Δημήτρη για κάποιο λόγο πιστεύω ότι θα γίνει καμπάνα αυτό, δεν ξέρω γιατί αλλά έτσι νοιώθω. Απάνω του!
αφήνω εδώ δυο πληροφορίες/σκέψεις/εναλλακτικές για περαιτέρω ζυμώσεις:
Το σκάφος ενισχύθηκε με ένα εσωτερικό παραπέτι στην μεριά των μπάσων. Μόλις βγάλω τις χαρτοταινίες θα περαστεί άλλο ένα παραπέτι στα καντίνια.
στα δυο τελευταία μπουζούκια δεν έβαλα παραπέτια εσωτερικά. Ο Αλεξανδρής δεν βάζει ποτέ και με "μάλωνε" χρόνια επειδή έβαζα - έλεγε "γιατί να χάνεις επιφάνεια από το καπάκι", εγώ όμως είχα τις ανασφάλειές μου. Όχι τόσο για τα περιμετρικά κορδόνια - στενά βάζω πάντα και πατάνε μια χαρά στη ντούγα+παράντουγα - όσο για την στατικότητα.
Τέλος πάντων, σ' αυτά τα τελευταία δεν έβαλα . Δεν νομίζω η επιπλέον επιφάνεια του καπακιού περιμετρικά να έχει και τόσο μεγάλη διαφορά στον ήχο αντικειμενικά. Από την άλλη, και τα δύο παίζουν καλύτερα απ' ότι περίμενα. Επίσης, δεν βλέπω πρόβλημα στατικότητας - αφενός τα δοκίμασα όσο μπορούσα με πίεση από την χορδιέρα, αφετέρου θυμήθηκα ότι στα δυο πρώτα μου μπουζούκια προ δεκαετίας είχα βάλει έλατο και δεν έχουν πρόβλημα - και μάλλον θα το καθιερώσω.
Η ηχητική οπή ενισχύθηκε εσωτερικά με δεύτερο καπάκι, πρακτική που ακολουθώ σε όλα τα όργανα που φτιάχνω.
και πάλι στα δυο τελευταία μπουζούκια, το χείλος της τρύπας - παρά την ενίσχυση που κι εγώ βάζω - το λέπτυνα σε πάχος μικρότερο του ενός καπακιού ~ 1,50 χιλ. Και παλιά στα πρώτα μου μπουζούκια το έκανα αυτό, λεπτό χείλος. Ενδιάμεσα έκανα κι άλλα πάχη (2-2,50-3,00 κτλ.), πειραματιζόμουν λόγω της επιρροής του πάχους (σύμφωνα με τον Helmholtz που τάψαχνα τότε).
Εμπειρικά πλέον - δεν μπορώ κι αλλιώς - νομίζω ότι στενό χείλος και σχετικά μικρή τρύπα ενισχύουν την ατάκα.
όπως είπα, τροφή για σκέψη.
εδιτΕπίσης βγαίνει το συμπέρασμα - τώρα το συνειδητοποίησα - ότι τα πρώτα μου μπουζούκια ήταν καλύτερα (ή έτσι τα θυμάμαι εγώ λόγω ενθουσιασμού ? δεν ξέρω) από άλλα ενδιάμεσα - και προσπαθώ να ξαναγυρίσω, έστω και ασυνείδητα, εκεί. Άβυσσος.