Η επισκευή ολοκληρώθηκε και το όργανο περιμένει να το παραλάβει ο ιδοκτήτης του.
Περάστηκε ένα ψηλότερο τάστο αντικαθιστώντας το πρωτο τάστο που έτριζε καθώς δεν γύρισε το όργανο.
Τελευταία εκκρεμότητα ήταν να λεπτύνω το μπράτσο που είναι χοντρό και λογικά με πάιρνει καθώς δεν γύρισε το μπράτσο αλλά το φοβάμαι. Θα το κρατλησει ο ιδιοκτήτης του και θα του πω να το ξαναδούμε μετά το φθινόπωρο.
Το όργανο είναι πλέον λειτουργικό. Το action του είναι ικανοποιητικό, είναι αρκετά μαλακό. Ο ήχος του είναι καλός. Δεν είναι ο πιο πρίμος των προπολεμικών που μου αρέσει αλλά πιο πολύ μοιάζει με τα σύγχρονα μπουζούκια.
Του πέρασα καινούργιες χορδές (Mastro) για να αλλάξω το ταλαιπωρημένο σετ (Laouto extra) από τα πολλά σεταρίσματα (βγήκανε και μπήκανε πολλές φορές) αλλά δυστυχώς οι καινούργιες δεν είναι εντάξει και αφήνουν ένα τρίξιμο στην ΛΑ που ακούγεται και στο ηχητικό. Βαρέθηκα να τις ξαναλλάξω και τις άφησα έτσι να τις αλλάξει ο ιδιοκτήτης με την πρώτη ευκαιρία. Το ενδιαφέρον είναι πως το όργανο με το παίξιμο στρώνει και βελτιώνεται ο ήχος όπως ένα καινούργιο όργανο.
Έφτιαξα για πρώτη φορά και μια πρόχειρη βιντεοπαρουσίαση της επισκευής με ήχο με τις καινούργιες χορδές.
https://www.youtube.com/watch?v=c5QYUE3xg8U Το όργανο τώρα πια είναι σίγουρα λειτουργικό, μα καθώς είναι πολύ ταλαιπωρημένο είναι σίγουρα ευαίσθητο. Με προσοχή όμως και σεβασμό εκτιμώ πως θα μπορέσει να παίζει πια πολλά ακόμα χρόνια, και να συνεχίσει το μακρύ του ταξίδι.
Δεν μπορώ πλέον παρά να ευχηθώ καλές πενιές στον ιδιοκτήτη για να μνημονεύει τον παππού του που δεν πρόλαβε να τον γνωρίσει.