Αποστολέας Θέμα: Κιθάρα 2 Kasha έλατο  (Αναγνώστηκε 21011 φορές)

songless_bird

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ειναι τρέλα η Cedrela
  • Αριθμός κατασκευών: Μια καλή και μια κουτσή κιθάρα
Απ: Κιθάρα 2 Kasha έλατο
« Απάντηση #15 στις: Ιανουαρίου 19, 2019, 08:58:40 πμ »
Καλημέρα . Όλα τα σχέδια είναι δικά μου . Ακόμη και το kasha έχει προσαρμοστεί από 50cm σε 48cm μήκος κιθάρας με αναλογικό scale και στα καμάρια του σχεδίου . Προσπάθησα από την αρχή να είμαι πειραματικός .κάποια μου βγήκαν κάποια όχι .
Οι περισσότεροι προτείνουν στο πρώτο όργανο να ακολουθήσεις πιστά κάποιο σχέδιο . Εγώ δεν ήθελα να φτιάξω μια αντιγραφή .

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
« Απάντηση #16 στις: Ιανουαρίου 24, 2019, 05:08:40 μμ »
Τι σημαίνει kasha;  και η ροζέτα πολύ ωραία

Στάλθηκε από το MI MAX 2 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #17 στις: Ιανουαρίου 24, 2019, 07:25:31 μμ »
Καλησπέρα. Kasha είναι το όνομα ενός φυσικού που προσπάθησε να βελτιώσει τον ήχο της κιθάρας τόσο σε διάρκεια και ένταση . Το καμαρωμα που δημιούργησε σε συνεργασία με οργανοποιους φέρει το όνομα του .

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
« Απάντηση #18 στις: Ιανουαρίου 25, 2019, 12:41:58 μμ »
Ἐμένα αὐτό πού μέ κάνει ἐντύπωση εἶναι , τό πόσα πολλά εἴδη καμαρώματος στά καπάκια τῶν κιθαρῶν ὑπάρχουν !!!
Ἀλλά τό πιό ἐντυπωσιακό γιά μένα εἶναι , τό πῶς , ὁ καθένας πού ἐπινόησε τό κάθε εἶδος καμαρώματος , κατέληξε στό νά ἔχη τό κάθε καμάρωμα τήν συγκεκριμένη διάταξη τῶν καμαριῶν !!!!
Μήπως ὑπάρχει καμμία σχέση μ' αὐτά τά διαγράμματα ( δέν θυμᾶμαι πῶς λέγονται ) , πού δημιουργοῦνται μέ δόνηση καί ἄμμο στό καπάκι ; 

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #19 στις: Ιανουαρίου 26, 2019, 12:00:32 πμ »
Νομίζω ότι δεν είναι τόσα πολλά όσα φαίνονται. Υπάρχουν οι βασικοί τύποι και όλα τα άλλα είναι παραλλαγές.
Ladder απλά παράλληλα καμάρια
Χ αυτό που υποδηλώνει. Δηλαδή καμάρια χιαστή
Fan bracing το κλασικό όπως Torres
Radial όπως το kasha.
Lattice όπως smallman.

Τις περισσότερες παραλλαγές τις έχει το fan

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #20 στις: Φεβρουαρίου 01, 2019, 12:13:20 πμ »
Μετά από μερικές μέρες με πυρετό ανέβηκα σήμερα να δω τι είχα αφήσει στη μέση . Η πλάτη κόλλησε και ετριψα να φύγουν οι κόλλες . Βαρετή ως σχέδιο στα νερά αλλά βγάζει ωραίο ήχο με λίγο tap tuning.

Το καπάκι θέλει μόνο τα τρία μικρά καμάρια στο χαμηλό μπουτ που φαίνονται οι μολυβιες για να ολοκληρωθεί.

Σήμερα είχα και ψώνια . Είχα αγοράσει παλαιότερα ένα κομμάτι κέδρο είτε για μπράτσο είτε για τακους και τακούνι. Σήμερα πήρα ακόμη ένα τελικά για το μπράτσο πιο φαρδύ και πατουρες κεδρινες .

Το πρόβλημα μου . Τα δύο κομμάτια κέδρου δεν έχουν το ίδιο χρώμα . Το παλιό είναι πιο σκούρο. Να το χρησιμοποιήσω για τακούνι ή θα δείχνει άσχημη η διχρωμία; Να το πάω πίσω στον Σοφιανό μήπως μου δώσει άλλο ;  Αν και δεν νομίζω να πετύχω ίδια απόχρωση θα είναι πιο ωραίο να είναι έντονη η διχρωμία ή λιγότερο αισθητή; Η άλλη λύση είναι να πάρω το φαρδύ μαδερι μαζί μου και να ψάξω για ίδιο στο Σοφιανό και τα 15€ για ταστιέρα να γίνουν ακόμη ένα μαδερι καβατζα...

songless_bird

• Hero Member

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ινδικος παλισανδρος
  • Αριθμός κατασκευών: Καμμια
« Απάντηση #22 στις: Φεβρουαρίου 01, 2019, 02:05:43 πμ »
Εγώ θα έπαιρνα και τα δύο κομμάτια και θα έψαχνα να βρω και στα δύο ταίρι.. Αλλιώς πάντα ένα θα περισσεύει.. Εκτός αν καταφέρεις να του δώσεις το σκούρο και να πάρεις ένα ίδιο με αυτό που αγόρασες.. την πλάτη πάντως την βρίσκω πολύ όμορφη..

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #84
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #23 στις: Φεβρουαρίου 01, 2019, 06:49:04 πμ »
ποσους ποντους ειναι (μηκος και φαρδος) το ανοιχτο;
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #24 στις: Φεβρουαρίου 01, 2019, 08:57:44 πμ »
Το ανοικτό είναι 651x100x22
Το σκούρο είναι 650x85x26

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ινδικος παλισανδρος
  • Αριθμός κατασκευών: Καμμια
« Απάντηση #25 στις: Φεβρουαρίου 01, 2019, 01:39:31 μμ »
Να κάνω μια ερώτηση?το χρώμα στον κέδρο είναι και ποιοτικός παράγοντας?Η Όχι?

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #26 στις: Φεβρουαρίου 01, 2019, 02:12:34 μμ »
15 λεπτά υπόθεση . Πήγα στον Σοφιανό. Ο Γιώργος μόλις του είπα ότι το παλιό ήταν άλλο χρώμα και δεν ταιριάζει μόνος του με ρώτησε πιο θέλω να αλλάξω . Βρήκα αυτό που ήταν πιο κοντά χρωματικά άφησα το παλιό , το καθάρισε στο τριβειο, τους ευχαρίστησα και έφυγα :)

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #27 στις: Φεβρουαρίου 01, 2019, 02:30:15 μμ »
Να κάνω μια ερώτηση?το χρώμα στον κέδρο είναι και ποιοτικός παράγοντας?Η Όχι?
Γενικά με ξύλο ξέρω ότι καρδιά που είναι σκληρότερη βγάζει πιο σκούρο ξύλο και οι εξωτερικοί δακτύλιοι ,ο σομφος είναι πιο ανοιχτόχρωμος και μαλακοτερος . Διχρωμίες η αλλαγή στο χρώμα μπορεί να έχει όμως και από καιρικά φαινόμενα ή από το νερό που μετακινούν στα ποτάμια τους κορμούς και αποχρωματιζονται χάνοντας χρωστικές. 

Καλύτερα να σε απασχολεί η φορά των νερών παρά το χρώμα του ξύλου .

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #28 στις: Φεβρουαρίου 17, 2019, 03:42:33 μμ »
Συνέχεια μετά από μερικές μέρες απραξίας . Είχα τελειώσει τα καμάρια της πλάτης και χτες τα κόλλησα . Έκοψα και από τα πλαϊνά τα επιπλέον εκατοστά παλίσανδρου και είπα να κάνω από εκεί bindings. Δυστυχώς αν έχεις γυναίκα βιάζεσαι ... Τα τρία κομμάτια βγήκαν μια χαρά . Μετά από το τριμαρισμά τους πιστεύω θα έχω 5-6 χιλιοστά καθαρό ξύλο . Το τέταρτο(τέρμα αριστερά) όμως μας ξέφυγε στο κόψιμο και σε κάποια σημεία είναι ήδη 6 χιλιοστά και δεν ξέρω πως θα το σώσω. Τα άλλα δύο δίπλα του είναι περισσεύματα που οριακά αν δεν κάνω χαζομάρα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ώρα ανάγκης.

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #29 στις: Φεβρουαρίου 17, 2019, 07:42:04 μμ »
Συνέχεια μετά από μερικές μέρες απραξίας . Είχα τελειώσει τα καμάρια της πλάτης και χτες τα κόλλησα . Έκοψα και από τα πλαϊνά τα επιπλέον εκατοστά παλίσανδρου και είπα να κάνω από εκεί bindings. Δυστυχώς αν έχεις γυναίκα βιάζεσαι ... Τα τρία κομμάτια βγήκαν μια χαρά . Μετά από το τριμαρισμά τους πιστεύω θα έχω 5-6 χιλιοστά καθαρό ξύλο . Το τέταρτο(τέρμα αριστερά) όμως μας ξέφυγε στο κόψιμο και σε κάποια σημεία είναι ήδη 6 χιλιοστά και δεν ξέρω πως θα το σώσω. Τα άλλα δύο δίπλα του είναι περισσεύματα που οριακά αν δεν κάνω χαζομάρα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ώρα ανάγκης.

Με όλο το θάρρος songless φίλε μου ( και με την αφέλεια του ημιμαθούς )

Ανησυχώ όχι τόσο για το ξύλο , αλλά γιατί σε θέλω και με τα δέκα δάχτυλα ακέραια !
Με τέτοιο δυνατό δισκοπρίονο και ο παλίσανδρος ν΄ακολουθήσει τα δικά του κυματιστά νερά ; Πόση βιασύνη πιά ;
Ακόμα κι αν είχε κοπεί σωστά , μήπως το ξυλάκι αυτό με τόσο ιδιότροπα νερά σου έβγαζε μετά προβλήματα στο λύγισμα ;
( σε αυτή την περίπτωση μήπως τούτη η αναποδιά σε γλύτωσε από άλλη στο επόμενο βήμα ; )
Συγγνώμη πάλι ειλικρινά ! Είχες βάλει τον κατάλληλο δίσκο για αυτή την κατά μήκος κοπή ;  ( rip cut ? )

Πάντως το ξυλάκι νομίζω ότι σώζεται , με ησυχία, με καλά ακονισμένα εργαλεία χειρός και δουλεμένα με ακρίβεια
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...