Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Σεπτέμβριος 2020  (Αναγνώστηκε 13823 φορές)

Γιάννης Καραβασίλης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 6
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Σεπτέμβριος 2020
« Απάντηση #15 στις: Σεπτεμβρίου 03, 2020, 10:28:11 μμ »

δημητρη τον ειχα παρει με μια μεγαλη παραγγελια που καναμε τεσσερα μελη του φορουμ απο ματιντερ μερια.
ειναι χαμηλοτατης ποιοτητας ομως οπως βλεπεις, δεν πειραζει προσπαθω να το... ισσοφαρισω με το καπακι.
ο αλεπουδιαρης ο γρηγορης μας πηρε και τα καλα καπακια , μας πηρε κ τις πλατες....
τουλαχιστον πηρα θηκη πολυ καλη, ακομα ποναει η πλατη του γιαννη απο το κουβαλημα, σορυ γιαννη!

Να είμαστε καλά να το επαναλάβουμε κάποια στιγμή ... {celebrate014}

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #16 στις: Σεπτεμβρίου 05, 2020, 07:45:07 πμ »
υπαρχει περιπτωση να θελει κανενας αυτο

ταξιδευει, το πηρε ο 1ος μη στελνει αλλος.
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

songless_bird

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ειναι τρέλα η Cedrela
  • Αριθμός κατασκευών: Μια καλή και μια κουτσή κιθάρα
« Απάντηση #17 στις: Σεπτεμβρίου 07, 2020, 04:12:32 μμ »
Μπήκαν και τα φιλέτα . Στοκαρισματακια στον παλισανδρο , καθάρισμα του καπακιού που θα περαστει μερικά χέρια γομαλακα πριν αρχίσω να τρίβω το σώμα και μου το κάνει και αυτό μελιτζανι.

Σειρά έχει η ταστιερα πριν ξεκινήσω το μπράτσο . Που την βαριέμαι... . Πρέπει να φτιάξω ένα jig και για αυτήν ...

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ινδικος παλισανδρος
  • Αριθμός κατασκευών: Καμμια
« Απάντηση #18 στις: Σεπτεμβρίου 07, 2020, 11:35:30 μμ »
Καλά ο ινδικός είναι έρωτας.. και τα φιλέτα σου πανέμορφα.. Η ομορφιά στην απλότητα τους..1 χιλ είναι ο σφενδαμος στο φιλετο σου?

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #19 στις: Σεπτεμβρίου 07, 2020, 11:54:09 μμ »
Καλά ο ινδικός είναι έρωτας.. και τα φιλέτα σου πανέμορφα.. Η ομορφιά στην απλότητα τους..1 χιλ είναι ο σφενδαμος στο φιλετο σου?
Αυτό το κορδόνι είναι Γρηγόρη. https://dimizparts.gr/index.php?route=product/product&path=228_239&product_id=205 έχει πάχος 1.3 . Φαίνεται το άσπρο να είναι πιο χοντρό από τα μαύρα . Αλλά 1mm δεν είναι σίγουρα . Θα έλεγα ότι είναι 0.7 το άσπρο και από 0.3 τα μαύρα .

Τα φιλέτα είναι πολύ μικρά . Το ξύλο σε ύψος παίζει να είναι κάτω από 4mm ώστε με το κορδόνι να είναι περίπου 5mm (τα φτιάχνω οπότε δεν έχω κάτσει να υπολογίσω αλλά νομίζω μέχρι 5μμ κόβει το κοπτικό που έχω στο ρούτερ έτσι πως είναι το jig . Θα πρέπει να πάρω μακρύτερο).  Και μου αρέσει σαν συμμετρία γιατί από πάνω έχει 2.5 πάχος το ξύλο και μαζί με το διακοσμητικό κορδόνι που είναι 2μμ μοιάζει η γωνία που κάνει το κορδόνι ( πριν την στρογγυλεψω ) να ισαπέχει από τις άκρες των κορδονιών .  Είναι ακριβώς τα ίδια με της δεύτερης .

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #20 στις: Σεπτεμβρίου 08, 2020, 07:58:44 πμ »
πολυ ωραιο το φιλεταρισμα, μπραβο!
εκτος ισως απο δυο...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #21 στις: Σεπτεμβρίου 08, 2020, 08:21:56 πμ »
Αυτό το κορδόνι είναι Γρηγόρη. https://dimizparts.gr/index.php?route=product/product&path=228_239&product_id=205 έχει πάχος 1.3 . Φαίνεται το άσπρο να είναι πιο χοντρό από τα μαύρα . Αλλά 1mm δεν είναι σίγουρα . Θα έλεγα ότι είναι 0.7 το άσπρο και από 0.3 τα μαύρα .

με ποιό τρόπο το γυρνάς κάθετα στην μεγάλη πλευρά (του) ?

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #22 στις: Σεπτεμβρίου 08, 2020, 10:17:48 πμ »

με ποιό τρόπο το γυρνάς κάθετα στην μεγάλη πλευρά (του) ?

Καλή ερώτηση !  Ενδιαφέρομαι κι εγώ να μάθω ...   :banghead:
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #23 στις: Σεπτεμβρίου 08, 2020, 11:12:33 πμ »
Τα κολλάω από κάτω από τα φιλέτα με titebond . Τα καθαριζω από τις κόλλες και τα βάζω στην πρέσα λυγισματος που λυγίζω τα πλαϊνά . Είναι δεύτερη φορά που το κάνω έτσι και δεν είχαν κανένα πρόβλημα να ξεκολλήσουν ή να μην λυγίσουν σωστά . Το φιλέτο αυτό έχει πλάτος 2.5μμ οπότε είναι όσο τα φιλέτα από παλισανδρο . έτσι μετά δεν θέλουν και πολύ δουλειά για να έχεις ένα τέτοιο φιλέτο .
Εδώ πως τα κολλάω . Σαρανταποδαρούσα . εναλλάξ τα μανταλάκια για να μην γλυστρανε προς την μια πλευρά ή αφήσουν κάπου κενό .

« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 08, 2020, 11:52:56 πμ από songless_bird »

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #24 στις: Σεπτεμβρίου 08, 2020, 08:20:19 μμ »
ερωτηση:
αυτα τα διακοσμητικα (που μπαινουν κ στα μπουζουκια στο πλαϊ, )
τι ειναι-πως μπαινουν-πως κολλιουνται-πως "ανοιγεις" τον παλλισανδροο τοσο λεπτο, κλπ κλπ
την τελευταια φωτο την βαζω ασχετη με τις ερωτησεις , διοτι ... λιγουρευομαι το αρκουδοκαπακι  :-*

εκτος ισως απο δυο...

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #25 στις: Σεπτεμβρίου 08, 2020, 09:30:26 μμ »
Στέλιο μαρκεντερι πρέπει να είναι. Σχεδιάζεις, κόβεις με τη σεγα και ένθετεις το σχέδιο. Πάντως, οσο μπορώ να δω από την φωτογραφία στα πλαϊνά το κεντρικό κομμάτι πρέπει να είναι ξεχωριστό ξύλο και όχι κολλητή μαρκεντερι. Οντως όμορφο σχέδιο αλλά βαρύ για κιθάρα μου φαίνεται.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Γιάννης Καραβασίλης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #26 στις: Σεπτεμβρίου 08, 2020, 11:16:35 μμ »
Αρχίζουν και κλέβουν αυτοί οι κιθαροκατασκευαστές !!!!!! ιδέες από τα μπουζούκια..... ;) Τρέμετε ρεεεεεεε................. {celebrate014} {celebrate010}

Τα κλαδάκια από το σχέδιο μάλλον είναι φιλετάκια από σφενδάμι Στέλιο και τα λουλουδάκια από όστρακο ή πλαστικό (μάλλον όστρακο ....) Με σέγα πριονάκι χειροτεχνίας όπως λέει κι ο Δημήτρης γίνονται αυτά. Τα τελευταία χρόνια γίνονται με λέιζερ και οι κοπές είναι τόσο ακριβείας που δεν χρειάζεται ούτε στοκάρισμα ούτε τίποτα και υπάρχει απόλυτη εφαρμογή μέσα στο ξύλο.

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #27 στις: Σεπτεμβρίου 08, 2020, 11:24:48 μμ »
Στέλιο τι γίνεται βλέπω διολίσθηση 8)

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ινδικος παλισανδρος
  • Αριθμός κατασκευών: Καμμια
« Απάντηση #28 στις: Σεπτεμβρίου 09, 2020, 01:17:36 πμ »
Ελληνική κατασκευή αυτή η κιθάρα?μερακλής ο κατασκευαστής!!

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #29 στις: Σεπτεμβρίου 09, 2020, 01:14:39 μμ »
Τα τελευταία χρόνια γίνονται με λέιζερ και οι κοπές είναι τόσο ακριβείας που δεν χρειάζεται ούτε στοκάρισμα ούτε τίποτα και υπάρχει απόλυτη εφαρμογή μέσα στο ξύλο.

δεν ξέρω αν το έχω γράψει ποτέ, οι κοπές με lazer σε ξύλο δεν μ΄αρέσουν καθόλου, για δύο λόγους:

α) δεν ξέρω αν έχει προχωρήσει η τεχνολογία ή τι είδους μηχανήματα έχει ο καθένας, αλλά αυτό που βλέπω σε ορισμένες κοπές, π.χ. εδώ

https://dimizparts.gr/index.php?route=product/product&path=86_252_253&product_id=482

είναι ένα χαρακτηριστικό "κάψιμο" της περιμέτρου όπου κόβει το lazer, που σκουραίνει το ξύλο όχι μόνο στο σόκορο αλλά και λίιιγο στην επιφάνεια, λίγο μεν, αρκετό όμως για να μου φαίνεται εμένα άσχημο. Θα μου πεις άμα τα τρίψεις όλα μαζί (σε περίπτωση ένθεσης κι όχι ροζέτας που έβαλα) δεν θα φαίνεται τίποτα.

Αλλά και πάλι....

β) μου φαίνεται τόσο - μα τόσο - άχαρο και "ψεύτικο", ακριβώς επειδή ΔΕΝ έχει ατέλειες. Δεν το θεωρώ καθόλου φυσιολογικό να είναι ΤΌΣΟ τέλειο. Σε χειροποίητο (που δεν έχει ήδη μπει σε μουσείο ακριβώς για τέτοιους λόγους) πάντα κάτι βλέπεις, αν όχι λάθος, μια μικρή ατέλεια, ένα τόσο δα σημείο ίσως - που όμως δίνει ζωή και χαρακτήρα. Το lazer δεν το έχει αυτό.

Κάπως σώζεται η κατάσταση με τα πλαστικά (αυτά ούτως ή άλλως δεν έχουν ίδια "ζωή" με το ξύλο) αλλά δεν ξέρω άμα γίνεται με το ίδιο μηχάνημα. Ο dimizparts για παράδειγμα, που κάποτε τον ρώτησα, μου είπε ότι δεν μπορεί με το μηχάνημά του (τότε, τώρα μπορεί να έχει άλλο) να κόψει κάτω από κάποια χιλιοστά πλαστικό - άρα θα ήταν πολύ χοντρό για φιγούρες κτλ.

όλα τα παραπάνω αποτελούν την "άχρηστη πληροφορία της ημέρας"  :character0029:

Tags: