Γεια σου Κωστα! Χαιρομαι που επιτελους συμμετεχεις σε μια συζητηση! Δεν νομιζω οτι υπαρχει κανενα θεμα παρεξηγησεις απο καποιον. Αν ηταν να συμφωνουμε ολοι με ολα, δεν θα ειχε λογο υπαρξης το φορουμ. Γνωμες λεμε. Αλλιως θα καθομασταν να παρακολουθουμε τις παρουσιασεις, και θα γραφαμε μπραβο, θα καναμε παλαμακια, και LIKE χωρις να βγανει κατι. Δεν συμφωνεις?
Να σου γραψω και τι γνωμη την δικια μου. Εμενα μου κανει παρα πολυ ο τροπος που δουλευει μεχρι τωρα ο Γιωργος. Μελεταει το καθε κομματι και προσπαθει να το βελτιωσει.
Μου αρεσει η ιδεα του καβαλαρη με κοκκαλακι, κατ επεκταση και με δυνατοτητα ρυθμισης των χορδων και καθ υψος αλλα και σε μηκος. Και οχι να βγαζει την παναγια στον παικτη κατα την διαρκεια του παιξιματος να τραβαει τις θυλιες για να κουρδισει σωστα.
Ενας πολυ καλος φιλος απο εδω μεσα μου ειχε πει οταν εφτιαχνα το δικο μου πως σαν οργανο το λαουτο ειναι πολυ παραμελημενο και ειδικα στο θεμα του καβαλαρη. Δεν συμφωνεις? Πιστευεις μηπως οτι υπαρχει καποια εξελιξη στην κατασκευη του? Ειναι πολυ λιγα τα χρονια που κατασκευαζονται λαουτα στην Ελλαδα, πολυ λιγοτερα απο τα υπολοιπα οργανα, στα οποια υπαρχει εξελιξη. Ενα μουζουκι του 30 δεν ειναι ιδιο με τα σημερινα. Θεωρεις οτι ηταν αρνητικη εκει η εξελιξη?
Το ξερεις πως πλεον υπαρχει μια ταση (τουλαχιστον στην Κρητη) να φτιαχνονται λαουτο με κοκκαλακι. Γιατι? Για να λυσουν προβληματα που εχει το οργανο. Το μονο κακο που εχει το κοκκαλακι κατα την γνωμη μου ειναι οτι υποχρεωνει αναγκαστικα να απομακρυνθουν λιγο οι χορδες απο το καπακι. Εχω δει βεβαια οργανο απο επαγγελματια που ειχε για κοκκαλακι ενα εβενακι (διαμορφωμενο) ακριβως μπροστα απο τον καβαλαρη φυτεμενο στο καπακι για να λυσει το προβλημα του υψους, αλλα αυτο νομιζω οτι ειναι λαθος γιατι αναιρει ουσιαστικα τον καβαλαρη και τον κανει χορδοδετη, αλλα και πολλα αλλα. Δοκιμαζοντας πραγματα θα βρεθει ο καταλληλος τροπος που θα λυνει τα προβληματα, χωρις να δημιουργει αλλα. Χωρις δοκιμες, δεν θα βρεθει τιποτα.
Παντος θα ηθελα να δω και καμια κατασκευη δικια σου, με το δικο σου τροπο!
Θεωρω πως το συγκεκριμενο οργανο οταν με το καλο ολοκληρωθει, θα ικανοποιησει πληρως τον Γιωργο και οχι μονο, γιατι εχει βαλει πολυ απο τον εαυτο του πανω σε αυτο.
Μπορει και να κανω λαθος. Εδω θα ειμαστε και θα το δουμε, οπως πιστευω θα δουμε-ακουσουμε και αλλα λαουτα να παρουσιαζονται.