Ψηφοφορία

Τι καπακι να βαλει ο τσιπις;

ΕΛΑΤΟΣ ο παλιος ειναι αλλιως
9 (50%)
ΚΕΔΡΟΣ ο νεος ειν' ωραιος
9 (50%)

Σύνολο ψηφοφόρων: 18

Η ψηφοφορία έληξε: Απριλίου 01, 2017, 11:26:25 πμ

Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Μάρτιος 2017  (Αναγνώστηκε 13152 φορές)

Γιώργος Χ.

• Hero Member
  • Ανεκπαίδευτος
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά, σφεντάμι
  • Αριθμός κατασκευών: θα δείξει...
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Μάρτιος 2017
« Απάντηση #45 στις: Μαρτίου 19, 2017, 11:12:49 πμ »
        Οργανοποιοι προσπαθουμε να γινουμε κι οχι ωτορινολαρυγγολόγοι.

;D.     ..έχει δίκιο ο Κώστας ότι είναι απότομο   .....και αρκετά δύσκολο όπως έχει αναφέρει κι ο Μάνος!!!
Από την άλλη βέβαια , μπορείς να διορθώσεις το καλούπι και να συνεχίσεις την κατασκευή του συγκεκριμένου.
Έχεις και επιμονή και υπομονή για να τα καταφέρεις , όπως το ´χεις αποδείξει !!Και επειδή ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγάλος , αυτά που θα αποκομίσεις ...τα άλλα καλούπια μετά θα σου φαίνονται παιχνιδάκι!!!!

Καλή συνέχεια !!!!

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #46 στις: Μαρτίου 19, 2017, 04:14:14 μμ »
Το θηρίο ξύπνησε. {celebrate014}

τωρα μενει να σβηστουν και τα χρεη..  {celebrate007}

μπραβο μητσαρα, και πολυ ωραιο ξυλο με ωραια νερα...
τωρα για κλιμακες, εγω το πολυ να σου πω για καμια ματζορε...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #47 στις: Μαρτίου 19, 2017, 08:37:05 μμ »
Το θηρίο ξύπνησε. {celebrate014}
Μετά απο καιρό καέβηκα ξανά στο εργαστήριο.
Άνοιξα πολλά μέτωπα και να δούμε τι θα βγεί.
Έκοψα μια μουριά δεκαετίας που είχα και έβγαλα ντούγιες για την μπουζουκομάνα και κάμποσους τζουράδες. Έβγαλα από την ίδια μουριά ένα μάνικο για σκαφτό μπαγλαμά από την ίδια μουριά και ξεκίνησα και έναν ντουγάτο μπαγλαμά από κελεμπέκι. Το μάνικο που έφτιαξα είναι ναι μεν μονοκόμματη μουριά (χωρίς κόντρες) μόνο που του έκοψα στην μέση και το γύρισα ανάποδα τα νερά για ενίσχυση. Βάζω και μια φωτογραφία από την κορδέλλα που μέσα ατο πριονίδια που την γονάτισα
Αφορμή για όλα αυτά ήτανε ένα ο προγραμματισμός μιας επίσκεψης στο σχολείο του μικρού μιας και όταν

καλο ειναι τους μπαγλαμαδες να τους κανεις 36 οπως εχει επικρατησει τα τελευταια χρονια λογω και των χορδων που κυκλοφορουν. Το 34 ειναι με μικρα διαστηματα και θελει και χαραξη .........στην τριχα για να μη φαλτσαρει, και το 38 μην τυχων και γινει σκληρο. Αν κι εχω φτιαξει 38 και ηταν μια χαρα. Και μολις ερθει το σχολειο θελουμε τις δασκαλες καμια φωτογραφια

Ευχαριστω Κωστα για την προταση.
Οταν με το καλο τελειωσω το σκαφος μαλλον για 36αρι θα το παω αφου το λες και εσυ.
Τωρα οσον αφορα την δασκαλα δεν ειναι καμια πιτσιρικα δυστυχως αλλα ειναι καλη με τα παιδια και ενδιαφερεται οντως.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #48 στις: Μαρτίου 21, 2017, 10:28:29 πμ »
εργαλεία και αναλώσιμα:

πήρα επιτέλους (όλο το ξεχνούσα) ένα σκαρπελάκι 4mm για το άνοιγμα των υποδοχών των καμαριών.
Από τον dimizparts, διαβολάκι: (η ικανοποίηση του να κόβει το σκαρπέλο μόνο με ακατάλληλου περιεχομένου καταστάσεις περιγράφεται, ακόνισα σχολαστικά και τα παλιά  και έχω αλλεπάλληλους οργασμούς)

πήρα για δοκιμή κι αυτό το μπλε - λουλακί γυαλόχαρτο της 3M, του οποίου την καινοτομία (και την φουσκωμένη τιμή σε σχέση με τα "κοινά", περίπου x1.5) μου εξήγησαν ως εξής (η 3Μ τα λέει δηλαδή):
επειδή έχει πυραμιδοειδείς κόκκους, καθώς τρίβεις και φθείρεται ο κόκκος, πάντα αφήνει κοφτερές ακμές και έτσι το γυαλόχαρτο εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό μέχρι αρκετά χαμηλά στον κόκκο, οπότε κρατάει περισσότερο και "ισοφαρίζει" την διαφορά τιμής ενώ εξακολουθεί να "κόβει".
Μάλλον έχουν δίκιο, είναι εντυπωσιακό. Αν θέλει κανείς να το δοκιμάσει να πει και δεύτερη γνώμη.

[ Invalid Attachment ]

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #49 στις: Μαρτίου 27, 2017, 01:04:53 μμ »
τι έγινε, μια βδομάδα δεν πήγε κανείς στο εργαστήριο ? (εκτός του Γεωργαλά που είδα την πρόοδο)...
λοιπόν εγώ τόχω καημό να μου βγει μια κατασκευή απ' την αρχή ως το τέλος χωρίς κανένα πρόβλημα...
να ένα "καλούτσικο" που δεν μου είχε ξανατύχει:

ένα από τα τρυπανάκια που βάζω οδηγούς για την κόλληση της ταστιέρας έσπασε καθώς το έβγαζα (παλιά έβαζα καρφιά ακέφαλα, διάβασα τον Γεωργαλά που έβαζε τρυπάνια και είπα να το δοκιμάσω, μάλλον θα ξαναγυρίσω στα καρφιά που δεν σπάνε).
Αφού η περιοχή είναι "ισχυρή" (χαμηλά στην ταστιέρα) και εκτιμώ ότι δεν θα επηρέαζε την "στατική επάρκεια" αλλά κυρίως γιατί δεν μου άρεσε καθόλου η ιδέα να μείνει μέσα , αποφάσισα να το βγάλω μην πάρω στο λαιμό μου κανέναν άνθρωπο (αααααν ποτέ κανείς στο μέλλον αποφασίσει να "ξυρίσει" την ταστιέρα με ρούτερ ή πλάνη ας πούμε). Αλλά είχε σπάσει χαμηλά και για να το πιάσω με πένσα ή μυτοτσίμπιδο έπρεπε να αφαιρέσω αρκετό υλικό.

αφαίρεσα με σκαρπέλο ένα κομμάτι της ταστιέρας ανάμεσα σε δυο χαρακιές και το αντικατέστησα με φύρα από την ταστιέρα. Βοήθησε και το βένγκε που είχε "εύκολα" στο ταίριασμα νερά και φαίνεται μόνο αν ξέρεις που να ψάξεις, παρακάτω η διαδικασία:

[ Invalid Attachment ]

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Περιοχή: Άλιμος - Κυπαρίσσι Λακωνίας
Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Μάρτιος 2017
« Απάντηση #50 στις: Μαρτίου 27, 2017, 01:43:35 μμ »
Ωχ... Σας εχω πει μη με ακουτε...  8)
Εσπασε οταν ανοιγες την τρυπα ή μετα;
Τι παχος ηταν; εγω βαζω πιο χοντρο μαλλον (νομιζω 2.2 χιλιοστα ειναι η δεκαδα που ειχα παρει απο κινα). Δεν τα βαζω πλεον στα ταστα αλλα σε δυο τρεις τσαμπουκαδες που δεν εχω βαλει ακομα. Οποτε καλυπτεται και η τρυπα.

Αψογη αποκατασταση. Δε φαινεται τιποτα
Εγω και ο Ζοζέφ.
https://georgalasg.wordpress.com/

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #51 στις: Μαρτίου 27, 2017, 02:16:31 μμ »
1 χιλιοστό (γι αυτό και έσπασε προφανώς) για να μην περισσεύει πολύ από τη χαρακιά. Στο βγάλσιμο έσπασε, είχε "πιάσει" καλά με την κόλλα.

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #52 στις: Μαρτίου 27, 2017, 02:35:10 μμ »
Θέλει ιδιαίτερη ανθρώπινη και τεχνική ευαισθησία να βλέπεις , να προβλέπεις και να αποτρέπεις το ατύχημα που μπορεί να συμβεί στο μέλλον.

Είσαι ο δεύτερος άνθρωπος που βλέπω να λειτουργεί έτσι ... ο πρώτος ήταν ο πατέρας μου ...

