να σου πω....................το τι εχουμε οι δυο μας δεν νομιζω οτι πρεπει να βγαινει προς τα εξω κι ουτε εχουν ορεξη να μας ακουνε οι υπολοιποι.Αλλα για να μη φανταστεις οτι το παιζω πονηρος πηρα ετοιμες μπαρες.Ρωτησα , τηλεφωνησα ,ξαναρωτησα, και κατεληξα στο συμπερασμα οτι μπορω να το φτιαξω.Αλλωστε εχω φτιαξει πανω απο 100 οργανα κι εχω επισκευασει τουλαχιστον 30.Κατι θα ξερει κι εμενα το χαζο μου το κεφαλι
Κωστα εγω δοκιμασα με βεργα ανθρακονηματος σε δυο μανικια σε 4χορδα μπουζουκια, και τα δυο σκευρωσαν....!!!
Δεν ξερω τι εκανα λαθος.... ισως η κολλα, ισως,ισως....!!!
Βεβαιωσου πριν κανεις οτι κανεις και ξαναξηλωνεις.
Φιλικα την γνωμη μου λεω απο την δικη μου εμπειρια .
Καλη συνεχεια φιλε !!!
Εγώ πάλι έχω πολύ καλές εντυπώσεις.
Έχω βάλει σε κιθάρες (x1 και x2 με ρυθμιζόμενη truss rod σε μια περίπτωση που η κιθάρα θα ταξιδεύει συνεχώς), σε μπουζούκι και πρόσφατα και σε μπαγλαμά (κι αυτός στην ξενητειά).
Το μανίκι γίνεται ίσιο (χωρίς πλάνισμα στα επάνω τάστα) και παραμένει ίσιο και αφού μπουν οι χορδές, τόσο που σε μπουζούκι (τρίχορδο) έκανα action στο 12ο περίπου ένα χιλιοστό - αναγκάστηκα να το ξανανεβάσω γιατί δεν μπορούσα να παίξω, έσκαβε η πένα το καπάκι. Στις κιθάρες αντίστοιχα αν θέλω relief το κάνω κατεβάζοντας λίγο την ταστιέρα πριν περάσω τάστα.
Βάζω βέργες από τον dimizparts (9.5*3,18 mm) και όχι κορδόνι, όπως περιγράφει ο vasvasilis σ΄ένα παλιότερο ποστ, αν κι αυτή η μέθοδος μου φαίνεται καλή, έχω βολευτεί με τις βέργες.
Έχω πάρει ένα bit για το ρούτερ 1/8"(= 3,175 mm) το οποίο σκάβει λίιιγο πιο στενό κανάλι. Έτυχε ?, δεν ξέρω. Για να βάλω την βέργα θέλει λίγο άνοιγμα (με λίμα). Η βέργα μπαίνει αρκετά σφιχτά, χρησιμοποιώ εποξική 2 συστατικών λεπτόρευστη αργής σκλήρυνσης (24 ωρών). Το κανάλι στο σκάβω περίπου 11 mm (η βέργα είναι 9.5 mm) και την ώρα της κόλλησης - με την ίδια κόλλα - βάζω και μια φέτα ξύλου από πάνω για να γεμίσει το 1,5 mm μέχρι την τελική επιφάνεια του μπράτσου. Αυτό για να πιάσει η ξυλόκολλα για την ταστιέρα που θα μπει μετά.
Μέχρι στιγμής όλα πάνε καλά.