Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Οκτώβριος 2017  (Αναγνώστηκε 15761 φορές)

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
Καλο μηνα.  {music000}
και τωρα που αρχισε το κρυο, να ζεσταινομαστε με τις κατασκευες μας  :)
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Παπαβλαχόπουλος Γιάννης

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: το κοπάνημα
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Οκτώβριος 2017
« Απάντηση #1 στις: Οκτωβρίου 01, 2017, 06:18:00 μμ »
Καλό μήνα σε όλους με "τούμπανα" κατασκευές. Μόλις τελείωσα και ένα μπαγλαμά - σκάφος καρυδιά - μάνικο φλαμούρι με κόντρες έβενο, ροζέτα και καράολο παλίσανδρος.

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #2 στις: Οκτωβρίου 01, 2017, 06:39:13 μμ »
Ωραίος Γιάννη ο μπαγλαμάς σου ,  κλασσικός και στυλάτος  !

... και το μασίφ τραπεζάκι από ξύλο όπου αναπαύεται το οργανάκι , όλα τα λεφτά ...
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 01, 2017, 06:47:09 μμ »
Ωραίος ο μπαγλαμας μπραβο Γιανναρε
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 01, 2017, 10:19:45 μμ »
Καλό μήνα σε όλους δεν το είπα, να με συμπαθάτε, θελω μια γνώμη τα καμάρια στην πλάτη της κιθάρας τα βάζετε μεταξύ των δύο τάκων, δηλαδη μήκος κιθάρας μείον (-) τους τάκους, μείον (-) πάχος καμαριών, και το καθαρό αποτέλεσμα δια (/) πόσα κενά;   

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #5 στις: Οκτωβρίου 02, 2017, 09:10:56 πμ »
Καλό μήνα σε όλους δεν το είπα, να με συμπαθάτε, θελω μια γνώμη τα καμάρια στην πλάτη της κιθάρας τα βάζετε μεταξύ των δύο τάκων, δηλαδη μήκος κιθάρας μείον (-) τους τάκους, μείον (-) πάχος καμαριών, και το καθαρό αποτέλεσμα δια (/) πόσα κενά;

καλημέρα και καλό μήνα!
Κωνσταντίνε δεν ξέρω με ποιά λογική μπαίνουν τα καμάρια της πλάτης, πάντως σε όποιο σχέδιο έχω βρει εγώ στο ιντερνετ οι αποστάσεις δεν είναι ίδιες, άρα δεν διαιρείς (όχι απαραίτητα δηλαδή).

http://www.grellier.fr/en/downloads

και σε άλλα σχέδια δεν αποκρυπτογράφησα τον "κανόνα".  Επίσης άλλοι βάζουν τρία κι άλλοι τέσσερα καμάρια (υποθέτω αυτό έχει να κάνει με το μέγεθος του σκάφους, το ίδιο το ξύλο που χρησιμοποιείς και την ακαμψία που επιθυμείς). Σε συνδυασμό με τις σχετικές θέσεις της πάνω  / κάτω καμπάνας που λογικά θέλεις να ενισχύεις, μπλέκεται περισσότερο το πράγμα.

Ίσως κάποιος άλλος φίλος (Στέλιος, ΚαΠα) μας διαφωτίσει.
.......................
Υ.Γ. οι φωτογραφίες από τις πλάτες είναι καθαρή ...πορνογραφία, κανονικά πρέπει να διαγραφείς  ;D

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Οκτωβρίου 02, 2017, 09:49:54 πμ »
Καλημέρα!

