Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Απρίλιος 2022  (Αναγνώστηκε 11045 φορές)

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Απρίλιος 2022
« Απάντηση #45 στις: Απριλίου 26, 2022, 02:25:51 μμ »
Μανο το laminate σωμα πως το δουλεψες; Οπως ηταν καμπλυλωμενο απο τον Σοφιανο; Μπορεις να το λυγισεις ξανα χωρις απροοπτα;...

δεν χρειάστηκε να το αλλάξω καθόλου, ταίριαζε στο καλούπι μου κατά 98% ας πούμε, με μια αμελητέα διαφορά στο μήκος και μια ακόμα διαφορά στην καμπύλη της μέσης (λίγο πιο "κλειστή" από το καλούπι μου). που όμως δεν με επηρέαζε επειδή οι εσωτερικές κόντρες (με τη ντίζα) πατούσαν καλά στις δυο άκρες τους (πάνω και κάτω από την καμπύλη) και στερέωναν τα πλαϊνά καλά. Έτσι το μόνο που χρειάστηκε ήταν ένα ξυλαράκι 2χιλ. μέσα στο καλούπι στην περιοχή της ένωσης να διορθωθεί το μήκος κι όλα καλά.
Όταν το πήρα, πήγα με το καλούπι στο Σοφιανό και τα είδα αυτά πριν το αγοράσω. Δεν αποπειράθηκα να αλλάξω σχήμα στα πλαϊνά. Ο Γιώργος (Ανδρεάδης) λέει ότι "παίρνει κάποια επεξεργασία" αλλά δεν μπορώ να πω τίποτα γι αυτό, δεν μου χρειάστηκε.
Αυτό που γράφω για την επεξεργασία παραπάνω έχει να κάνει με την ανταπόκριση του υλικού σε πλάνες, σκαρπέλα, πριόνια, γιαλόχαρτα κτλ. Φοβόμουν μήπως είναι εύθρυπτο και φεύγουν κομματάκια από τις άκρες, αλλά τελικά παρά το μικρό πάχος ειδικά στα πλαϊνά (1,7 χιλ., λίγο παχύτερη η πλάτη ~ 2,40 χιλ.) μια χαρά συμπεριφέρθηκε. Θέλει λίγο προσοχή η πλάτη καθώς κόβεις (για να δώσεις σχήμα) με το πριόνι κάθετα τα νερά (πάνω και κάτω δηλαδή), τα πλαϊνά ήταν αξιοπρεπέστατα.
Επίσης σε κάτι ψιλοδουλειές στα κανάλια των bιnding που ανοίγω με σκαρπέλο (στην ένωση με το μπράτσο να χωθεί το binding μέσα) που φοβόμουνα, τελικά κι εκεί "ακούει" το υλικό καλύτερα από μερικά μασίφ, κυπαρίσσι ας πούμε. Επίσης παρά το ότι είναι στην ουσία καπλαμάδες κολλημένοι, αντέχουν στο τρίψιμο με 80άρι γυαλόχαρτο και ο εξωτερικός καπλαμάς (στα πλαϊνά παλίσανδρος αλλά από μέσα μαόνι) έχει μάλλον αρκετό πάχος για να μην κινδυνεύεις να φτάσεις στον πυρήνα. Ακόμα δεν τέλειωσε βέβαια κι έχει τριψίματα, ας ελπίσουμε να είναι έτσι και να μην ξετρυπήσει πουθενά και τρέχουμε.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #46 στις: Απριλίου 26, 2022, 02:35:17 μμ »
το άλλο που μου άρεσε - και για μένα είναι σημαντικό - είναι ότι λόγω μικρού πάχους τα πλαϊνά ταιριάζουν πολύ καλύτερα με τις σχισμές/ καμπύλες του τακουνιού Συνήθως έχω κάτι μικροαναγούλες εκεί, κάπου κάτι δεν ακουμπάει καλά και με εκνευρίζει. Αυτά μπήκαν - τσούπ - στη θέση τους χωρίς να κάνουν κιχ, "φίλησαν" και στις δυο πλευρές όλες οι καμπύλες με το πρώτο. Τόσο που θα δοκιμάσω και στην επόμενη κιθάρα με μασίφ πλαϊνά, να κατεβάσω το πάχος τους - μόνο για όσο μπαίνουν μέσα στο τακούνι - στα 1,7-1,8 χιλ.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #47 στις: Απριλίου 26, 2022, 02:43:11 μμ »
κι ένα αρνητικό που θυμήθηκα: τα λεπτά πλαϊνά θέλουν προσοχή. Σε κάποια φάση βγάζοντας/βάζοντας το καλούπι στη μόρσα για να κολλήσω τον πίσω τάκο, μου γλίστρησε από τα χέρια, ένα πλαϊνό χτύπησε στη μόρσα και έκανε ρωγμή στους δύο καπλαμάδες (τρεις είναι, ο μέσα - το μαόνι- άντεξε, ο ενδιάμεσος δεν ξέρω τι είναι αλλά είναι ασπριδερό το χρώμα του). Διορθώθηκε, αλλά σε τυχόν επόμενη περίπτωση θα είμαι πιο προσεκτικός.

songless_bird

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ειναι τρέλα η Cedrela
  • Αριθμός κατασκευών: Μια καλή και μια κουτσή κιθάρα
« Απάντηση #48 στις: Απριλίου 26, 2022, 04:18:22 μμ »
κι ένα αρνητικό που θυμήθηκα: τα λεπτά πλαϊνά θέλουν προσοχή. Σε κάποια φάση βγάζοντας/βάζοντας το καλούπι στη μόρσα για να κολλήσω τον πίσω τάκο, μου γλίστρησε από τα χέρια, ένα πλαϊνό χτύπησε στη μόρσα και έκανε ρωγμή στους δύο καπλαμάδες (τρεις είναι, ο μέσα - το μαόνι- άντεξε, ο ενδιάμεσος δεν ξέρω τι είναι αλλά είναι ασπριδερό το χρώμα του). Διορθώθηκε, αλλά σε τυχόν επόμενη περίπτωση θα είμαι πιο προσεκτικός.
Υποτίθεται ότι είναι πιο ανθεκτικά τα laminate σε σχεση με το παχος τους. Άρα το έξω είναι αρκετά λεπτό. Τρεις απλοι καπλαμαδες δηλαδη . Θα μπορούσες να κάνεις και μόνος λογικά με μικρότερο κόστος.  Εγω θα ήθελα να δοκιμάσω με δύο φύλλα. 1.5 εξωτερικό παλισανδρο και 1μμ εσωτερικό κεδρο. Απλα κλαιω που αγοραζω 4μμ σετ και στο τελος να μεινει 1.5μμ. Κάτω από 1μμ εξωτερικό το φοβάμαι καθώς αρκετές φορές νιώθω ότι με τα τριψιματα αφαιρώ αρκετό υλικό.

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ινδικος παλισανδρος
  • Αριθμός κατασκευών: Καμμια
« Απάντηση #49 στις: Απριλίου 26, 2022, 11:12:14 μμ »
Στα παχη που αναφέρει ο Μάνος δεν ξέρω πώς συμπεριφέρεται δομικά οι καπλαμαδες..Με 2 χιλ παλισανδρο και 1,7 Μαονι γίνεται βράχος.. δουλεύεις με ότι εργαλείο θες και δεν κινδυνεύει κθλ..μια λεπτομέρεια που αξίζει να ειπωθεί για όποιον το δοκιμάσει.. πριν τα κολλήσεις πρέπει τα πλαϊνά να τα λυγίζεις σαν να τα έβαζες μόνα τους..να έχει όσο το δυνατόν λιγότερες τάσεις.. μετά κόλλημα.. τότε κάθεται Ακριβώς στο περίγραμμα χωρίς καμμία πίεση..

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #50 στις: Απριλίου 27, 2022, 08:17:29 πμ »
..μια λεπτομέρεια που αξίζει να ειπωθεί για όποιον το δοκιμάσει.. πριν τα κολλήσεις πρέπει τα πλαϊνά να τα λυγίζεις σαν να τα έβαζες μόνα τους..να έχει όσο το δυνατόν λιγότερες τάσεις.. μετά κόλλημα.. τότε κάθεται Ακριβώς στο περίγραμμα χωρίς καμμία πίεση..

η κόλληση με απασχολεί, έχω δει τα βίντεο του Μπογκντάνοβιτς (που έχει ανεβάσει κι εδώ ο Fereos στην δική του κατασκευή)
http://www.luthier.gr/index.php?topic=3273.msg56995#msg56995
όπως κι άλλα θέματα, εδώ και γενικά στο ιντερνετ.
Το πρόβλημα νομίζω είναι ότι για καλή κόλληση, χρειάζεσαι δυο καλούπια που να απέχουν κατά όσο πάχος θα έχεις τα πλαϊνά. Και μάλιστα μασίφ καλούπια για να σφίξεις καλά. Το εξωτερικό ΟΚ, το έχουμε - αλλά για το εσωτερικό δεν κάνει αυτό στο οποίο γυρνάμε τα μασίφ πλαϊνά, πρώτον λόγω ενδιάμεσου κενού (3 χιλ. τα δικά μου αντί για 1,7 ας πούμε) και δεύτερον επειδή δεν είναι φτιαγμένα για τόση πίεση (από την δική μου εμπειρία, οι καπλαμάδες - ειδικά σε μεγάλη επιφάνεια - θέλουν πάααααααρα πολύ μεγάλη πίεση στην κόλληση, επειδή φουσκώνουν με το νερό της κόλλας).
Θα μου πεις δεν χάνεις τίποτα να δοκιμάσεις με φτηνούς καπλαμάδες, οξιές κτλ. και βλέπουμε.

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
« Απάντηση #51 στις: Απριλίου 27, 2022, 02:31:38 μμ »
Να εξηγήσω η τα λέει όλα η φωτο???

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
« Απάντηση #52 στις: Απριλίου 27, 2022, 02:36:05 μμ »
Αν θα βάλεις καπλαμαδες, γνώμη μου πάντα, δεν θα χρησιμοποιήσεις titebond και άσπρες κόλλες.. Αλλά εποξικη..Και θα γίνει πολύ πιο γερό.. καλό είναι το εξωτερικό να μην είναι καπλαμας..μασιφ έστω και 1,3..γνώμη μου πάντα..

Γιάννης Καραβασίλης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #53 στις: Απριλίου 27, 2022, 11:08:15 μμ »
Συνέχεια μπαγλαμά....
ΟΚ....της νύχτας τα καμώματα....όποιος νύχτα περπατεί...κλπ...μέχρι το επικό πλέον "η μαλ@κία καραδοκεί" του φίλου Ζαρκάδα (έφυγαν λίγο από την ευθεία τους τα σημαδάκια της ταστιέρας).

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #54 στις: Απριλίου 28, 2022, 09:06:03 πμ »
Κέντησες φίλε !   {celebrate014}

Αν κατάφερνα να φτιάξω κάτι τόσο ωραίο , εντάξει , κι εμένα θα με ενοχλούσαν τα σημαδάκια ...  Μια ιδέα για το 12ο τάστο .

Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #55 στις: Απριλίου 28, 2022, 09:18:27 πμ »
Μπράβο Γιάννη.
Πολύ λεπτομέρεια, όντως κέντημα που είπε ο Ιωσήφ.
Το όλο σχέδιο πολύ ιδιαίτερο.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Blekos Kerkyra

• Hero Member
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
« Απάντηση #56 στις: Απριλίου 28, 2022, 10:26:00 πμ »
Άψογο το μπαγλαμαδάκι απο purpleheart!

Είναι όντως 18 και 12 εκατοστά;!!!
Στις φώτο δείχνει αρκετά μικρότερο.... :o
Είναι όντως τόσο φίλε Blekos !!!!! Καλή Ανάσταση σου εύχομαι και κάποια στιγμή όταν έρθω Κέρκυρα για δουλειά ίσως μπορέσω να τα πούμε κι από κοντά.

Χρόνια πολλά....έστω και καθυστερημένα!
Ξαναλέω, αψεγάδιαστη δουλειά.
Εννοείται να έρθεις και να ειδοποιήσεις....να τα πούμε από κοντά. Επιβάλλεται!
Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #57 στις: Απριλίου 28, 2022, 05:39:39 μμ »
γιαννη υπεροχο! 

καλα και τα σημαδακια ετσι,
για να δειχνει κ λιγακι χιουμαν και οχι σιενσι...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #58 στις: Απριλίου 29, 2022, 10:38:06 πμ »
Κοκοράκι Νο 2 , αρματωμένο

και περιμένω ...

Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #59 στις: Απριλίου 29, 2022, 10:55:46 πμ »
Καλώς τον κόκκορα.
Άντε βρε Ιωσήφ. Λάλα το να το ακούσουμε.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Tags: