Αποστολέας Θέμα: Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΠΕΛΑΣ  (Αναγνώστηκε 34168 φορές)

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
Απ: Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΠΕΛΑΣ
« Απάντηση #15 στις: Μαΐου 16, 2012, 02:29:33 μμ »
το μανικο τωρα ειναι τρια ξυλα κολημενα μαζι.Τα δυο ακριανα ειναι φλαμουρι και το κεντρικο ειναι μαλλον δρυς.Στην ενωση ειχε διαφορα σφηνακια, καπλαμαδακια, παπαρακια για να ταιριαξει
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #16 στις: Μαΐου 16, 2012, 02:39:07 μμ »
Και φτανουμε στο σκαφος.Εχουν δικιο αυτοι που λενε για την μαυρη βαμενη  καρυδια.Μιλαμε αν θες να καταστρεψεις το ξυλο βραστο με τετοιου ειδους βαφη.Το σκαφος ειναι λεπτο, σκληροτατο, και σπαει για πλακα οταν το ζορισεις για καποιο λογο.Φωναζουν οι ειδικοι αλλα δεν ακουμε εμεις.Ο τακος της χορδιερας ειναι μια ολοκληρη πλατφωρμα, που μπορεις επανω του να βιδωσεις ανετα ακομα και 2 ποντους βιδα.Δεν υπαρχει ουτε για ορκο περιμετρικο εσωτερικο πατημα για το καπακι, και στα πλαγια ειναι χαραγμενο για να δεχτει τα καμαρια.Τελος ειναι ολο χαρτομενο με εκεινο το μπλε χαρτι που εβαζαν στα σπιτια καποτε (που λεφτα για κουρτινες?) για να κοβει το φως.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #17 στις: Μαΐου 16, 2012, 02:49:07 μμ »
Το σκεπτικο μου εχει ως εξης.......................Αφου κολησουν τα εσωτερικα περιμετρικα του σκαφους, αφου κοληθει με προσοχη το μανικι, αφου κοληθει και το καραολο, αγοραζουμε καπακι καινουριο, ξεκολαμε την φιγουρα  του οργανου και την ταιριαζουμε στο καινουριο πλεον καπακι Ετσι το οργανο ειναι το ιδιο με πριν, και ειναι και με καινουριο καπακι.Τρηψιματα -βερνικια, κι ετοιμο.Να πω εδω οτι μονο και μονο για συναισθηματικους λογους αξιζει να σχοληθει κανεις με κατι τετοιο.Το παιδι που μου το εμπιστευθηκε αρχισε με αυτο ( και τελειωσε)πριν πολλα χρονια στου Πολυκανδριωτη, και ισως να ασχοληθει ξανα.Εγω θα προσπαθησω να του δωσω ενα ερεθισμα.......................τα ξαναλεμε

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #18 στις: Μαΐου 16, 2012, 05:00:51 μμ »
Κωστα παντως εχει πολυ ενδιαφερον να αποσυναρμολογεις ενα οργανο!
Ετσι ειχα κανει και εγω με ενα μπουζουκι παλια οχι για να το φτιαξω γιατι ηταν για πεταμα
αλλα για να μαθω να το αποσυναρμολογω! Μου εμεινε μονο το σκαφος που εκει πανω
εκανα πειραματα για να χαραζω δουγιες!  Παντως και αυτο που διαλυσα εγω ηταν
πολυ χοντροδουλεια   Τακος τεραστιος καμαρια μεγαλα και χοντρα!
Οπως βλεπω το δικο σου ακριβως το ιδιο!

Κωστα αν δυσκολευτεις να ξεκολησεις την φιγουρα μπορεις
να την κοψεις περιμετρικα και ή να την περασεις  προσεκτικα
απο ενα τριβειo (drum sander) ή να αφαιρεσεις το ξυλο πισω
απο την φιγουρα  με καποιο τριβειο ταινιοδρομο!

Ευχομαι να το κανεις να κελαηδαει!!!

θεοδοση

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: στον πισινο του καθε ανθελληνα.
« Απάντηση #19 στις: Μαΐου 16, 2012, 06:45:52 μμ »
Αυτο π πηρα εγω να κανω ειναι  ετοιμο για παιξιμο μπροστα σ αυτο... αυτα ειναι που λενε δουλεια για φυλακισμενους! χαχαχα
μολις ξεμεινετε απο Γη Ελληνικη πουληστε και τις μανες σας

dimitris

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #20 στις: Μαΐου 16, 2012, 06:46:49 μμ »
Κωστα σε παρόμοια κατάσταση είναι και τα μπουζούκια που δουλεύω κ εγω.Ιδιες καφρίλες. Μου έκανε εντύπωση οτι δεν είχαν περιμετρικό σιριτι να πατήσει το καπάκι ακριβώσ όπως στην περιπτωσή σου και είχε φρεζάρει όλο το ψάχνο όπως λες!! Ωστόσο τα δικά μου ήταν ανυπόγραφα, Ρε λες να τα φτιαξε ο ίδιος  :) ;)
Καλό κουράγιο!!!

