Αποστολέας Θέμα: Σκαφτος Μπαγλαμας Λεμονια  (Αναγνώστηκε 27435 φορές)

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
Απ: Σκαφτος Μπαγλαμας Λεμονια
« Απάντηση #15 στις: Δεκεμβρίου 12, 2011, 01:24:03 πμ »
"Αν δε μπορεις να το εξηγησεις....ζωγραφισε το" λενε...ζωγραφισα λοιπον την πατεντα του φιλου και σας την παρουσιαζω ;)
   Εν καιρω λογικα θα σας παρουσιασω και το τριχορδο που ολοκληρωνει :-*

Τα μεγεθη του μπαγλαμα για τον φιλο που τα ζητησε.Να τονισω οτι οι διαστασεις του σκαφους φτιαχτηκαν χωρις κανενα υπολογισμο...επιασα ενα κομματι και σχεδιασα και διαμορφωσα τυχαια,εννοειται προσπαθωντας να τηρησω καποια συμμετρια.

Ολικο μηκος-54εκ
μηκος χορδης-38εκ
μηκος σκαφους-12.8εκ
πλατος-8,3εκ
βαθος-6,4εκ
Μηκος καραολου-12εκ
κλιση-11μοιρες
Πλατος μανικου(σκαφος-καραολο)= 3 - 2,3εκ
Παχος ταστιερας-0,6εκ
Παχος μανικου χωρις την ταστιερα(σκαφος-καραολο)= 3 - 1,3εκ
Διαμετρος τρυπας(αν την εκανα κανονικα)-3.5εκ
Πλατος πατουρας στο καπακι-0,4εκ

Σημερα συνειδητοποιησα οτι δεν εδωσα στο μανικο κλιση προς τα πισω,μολις αρματωθει αναμενω προβλημα προς επιλυση ;D

Το καπακι το εβαλα μη ισοβενο για δοκιμη οπως και το σκαφος το οποιο εσκαψα σε κομματι που εμπεριεχει και το κεντρο του κορμου που λεγεται οτι ευθυνεται για πολλα κακα.Αν δε βγει μπαγλαμαδακι με ηχο ελπιζω να βγει μπαγλαμαδακι για τοιχο ;D

ευχαριστούμε Δημήτρη
έξυπνο κόλπο

δες κι αυτό που έλεγα
το μήκος του καρφιού που εξέχει είναι ίσο με το πλάτος της πατούρας
το κεφάλι είναι τροχισμένο για να χαράξει όσο βάθος θέλουμε
με ένα σκαρπέλο αφαιρείς την επιθυμητή ζώνη

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #16 στις: Δεκεμβρίου 12, 2011, 08:37:49 μμ »
Φίλοι μου,
ρώτησα το δάσκαλό μου για μάνικο από λεμονιά αλλά μου είπε ότι πρέπει οπωσδήποτε να μπουν και κόντρες.

Μου είπε επίσης ότι πριν αρκετά χρόνια είχε δει ένα ολόσωμο σκαφτό μπαγλαμά από λεμονιά κατασκευής Θεόφιλου Μπρα, ο οποίος είχε γλυκύτατο ήχο.

Τον ίδιο ήχο σου εύχομαι και για το δικό σου μπαγλαμά φίλε Δημήτρη.

Sforzando

• Hero Member
  • Για την υπέροχη τέχνη της Οργανοποιίας!!!
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #17 στις: Δεκεμβρίου 12, 2011, 08:50:03 μμ »
Τριαντάφυλλε έχει δίκιο ο δάσκαλος σου, ο ήχος της λεμονιάς είναι ιδιαίτερης χροιάς.

Blekos Kerkyra

• Hero Member
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
« Απάντηση #18 στις: Δεκεμβρίου 13, 2011, 07:16:15 μμ »
   Οπως πολυ σωστα ειπωθηκε οι κορμοι λεμονιας πορτοκαλιας κλπ δεν εχουν μεγαλη διαμετρο.Φανταστειτε οτι εσκαψα το σκαφος στο φαρδυτερο τμημα του κορμου και παλι εμπεριεχει το κεντρο του μεσα.
   Απλα σκεφτηκα να κανω το "σφαλμα" μονο για το σκαφος.Απ΄την αλλη εχοντας κοψει ενα μικρο κομματι του ξυλου ωστε να το περιεργαστω και να το γνωρισω πριν αρχισω οποιαδηποτε εργασια σκαψιματος,ειδα ενα πολυ ομορφο,λαμπερο,συμπαγες και δυνατο ξυλο και σκεφτηκα οτι ειναι κριμα να το φαω ολο σκαβοντας.Ετσι λοιπον....εχω ενα κομματι ακομα που σκεφτομαι να το κανω (οταν ερθει η ωρα) ντουγες και να το συνδυασω με καποια αλλο σκουρο ξυλο σε τζουρα....αν πετυχει θα ειναι πανεμορφο.

Για τη λεμονια αρχικα ειχα συμβουλευτει τον κ.Φρονιμοπουλο ο οποιος με διαβεβαιωσε οτι το ξυλο της ειναι πολυ καλο και δινει ιδιαιτερο ηχο απλα δε χρησιμοποιειται λογω της διαμετρου της,δυσευρετη σε καλες διαστασεις.Μου ειπε οτι παλιοτερα ειχε φτιαξει κι αυτος ενα σκαφτο μπαγλαμαδακι με ωραιο ηχο.

Δεν εχω σκαψει αλλα ξυλα για να συγκρινω δυσκολια.Ξερω παντως οτι ιδρωσα και αγκομαχησα αρκετα σκαβοντας με το σκαρπελο :D ;D

Δεν το βλεπω απαγορευτικο για μανικι δειχνει πολυ γερο...που ειπαμε οτι υπαρχουν τα στυλιαρια αυτα; ;D
Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #19 στις: Δεκεμβρίου 13, 2011, 09:13:29 μμ »
.............................   Δεν το βλεπω απαγορευτικο για μανικι δειχνει πολυ γερο...που ειπαμε οτι υπαρχουν τα στυλιαρια αυτα; ;D

Τα στειλιάρια αυτά εγώ τα βρίσκω σε ένα ντόπιο κατάστημα σιδηρικών. Έχουν μήκος περίπου 35-40 εκ.

(Πονηρέ Δημήτρη!!! Τι σου μπήκε στο μυαλό; Μάνικο από στειλιάρι;) ;D ;D ;D

Πάντως ρε παιδιά, μια που το συζητάμε, τώρα που μαζεύω ελιές και πηγαινοέρχομαι σε πεντέξι χωριά, έχω δει στοίβες καυσόξυλα από κορμούς εσπεριδοειδών και μάλιστα οι περισσότερες κάτω από υπόστεγα. Μου φαίνεται ότι θα κάνω γιούρια ..............

Επίσης βρήκα και έναν πολύ καλό (τουλάχιστον οπτικώς έτσι δείχνει) κορμό από ξεριζωμένη μουριά. Ψάχνω τον ιδιοκτήτη.

Blekos Kerkyra

• Hero Member
    • Youtube
« Απάντηση #20 στις: Δεκεμβρίου 13, 2011, 09:20:33 μμ »
Οχι βρε ακου εκει στυλιαρια λεμονιας για μανικια.Απορω πως σου πηγε στο νου κατι τετοιο ;D
Και το μηκος τους μια χαρα ειναι!!!

Βεβαιως να κανεις ντου....κριμα να καουν,ανταλλαξε καυσοξυλα ελιας με εσπεριδοειδη:)

Blekos Kerkyra

• Hero Member
    • Youtube
« Απάντηση #21 στις: Δεκεμβρίου 17, 2011, 09:44:33 μμ »
Σημερα ολο το απογευμα εφτιαχνα τους καβαλαρηδες του μπαγλαμα...το κοκκαλο μου εβγαλε την ψυχη ;D

Εκανα καποιες χοντρες πατατες καλο ειναι να τις αναφερω...να φυλαγονται οι υπολοιποι!

Εδωσα μεγαλη καμπυλοτητα στο καπακι με αποτελεσμα να πρεπει να φαω παρα πολυ τον καβαλαρη...δεν τον εφτασα ακομη στα επιπεδα που πρεπει μα οταν θα φτασει εκει θα εχει μεινει μια φλουδιτσα ξυλο και το κοκκαλο!

