Αποστολέας Θέμα: Πολίτικη λύρα  (Αναγνώστηκε 28077 φορές)

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
Απ: Πολίτικη λύρα
« Απάντηση #30 στις: Ιανουαρίου 06, 2012, 08:51:27 πμ »
Δημήτρη ότι και να πω για τις δουλειές σου θα είναι λίγο.
Μπράβο, μπράβο και πάλι μπράβο!

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #31 στις: Ιανουαρίου 06, 2012, 09:51:52 πμ »
Πραγματικά πολύ ωραία όργανα! Αν ακούγονται κιόλας τόσο καλά όσο όμορφα φαίνονται, τότε έχεις πετύχει τον απόλυτο συνδυασμό.
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

alexandros

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #32 στις: Ιανουαρίου 13, 2012, 04:44:14 μμ »
Δημήτρη Συγχαρητήρια πολύ καλή δουλειά!!!
Μήπως ξέρεις την διαφορά ενός ίσιο καπακιού με ενός καμπύλου και την διαφορά καπακιού που αποτελείτε από 2 κομμάτια με ενός που έχει ένα;
τι διαφορά έχει στον ήχο ή βοηθάει κάπου αλλού;

Μακρής Δημήτρης

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μαύρη μουριά, παλίσσανδρος
« Απάντηση #33 στις: Ιανουαρίου 15, 2012, 10:39:59 πμ »
Δημήτρη Συγχαρητήρια πολύ καλή δουλειά!!!
Μήπως ξέρεις την διαφορά ενός ίσιο καπακιού με ενός καμπύλου και την διαφορά καπακιού που αποτελείτε από 2 κομμάτια με ενός που έχει ένα;
τι διαφορά έχει στον ήχο ή βοηθάει κάπου αλλού;
Καλημέρα Αλέξανδρε και σε ευχαριστώ πολύ! Ως προς την πρώτη ερώτηση θα σου απαντήσω με βάση το τι έχω ακούσει γενικά γιατί η μικρή μου εμπειρία δεν μου επιτρέπει ακόμα να βγάλω κάποια σαφή πορίσματα! Έτσι λέγεται ότι ένα ίσιο καπάκι, δηλαδή χωρίς καμπύλη κατά πλάτος έχει πιο οξύ ήχο και γενικά πιο πρίμο (αυτό βέβαια δεν εξαρτάται μόνο από το καπάκι αλλά και από πολλούς άλλους λόγους)... Όμως δέχεται μεγάλες πιέσεις από τον καβαλάρη και υπάρχει πιθανότητα βουλιάγματος (εξαρτάται βέβαια και από την συνολική του κατασκευή), γι' αυτό στα καπάκια με καμπύλη υπάρχει ένα νεύρο στην μέση κάτω από τον καβαλάρη! Επίσης σε λύρες που δεν έχουν γλώσσα και η "ταστιέρα" συνεχίζεται πάνω στο καπάκι είναι ευκολότερο το παίξιμο όταν υπάρχει μια κατα πλάτος καμπύλη! Η κατα μήκος καμπύλη έχει να κάνει με την δυνατότητα να φτάνει το νύχι και να πάιζεις νότες κοντά στον καβαλάρη..  Τώρα όσον αφορά την δεύτερη ερώτηση, όταν βάζουμε ένα καπάκι από 2 κομμάτια συνήθως αποτελούνται από δύο κομμάτια κομμένα στην μέση (bookmatched)... έτσι υπάρχει συμμετρία των νερών ως προς την κατα μήκος ένωσή τους, πράγμα το οποίο επιθυμούμε όχι μόνο για αισθητικούς λόγους.. Είναι ευκολότερο σε ένα τέτοιο καπάκι να έχουμε περισσότερες αρμονικές, αλλά πάλι δεν υπάρχει κάποιος γενικός κανόνας! Όποιος γνωρίζει περισσότερα μπορεί να συμπληρώσει και να με διορθώσει αν έχω κάνει κάποιο λάθος!

alexandros

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #34 στις: Ιανουαρίου 16, 2012, 12:22:02 πμ »
Δημήτρη ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου να είσαι καλά...
ενδιαφέρον αυτό με τις αρμονικές.

theodoropoulos

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Padauk
« Απάντηση #35 στις: Ιανουαρίου 16, 2012, 06:32:54 πμ »
θα μας εξηγησεις τι εννοεις λεγωντας αρμονικες>??ρωταω για να μιλαμε με κοινη ορολογια..εννοεις τα overtones?

Μακρής Δημήτρης

• Sr. Member
« Απάντηση #36 στις: Ιανουαρίου 16, 2012, 09:26:38 πμ »
θα μας εξηγησεις τι εννοεις λεγωντας αρμονικες>??ρωταω για να μιλαμε με κοινη ορολογια..εννοεις τα overtones?
Συγνώμη αν δεν το έθεσα σωστά! Εννοώ ότι σε ένα καπάκι bookmatched έχουμε ισομερή καταχωρισμό συχνοτήτων... Οι συχνότητες του καπακιού φανερώνονται αβίαστα λόγω συμμετρικότητας, αλλά κι αυτό είναι μόνο ένας παράγοντας από αυτούς που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα.. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να πηγαίνουμε ομαλά στα πάχη του καπακιού και όχι με απότομες αλλαγές... Τελικά νομίζω ότι στην οργανοποιία είναι επικίνδυνο να βγάζει κανείς γενικά συμπεράσματα! Και τονίζω ξανά ότι και εγώ σας μεταφέρω ότι έχω ακούσει κατά διαστήματα, ακόμη η πολύ μικρή μου εμπειρία δεν μου επιτρέπει να βγάλω σαφή συμπεράσματα... απλά ακολουθώ κι εγώ "επιτυχημένες" συνταγές!

Τώρα όσον αφορά τις καμπύλες του καπακιού, ο κ. Σπανός πολύ σημαντικός κατασκευαστής και μελετητής της κρητικής λύρας και όχι μόνο αναφέρει ότι ένα φλατ καπάκι δίνει ήχο με μεγαλύτερη ένταση και πιο οξύ, ενώ ένα καπάκι με καμπύλες δίνει ένα πιο ζεστό ήχο ("ήχο δωματίου")

Δημήτρης Φ.

• Newbie
  • *
« Απάντηση #37 στις: Φεβρουαρίου 01, 2012, 12:02:17 μμ »
Δημήτρη περιμένουμε να ακούσουμε και τον ήχο της. Μην μας αφήνεις να ξεροσταλιάζουμε μόνο με εικόνα...

takis55

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #38 στις: Φεβρουαρίου 01, 2012, 12:08:38 μμ »
μπραβο φιλε και απο εμενα πολυ καλη δουλεια

Μακρής Δημήτρης

• Sr. Member
« Απάντηση #39 στις: Φεβρουαρίου 02, 2012, 09:04:02 μμ »
Σας ευχαριστώ και πάλι!! Έχετε δίκιο για το βιντεάκι αλλά είχα άλλα τρεξίματα αυτό τον καιρό και δεν έχω προλάβει! Με την πρώτη ευκαιρία θα αναρτήσω ένα!!

Μακρής Δημήτρης

• Sr. Member
« Απάντηση #40 στις: Μαρτίου 17, 2012, 10:09:46 μμ »
Επιτέλους κατάφερα να βγάλω ένα βιντεάκι από την πολίτικη λύρα!! Να πω ότι δεν ξέρω να παίζω πολίτικη... έκανα απλά μια προσπάθεια!! Από ποιότητα δεν είναι ότι καλύτερο γιατί είναι τραβηγμένο από webcam και μικρόφωνο υπολογιστή!
klasik kemence - mantilatos.wmv

Sforzando

• Hero Member
  • Για την υπέροχη τέχνη της Οργανοποιίας!!!
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #41 στις: Μαρτίου 18, 2012, 10:41:46 πμ »
Μπράβο Δημήτρη!

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #42 στις: Μαρτίου 18, 2012, 03:33:09 μμ »
ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΤΟ ΠΑΙΞΙΜΟ ΣΟΥ  ΑΠΛΑ ΠΑΙΖΕΙΣ ΚΡΗΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ. ΚΑΙ Η ΛΥΡΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΜΠΑΝΑ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Μακρής Δημήτρης

• Sr. Member
« Απάντηση #43 στις: Μαρτίου 18, 2012, 03:57:21 μμ »
Σας ευχαριστώ πολύ!! Ο σκοπός είναι μαντιλάτος Θράκης!!

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #44 στις: Μαρτίου 18, 2012, 05:55:40 μμ »
Δημητρη δεν ξερω πως "πρεπει" να ακουγεται αλλα αυτο που ακουν τα αυτια μου ειναι υπεροχο! Μ'αρεσει που λες οτι δεν ξερεις να παιζεις, μαλον πλακα εκανες!