Αψογη η "προσθετική"  !   :)
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #53 στις: Μαρτίου 27, 2017, 03:02:19 μμ »
Κι εγώ το ίδιο παράπονο έχω. Μια φορά να πάνε όλα στρωτα απο την αρχή ως το τέλος. Εκεί όμως είναι η μαγεία. Το τι θα σκεφτείς και τι θα εφαρμόσεις για να φέρεις ξανά την κατάσταση στα ίσια. Θαυμαστή η υπομονή σου και Πολύ όμορφη η αποκατάσταση.
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #54 στις: Μαρτίου 27, 2017, 08:45:41 μμ »
Κι εγώ το ίδιο παράπονο έχω. Μια φορά να πάνε όλα στρωτα απο την αρχή ως το τέλος. Εκεί όμως είναι η μαγεία. Το τι θα σκεφτείς και τι θα εφαρμόσεις για να φέρεις ξανά την κατάσταση στα ίσια. Θαυμαστή η υπομονή σου και Πολύ όμορφη η αποκατάσταση.

γι αυτο εγω οταν φτιαχνω κατι που δεν εχω ξαναφτιαξει πρωτα το φτιαχνω οταν πεφτω για υπνο. Σοβαρα μιλαω και μη γελαει κανενας. Και τοχω ξανακουσει κιολας ...........συγκεκριμενα ελεγε ο Walter Rerl οτι το βραδυ πριν την εκινηση ετρεχε πριν κοιμηθει ολη τη διαδρομη.
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

George45

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ολα!!
  • Αριθμός κατασκευών: MIA
« Απάντηση #55 στις: Μαρτίου 27, 2017, 11:12:59 μμ »
+1!!!!!!!!!!ΚΑΙ Εγω μαζι σου  κωστα!!!!!!!!!!!!!

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #56 στις: Μαρτίου 28, 2017, 10:52:23 πμ »
Παλαιότερα είχα δοκιμάσει οδοντογλυφίδα (!!!!) από αυτές τις σχετικά χονδρές που είναι από σκληρό ξύλο και είχε δουλέψει μια χαρά. Το είχα κάνει βέβαια στη γέφυρα της κιθάρας πριν φτιάξω το jig με τις βίδες. Αλλά γιατί να μη δουλέψει με ταστιέρα αν βάλει κάποιος δύο στο 1ο και δύο στο 12ο τάστο;
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

tsipis

• Sr. Member
« Απάντηση #57 στις: Μαρτίου 28, 2017, 02:16:46 μμ »
Φοβερη αποκατασταση φιλε στην ταστιερα.
Σχεδον ξεμπερδεψε ο φιλος με την  κιθαρα του ,μενουν μονο τα λουστρα αλλα ηθελε να την ακουσει και ετσι αρματωσε. (Θα ανεβασω ηχο μεσα στην εβδομαδα). Ειχα ξεκινησει ενα σκαφος για τζουρα που το ειχα αφησει στην ακρη. Το ετριψα σήμερα και αυτο ειναι το αποτέλεσμα.
ΟΣΟΝ ΖΗΣ ΦΑΙΝΟΥ, ΜΗΔΕΝ ΟΛΩΣ ΣΥ ΛΥΠΟΥ. ΠΡΟΣ ΟΛΙΓΟΝ ΕΣΤΙ ΤΟ ΖΗΝ, ΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ

filios

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: rosewood
  • Αριθμός κατασκευών: 6 guitars 3 bouzoukis
« Απάντηση #58 στις: Μαρτίου 28, 2017, 02:25:11 μμ »

Φίλοι μου και εγώ περίπου έτσι κολλώ τις ταστιέρες ( Μπουζουκιού – κιθάρας ) Δηλ καρφώνω στην αρχή της ταστιέρας και περίπου στο 12 τάστο από ένα ακέφαλο καρφάκι και το κόβω  1.5 – 2 Χιλ μήκος Τοποθετώ με ακρίβεια την ταστιέρα στο μάνικο και την πιέζω με δύναμη και τα καρφάκια μαρκάρουν  την ακριβή θέση της
Ύστερα αφαιρούνται τα καρφάκια και πάνω στην ταστιέρα στα σημεία που ήταν τα καρφάκια ανοίγονται τρύπες 1.5 – 2  χιλιοστά πάχους 3- 4 χιλ βάθους και μές στις τρύπες κολλώ εβένινα καρφιά της ιδίας διαμέτρου Κολλούν πολύ ωραία και με κυανοακριλική κόλλα ,και μετά τοποθετείται και εφαρμόζεται ακριβός στις τρύπες στο μάνικο που εντωμεταξύ έχουμε  φαρδύνει ‘όπως τα εβένινα καρφάκια Για οστεόκολλα – ψαρόκολλα θερμένεται η ταστιέρα 

Γιώργος Χ.

• Hero Member
  • Ανεκπαίδευτος
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά, σφεντάμι
  • Αριθμός κατασκευών: θα δείξει...
« Απάντηση #59 στις: Μαρτίου 28, 2017, 02:36:06 μμ »
Μπράβο Μάνο!!και για το τέλειο αποτέλεσμα και για τον τρόπο που το παρουσιάζεις!!!

Μπράβο tsipis!! Πανέμορφο!!

Tags: