καλημέρα! να πω την "αρχιτεκτονιά" μου: αισθητικά για μένα η κολλάντζα όπως είναι έχει δύο θέματα, τα οποία ναι μεν προκύπτουν από τον ίδιο χειρισμό αλλά τα αντιλαμβάνεσαι (-ομαι) διαφορετικά ανάλογα με το από ποιά πλευρά την βλέπεις (βλέπω).
Το αρχικό "πρόβλημα" είναι ότι τα άκρα της προς την ένωση είναι σχετικά φαρδειά.
Αυτό από την μια πλευρά (προς την ένωση) σε αναγκάζει να κάνεις επίσης φαρδειά (τουλάχιστον την αρχή τους) τα πλαϊνά της.
Από την άλλη πλευρά (προς το σημείο σύγκλισης) δεν μπορείς να "κατεβάσεις" το προφίλ για να δώσεις μια πλαστικότητα - αφού πρέπει αναγκαστικά να ανέβει το περίγραμμα για να καλύψει το σημείο σύγκλισης.
Αυτά τα δυο μαζί έχουν αποτέλεσμα (στα δικά μου μάτια) να κάνουν όλο το σύστημα να δείχνει κάπως "παράλληλο" ως προς τα χείλη του σκάφους και χωρίς δυναμικές γραμμές που προσθέτουν στην αισθητική.
Άρα αν αντικαταστήσεις την κολλάντζα, κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να αντικαταστήσεις και τα πλαϊνά της με πιο "δυναμικές" γραμμές.
Από την άλλη, οι προσθήκες που έβαλες διορθώνουν κατά πολύ την εντύπωση. Μπορείς να κάνεις κι άλλα "νάζια" (βλ. παρακάτω) που θα σκαλώσει το μάτι προς όφελος της συνολικής αισθητικής.
Προσωπικά, αφενός επειδή βαριέμαι αφόρητα να κάνω δυο φορές την ίδια δουλειά και αφετέρου επειδή για μένα θα αποτελούσε πρόκληση να το βελτίωνα χωρίς να το ξηλώσω, θα έβαζα τα αυτάκια που έχεις κάνει στην φωτογραφία - που ούτως η άλλως μου άρεσαν πολύ - και ίσως και κανένα νάζι παραπάνω, είτε σαν αυτό που δείχνω παρακάτω είτε κάτι στην ένωση της κολλάντζας με τα πλαϊνά της προς τον πάνω τάκο.
(*) νάζι στην κολλάντζα του πρώτου μου μπουζουκιού (μπήκε σε ήδη γυρισμένη κολλάντζα):