Τα τελευταία χρόνια γίνονται με λέιζερ και οι κοπές είναι τόσο ακριβείας που δεν χρειάζεται ούτε στοκάρισμα ούτε τίποτα και υπάρχει απόλυτη εφαρμογή μέσα στο ξύλο.
δεν ξέρω αν το έχω γράψει ποτέ, οι κοπές με lazer σε ξύλο δεν μ΄αρέσουν καθόλου, για δύο λόγους:
α) δεν ξέρω αν έχει προχωρήσει η τεχνολογία ή τι είδους μηχανήματα έχει ο καθένας, αλλά αυτό που βλέπω σε ορισμένες κοπές, π.χ. εδώ
https://dimizparts.gr/index.php?route=product/product&path=86_252_253&product_id=482είναι ένα χαρακτηριστικό "κάψιμο" της περιμέτρου όπου κόβει το lazer, που σκουραίνει το ξύλο όχι μόνο στο σόκορο αλλά και λίιιγο στην επιφάνεια, λίγο μεν, αρκετό όμως για να μου φαίνεται εμένα άσχημο. Θα μου πεις άμα τα τρίψεις όλα μαζί (σε περίπτωση ένθεσης κι όχι ροζέτας που έβαλα) δεν θα φαίνεται τίποτα.
Αλλά και πάλι....
β) μου φαίνεται τόσο - μα τόσο - άχαρο και "ψεύτικο", ακριβώς επειδή ΔΕΝ έχει ατέλειες. Δεν το θεωρώ καθόλου φυσιολογικό να είναι ΤΌΣΟ τέλειο. Σε χειροποίητο (που δεν έχει ήδη μπει σε μουσείο ακριβώς για τέτοιους λόγους) πάντα κάτι βλέπεις, αν όχι λάθος, μια μικρή ατέλεια, ένα τόσο δα σημείο ίσως - που όμως δίνει ζωή και χαρακτήρα. Το lazer δεν το έχει αυτό.
Κάπως σώζεται η κατάσταση με τα πλαστικά (αυτά ούτως ή άλλως δεν έχουν ίδια "ζωή" με το ξύλο) αλλά δεν ξέρω άμα γίνεται με το ίδιο μηχάνημα. Ο dimizparts για παράδειγμα, που κάποτε τον ρώτησα, μου είπε ότι δεν μπορεί με το μηχάνημά του (τότε, τώρα μπορεί να έχει άλλο) να κόψει κάτω από κάποια χιλιοστά πλαστικό - άρα θα ήταν πολύ χοντρό για φιγούρες κτλ.
όλα τα παραπάνω αποτελούν την "άχρηστη πληροφορία της ημέρας"