Στην πλάτη βάζεις τόσα καμάρια ανάλογα με πόσο άκαμπτη θέλεις να την κάνεις. Νομίζω ότι γενικά δεν υπάρχει κανόνας. Για παράδειγμα ο καλός φίλος του φόρουμ Βασίλης Βασιλειάδης στις κλασσικές κιθάρες του νομίζω ότι δεν βάζει καθόλου καμάρια αλλά κάνει την πλάτη laminated με τέτοιο τρόπο που να είναι άκαμπτη. Εγώ τα βάζω διαισθητικά. Στις ακουστικές κιθάρες βάζω τέσσερα καμάρια. Έχω όμως δει να βάζουν και τρία. Στα κιθαρόνια θα μπορούσαν να μπουν τρία.

https://www.google.gr/search?client=firefox-b&dcr=0&biw=1680&bih=941&tbm=isch&sa=1&q=guitar+back+bracing&oq=guitar+back+bracing&gs_l=psy-ab.3..0i19k1.5742.7341.0.7940.7.7.0.0.0.0.133.863.0j7.7.0.dummy_maps_web_fallback...0...1.1.64.psy-ab..0.7.859...0i7i30i19k1j0i13i5i30i19k1j0i7i30k1.0.9liolr97F5E

Τώρα για τα καμάρια του καπακιού ..... όσοι οργανοποιοί τόσες διαφορετικές εκδοχές και γνώμες.  ;D

https://www.google.gr/search?q=ladder+bracing&client=firefox-b&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiH67O7qtHWAhUrJcAKHUS_BXQQ_AUICigB&biw=1680&bih=941
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Οκτωβρίου 02, 2017, 05:30:53 μμ »
Μονο οταν τη δω τελειωμενη θα σε συγχαρω...........................ξερεις εσυ το λογο.Αντε καλη διασκεδαση Κωτσο...........
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Οκτωβρίου 02, 2017, 08:22:02 μμ »
Μονο οταν τη δω τελειωμενη θα σε συγχαρω...........................ξερεις εσυ το λογο.Αντε καλη διασκεδαση Κωτσο...........
Θα δεις το καμάρι σου να πηγαίνει φαντάρος χαχαχαχχ
Υ.Γ. οι φωτογραφίες από τις πλάτες είναι καθαρή ...πορνογραφία, κανονικά πρέπει να διαγραφείς  ;D
Χαχαχχχ άμα προσέξεις καλα στο κάτω μέρος και στης δυο πλάτες που είναι από τριανταφυλλιά "στρογγυλευουν" τα νερά, κάτι σαν περιφέρειες χιχιχιχι {celebrate014} {celebrate010} ;) {celebrate009}
Καλημέρα!

Στην πλάτη βάζεις τόσα καμάρια ανάλογα με πόσο άκαμπτη θέλεις να την κάνεις. Νομίζω ότι γενικά δεν υπάρχει κανόνας. Για παράδειγμα ο καλός φίλος του φόρουμ Βασίλης Βασιλειάδης στις κλασσικές κιθάρες του νομίζω ότι δεν βάζει καθόλου καμάρια αλλά κάνει την πλάτη laminated με τέτοιο τρόπο που να είναι άκαμπτη. Εγώ τα βάζω διαισθητικά. Στις ακουστικές κιθάρες βάζω τέσσερα καμάρια. Έχω όμως δει να βάζουν και τρία. Στα κιθαρόνια θα μπορούσαν να μπουν τρία.

https://www.google.gr/search?client=firefox-b&dcr=0&biw=1680&bih=941&tbm=isch&sa=1&q=guitar+back+bracing&oq=guitar+back+bracing&gs_l=psy-ab.3..0i19k1.5742.7341.0.7940.7.7.0.0.0.0.133.863.0j7.7.0.dummy_maps_web_fallback...0...1.1.64.psy-ab..0.7.859...0i7i30i19k1j0i13i5i30i19k1j0i7i30k1.0.9liolr97F5E

Τώρα για τα καμάρια του καπακιού ..... όσοι οργανοποιοί τόσες διαφορετικές εκδοχές και γνώμες.  ;D

https://www.google.gr/search?q=ladder+bracing&client=firefox-b&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiH67O7qtHWAhUrJcAKHUS_BXQQ_AUICigB&biw=1680&bih=941
Σε ευχαριστώ κύριε Παναγιώτη μου έδωσες και μια ιδέα, και θα κάνω κάτι ιδιαίτερο σε καποια πλάτη

vasvasilis

• Full Member
« Απάντηση #9 στις: Οκτωβρίου 03, 2017, 12:26:03 μμ »
Στέλιο και Παναγιώτη και όποιοι άλλοι , να είστε καλά που αναφέρεστε στο όνομά μου με ωραίες λέξεις. Να πω και εγώ την άποψή μου για την πλάτη της κιθάρας. Η πλάτη μπαίνει στην κιθάρα για να κλείσει το κουτί δηλ. για να δημιουργηθεί ο θόλος του αέρα, ο οποίος αέρας χρειάζεται για την ενίσχυση των χαμηλών συχνοτήτων. Είναι όμως και ένας ταλαντωτής με δική του συχνότητα ταλάντωσης, η οποία επηρεάζει την λειτουργία του καπακιού και του αέρα. Την ενέργεια για την δόνησή του την παίρνει από το καπάκι με σύζευξη και μέσω του εσωτερικού αέρινου όγκου αλλά και μέσω των πλαϊνών της κιθάρας. Η συχνότητα δόνησης της πλάτης εξαρτάται από τις ιδιότητες του υλικού που είναι κατασκευασμένη (ειδικό βάρος, ελαστικότητα ), από το μέγεθός της (εμβαδόν ,πάχος) και γενικά από την ακαμψία της. Τα καμάρια τα βάζουμε και για στατικούς λόγους, για να στηρίξουμε την πλάτη επειδή είναι κατασκευασμένη από ένα πολύ λεπτό φύλλο ξύλου, αλλά κυρίως για να ελέγξουμε την ακαμψία της άρα και την συχνότητά της. Όταν η συχνότητα της πλάτης είναι κοντά στη συχνότητα του καπακιού μέχρι  περίπου 4 ημιτόνια τότε γίνεται σύζευξη των λειτουργιών πλάτης και καπακιού και στην καμπύλη απόκρισης του καπακιού θα υπάρχει και η συχνότητα της πλάτης. Εάν όμως η συχνότητα της πλάτης είναι μακρύτερα από 4 ημιτόνια δεν θα υπάρξει σύζευξη και η πλάτη δεν θα επηρεάσει καθόλου την λειτουργία του καπακιού. Οι κατασκευαστές κιθάρας αντιμετωπίζουν την πλάτη με δύο τρόπους. Είτε κάνουν μία ζωντανή πλάτη  με ένα καμάρι, με την ακαμψία του οποίου ελέγχουν την συχνότητα της πλάτης, είτε κάνουν μία μη ζωντανή πλάτη. Στην δεύτερη περίπτωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ή μία πλάτη με πάχος περίπου 3χιλ. και δύο καμάρια, ή μία πλάτη   με πάχος περίπου 6χιλ. χωρίς καμάρια, αλλά στην περίπτωση αυτή η πλάτη θα κατασκευαστεί με πολλά φύλλα ξύλου πχ καπλαμάδες. Με την ζωντανή πλάτη στοχεύουμε σε ένα ήχο με περισσότερο χρώμα αλλά σε βάρος του όγκου (επειδή θα καταναλωθεί ένα ποσό ενέργειας από την ταλάντωση της πλάτης), ενώ με την μη ζωντανή πλάτη θα έχουμε περισσότερο όγκο. Για μία κατασκευή όπου δεν μπορούμε να ελέγξουμε συνολικά το όργανο θα πρότεινα μία μη ζωντανή πλάτη με δύο καμάρια στην κάτω περιοχή. Οι αποστάσεις μεταξύ των καμαριών δεν θα παίξουν κανέναν ιδιαίτερο ρόλο.

tsipis

• Sr. Member
« Απάντηση #10 στις: Οκτωβρίου 05, 2017, 07:08:15 μμ »
Γειά σας παίδες, έφερε ένας φίλος ένα μπουζούκι να περάσουμε γομαλακα το καπάκι και μου είπε ότι είναι κατασκευής Παναγή έτος 1931  σε πολύ καλή κατάσταση έχετε ξαναδεί τέτοιο οργανο?  Δεν κράτησα φώτο γιατί λόγω φορτου εργασίας θα το ξεκινήσουμε σε κάνα 20μερο.
ΟΣΟΝ ΖΗΣ ΦΑΙΝΟΥ, ΜΗΔΕΝ ΟΛΩΣ ΣΥ ΛΥΠΟΥ. ΠΡΟΣ ΟΛΙΓΟΝ ΕΣΤΙ ΤΟ ΖΗΝ, ΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Οκτωβρίου 05, 2017, 07:15:13 μμ »
Το πως εφτασε απο σποντα στα χερια μου αυτο ειναι μια αλλη ιστορια που το φυσαω και δεν κρυωνει.Προσοχη παιδια ...ακομα κι οι παλιοι την πατανε.
Ειναι γνωστοτατου Αθηναιου οργανοποιου και αγοραστηκε κανα 800αρι ευρωπριν καμια 10αρια χρονια.Κι ομως η ταστιερα του ενω ειναι μαυρη δεν ειναι εβενος.Δεν ηταν καν βαμενη αλλα ειχε ενα λεπτο ακρυλικο φιλμ μαυρο, κι απο κατω ειχε wege.Δεν την επαιρνες χαμπαρι με τιποτα.Ελα ομως που ο θεος αγαπαει τον κλεφτη αλλα και τον νοικοκυρη.Θα αλλαξω ταστα λεω διοτι φορουσε το πιο χοντρο ταστο πουχω δει στη ζωη μου, δεν ριχνω κι ενα τριψιματακι στην ταστιερα ? Κι εριξα, κι εχασα το χρωμα μου. Και ρωταω εγω τωρα.......ρε μαστορα ενα 20αρικο θα σου κοστιζε ο εβενος.Τι γλιτωσες δηλαδη αν υπολογισεις τη ολη φασαρια?
Και ξαναρωταω τωρα....................αν εβαζε εβενο ο απατεωνας, ποσο θα ανεβαζε την τιμη ? Θα απαντησω....μαλλον 1500 θα το εδινε
Μουνια ε μουνια........γαμω την τεχνη σας

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Οκτωβρίου 05, 2017, 07:16:34 μμ »
Γειά σας παίδες, έφερε ένας φίλος ένα μπουζούκι να περάσουμε γομαλακα το καπάκι και μου είπε ότι είναι κατασκευής Παναγή έτος 1931  σε πολύ καλή κατάσταση έχετε ξαναδεί τέτοιο οργανο?  Δεν κράτησα φώτο γιατί λόγω φορτου εργασίας θα το ξεκινήσουμε σε κάνα 20μερο.

αν δε μας το δειξεις πως θα το δουμε? αν δεν το κατεχεις με την γομαλακα μην το πειραξεις.Ειναι κριμα να γινει ζημια

tsipis

• Sr. Member
« Απάντηση #13 στις: Οκτωβρίου 05, 2017, 07:17:54 μμ »
Το ίδιο πράγμα Κώστα συνάντησα και εγώ σε όργανο γνωστού κατασκευαστη αγορασμένο προς 2100 ευρώ τα υπόλοιπα που είπες με καλύπτουν.  Μέσα στην εβδομάδα θα το ξαναφερει και θα ανεβάσω φώτο. Έχω κάνει τόσες μαλακίες στα δικά μου με την γομαλακα που τελικά έμαθα να λουστραρω. 
ΟΣΟΝ ΖΗΣ ΦΑΙΝΟΥ, ΜΗΔΕΝ ΟΛΩΣ ΣΥ ΛΥΠΟΥ. ΠΡΟΣ ΟΛΙΓΟΝ ΕΣΤΙ ΤΟ ΖΗΝ, ΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ

Παπαβλαχόπουλος Γιάννης

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: το κοπάνημα
« Απάντηση #14 στις: Οκτωβρίου 05, 2017, 10:51:43 μμ »
Κανονικά θα έπρεπε να τον κάνετε ρεζίλι σε όλο το φόρουμ και όχι μόνο. Λίγο αν ψαχτεί κανείς κάνει μπαμ από τις φιγούρες ποιος είναι. Έχω επισκευάσει και εγώ 2 μπουζούκια του πέρυσι. Τέλος πάντων, τελείωσε και το σκάφος από παλίσανδρο για το τρίχορδό μου, τα τελευταία τριψίματα έμειναν και φύγαμε.

Tags: