα μεχρι να ερθει το μπρατσο  και  για να μην πιεζεται πολυ το καπακι εκανα αυτον τον προχειρο απο παλισανδρο  ο οποιος με εντυπωσιασε στον ηχο, μαλλον θα τον κρατησω για μονιμο μετα απο μια προεργασια αργοτερα.Σκαφος καρυδια,καπακι κεδρος,μπρατσο βεγγε, κελεμπεκι, λιμπα.Απολαυστε το....
Τριχορδο αμερικανική καρυδια
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 08, 2013, 01:18:58 μμ από Χρήστος Φυλλαρίδης »

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #64 στις: Φεβρουαρίου 08, 2013, 01:53:07 μμ »
ωραιος ηχος Χρηστο! δεν καταλαβαινω γιατι επιμενουν οσοι κατασκευαζουν μπουζουκια στο ελατο. αφου ο κεδρος βγαζει πιο γεματο και πιο ζεστο ηχο. καλα εκανες και το δοκιμασες απο τωρα, να ξερεις και που πας. καλα ξετελεματα.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #65 στις: Φεβρουαρίου 08, 2013, 02:02:48 μμ »
δεν υπαρχουν λογια......μ αρεσει γιατρε.Ο καβαλαρης ειναι πολυ πλατυς η κανω λαθος?
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #66 στις: Φεβρουαρίου 08, 2013, 06:02:12 μμ »
John και με ελατο βγαζεις τετοιο ηχο αμα κανεις την αναλογη διαταξη, δεν ειχα σκοπο να  βαλω κεδρο αλλα τον επελεξα διοτι ψαχνοντας στον Κωσταντελο για καπακια ελατο  βρεθηκε μπροστα μου αυτο το συγκεκριμενο καπακι το χτυπησα με το δακτυλο και επαθα πλακα  απο τη διαρκεια και την ενταση που ειχε,καμπανα.Ηταν για  κιθαρα μεγαλος αλλα δεν μπορουσα να αφησω τετοιο ξυλο,το μαζεψα μαζι με κατι ελατα που πηρα.Και γω δεν καταλαβαινω γιατι δεν χρησιμοποιειται πολυ ο κεδρος ειναι πιο ομορφο ξυλο ,αισθητικα δεινει την εικονα ενος "ψημενου" οργανου παλαιικου.
     Κωστα ο καβαλαρης το εγραψα και πριν , ειναι μεγαλος εχει μεγαλη εκταση για να μην κατσει το καπακι τωρα που ειναι ψηλα οι χορδες, πιεζεται αρκετα εχει και την κλιση με το καψιμο απο μεσα ,εχουν μεγαλη γωνια οι χορδες,ολα αυτα θα αλλαξουν μετα αν και μ'αρεσει ο ηχος που βγαζει ετσι.

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #67 στις: Φεβρουαρίου 08, 2013, 08:33:40 μμ »
Χρηστάρα, γιατρέ μου !!!!!!! Τι όπλο είναι αυτό που μας παρουσίασες πάλι !!!!! Φίλε δεν θα πω τίποτα άλλο. Κάθε φορά που παρουσιάζεις όργανο, πεισμώνω και προσπαθώ στο επόμενο δικό μου να πλησιάσω στην ποιότητα του ήχου σου. Και μιας και ανέφερα τον ήχο, έχω την εντύπωση (μπορεί να κάνω λάθος) ότι αυτό το τρίχορδό σου είναι λίγο περισσότερο μπάσο από τα άλλα, κάτι που προσωπικά μου αρέσει απόλυτα. Είναι ο ήχος που θα ήθελα να έχουν τα δικά μου όργανα. Και μιας και χρησιμοποίησα κι εγώ κέδρο για καπάκι θα με ενδιέφερε να είχα περισσότερα γεωμετρικά στοιχεία από την δουλειά σου.
Πολλά πολλα συγχαρητήρια και σε ανώτερα.
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

αποστολης τ

• Hero Member
« Απάντηση #68 στις: Φεβρουαρίου 08, 2013, 08:57:22 μμ »
το ηχοχρωμα του ειναι φοβερο!!!αν το σεταρεις κανονικα θα γαζωνει,μπαβο δοκτορ!!!

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #69 στις: Φεβρουαρίου 09, 2013, 09:13:40 πμ »
Χρησταρα κενταει το οργανο αλλα και εσυ το ιδιο σαν κατασκευαστης αλλα και σαν παικτης!!

Θα τα πουμε απο κοντα τα υπολοιπα στην εκθεση!!!!

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #70 στις: Φεβρουαρίου 09, 2013, 03:40:16 μμ »
Παιδιά ευχαριστω πολυ.Βαγγελη  όσο για τα γεωμετρικα στοιχεία:αυτο ειναι το τέταρτο καλούπι και μου έδωσε μήκος οργάνου 38,5 πλάτος 26 και βάθος 14,8. Πιστεύω πως η χροιά αποδίδεται  κατα ενα μεγαλο μερος στο μέγεθος του όγκου του αέρα μέσα στο ηχείο σε αναλογία με το μέγεθος της τρύπας όπως και στο καπακι. Με τα διάφορα καλούπια  που έκανα πειραματιζομαι σε αυτο.ετσι λοιπόν η τρύπα που έκανα ειναι με διαστάσεις 92Χ66. Κάτι άλλο που προσπαθησα να κανω ειναι αυτο που λέει ο  Σπουρδαλακης στο βίντεο ,καπακι και σκάφος να έχουν τονικη διάφορα μια τέταρτη καθαρή .  Το καπακι μου βγήκε C και το σκάφος A ,φοβήθηκα να το τρίψω κι άλλο για να το κατέβασω σε G ,έτσι μου προέκυψε διάστημα τρίτης μικρό. Το καπακι ειναι πολυ χοντρό 4,5 στο κέντρο και 3,5 στο χείλος του σκάφους ,όμως δεν πακτωσα σχεδόν καθόλου τα καμαρια,έτσι ήταν αρκετά ελαστικό στην περιφέρεια πριν το κολλησω. Το ένα το καμάρι ειναι σχεδόν κάτω από τον καβαλαρη αλλά αρχίζει να σβήνει από το κέντρο ακόμη. Ο ήχος που θέλω μπορεί  να μην αρέσει σε άλλους ,απόζητω παλαικο ήχο τριχορδου ,ξυλοηχο,σαν αυτουσ που ακουμε στισ πρωτες εκτελεσεις ρεμπετικων,όχι τριζατο και ογκώδεστατο

Blekos Kerkyra

• Hero Member
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
« Απάντηση #71 στις: Φεβρουαρίου 09, 2013, 05:09:07 μμ »
Ωραιοτατο και σαν οργανο και σαν ηχος και σαν παιξιμο!!!
Μπραβο!
Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #72 στις: Φεβρουαρίου 09, 2013, 09:32:10 μμ »
Μπράβο Χρηστάρα!
Είσαι μεγάλος μάστορας!

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #73 στις: Φεβρουαρίου 12, 2013, 11:40:33 πμ »
Σας ευχαριστω!!

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #74 στις: Φεβρουαρίου 12, 2013, 05:39:38 μμ »
..............Πιστεύω πως η χροιά αποδίδεται  κατα ενα μεγαλο μερος στο μέγεθος του όγκου του αέρα μέσα στο ηχείο σε αναλογία με το μέγεθος της τρύπας όπως και στο καπακι.........................

Κατ' αρχάς γιατρέ μου, τα συγχαρητήριά μου!!!! Τρομερό όργανο αλλά και παίξιμο!!!!!

Όσον αφορά τώρα την παράθεση, έχω συζητήσει το θέμα της χροιάς των οργάνων με δυο οργανοποιούς και κατέληξα ότι ο "σωστός" όγκος σε σχέση με τις διαστάσεις του σκάφους προσθέτει σε αυτό το χαρακτηριστικό που λέγεται χροιά. Για το λόγο αυτό και στο καλούπι που φτιάχνω (και ο Βαγγέλης αλλά και κάποιοι άλλοι μου είπαν ότι είναι λιγάκι φουσκωτό στον μπροστινό τάκο), το αφήνω όπως είναι καθώς πιστεύω ότι εάν φαγωθεί και έρθει σχεδόν ευθεία, θα αφαιρεθεί όγκος με αρνητική επιρροή (κατά τη γνώμη μου) στη χροιά.

Ένα άλλο που θέλω να ρωτήσω είναι εάν κάποιος έχει κάνει την πλευρά του μπροστινού τάκου που βρίσκεται μέσα στο σκάφος κοίλη και όχι ευθεία (ώστε να σχηματίζει ομαλή κοίλη και όχι γωνία με τις ντούγες του σκάφους) καθώς και αυτό πιστεύω ότι επηρεάζει θετικώς τη χροιά του οργάνου. Σ' αυτήν την περίπτωση βεβαίως πρέπει ο τάκος να γίνει πιο μακρύς και πιο πλατύς ώστε να μείνει επαρκές τμήμα 5-6,5 εκ. για να γίνει σωστό το μόρσο για την ένωση με το μάνικο.

Tags: