θα μας εξηγησεις τι εννοεις λεγωντας αρμονικες>??ρωταω για να μιλαμε με κοινη ορολογια..εννοεις τα overtones?
Συγνώμη αν δεν το έθεσα σωστά! Εννοώ ότι σε ένα καπάκι bookmatched έχουμε ισομερή καταχωρισμό συχνοτήτων... Οι συχνότητες του καπακιού φανερώνονται αβίαστα λόγω συμμετρικότητας, αλλά κι αυτό είναι μόνο ένας παράγοντας από αυτούς που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα.. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να πηγαίνουμε ομαλά στα πάχη του καπακιού και όχι με απότομες αλλαγές... Τελικά νομίζω ότι στην οργανοποιία είναι επικίνδυνο να βγάζει κανείς γενικά συμπεράσματα! Και τονίζω ξανά ότι και εγώ σας μεταφέρω ότι έχω ακούσει κατά διαστήματα, ακόμη η πολύ μικρή μου εμπειρία δεν μου επιτρέπει να βγάλω σαφή συμπεράσματα... απλά ακολουθώ κι εγώ "επιτυχημένες" συνταγές!
Τώρα όσον αφορά τις καμπύλες του καπακιού, ο κ. Σπανός πολύ σημαντικός κατασκευαστής και μελετητής της κρητικής λύρας και όχι μόνο αναφέρει ότι ένα φλατ καπάκι δίνει ήχο με μεγαλύτερη ένταση και πιο οξύ, ενώ ένα καπάκι με καμπύλες δίνει ένα πιο ζεστό ήχο ("ήχο δωματίου")