Σας ευχαριστώ πολύ!!
Το καπάκι έχει αρκετή καμπύλη (που δυστυχώς στις φωτογραφίες δεν φαίνεται πολύ καλά) ώστε να μπορεί να κατεβαίνει το νύχι μέχρι κάτω κοντά στον καβαλάρη... (εφόσον δεν έχει γλώσσα, πάραυτα έχω δει και αρκετές πολίτικες λυρες με γλώσσα)
Ως προς το νεύρο του καπακιού έχω δει δύο τεχνικές.. Η μία είναι να είναι εμφανές το νεύρο και αρκετού πάχους ώστε να αντέχει την πίεση του καβαλάρη από την τάση των χορδών και η άλλη να μην έχει εμφανές νεύρο αλλά το πάχος του καπακιού είναι λίγο πιο παχύ!
Συνήθως στην πολίτικη το καπάκι είναι 2-6 μμ ή 3-7 μμ περίπου... τα 7 μμ στο κέντρο! το πιο σημαντικό είναι η αλλαγή τους πάχους να γίνεται σταδιακά! Εγώ επέλεξα να κάνω το καπάκι με νεύρο στην μέση, καθώς έχω βαθύ σκάφος (περίπου 4,8 cm δηλ μπάσος ήχος) και για να βελτιωθεί ο ήχος στα πρίμα έκανα το καπάκι στα 3-7 μμ και το νεύρο είναι γύρω στα 10 μμ..
Αν προσέξετε το καπάκι τα στενά νερά του είναι στο εξωτερικό του καπακιού και τα πιο φαρδιά στο κέντρο! Αυτό είναι λίγο αντισυμβατικό, δεν το ήθελα αλλά προέκυψε (για αποφυγή ρόζου στο καπάκι)... (ένας Τούρκος κατασκευαστής ουτιού υποστηρίζει ότι είναι καλύτερα έτσι.... ποιο είναι το σωστό κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος)
edit: Το σωστό είναι η καμπύλη του καπακιού να γίνεται στην κορδέλα προφίλ, αλλά αυτό χρειάζεται κορδέλα με μεγάλο ύψος κοπής... Εγώ το έκανα σε κορδέλα μαραγκού, επειδή η δική μου φτάνει μέχρι τα 8 εκ.... Εχω σύντομα στο μυαλό μου να πάρω μία με τουλάχιστον 18-20 εκ ύψος κοπής, αλλά το κόστος τους ξεφεύγει λίγο!