Αποστολέας Θέμα: Η τέταρτη μου κλασικη κιθάρα  (Αναγνώστηκε 11198 φορές)

Patsis

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ΠΑΛΙΣΑΝΔΡΟΣ
  • Αριθμός κατασκευών: 5
  • Περιοχή: ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Η τέταρτη μου κλασικη κιθάρα
« στις: Αυγούστου 08, 2019, 06:34:38 μμ »
Καλησπέρα στους απανταχού ερασιτέχνες οργανοποιούς ...αποφάσισα ναξεκινήσω μια νέα κιθάρα γιατί σκούριασα...Λοιπόν καπάκι κεδρος (καλός) και πλατη bubinga δίχρωμη (κόκκινη και στο κέντρο ασπροκίτρινη) ...στέλνω κάποιες φωτο με το καμάρωμα....απλά το καπάκι μετά το καμάρωμα είναι 200gr μάλλον πάρα πολύ... πρέπει να κόψω λίγο ξύλο.....καμια άποψη για το τι να κάνω ;;ευχαριστώ.....

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ινδικος παλισανδρος
  • Αριθμός κατασκευών: Καμμια
Απ: Η τέταρτη μου κλασικη κιθάρα
« Απάντηση #1 στις: Αυγούστου 09, 2019, 04:19:42 πμ »
https://youtu.be/Mwi-j2ToB3o

Για άλλο λόγο διαμορφώνει τα καμάρια αλλά ίσως σε βοηθήσει από που να ξεκινήσεις..

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #93
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #2 στις: Αυγούστου 09, 2019, 12:22:01 μμ »
αντε καλη αρχη!

αν θες μπορεις να αφαιρεσεις λιιιιγο απο τα καμαρια (να τα στρογγυλεψεις , μην ειναι πολυ τερτραγωνιζε)
τς ακτινες τις κολλησες; αν ναι, γεμισε το κενο εκει που πατανε στο μπριτζπλεϊτ με μια κολλα οπως π.χ. uhu wootide
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #3 στις: Αυγούστου 09, 2019, 01:40:21 μμ »
αντε καλη αρχη!

αν θες μπορεις να αφαιρεσεις λιιιιγο απο τα καμαρια (να τα στρογγυλεψεις , μην ειναι πολυ τερτραγωνιζε)
τς ακτινες τις κολλησες; αν ναι, γεμισε το κενο εκει που πατανε στο μπριτζπλεϊτ με μια κολλα οπως π.χ. uhu wootide

ααααα μια και βρήκα αφορμή, αν καταλαβαίνω καλά δεν πρέπει να έχουν κενά (αν δεν είχε κολλήσει τις ακτίνες θα έπρεπε να γίνουν άλλες κατάλληλες ή να γεμίσουν το κενό με ίδιο ξύλο ?)

αν είναι έτσι, πως εξηγείται επιστημονικά (ξέρεις εσύ) το "γεφύρωμα" μεταξύ ακτινών και bridgeplate ? είναι καλύτερα (για τον ήχο) από το να είναι ανεξάρτητα ?

Patsis

• Sr. Member
« Απάντηση #4 στις: Αυγούστου 11, 2019, 05:51:43 μμ »
Εβαλα και τα καμάρια στην πλάτη και συνεχιζω ...μονο που είναι πολύ βαρύ το ξύλο αυτό και η πλατη είναι 410gr..σκέφτομαι ότι θα δυσκολευτώ να λυγίσω πλαινά

Patsis

• Sr. Member
« Απάντηση #5 στις: Αυγούστου 11, 2019, 05:56:46 μμ »
Στέλιο μπηκα και είδα ότι η κόλα αυτή έχει 23 ευρουδάκια ουκ ολίγα ...πες μου είναι απαραίτητο να το κάνω και αν ναι εξηγησέ μου λίγο τους λόγους....ευχαριστώ

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Αυγούστου 11, 2019, 10:00:19 μμ »
η πλατη πολυ σπεσιαλε, μπραβο! πολυ μεγαλη εξελιξη!
μην ξεχασεις να αφαιρεσεις απο το μπακστριπ το σημειο που θα πατησει το τακουνι... και ο τακος... (μου εχει συμβει-ξεκολαγα για να το αφαιρεσω και να ξανακολλησω... ;D)

[ Invalid Attachment ]

αυριο για τις ακτινες...
μην με τρελαινεις τωρα με τη κολλα σιγα μην κανει τοσο, 4-5 ευροπουλακια την πηρα απο πρακτικερ, ειδες μηπως την πολυσυσκευασια; (που χει μεσα 5-6.......)
εκτος ισως απο δυο...

Patsis

• Sr. Member
« Απάντηση #7 στις: Αυγούστου 11, 2019, 10:31:57 μμ »
Εχεις δίκιο Στέλιο....έβλεπα τα πέντε τεμάχια....

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
« Απάντηση #8 στις: Αυγούστου 12, 2019, 12:13:55 μμ »
Εβαλα και τα καμάρια στην πλάτη και συνεχιζω ...μονο που είναι πολύ βαρύ το ξύλο αυτό και η πλατη είναι 410gr..σκέφτομαι ότι θα δυσκολευτώ να λυγίσω πλαινά

Ἄμα τά βάλης γιά μιά ἡμέρα σέ ζεστό νερό ( πού σέ λίγο βέβαια θά κρυώση , ἀλλά δέν πειράζει ) , καί μουσκέψουν καλά , θά λυγίσουν πολύ εὔκολα .
Τό νερό βέβαια θά βαφτῆ καφέ , ἀλλά μήν δίνεις σημασία , διαλύονται οἱ χρωστικές τοῦ ξύλου .

Patsis

• Sr. Member
« Απάντηση #9 στις: Αυγούστου 12, 2019, 01:21:59 μμ »
Ευχαριστώ πολύ Λαμπρό...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #10 στις: Αυγούστου 13, 2019, 07:19:30 πμ »
επιστημονικά

ειναι σαν ενα καραβι (ηχητικο κυμμα) που ταξιδευει, πεσει σε μεγαλη καταιγιδα στη θαλασσα (ξυλο).

οταν πεφτει με την πλωρη μεσα στο νερο και η προπελα μενει εξω απο το νερο, ενω αυτη γυρναει αυτο δεν προχωραει...  ;D
ψαχνω να βρω τα σχεδιαγραμματα αλλα χαθηκανε στη βιβλιοθαλασσα των πιντιεφ... {celebrate015}

αν δεν το βρω: ο ηχος οταν ταξιδευει και βρει μια "ανωμαλια" οπως τρυπα, ροζος κλπ, δηλαδη που εχει να κανει ειτε με απωλεια του υλικου ειτε με διαφορετικη σκληροτητα (ξυλο σε αυτο που μας ενδιαφερει) , αυτος χανει μερος της ενεργειας που μετατρεπεται σε θερμοτητα (δηλαδη χανει το πλατος του [ενταση])
επισης καθυστερει γυρω-γυρω απο αυτο το σημειο, ενω το αλλο κυμμα προχωραει (πεφτει σε ταχυτητα).
(σαν βραχακι μεσα στη θαλασσα που ενω το χτυπαει το κυμμα, το γυρναει γυρω του και το υπολοιπο κυμμα (εξασθενημενο) συνεχιζει την πορεια του)

με κενα..........
δηλαδη κατι τετοιο ειναι "λαθος"

και κατι τετοιο σωστο

με ροζους.......
λαθος:

σωστο:

1-  οι φωτο ειναι απο δικες μου κιθαρες, τις λαθος τις βρηκα τσακ-μπαμ τις σωστες δεν εβρισκα... ;D
2-  τα παραδειγματα ειναι ολα (καραβακια, βραχακια στη θαλασσιτσα, ταξιδακια) σε καλοκαιρινο μοουντ........ ;D ;D
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 14, 2020, 09:46:15 μμ από steliosguitar »
εκτος ισως απο δυο...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Αυγούστου 13, 2019, 07:31:12 πμ »
τώρα,
- ή έγινες πολύ αφαιρετικός και δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω
- ή ξέχασες τις φωτογραφίες

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Αυγούστου 13, 2019, 07:33:35 πμ »
ασε μιση ωρα προσπαθω να κανω τροποποιηση, τα καταφερα  {celebrate015}
εκτος ισως απο δυο...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Αυγούστου 13, 2019, 08:54:39 πμ »
οκ, αυτά τα καταλαβαίνω σαν γενική αρχή, ίσως διατύπωσα λάθος την ερώτηση αλλά εννοούσα ειδικά για την πλάκα (bridgeplate) αν είναι καλύτερα (από άποψη ήχου και μόνο και όχι βάζοντας και τον "στατικό" παράγοντα) να είναι ανεξάρτητη ή "πακτωμένη" με τις ακτίνες.
Γιατί βλέπω κάτι "περίεργα" καμαρώματα, όπου προφανώς οι κατασκευαστές - επιλεκτικά, δεν ξέρω τον λόγο -  δεν ακολουθούν τα παραπάνω, όχι παντού τουλάχιστον - αν και στις bridgeplates φαίνονται πακτωμένα χωρίς κενά

βέβαια αυτά είναι σε άλλα σημεία και αναρωτιόμουν ειδικά για την γέφυρα, μήπως οι ακτίνες "κόβουν" δονήσεις από την πηγή

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Αυγούστου 13, 2019, 09:28:30 πμ »
στα μπριτζ πλεϊτ οπωσδηποτε παλτωμενα μην κρυωσουνε, ειναι ενεργη περιοχη. στα καμαρια πανω αφηνουν να περασει καμια ακτινα μπας και ενεργοποιηθει η πανω περιοχη.

οι ακτινες περα απο τον ρολο που εχουν να στηριξουν το καπακι σε σχεση με την λεπτοτητα-ελαστικοτητα αυτου, ειναι αυτες που ευθυνονται για την μεταδοση του ηχου και ποσο γρηγορα θα διοχετευθει αυτος, δηλ. δεν κοβουν αντιθετα την μεταφερουν με πιο γρηγορη ταχυτητα, θα μου πεις γιατι δεν βαζουμε 100 ακτινες, γιατι μετα γινεται δυσκαμπτο και δεν παλεται καθολου, θελει τη χρυση τομη μεταξι* βαρους καπακιου-ακτινων

*
εκτος ισως απο δυο...