Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Απρίλιος 2017  (Αναγνώστηκε 13331 φορές)

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Απρίλιος 2017
« Απάντηση #15 στις: Απριλίου 07, 2017, 08:29:43 πμ »
παλευω και εγω με ενα 4χορδο  {music017}
να δουμε τ θα βγει

σαν τι θα βγει νομιζεις Κωστα? τετραχορδο θα βγει παω και στοιχημα

... βουλωμένο γράμμα διαβάζεις  8)

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #16 στις: Απριλίου 07, 2017, 09:37:37 πμ »
... Θα ήθελα να το δω σε ακόμα πιο κοντινή λήψη αν γίνεται

.. έφτασεεεεεε

[ Invalid Attachment ]

Σκέφτεσαι μήπως να κάνεις κάτι και στα "κλαράκια" του σχεδίου που ευρίσκονται μέσα στην στρογγυλή ηχητική οπή ;  Φαντάζομαι ότι έχεις ήδη κάνει κάποια δοκιμή (στο πρόχειρο) ώστε το όποιο βερνίκι να μη μας χαλάσει τη δουλειά !

Ιωσήφ το σκέφτηκα, θα ήταν πολύ ωραίο να αναμιχθεί η ζωγραφιά με το σκάλισμα, αλλά είναι μπλέξιμο: όπως ξέρουμε, ο έλατος είναι πολύ απορροφητικός και τα χρώματα νερού "απλώνουν" ανεξέλεγκτα αν δεν κάνεις κάποιο υπόστρωμα - αλλά τότε πρέπει να βρεις το κατάλληλο υπόστρωμα, "μερικώς απορροφητικό" ώστε ναι μεν να σφραγίζει τους πόρους αλλά να απορροφάται και το χρώμα κάπως "ελεγχόμενα" - κι όλα αυτά χωρίς να παραμορφώνεται ο έλατος, πράγμα που βέβαια συμβαίνει με χρώματα υδατικής βάσης.

Τις δοκιμές που λες τις έκανα ακριβώς σε αυτήν την κατεύθυνση (να βρω υπόστρωμα με απλά μέσα και τρόπο) αλλά δεν κατέληξα. Η γομαλάκα μου φάνηκε η πιο κατάλληλη βάση (ένα χέρι μόνο, οπότε εισχωρεί μεν στις ίνες αλλά δεν τις σφραγίζει) απ΄όσα δοκίμασα (ξυλόκολλα, στόκο, ακρυλικό, πλαστικό με κόλλες, όλα πολύ αραιωμένα) αλλά μου άλλαζε και το χρώμα του έλατου (είχα έγχρωμη).

Από τα άλλα, ό,τι χρησιμοποιήσεις με βάση νερού αλλάζει την γεωμετρία και θέλει πολύ προσοχή : ο έλατος καμπυλώνει αμέσως  και άλλωστε δεν τολμώ να βάλω τόσο νερό στο καπάκι. Κι αν ακόμα κάποιος το τολμούσε, θα έπρεπε να βάφει μέσα - έξω (για να ισορροπήσουν οι παραμορφώσεις), που βέβαια εδώ δεν γίνεται.

Επιπλέον, στην σκαλιστή φιγούρα υπάρχουν προφανώς και τα σόκορα, που συμπεριφέρονται τελείως διαφορετικά. Οπότε θα υπήρχε μεγάλη αντίθεση στο ίδιο στοιχείο (π.χ. το κλαράκι) και μάλιστα ανεξέλεγκτα.

Την αφήνω αυτήν την άσκηση για κάποια επόμενη φορά.

Χάρμα Μάνο !!!!!!!! Πρέπει να έχεις πολυ σταθερό χέρι.

μπα, Βαγγέλη, χτες δεν μπορούσα να περάσω τις χορδές στις τρύπες των κλειδιών... αν έχω στήριξη (να ακουμπάει κάπου το χέρι), τα καταφέρνω, αλλιώς βράστα... πολλές φορές χρησιμοποιώ "βοηθήματα" (σαν το ραβδί που έχουν οι αγιογράφοι)

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #17 στις: Απριλίου 07, 2017, 10:15:50 πμ »
... " Ονειρο ζω μη με ξυπνάτε " ... Μπράβο Μάνο !!!
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #18 στις: Απριλίου 07, 2017, 10:36:55 πμ »

.. έφτασεεεεεε

[ Invalid Attachment ]

Ωωωωωωωωωω!!!!!!!!!!!!  :-* :-* :-* :-* :-* :-*
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

Nikolas Fereos

• Hero Member
  • Όλα διορθώνονται.....
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: ουκ εστιν αριθμός
« Απάντηση #19 στις: Απριλίου 07, 2017, 02:34:35 μμ »
Πολύ όμορφο !!!  λιτό και πρωτότυπο
θα ήθελα να το είχα κάνει εγώ  :-X

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #20 στις: Απριλίου 07, 2017, 05:05:15 μμ »
Καλησπέρα !

Επειδή δεν έχω ξανακολλήσει δούγιες με ψαρόκολλα , και με θερμοκρασία χώρου εργασίας 17ο C και ποσοστό υγρασίας 60% σε πόση ώρα στεγνώνει ; 

Μετά την πρώτη κόλληση σε πόση ώρα μπορώ να προχωρήσω στην επόμενη ;

Ευχαριστώ ! 

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #21 στις: Απριλίου 08, 2017, 06:33:23 πμ »
Καλημέρα !

Γράφτηκε βέβαια για το ξύλο στο καπάκι, αλλά πολύ μου αρέσει αυτό του Ζαρκάδα :

... φτιαξτε οργανα κι οσοι εχετε ορεξη καντε πειραματα. Εδω ο Καφετζοπουλος εκτος απο εντελως δικη του αισθητικη, τωρα τελευταια βαζει μουρια στα καπακια, η κερασια, η κελεμπεκι. Αφηστε τον προορισμο κι επικεντρωθητε στο ταξιδι. Μην ξεχναει κανεις οτι ολοι μας μεγαλωσαμε με τον ηχο σκαφους απο βαμενη καρυδια με ανυλινη. Αυτο τεινει να εξαφανιστει στις μερες μας αφου ολοι οι σοβαροι ανθρωποι βαζουν πραγματικο εβενο στο σκαφος.Ολα αλλαζουν .......κι ολα παραμενουν ιδια.Αυτη ειναι η ουσια...................

Για το "ταξίδι" μπορεί να κάνω και τον ωτορινολαρυγγολόγο (όπως μου γράφει ο Ζαρκ) διορθώνοντας αυτό το παλιό καλούπι

[ Invalid Attachment ]

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #22 στις: Απριλίου 10, 2017, 08:44:39 πμ »
Καλημέρα !

Εγινε η αρχή , το ψιλοπαλεύω , έχω μπροστά μου πορεία, τα δύσκολα περιμένουν στη "γωνία" και καραδοκούν ...

[ Invalid Attachment ]

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #23 στις: Απριλίου 10, 2017, 10:03:26 πμ »
Ωραία Ιωσήφ! Για τα δύσκολα είμαστε, τα εύκολα τα μασάμε!!!  ;D
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
« Απάντηση #24 στις: Απριλίου 10, 2017, 10:33:06 πμ »
Ἀγαπητέ Ἰωσήφ ( μάλιστα σήμερα ἑορτάζουμε τόν συνώνυμό σου τόν Πάγκαλο , Μεγάλη Δευτέρα γαρ... ) καλημέρα !!!
Μέ πολλή ὄρεξη καί ἐνθουσιασμό ἀρχίζεις τό νέο σου σκάφος καί μπράβο σου , πλήν λίγο προβληματικά , πού αὐτό θά φανῆ ἀργότερα , πού δέν θά ἔρχονται οἱ δοῦγες μέ τίποτα!!! Ἕνα μικρό λάθος σέ μιά δούγα , νά εἶναι δηλαδή λίγο πιό στενή ἤ πιό φαρδιά , κυρίως τό πρῶτο , ὅσο προχωροῦμε μεγενθύνεται μέ σίγουρο τό κακό ἀποτέλεσμα .
Αὐτές οἱ 5 δοῦγες πού βλέπω νά ἔχης κολλήσει εἶναι ( πολύ φυσικό ) στενόφαρδες . Στό τέλος , στό ὁλοκληρωμένο σκάφος , θά δείξουν ἄσχημα .
Γνώμη μου εἶναι νά διατηρήσης μόνο τήν πρώτη δούγα , τίς ἄλλες νἀ τίς ξεκολλήσης , καί νά φτιάξής μιά δούγα ἀκριβῶς σάν τήν πρώτη στίς διαστάσεις , καί μ' αὐτήν νά συγκρίνης κάθε ἑπομένη τῆς πρώτης . Ἔτσι θά ἔχης ἑνα ὁμοιόμορφο ἀποτέλεσμα . Ἐπίσης , ἄν δέν τό ἔχεις κάνει , ἀπαραίτητο εἶναι νά χαράξης στό καλούπι τό σχῆμα - θέση τῆς κάθε δούγας σάν ὁδηγό , γιά νά μή βαδίζης στά τυφλά πού εἶναι σίγουρο ὅτι ἔτσι θά ξεφύγης . Κι' ἐγώ ἔτσι τήν ἔπαθα καί χάλασα τό μισό σκάφος πού εἶχα φτιάξει , 33 δοῦγες!!! Τίς δύο δοῦγες , ἔνθεν κακεῖθεν τῆς δουγομάνας τίς σώζεις , θέλουν κι ἄλλο φάγωμα , ἴσως καί τίς ἄλλες πού μοιάζουν πολύ μέ τήν δουγομάνα .
Πρόσεχε , ὅταν ἔχεις φαγώσει μιά δούγα καί τήν βάλης δίπλα στήν κολλημένη γιά νά δῆς ἄν ταιριάζει , θά πρέπει ἀβίαστα νά ταίριάζη μέ τήν κολλημένη χωρίς νά τήν ζμπρώχνης πρός τό μέρος της . Ἄν , τήν πρώτη δούγα λίγο τήν ζμπρώξης γιά νά ταιριάξη , γιά τήν δεύτερη θά χρειαστῆς περισσότερο καί...καί...καί...Ἐπίσης θά πρέπη τό ἐπίπεδο τῆς πρός κόλληση δούγας , πρίν κολληθῆ , νά ἀκολουθῆ τό ἐπίπεδο τῆς ἤδη κολλημένης καθ' ὅλο τό μῆκος της , νά μήν " σηκώνει " δηλαδή ἡ ἐλεύθερη  πλευρά ( ὄχι αὐτή πού θά κολλήση , ἡ ἀντίθετη ) .
Γιά τό ξεκόλλημα τῶν δουγῶν , ἄν τό ἀποφασίσης , ἀλλά καί γιά τό γρήγορο κόλλημά τους , χωρίς νά χρειάζεται νά χρησιμοποιῆς σχεδόν καθόλου καρφάκια στερεώσεως ( μόνο στήν ἀρχή καί στό τέλος ) , χρησιμοποίησε ἕνα παλιό σίδερο σιδερώματος τῆς γυναίκας σου στήν ὑψηλή θερμοκρασία , μέ τό ὁποῖο θά περνᾶς πολύ ἀργά τήν ἔνωση τῶν δουγῶν ἀφοῦ ἀλείψης μέ ψαρόκολλα , ἡ ὁποία ξεραίνεται σχεδόν ἀκαριαῖα . Δέν καίγεται οὔτε ἡ κόλλα οὔτε τό ξύλο . Σημάδι ὅτι κόλλησαν οἱ δοῦγες εἶναι ὅτι , ἡ κόλλα πού θά ξεράση θά γίνη ἄσπρη καί στερεή . Ἄν βέβαια ἐκείνη τή στιγμή τραβήξης τήν φρεσκοκολλημένη δούγα θά ξεκολλήση , καθώς ἐπίσης θά ξεκολλήση ἄν δέν ταιριάζη ἀκριβῶς .
Μετά τό σιδέρωμα , κράτησε φρεσκοκολλημένη δούγα σ' ὅλο τό μῆκος της μέ ἀραιωμένα τά 8 δάχτυλά σου ( ἐκτός τῶν ἀντιχείρων ) σφιχτά πρός τήν κολλημένη δούγα γιά 1-2 λεπτά .
Ζητῶ συγνώμη ἄν σέ στενοχωρῶ , ἀλλά " μᾶλλον προλαμβάνειν ἤ θεραπεύειν " !!!

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #25 στις: Απριλίου 10, 2017, 11:03:20 πμ »
Ευχαριστώ Λάμπρο !

Μόλις σήμερα τα πρόσεξα κι εγώ τα στραβά  ... θα δούμε . Να είσαι καλά .

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #26 στις: Απριλίου 10, 2017, 06:38:19 μμ »
Αποκόλληση και αποκάλυψη ...

οι ντούγιες θα μου κάνουν το χατήρι , αμα πατήσουν σε " σωστό " και διορθωμένο καλούπι  ... το "ταξίδι" έχει φουρτούνες ... δεν εγκαταλείπω ...

[ Invalid Attachment ]

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #27 στις: Απριλίου 10, 2017, 06:46:43 μμ »
μα και μονο που με το καλημερα  αρχισες να βαζεις ...υποστιλωματα , κατι δεν παει καλα ρε Ιωσηφ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Δημήτρης Αγγελακοπουλος

• Sr. Member
« Απάντηση #28 στις: Απριλίου 12, 2017, 11:08:51 πμ »
Δεν ξέρω αν είναι ότι κατάλαβα πως δουλεύει η μπάλα ή αν επειδή ξέμεινα από οινόπνευμα βούτηξα τη μπάλα σε τσίπουρο, αλλά είναι σίγουρα το καλύτερο που έχω κάνει!
Στέλιο μάλλον δεν το θυμάσαι αλλά μια συμβουλή σου για το βερνικι με εσωσε! σ'ευχαριστω!

[ Invalid Attachment ]

Καλό Πάσχα σε όλους!
Όπως τον έβρω τον καιρό, έτσι τον αρμενίζω

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #29 στις: Απριλίου 12, 2017, 11:22:24 πμ »
Δεν ξέρω αν είναι ότι κατάλαβα πως δουλεύει η μπάλα ή αν επειδή ξέμεινα από οινόπνευμα βούτηξα τη μπάλα σε τσίπουρο, αλλά είναι σίγουρα το καλύτερο που έχω κάνει!
Στέλιο μάλλον δεν το θυμάσαι αλλά μια συμβουλή σου για το βερνικι με εσωσε! σ'ευχαριστω!
 [ Invalid Attachment ]

[ Invalid Attachment ]

Καλό Πάσχα σε όλους!

Μπράβο Δημήτρη ! Δείχνει πολύ όμορφο !   :)

Υ.Γ.  1 . Πάω να πάρω μια νταμιτζάνα τσίπουρο ... αν θέλεις όμως θύμισέ μας και τη συμβουλή του Στέλιου για το βερνίκι ...

Υ.Γ.  2.  Καλή Ανάσταση !

Tags: