Οταν λες αστοχησε εννοεις οτο ηρθε το μανικι μπροστα; Σε ποσο καιρο αντιμετωπισες προβλημα;
Ναι αυτό εννοώ. Στο πρώτο μπράτσο σε δυο μήνες, στο δεύτερο σε 7-8-9 ? δεν θυμάμαι ακριβώς, πάντως αρκετά αργότερα
Μηπως ειναι το προβλημα οι κοντρες και οχι τα πλαινα;
Αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω, αν και βέβαια είναι κι αυτό πιθανό, παρόλο που πρόσεξα όλα τα νερά να είναι "συμβατικά σωστά" (*) δηλαδή κάθετα στην ταστιέρα.
Στο πρώτο μπράτσο είχα θεωρήσει πιθανό "ύποπτο" ακριβώς τα έντονα ανομοιόμορφα νερά της μιας από τις δύο κόντρες βένγκε (η μεσαία ήταν σφεντάμι). Σ' αυτό το δεύτερο είναι μια βένγκε και δύο ντουσιέ αν θυμάμαι καλά. Δεν ξέρω τι μπορεί να φταίει.
Καλημέρα παιδιά, χρόνια πολλά , Χριστός Ανέστη!!
Νομίζω ότι η " χρυσή τομή" είναι , ανάλογα τα ξύλα που θα χρησιμοποιήσουμε για κόντρες, πόσο δηλαδή άκαμπτο είναι το μάνικο, βασικό είναι και πόση κλίση πρέπει να δώσουμε στο μάνικο( αντισκεύρωμα) πριν κολλήσουμε ταστιέρα . Προσωπικά την δίνω από το τέταρτο ταστο περίπου προς τον ζυγό, αναλόγως πόσο λεπτό θέλω το μάνικο και σύμφωνα με τα προηγούμενα!!
Επαναλαμβάνω προσωπική μου γνώμη!!!
Κι αυτό είναι
πολύ σωστό, ειδικά το "πόσο άκαμπτο είναι το μάνικο". Το οποίο σημαίνει ότι αφού έχει κολληθεί και το επεξεργαζόμαστε - λεπταίνουμε, βλέπουμε την συμπεριφορά του και αποφασίζουμε αναλόγως για την κλίση (**). Δυστυχώς ή ευτυχώς, σ' αυτά τα "ειδικά ζητήματα" λεπτού χειρισμού δεν μπορεί να απαντήσει παρά μόνο η εμπειρία.
για σκέψη στα παραπάνω:
(*)"συμβατικά σωστά " τοποθετημένα νερά = κάθετα στην ταστιέρα: πιθανόν να μην είναι απόλυτος ούτε αυτός ο κανόνας, το έχουμε συζητήσει για την διαμόρφωση τάκου - τακουνιού σε κιθάρα εδώ,
http://www.luthier.gr/index.php?topic=2841.msg49248#msg49248όπου στο μήνυμα #10 ο Κ. Πλιακώνης εκφράζει άλλη άποψη, την οποία συμμερίζεται και ο Γιάννης Αλεξανδρής (πάντα ανάλογα με το τι θέλουμε να κάνουμε και πάντα για κιθαρομπούζουκα). Αντίθετα, άλλος κατασκευαστής (με πτυχίο από την Κρεμόνα και εμπειρία σε "δύσκολα" όργανα π.χ. κοντραμπάσο) με τον οποίο επίσης το συζήτησα, ανατριχιάζει στην ιδέα και θεωρεί την "κάθετη" διάταξη θεμελιώδη.
(**) στο συγκεκριμένο όργανο και τα δύο μπράτσα ήταν εξαρχής κάπως πιο χοντρά, ακριβώς λόγω φλαμουριού. Και στα δύο έδωσα κλίση όπως περιγράφει ο George 1973 από το τέταρτο τάστο και πίσω. Για να συνεχίσω την κουβέντα περί εμπειρίας, ο Αλεξανδρής που ανέφερα προηγουμένως δεν δίνει καθόλου κλίση (όλα τα μάνικα σφεντάμι και διάφορες κόντρες) και ο Κ. Χαλιός (στο ρεμπέτικο φόρουμ) έχει αναφέρει ότι την κλίση αυτήν δεν την διαμορφώνει με πλάνισμα ή γυαλοχαρτάρισμα, αλλά στερεώνοντας το μπουζούκι και το μάνικο στο 4-5 τάστο και τραβώντας πίσω το μάνικο από τον καράολα (προφανώς με κάποια διάταξη) την ώρα που κολλάει την ταστιέρα (δεν ξέρω με τι ξύλα). Και τις δύο αυτές τεχνικές τις έχω δοκιμάσει σε τζουράδες (με πολύ λεπτά τα μάνικα στον ζυγό, αλλιώς δεν χρειάζεται κλίση σε τζουρά) και δούλεψαν. Στο συγκεκριμένο μπουζούκι δεν ξέρω τι μπορεί να φταίει,
υποθέτω ότι είναι το φλαμούρι - συγκρίνοντάς το με σφεντάμι (που δούλεψα και εκτίμησα ενδιάμεσα) το οποίο άλλωστε νομίζω ότι είναι μάλλον "πεπατημένη" για τους περισσότερους κατασκευαστές μπουζουκιών.
Με τόσες παραμέτρους εγώ προσωπικά δεν νομίζω ότι υπάρχει "manual", γι αυτό λέω ότι κυρίως η εμπειρία δίνει απαντήσεις. Ειδικά στα "νέα" τρίχορδα με τις μεγαλύτερες κλίμακες και προσπάθεια για όλο και λεπτότερο μάνικο.