Γεια σας
Μου εχουν εμπιστευτει δυο μπουζουκια με σκευρωμα και τα εφτιαξα και τα δυο με τον ιδιο τροπο
και απο το πρωτο εχει περασει ενας χρονος και ο φιλος μου μου λεει ειναι μια χαρα!
Αφαιρεσα τα ταστα και τοποθετωντας ενα χαρακα πανω στη ταστιερα
φαινοταν καθαρα η ζημια! Ειχε σηκωμα στη μεση και στις δυο ακρες της ταστιερας μεγαλο κενο!
Αυτο μαλλον ειναι το αντισκευρωμα!
Μετρησα το παχος ταστιερας μηπως ειχε γινει παλι επισκευη και δεν ειχα περιθωριο και ξεκινησα!
Υποψιν οτι εχω συναντησει τζουρα που εχει παχος ταστιερας στην ηχητικη οπη 6mm και στο καράολο 4,5 και ηταν ετσι μαλλον απο επισκευή!
Μετρησα το παχος του ταστου και παρηγγειλα ενα νουμερο πιο χοντρα ταστα!
Εβαλα το μπουζουκι αναποδα σε ενα μαρμαρο ντυμενο με γυαλοχαρτο και το ετριβα
αλλαζοντας κατευθυνση καθε λιγο ωστε να μην το τρωω μονόπαντα!
Στο τελικο μου αποτελεσμα ηθελα η ταστιερα στη μεση να εχει ενα ελαφρυ σηκωμα και βαζοντας τον χαρακα στις ακρες να υπαρχει ενα κενο 1mm!
Σημαδευα την ταστιερα σε ολο το μηκος και πλατος με μολυβι και ετριβα και εβλεπα που εμενε η μολυβια! Αφου τελειωσα ηρθε η στιγμη να περασω τα νεα ταστα! Πρεπει να μπουν σφηνωτα για αυτο και εβαλα ενα νουμερο μεγαλυτερο! Τα σφηνωτα ταστα εξασκουν αντισταση για να μην στραβωσει το μανίκι και αυτο πρεπει να παει λιγο πισω με το περασμα των ταστων! Στο δευτερο μπουζουκι οταν εβγαλα τα ταστα εβγαιναν πανευκολα! Για αυτο μαλλον επαθε τη ζημια!
Οταν καποιο ταστο δεν εμπαινε σφηνωτα το κτυπαγα απο κατω κοντα κοντα με σκαρπελο και του δημιουργουσα δοντι και ετσι εμπαινε σχετικα σφηνωτα!
Κατοπιν διαμορφωνα τα ταστα και σαν αποτελεσμα ειχαμε ενα καβαλαρη απο τα 14mm στα 11,5
και μια ταστιερα πλεον ισια!! Επισης να σημειωθει αν το οργανο εχει σχεδια στους τσαμπουκαδες
να προσεχθει μην εξαφανιστουν με το τριψιμο!
Αυτον τον τροπο εχω κανει αλλα εχω ακουσει για καποιον που παει βολτα τον μπαγλαμα του μεσα στο κρυο για να ισιωσει ή το βαζει στο ψυγειο!

Καλο Σαββατοκυριακο!!!