Στέλιο και Παναγιώτη και όποιοι άλλοι , να είστε καλά που αναφέρεστε στο όνομά μου με ωραίες λέξεις. Να πω και εγώ την άποψή μου για την πλάτη της κιθάρας. Η πλάτη μπαίνει στην κιθάρα για να κλείσει το κουτί δηλ. για να δημιουργηθεί ο θόλος του αέρα, ο οποίος αέρας χρειάζεται για την ενίσχυση των χαμηλών συχνοτήτων. Είναι όμως και ένας ταλαντωτής με δική του συχνότητα ταλάντωσης, η οποία επηρεάζει την λειτουργία του καπακιού και του αέρα. Την ενέργεια για την δόνησή του την παίρνει από το καπάκι με σύζευξη και μέσω του εσωτερικού αέρινου όγκου αλλά και μέσω των πλαϊνών της κιθάρας. Η συχνότητα δόνησης της πλάτης εξαρτάται από τις ιδιότητες του υλικού που είναι κατασκευασμένη (ειδικό βάρος, ελαστικότητα ), από το μέγεθός της (εμβαδόν ,πάχος) και γενικά από την ακαμψία της. Τα καμάρια τα βάζουμε και για στατικούς λόγους, για να στηρίξουμε την πλάτη επειδή είναι κατασκευασμένη από ένα πολύ λεπτό φύλλο ξύλου, αλλά κυρίως για να ελέγξουμε την ακαμψία της άρα και την συχνότητά της. Όταν η συχνότητα της πλάτης είναι κοντά στη συχνότητα του καπακιού μέχρι περίπου 4 ημιτόνια τότε γίνεται σύζευξη των λειτουργιών πλάτης και καπακιού και στην καμπύλη απόκρισης του καπακιού θα υπάρχει και η συχνότητα της πλάτης. Εάν όμως η συχνότητα της πλάτης είναι μακρύτερα από 4 ημιτόνια δεν θα υπάρξει σύζευξη και η πλάτη δεν θα επηρεάσει καθόλου την λειτουργία του καπακιού. Οι κατασκευαστές κιθάρας αντιμετωπίζουν την πλάτη με δύο τρόπους. Είτε κάνουν μία ζωντανή πλάτη με ένα καμάρι, με την ακαμψία του οποίου ελέγχουν την συχνότητα της πλάτης, είτε κάνουν μία μη ζωντανή πλάτη. Στην δεύτερη περίπτωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ή μία πλάτη με πάχος περίπου 3χιλ. και δύο καμάρια, ή μία πλάτη με πάχος περίπου 6χιλ. χωρίς καμάρια, αλλά στην περίπτωση αυτή η πλάτη θα κατασκευαστεί με πολλά φύλλα ξύλου πχ καπλαμάδες. Με την ζωντανή πλάτη στοχεύουμε σε ένα ήχο με περισσότερο χρώμα αλλά σε βάρος του όγκου (επειδή θα καταναλωθεί ένα ποσό ενέργειας από την ταλάντωση της πλάτης), ενώ με την μη ζωντανή πλάτη θα έχουμε περισσότερο όγκο. Για μία κατασκευή όπου δεν μπορούμε να ελέγξουμε συνολικά το όργανο θα πρότεινα μία μη ζωντανή πλάτη με δύο καμάρια στην κάτω περιοχή. Οι αποστάσεις μεταξύ των καμαριών δεν θα παίξουν κανέναν ιδιαίτερο ρόλο.