Η κλιμακα που εχω δεν ειναι η ενδεδειγμενη για το σκαφος του μπαγλαμα μου...χρησιμοποιησα την ετοιμη ταστιερα που ειχα με κλιμακα 38εκ αυτη η κλιμακα λοιπον στελνει τον καβαλαρη μου παρα πολυ πισω στο σκαφος...με αποτελεσμα  στις πενιες το χερι πεφτει στον καβαλαρη.Ο ηχος βγαινει πιο πνιχτος σε σχεση με οταν βαζω τον καβαλαρη στο σημειο του σκαφους που θα επρεπε να πατησει....βεβαια οταν τον βαζω στο σωστο σημειο του σκαφους...εχω λαθος στην κλιμακα ;)

Χωρις να εχω τελειοποιεισει και χαραξει τους καβαλαρηδες με την πρωτη πενια που εριξα δε μπορω να πω οτι γεμισα χαρα....ο αγωνας συνεχιζεται ;D

Αν καποιος εχει παθει κατι παρομοιο....ας μου πει τι εκανε.
Το μονο που εχω κατα νου ετσι και συνεχισει ο κακος ηχος ειναι..ξηλωμα ταστιερας κ την κολλησα με titebond ρε γμτ!!! ;D

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: 30 και συνεχιζουμε....
« Απάντηση #22 στις: Δεκεμβρίου 18, 2011, 03:00:09 πμ »
Δεν μετρησες απο την αρχη την κλιμακα?
Το πρωτο ειναι να μετρησουμε την κλιμακα για να ξερουμε που θα κολληθει η ταστιερα και που θα μπει ο καβαλαρης.Τωρα κατα την γνωμη μου ετσι οπως ειναι δεν μπορεις να κανεις κατι αλλο,οπου αλλου βαλεις τον καβαλαρη,εξω απο τους 38 ποντους δλδ θα φαλτσαρει.Πιστευω πως για να διορθωθη αν εχει παχος η ταστιερα ,να πλανιστει να φυγουν οι χαρακιες αυτες και να χαραχτει εκ νεου σε καινουργια κλιμακα που θα σου επιτρεπει να βαλεις τον καβαλαρη στην σωστη θεση.Η αλλιως να αλλαξεις ταστιερα.
Εγω αυτο σκεφτομαι για λυση αν καταλαβα καλα το προβλημα.Ας μας πουνε και αλλοι φιλοι ιδεες......!!!!
Ευχομαι το καλυτερο φιλε BLEKO...!!!!

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #23 στις: Δεκεμβρίου 18, 2011, 03:54:49 πμ »
Δημητρη οπως ειπαν και τα παιδια, καλυτερα να βγαλεις την ταστιερα. Μην νομιζεις οτι ειναι ιδιαιτερα δυσκολο, και ευτυχως που την κολλησες με Titebond γιατι οχι μονο κολλαει γερα, αλλα και ξεκολαει ευκολα χωρις να προκαλει ιδιαιτερη ζημια στα ξυλα.

chris

• Hero Member
« Απάντηση #24 στις: Δεκεμβρίου 18, 2011, 06:00:58 πμ »
Η ταστιέρα κολημένη μέ τιτεμποντ βγένη εύκολα μόνο μέ ένα μαχαίρι κοφτερό καί μιά ελαφριά ματσόλα, Θέλη όμως προσοχή νά μήν σέ σπάσει στά δυό. Πρώτον τά τάστα νά είναι πάνω στήν ταστιέρα  καί όταν μπεί τό μαχαίρι περίπου 5 εκατοστά  στήν αρχή από τό καράολο πρός τά κάτω τότε πιάστην μέ ταινία επάνω στό μράτσο . Αφού τήν βγάλης από τό όργανο βγάλε τά τάστα στοκάρησε μέ στόκο σκληρό τίς αβλακιές καί όταν ξεραθή καλά ο στόκος γύρνα τη από τήν ανάποδη καί ξαναχάραξέ την από τήν αρχή κανονικά

Blekos Kerkyra

• Hero Member
    • Youtube
« Απάντηση #25 στις: Δεκεμβρίου 18, 2011, 03:26:21 μμ »
Μετρησα την κλιμακα απο την αρχη....απλα τη μετρησα λαθος ;D

Λογικα θα χρειαστει να την βγαλω,δε με πτοει καθολου το γεγονος το βλεπω σαν ασκηση!
Δεν καταλαβα καλα με ποιον τροπο ξεκολλαει ωστε να μην κανει ζημια στα ξυλα!

Ωστοσο ειχα ενα κομματι βεγκε κατα νου για ταστιερα...αλλα η συμβουλη του chris μετραει πολυ!
Γεια σου ρε μαστορα!!!!

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #26 στις: Δεκεμβρίου 18, 2011, 06:32:49 μμ »
Προσπαθησε να τη ζεστανεις με ενα σιδερο ρουχων (οχι ατμοσιδερο) βαζοντας μια ελαφρως βρεγμενη πετσετα πανω στη ταστιερα. Με μια λεπτη σπατουλα ή μαχαιρι ξεκινα απο την ακρη να τη σηκωσεις σιγα σιγα. Βαλε σ'εκεινο το σημειο μια σφηνα και συνεχισε να τη σηκωνεις πιο περα. Δε χρειαζεται να ζεστανεις υπερβολικα.
Αλλος τροπος απ'οτι θυμαμαι ειναι να ζεστανεις το ιδιο το μαχαιρι ή σπατουλα και να προσπαθησεις να το σφηνωσεις (νομιζω ο Τριανταφυλλος το εχει δοκιμασει).
Εγω δοκιμασα με πιστολι θερμου αερα και βγηκε πολυ ευκολα, αλλα η ταστιερα "γυρισε" υπερβολικα και ηταν για πεταμα (ουτως ή αλλως γι'αυτο προοριζοταν)

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #27 στις: Δεκεμβρίου 18, 2011, 07:05:09 μμ »
Φίλε μου BLEKOS πολύ ωραίος ο μπαγλαμάς σου, ελπίζω να ξεπεράσεις τα εμπόδια που έχεις και να ακουστεί όπως πρέπει.
Ερώτηση : το σχέδιο της τρύπας στο καπάκι πως το έφτιαξες; μ αρέσει πολύ, έχεις κάποιο εργαλείο γι αυτή τη δουλειά; το καπάκι είναι μονοκόμματο;       

Blekos Kerkyra

• Hero Member
    • Youtube
« Απάντηση #28 στις: Δεκεμβρίου 18, 2011, 08:51:40 μμ »
Τα καταφερα με την ταστιερα....ευτυχως δεν εγινε ζημια ουτε σε αυτη και κυριως το μανικι!
Εβαλα ενα μαχαιρακι και χτυπουσα απαλα με ενα σφυρακι.

Φιλε kedros27 το καπακι μου ειναι  μονοκομματο απο κυπαρρισι,απλα δεν εχει ισα νερα.Δοκιμαζω και βλεπω,στη χειροτερη περιπτωση θα χρειαστει να αλλαξω καπακι! ;D

Το σχεδιο της ροζετας το ειδα σε ενα περσικο σαντουρι,μου αρεσε και το εκανα κι εγω.Το σχεδιασα με το autocad,το εκτυπωσα σε αυτοκολλητο χαρτι το οποιο κολλησα πανω στο καπακι.Εκανα μια μικρη τρυπα σε καθε κομματι που θα εκοβα ωστε να περασει η λαμα απο το πριονακι μου μεσα και ξεκινησα να κοβω οσο πιο πιστα στο σχεδιο μπορουσα.

Το πριονακι που εχω ειναι αυτο...
http://www.tallos.gr/products.asp?id=1365

Οριστε και το σχεδιο σε περιπτωση που το θελεις

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #29 στις: Δεκεμβρίου 18, 2011, 10:54:18 μμ »
Φίλε BLEKOS το πήρα το σχέδιο να το έχω σ ευχαριστώ, περιμένω και πριονάκι σαν το δικό σου. Αφού πήγαν όλα καλά με την ταστιέρα εύχομαι να τελειώσει και να τα ακούσουμε να κελαηδάει