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #21 στις: Μαΐου 16, 2012, 09:04:24 μμ »
Δημητρη  ( Ανδρεου) σε ευχαριστω αλλα την ξεκολησα με αλλον τροπο.Αφου αφαιρεσα τα καμαρια και ξεχονδρισα το καπακι, πηρα το σιδερο και με ενα πανι απο πανω.............την σιδερωσα.Μετα με σπατουλα προσεκτικα τη ξεκολησα και την ξανασιδερωσα ωστε να παραμεινει ισια.Κατοπιν εβαλα χαρτοταινια σε ολο το εμπρος μερος , μην μου διαλυθει.Θεοδοση οντος ειναι για υπομονετικους αυτη η δουλεια αλλα αφου μας αρεσει ρε φιλε.....κι ας γκρινιαζουμε.Φιλε dimitris πιστευω οτι την χρυση εποχη του μπουζουκιου, τοτε που αναβιωσε το ρεμπετικο δηλ καπου στα 1980-83 και ειχε γεμισει ο κοσμος με κομπανιες, συναυλιες, κι αλλα τετοια event καποιο λαμογιο την ειδε οτι εδω εχει χρημα με ουρα, και εδωσε φασον  την δουλεια σε ανθρωπους που δεν ειχαν καμια σχεση με το αθλημα, κι ετσι εφτασαν αυτα στα χερια μας.Δεν μπορω δωσω αλλη εξηγηση.Ενταξει οι οργανοποιοι ηταν μετρημενοι στα δαχτυλα, οι ερασιτεχνες ...........( τι ειναι αυτο?) δεν υπηρχαν, αλλα σιγουρα καποιος που δεν βαζει εσωτερικα παραπετια, κολαει με ατλακολ, και φτιαχνει τα καμαρια σαν να προκειτε το οργανο να παει στον πολεμο, ..............................μαλλον δεν ηταν οργανοποιος.Κι ας μου συγχωρεθει η εκφραση τσοπανης που ειπα στην αρχη , ο παπους μου υπηρξε τσοπανης αλλα εφτιαχνε κατι γκλιτσες  αλλο πραμα!!!!!!!

dimitris

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #22 στις: Μαΐου 17, 2012, 02:55:39 πμ »
Δημητρη  ( Ανδρεου) σε ευχαριστω αλλα την ξεκολησα με αλλον τροπο.Αφου αφαιρεσα τα καμαρια και ξεχονδρισα το καπακι, πηρα το σιδερο και με ενα πανι απο πανω.............την σιδερωσα.Μετα με σπατουλα προσεκτικα τη ξεκολησα και την ξανασιδερωσα ωστε να παραμεινει ισια.Κατοπιν εβαλα χαρτοταινια σε ολο το εμπρος μερος , μην μου διαλυθει.Θεοδοση οντος ειναι για υπομονετικους αυτη η δουλεια αλλα αφου μας αρεσει ρε φιλε.....κι ας γκρινιαζουμε.Φιλε dimitris πιστευω οτι την χρυση εποχη του μπουζουκιου, τοτε που αναβιωσε το ρεμπετικο δηλ καπου στα 1980-83 και ειχε γεμισει ο κοσμος με κομπανιες, συναυλιες, κι αλλα τετοια event καποιο λαμογιο την ειδε οτι εδω εχει χρημα με ουρα, και εδωσε φασον  την δουλεια σε ανθρωπους που δεν ειχαν καμια σχεση με το αθλημα, κι ετσι εφτασαν αυτα στα χερια μας.Δεν μπορω δωσω αλλη εξηγηση.Ενταξει οι οργανοποιοι ηταν μετρημενοι στα δαχτυλα, οι ερασιτεχνες ...........( τι ειναι αυτο?) δεν υπηρχαν, αλλα σιγουρα καποιος που δεν βαζει εσωτερικα παραπετια, κολαει με ατλακολ, και φτιαχνει τα καμαρια σαν να προκειτε το οργανο να παει στον πολεμο, ..............................μαλλον δεν ηταν οργανοποιος.Κι ας μου συγχωρεθει η εκφραση τσοπανης που ειπα στην αρχη , ο παπους μου υπηρξε τσοπανης αλλα εφτιαχνε κατι γκλιτσες  αλλο πραμα!!!!!!!
Αδερφε με κούφανες!!!! Έδώσες κοινωνική εξήγηση στο φαινόμενο, μιας και έχω δεί και άλλα μπουζούκια στο ίδιο μοτίβο!!!! Δεν το΄χα σκεφτεί καν έτσι. Σωστός!!!! 

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #23 στις: Μαΐου 17, 2012, 07:57:25 πμ »
χα χα σοβαρα τωρα ετσι το σκεφτομε εγω.Ας μας πει ομως και καποιος που γνωριζει πραγματικα.Εχουμε πολλους εδω μεσα που πιστευω οτι ξερουν να μας δωσουν μια ποιο σαφεστατη εξηγηση

KOSTAS7

• Hero Member
« Απάντηση #24 στις: Μαΐου 17, 2012, 11:28:30 πμ »
Kωστα καλημερα και μονο που θα ασχοληθεις με αυτο το οργανο και θα δωσεις λυσεις θα σε γεμισει με παρακαταθηκη εμπειριας, εγω προσωπικα πιστευω οτι θα το κανεις να κελαηδησει

Sforzando

• Hero Member
  • Για την υπέροχη τέχνη της Οργανοποιίας!!!
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #25 στις: Μαΐου 17, 2012, 11:37:02 πμ »
Μόνο κερδισμένος θα βγεις από αυτήν την επισκευή Κωστή,είναι μεγάλο σχολείο τέτοιες περιπτώσεις.

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #26 στις: Μαΐου 17, 2012, 12:26:01 μμ »
Τ'αγορι μου.....καλη δυναμη,αυτη ειναι δουλεια μονο για μας τους ερασιτεχνες,δεν νομιζω να το αναλαμβανε καποιος που βγαζει παραγωγη.Κανε το να λαλησει Ζαρκ!

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #27 στις: Μαΐου 17, 2012, 01:46:02 μμ »
κυριοι ευχαριστω για τα ανεβαστκα σας σχολια, και θα κανω οτι μπορω να το αναστησω.Εσυ Χρηστο μην με λες αγορι σου γιατι θα εχουμε προβλημα..............δεν ξερεις οτι ταχω με τον Κουρο?

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #28 στις: Μαΐου 17, 2012, 02:01:46 μμ »
ΛΟΙΠΟΝ...........................σημερα ασχοληθηκα με την ταστιερα, ενω εβαλα αλλο ενα εσωτερικο περιμετρικο συριτι για το καπακι.Πιανωντας την ταστιερα για να κολησω τους ξεκολημενους τσαμπουκαδες, ανακαλυπτω οτι απο χθες λειπουν δυο ταστα.Λεω δεν μπορει........δεν θα τα ειχα δει οτι λειπουνε εξ αρχης.Αποφασιζω λοιπον να βγαλω ολα τα ταστα, και διαπιστονω οτι μερικα απο αυτα ............πεφτουν και μονο με το που θα γυρισει τουμπα η ταστιερα........με τη βαρυτητα και μονο. Ετσι λοιπον τα εβγαλα ολα ( πανευκολα ) στοκαρισα την ταστιερα, ετριψα με χοντρα, με ψιλα, ξαναστοκαρισα ( loggo  και σκονη εβενου) και ξαναετριψα τα  ψιλα μεχρι που ηρθε και γυαλισε.Εδω να πω και κατι ακομα...............οποιος εχει κομπρεσερ πεπιεσμενου αερα οπως εγω και παει να κανει αυτη τη δουλεια σε παλιο οργανο, καλο θα ηταν οταν φυσαει την ταστιερα με το πιστολι να προσεχει.Διοτι εκει κατω στον τακο οπου και τα διαστηματα μικραινουν ,μπορει να πεταχτει κοματι ολοκληρο απο την ταστιερα κι αντε να το βρεις.Εγω το βρηκα.Αυτο γινεται γιατι ο εβενος τοσα χρονια εχει στεγνωσει εντελως απο υγρασια και αντιδρα παραξενα.Αυτα για την ωρα.........................α και μια φωτο  την φιγουρα οπως την εβγαλα χθες  ( η γυναικα ελειπε κι ετσι τρυπωσα στο βασιλειο της) με το σιδερο...............

Δημητρης Βλαχος

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: 3
« Απάντηση #29 στις: Μαΐου 17, 2012, 03:55:50 μμ »
Οταν ειδα το μπουζουκακι στην αρχη πιστευα  πραγματικα οτι ειναι για πεταμα. Αλλα εσυ ρε Κωστα δεν υπαρχεις!!! Και νεκρους αναστενεις!!!Καλη συνεχεια στο εργο σου!!

Tags: