Εφτιαξα και γω μια δικη μου συσκευη λυγισματος.Σωληνα ατσαλινη 7,5 cm διαμετρος 31 μηκος.Σκοπιμα εβαλα 7,5 και οχι μεγαλυτερη γιατι μ'αυτην μπορεις να κανεις και μικρα και μεγαλα οργανα.Εστια πυρακτωσεως ειναι ηλεκτρικη αντισταση 2100W απο μια ηλεκτρικη ψησταρια ,που της αλλαξα τα φωτα,πηρα την αντισταση και την εκανα μακροστενη να χωρεσει μεσα στη σωληνα.Δυσκολα εγινε γιατι επρεπε πρωτα να ισιωσω ολες τις καμψεις , την εκανα ενα ευθυ σιδερο 173 εκατοστα και μετα αρχισα να λυγιζω μεχρι να γινει 25 και να χωρεσει μεσα.Δεν ειναι ο,τι καλυτερο να πειραζεις μια αντισταση γιατι σπαει το κεραμικο μονωτικο υλικο που εχει εσωτερικα και ισως περασει ρευμα στο εξωτερικο της χαλκινο περιβλημα,ομως ειχα απηυδησει,ξεκινησα με μια 150-αρα λαμπα πυρακτωσης και στην κολατζα με σταυρωσε μεχρι να λυγισει,μετα πηγα σε αντισταση 15 εκατοστα 750W(πιο μεγαλη σε μηκος δεν βρηκα) ,η μιση σωληνα ηταν ζεστη στην υπολοιπη δεν μπορουσες να λυγισεις και κατεληξα εδω.Εχω και εναν θερμοστατη για ρυθμιση συγκεκριμενης θερμοκρασιας αναλογα το παχος και ευρος του ξυλου που θα λυγισω.Εχω κανει μονωση του ξυλου με 4 μονωτικα στρωματα 2 περμανιτη και αλλα 2 με ενα πολυ ανθεκτικο στη θερμοτητα πλεγμα,νομιζω κεραμικο πλεγμα λεγεται.Η συσκευη ανεβαζει για πλακα 350 βαθμους,και φυσικα δεν ειναι απαραιτητο αυτο ,το πολυ 250 ειναι υπεραρκετοι για την πιο φαρδια και παχια κολατζα. Εδω τα εχω προχειρα ολα τοποθετημενα για να κανω τις δοκιμες μου και αυριο θα τα σημαζεψω.Αυτα.