Αποστολέας Θέμα: Δημιουργία σχεδιων για 3χορδο  (Αναγνώστηκε 8463 φορές)

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυα
  • Αριθμός κατασκευών: 1
Δημιουργία σχεδιων για 3χορδο
« στις: Απριλίου 13, 2020, 08:56:03 μμ »
Καλησπέρα στην παρέα.
Εχω ξεκινήσει ερευνα- διάβασμα για να κατασκευάσω 3χορδο μπουζουκι.
Πρίν κάνω οτιδήποτε θέλω να φιτιάξω σχέδια αναλυτικά με ολες της διαστάσεις να τα έχω για να μην κάνω τα ιδια λάθη που εκανα στο 1ο 4χορδο που εφτιαξα.
Μαζευω πληροφορίες απο εδώ και απο εκεί ειναι η αλήθεια λίγο σκόρπια, μιας ομμος και η πολυτέλεια χρόνου την δεδομένη χρονική στιγμή ειναι διαθέσημη εχω ασχοληθεί λίγο με την εκμάθηση ενώς προγράμματος που μπορώ να σχεδιάζω πράγματα σε πραγματική κλίμακα.
θέλω λοιπον να αρχίσω και να σχεδιάσω ολόκληρο το μπουζουκι που πρόκειτε να κατασκευάσω, με το καλό οταν τελειώσω ολα τα σχέδια τοτε θα τα ποστάρω και εδώ να υπάρχουν σε μορφή Pdf.
Ξεκινάω λοιπόν απο σήμερα.
-Ερώτηση 1η. Το σκάφος θα το πάρω ετοιμο, οι διαστάσεις ειναι στάνταρ απόπου και να το πάρω? ειναι ιδιο με 4χορδο?
-Ερώτση 2η. Η καταλληλότερη κλίμακα ωστε να ειναι ευκολοπαιχτο το όργανο ειναι 68?

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
Απ: Δημιουργία σχεδιων για 3χορδο
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 13, 2020, 10:12:14 μμ »
δεν υπαρχει σωστη απαντηση.Εγω τα φτιαχνω ολα 67  χωρις προβληματα.Οσο μακραινει το μανικι θα  αυξανεται κι η ταση να ξερεις.   Παρ ολα αυτα εχουμε δει και ταστιερες βουτυρο με 69 κλιμακα
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 13, 2020, 10:18:45 μμ »
δεν υπαρχει σωστη απαντηση.Εγω τα φτιαχνω ολα 67  χωρις προβληματα.Οσο μακραινει το μανικι θα  αυξανεται κι η ταση να ξερεις.   Παρ ολα αυτα εχουμε δει και ταστιερες βουτυρο με 69 κλιμακα
Τελεια γιατι τα περισότερα αρθρα που διαβάζω για 67 κλιμακα λένε οποτε πάμε για 67...
Ενα ακόμα μεγάλο θέμα που απότι κατάλαβα πάλι δεν υπάρχει κάτι στάνταρ ειναι οι αποστάσεις των καμαριών..
Αλλά για να πάρω λίγο απο την αρχή.
Αποφασίζω τι κλιμακα θα έχω, υπολογίζω που θα μπεί ο καβαλάρης και σάν βάση αυτο πρέπει μετα να αποφασήσω για τα καμάρια σωστά?
Μέχρι στιγμής ξέρω οτι θα βάλω το καμάρι του ήχου στους 3 ποντους απο τον καβαλάρη. Οκ μεχρι εδώ, τωρα για να υπολογίσω ολα τα άλλα παιρνω διαστάσεις καπακιου και κάνω πράξεις με τιποτα συγκεκριμένους τύπους η αυτο ολο πάει εμπειρικά?

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 13, 2020, 10:28:08 μμ »
πρωτα πρωτα θα παρεις το σκαφος στα χερια σου.Μετα  και με βαση το συγκεκριμενο, θα κανεις του υπολογισμους σουΚαι βεβαια τα σκαφη δεν ειναι ολα ιδια ουτε εκει υπαρχει στανταρ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 14, 2020, 12:33:40 πμ »
Θέλω να τα ξεκαθαρίσω στο μυαλό μου λιγο τα πράμματα πρίν τα κάνω πάλι ολα μαντάρα.
Τωρα βασικά δουλέυω πάνω στο πρόγραμμαα σχεδιασμού σε θεωριτικό επίπεδο το κάνω δηλαδή μια προσομοιωση πως θα βγεί, επειτα μπορώ να μπώ να βάλω δικές μου διαστάσεις.
Προσπαθώ να σχεδιάσω με γνώμονα οτι θα πάρω σκάφος με μήκος 38,5cm
Θα κάνω κάτι ερωτήσεις ακόμα για κάτι μικρές λεπτομέριες...
-Οταν λέμε ο καβαλάρης στα 2/3 του μηκους του σκάφους, τα 2/3 του συγκεριμένοου σκάφους ειναι 256,6mm  ακριβός σε αυτο το σημείο θα μπει το κέντρο του καβαλάρη?, πρεπει να ξεκινάει απο εκεί? η εκει ακριβός να τελειώνει? το πάχος του καβαλάρη ειναι 5mm.

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 14, 2020, 03:16:55 μμ »
Φίλε mastoras007 καλημέρα ,
Νομίζω ὅτι , θεωρητικά τουλάχιστον , ὅταν λέμε ὅτι :
Ἀπόσταση τῆς ἐνώσεως μάνικου - σκάφους μέ τό κέντρο τῆς ἠχητικῆς ὀπῆς = ἀπόσταση κέντρου ἠχτικῆς ὀπῆς μέ τόν καβαλλάρη = ἀπόσταση καβαλλάρη μέ τέλος καπακιοῦ ( πρός τόν χορδοκράτη ) = 1/3 τοῦ μήκους τοῦ καπακιοῦ , ἐννοοῦμε ἀποστάσεις σημείων , σημειουμένων στήν τεντωμένη χορδή .
Ἐπειδή ἡ χορδή δέν ἀκουμπάει στό καπάκι , τό 1ο σημεῖο , ὅπου θεωρητικά βρίσκεται πάνω ἀπ' τό κέντρο τῆς ἠχητικῆς ὀπῆς , εἶναι ἡ προβολή αὐτοῦ σημείου ( τῆς χορδῆς ) πρός τό καπάκι , ἐνῶ τό ( 2ο ) σημεἰο καβαλλάρης , εἶναι τό σημεῖο πού ἀκουμπᾶ ἡ χορδή σ' αὐτόν καί χωρίζει τή χορδή στά δύο . Ἄρα , Γιά νά ὑπολογίσουμε τή θέση τοῦ καβαλλάρη , θά πρέπει νά φέρουμε μιά νοητή κάθετο στό 2ο σημεῖο ἀπ' τό καπάκι καί πάνω καί ὅπου αὐτή συναντήση τό σημεῖο πού ἀκουμπᾶ ἡ χορδή στόν καβαλλάρη , ἐκεῖ θά πρέπει αὐτός νά τοποθετηθῆ . Μήν ξεχνᾶς ὅτι οἱ καβαλλάρηδες δέν τοποθετοῦνται πάντα ὄρθιοι , ἀλλά πολλές φορές μέ κλίση πρός τή μεριά τοῦ χορδοκράτη , γιά νά μήν παρασύρονται ἀπ' τήν τάση τῶν χορδῶν καί πέφτουν πρός τήν ἠχητική ὀπή . 

Δέν ξέρω ἄν σκέφτομαι σωστά , γι' αὐτό ἄς ποῦν καί οἱ πιό ἔμπειροι .

Πάντως τά πράγματα σ' αὐτά τά ὄργανα δέν εἶναι καί τόσο " αὐστηρά " . Εἰδικά ἡ 3η ἀπόσταση ( καβαλλάρη - τέλους καπακιοῦ ) δέν τηρεῖται σχεδόν ποτέ . Ἐξαρτᾶται ἀπ' τό μῆκος τοῦ καπακιοῦ καί ἀπ' τό ἄν θέλεις τό 18ο τάστο νά βρίσκεται στήν ἔνωση σκάφους μάνικου πού βολεύει στό παίξιμο , καί ἄν κάνεις τήν κλίμακα 68 ἑκ. , ὅπως περισσότερο συνηθίζεται στά τρίχορδα ( γι' αὐτό λέει πολύ σωστά ὁ Κώστας " δέν ὑπάρχει σωστή ἀπάντηση " ) , ἐνῶ τό 67 στά τετράχορδα ( τουλάχιστον αὐτό λένε αὐτοί πού ἔχουν κάνει πολλά καί ἀπ' τά δύο εἴδη ) . Ὁπότε , γιά νά ἔχης τήν κάθε μία α'π' τίς τρεῖς ἀποστάσεις πού εἴπαμε = μέ τό 1/3 τοῦ μήκους τοῦ καπακιοῦ , πρέπει αὐτό τό μῆκος νά εἶναι 36 ἑκ. : ἄνω καβαλλάρης - 18ο τάστο = 44 ἑκ. , 68 μεῖον 44 = 24 ἑκ. ( ἀποσταση ἐνώσεως μέ καβαλλάρη ) . Θέλεις ἄλλα 12 ἑκ. ( 24 : 2 ) καβαλλάρη - τέλος καπακιοῦ , σύνολο 36 ἑκ.
Ἄν κάνης τό σκάφος σου 38,5 ἑκ. , ἡ ἀπόσταση καβαλλάρη - τέλος καπακιοῦ , θά βγῆ 14.5 ἑκ. ( δηλ. + 2,5 ἑκ. : 38,5 - 36 ) , πρᾶγμα πολύ συνηθισμένο - καί ἀκόμη περισσότερο .

Περίμενε ὅμως , τό ξαναλέω , νά ποῦν καί οἱ πιό ἔμπειροι .

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 14, 2020, 03:39:59 μμ »
Ἐπίσης , καλά τό γράφεις , ἡ ἀπόσταση καβαλλάρη - καμαριοῦ φωνῆς = 3 ἑκ. , ἀλλά ἡ καθαρή ἀπόσταση , ὄχι ἀπό μέσον καβαλλάρη σέ μέσον καμαριοῦ , ἀπό τέλος τοῦ ἑνός σέ ἀρχή τοῦ ἄλλου . Ἄλλοι τήν κάνουν καί 2,5 ἑκ. , ἄλλοι λίγο πάνω ἀπό 3 . Καί ἡ ἀπόσταση τοῦ ἄλλου καμαριοῦ ἀπ' τό πρῶτο , πάλι 3 ἑκ. Πάχος καμαριῶν 6 χιλ. Ἀπόσταση καμαριοῦ ἀπό περιφέρεια ἠχητικῆς ὀπῆς , τουλάχιστον 1 ἑκ.
Διάβασε πολλές κατασκευές μπουζουκιῶν , νέες καί παλιές . Ἐκεῖ θά βρεῖς πολλές ἀπαντήσεις στίς ἀπορίες σου .

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 14, 2020, 06:58:09 μμ »
Θέλω να τα ξεκαθαρίσω στο μυαλό μου λιγο τα πράμματα πρίν τα κάνω πάλι ολα μαντάρα.
Τωρα βασικά δουλέυω πάνω στο πρόγραμμαα σχεδιασμού σε θεωριτικό επίπεδο το κάνω δηλαδή μια προσομοιωση πως θα βγεί, επειτα μπορώ να μπώ να βάλω δικές μου διαστάσεις.
-Οταν λέμε ο καβαλάρης στα 2/3 του μηκους του σκάφους, τα 2/3 του συγκεριμένοου σκάφους ειναι 256,6mm  ακριβός σε αυτο το σημείο θα μπει το κέντρο του καβαλάρη?, πρεπει να ξεκινάει απο εκεί? η εκει ακριβός να τελειώνει? το πάχος του καβαλάρη ειναι 5mm.

Στο παρακάτω θα δεις ένα σχέδιο , που ίσως μπορεί να βοηθήσει .

http://www.luthier.gr/index.php?topic=2629.msg46107#msg46107
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Απριλίου 14, 2020, 07:14:10 μμ »
Αν τυχόν σου έχει ξεφύγει , κι αν θέλεις να μελετήσεις ... χρόνος υπάρχει άφθονος  ... εδώ είσαι . 

http://www.luthier.gr/index.php?topic=3635.msg63514#msg63514

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
« Απάντηση #9 στις: Απριλίου 14, 2020, 07:40:19 μμ »
Ωραία τωρα το κατάλαβα.
οποτε εφόσον θα κάνω ισιο τον καβαλάρη και χωρίς κλήση (μην τα μπερδέψω κιάλο) θα υπολογίσω το 1/3 να πεφτει ακριβός εκει που θα ακουμπάει η χορδή.
τελεια μέχρι εδώ.
τώρα ερχετε ακόμα ενα ερώτημα που πάλι οσο διάζω δεν μπορώ να καταλάβω πόσο μεγεθος να δώσω στην τρύπα μου.
με τους υπολογισμους που κανω και οσο περνάω διστάσεις στην προσομοίωση του οργανου η απόσταση της οπής της τρύπας με το 2ο καμάρι αν υποθέσω οτι κάνω τρύπα 8x10 cm βγαίνει λίγο μεγάλη 2cm για την ακρίβεια 19,3mm

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
« Απάντηση #10 στις: Απριλίου 14, 2020, 08:59:52 μμ »

Στο παρακάτω θα δεις ένα σχέδιο , που ίσως μπορεί να βοηθήσει .

http://www.luthier.gr/index.php?topic=2629.msg46107#msg46107

Εδω δεν υσχύει ο κανόνας απ'οτι βλέπω του 1/3  ο καβαλάρης ειναι 15 ποντους απο την χορδιέρα,
Αν βαλω στο σχέδιο μου αυτές της διαστάσεις θα λυθουν κάποια προβλήματα που εχω.
Αυτο το μπουζουκι εχει ιδιες διαστάσεις με αυτο που κάνω προσομοιωση αλλά γιατι ειναι ετσι κατασκευασμένο?
μηπως υπάρχει κάποια άλλη τσάκιση στο καπάκι κάθετα σε σχέση με της χορδές?
επίσης δεν γράφει αποσταση τρύπας! εινααι στη μέση της αποστασης καβαλάρη και ακρης καπακιού η στο 1/3 του συνολικου μήκους του καπακιου? Η αληθεια ειναι οτι περισότερο με μπέρδεψε παρά με βοήθησε!!
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 14, 2020, 09:15:09 μμ από mastoras007 »

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Απριλίου 14, 2020, 09:42:01 μμ »
Μαστορα 007 αν σε μπέρδεψε το σχέδιο , αγνόησέ το .

Ο "κανόνας" που λέει ότι διαιρούμε το μήκος του σκάφους
σε τρία τρίτα ... δεν είναι πανάκεια ... συχνά παραβιάζεται και δεν τρέχει και τίποτα .
Νομίζω ότι σε πολλά μπουζούκια , δεν ισχύει .  Οι ειδικοί βέβαια γνωρίζουν καλύτερα

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
« Απάντηση #12 στις: Απριλίου 14, 2020, 09:52:44 μμ »
Μαστορα 007 αν σε μπέρδεψε το σχέδιο , αγνόησέ το .

Ο "κανόνας" που λέει ότι διαιρούμε το μήκος του σκάφους
σε τρία τρίτα ... δεν είναι πανάκεια ... συχνά παραβιάζεται και δεν τρέχει και τίποτα .
Νομίζω ότι σε πολλά μπουζούκια , δεν ισχύει .  Οι ειδικοί βέβαια γνωρίζουν καλύτερα
Τοτε οκ απλά ειχα την εντύπωση οτι ο κανόνας αυτός ειναι απόλυτος.
Πέρασα της διαστάσεις στο σχέδιο με βάση αυτο το μπουζουκι, αγνοώντας τον κανόνα αυτο, αν βάλω στο κέντρο μεταξύ καβαλάρη και ακρη καπακιου την τρύπα ολα ερχονται πολύ ομορφα...
Απλά ξεφέυγει λιγο ο καβαλάρης πάει μακρυα απο την χορδιέρα αν αυτο δίνει ενα καλό αποτελεσμα να το πάω εκει.
Υπάρχει καποιο ηχιτικό αποτέλεσμα απο το συγκεκριμένο μπουζουκι που εχετε ποστάρει?
Αν ειναι καλό το αποτέλεσμα να τα αφήσω ετσι και εμενα για κάποιο λόγο ετσι μου κάθωνται καλύτερα τα νουμερα απο πρίν

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
« Απάντηση #13 στις: Απριλίου 14, 2020, 10:35:22 μμ »
Εβαλα και ταστιέρα ενδεικτικά ολα βγαινουν οπος το σχέδιο,
οι αποστάσεις που κάνω στα σχέδια ειναι σε πραγματική κλίμακα με πραγματικές διαστάσεις.

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Απριλίου 15, 2020, 11:10:49 πμ »
Φίλε mastoras007 καλημέρα ,
Ἀφοῦ τά κατάλαβες , ἐν τάξει .
Δύο παρατηρήσεις :
1. Οἱ διαστάσεις τῆς ἠχητικῆς ὀπῆς μοῦ φαίνονται μεγάλες . Πολλοί βέβαια τίς κάνουν ἔτσι . Στό δικό μου πού κάνω τώρα , ὅπου θά βρῆς πληροφορίες γι' αὐτήν καί στόν τρόπο πού σχεδιάζεται ἡ ἔλλειψη , ἔχω διαστάσεις 9 ἑκ. Χ 5,5 ἑκ. καί μοῦ φαίνεται καλή .
2. Ὑποθέτω ὅτι ἀφήνεις τήν κλίμακα 57 ἑκ. Τά καμάρια κάνε τα πάχος 6 χιλ. ἀντί 7 , καί ἄν μειώσεις τήν μικρή διάσταση τῆς ὀπῆς , μπορεῖς ν' ἀπομακρύνης τό 2ο καμάρι ἀπ' αὐτό τῆς φωνῆς στά 3 ἑκ. ἀντί 2,5 , καί ἡ ἀπόσταση τοῦ 2ου ἀπό τήν ὀπή , ἄς βγῆ ὅσο θέλει . Φυσικά τήν ἠχητική ὀπή θά τήν ἐνισχύσης ἀπό κάτω μέ κομμάτι ἀπό καπάκι . Ἀλλ' αὐτό ὅταν ἔρθη ἡ ὥρα .
Καλό Πάσχα !!!

Tags: