Αποστολέας Θέμα: Οδηγός βερνικιών  (Αναγνώστηκε 209991 φορές)

Sforzando

• Hero Member
  • Για την υπέροχη τέχνη της Οργανοποιίας!!!
    • LUTHIER SCHOOL
Απ: Οδηγός βερνικιών
« Απάντηση #120 στις: Οκτωβρίου 11, 2012, 06:09:42 μμ »
Φίλε Stanta,δεν αραιώνουμε με νέφτι το λινέλαιο του ήλιου και δεν υπάρχει πρόβλημα αυτανάφλεξης. Η ματ επεξεργασία που αναφέρθηκε παραπάνω , είναι κάτι το διαφορετικό από το λινέλαιο του ήλιου. Το λινέλαιο του ήλιου επειδή έχει συμπυκνωθεί έχει αποκτήσει και ιδιότητες βερνικιού(σχετική γυαλάδα και ταχύτερο στέγνωμα).Επίσης σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται 14 χέρια, εμένα ο τζουράς που είχα επεξεργαστεί με το λινέλαιο του ήλιου, χρειάστηκε μόνο 3-4 χέρια για να γυαλίσει. Σε καμία περίπτωση δεν περνάμε επόμενη στρώση αν δεν έχει στεγνώσει η προηγούμενη και εδώ οι στρώσεις πρέπει να είναι λεπτές. Την βούρτσα την χρησιμοποιούμε για το πέρασμα.

Sforzando

• Hero Member
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #121 στις: Οκτωβρίου 11, 2012, 06:13:21 μμ »
Αυτό είναι φυσικό φίλε, τα σκληρά ξύλα γυαλίζουν πολύ πιο εύκολα από τα μαλακά. Σε κάποιες κατασκευές μου ,που έχω χρησιμοποιήσει λάδι για ματ φινίρισμα του σκάφους, το καπάκι το έκανα συνήθως με γομαλάκα. Πάντως αν κάνεις χρήση του λινέλαιου του ήλιου, η γυαλάδα θα είναι μεγαλύτερη, όμως έτσι και αλλιώς οι τεχνικές του ματαρίσματος ,δεν έχουν ως ζητούμενο την γυαλάδα αλλά αυτήν την χαρακτηριστική και μάλλον γοητευτική ματ φυσική εμφάνιση του ξύλου.

Sforzando

• Hero Member
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #122 στις: Οκτωβρίου 11, 2012, 06:18:44 μμ »
Φίλε Μπλέκο από όσο ξέρω μάλλον πρόκειται για πολυουρεθάνη.

Blekos Kerkyra

• Hero Member
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
« Απάντηση #123 στις: Οκτωβρίου 11, 2012, 09:53:19 μμ »
Βερνικι με πολυουρεθανη δηλαδη;
Αυτο λογικα εφοσον ειναι τοσο σκληρο δεν επιρρεαζει τη συμπεριφορα του ξυλου;

Επαθα πλακα δε μπορεσα να το φθειρω με το νυχι..!!!
Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

lio

• Newbie
  • *
« Απάντηση #124 στις: Οκτωβρίου 30, 2012, 05:21:51 μμ »
Γεια σας και από μένα!

Καταρχήν συγχαρητήρια στον φίλο Sforzando που μοιράζει τις γνώσεις  του απλόχερα! Δύσκολα βρίσκεις τέτοια topics και πόσο μάλλον σε ελληνικό φόρουμ.

Με την σειρά μου θα ήθελα αν έχεις την διάθεση και τον χρόνο, φίλε Sforzando, να με συμβούλευες για την διαδικασία που σκέπτομαι να ακολουθήσω.

Το όργανο:
Πρόκειται για μια φτηνή ηλεκτρική κιθάρα τύπου Strat (την πρώτη μου) που μετά από 10 περίπου χρόνια καταξιωμένης πορείας στην διακόσμηση του τοίχου του σπιτιού είπα να την κάνω μάχιμη! ;) Δεν είναι κάποια επώνυμη μάρκα (??? Westsound Professional ???) και όσο αν έχω ψάξει δεν έχω βρει κάτι για αυτήν. Οπότε όπως καταλαβαίνεις δεν ξέρω καν τι ξύλα έχει! Υποψιάζομαι τα φθηνότερα… Είναι σε μαύρο gloss χρώμα.

Τι θέλω να κάνω:
Βρήκα μια τεχνική που ονομάζετε swirl
Δες εδώ:
SWIRLING(Black & White Strat)

Η διαδικασία που σκέφτομαι να ακολουθήσω:
-   Προετοιμασία της επιφάνειας: τρίψιμο με γυαλόχαρτο (4-5 χέρια ξεκινώντας από χοντρόκοκκο σε πιο λεπτόκοκκα γυαλόχαρτα)
-   Στοκάρισμα και τρίψιμο σε αυτά τα σημεία
-   Αστάρωμα με βελατούρα (εφόσον πρόκειται για λαδομπογιά)
-   Τρίψιμο ξανά για να γίνει λεία η επιφάνεια και έτοιμη για βάψιμο
-   Swirling
-   Υπομονή κανέναν μήνα να στεγνώσει
-   Wet sanding
-   Πλήρωση των πόρων – στίλβωση με tru oil

Οι απορίες μου:
Όταν πρωτοείδα αυτή την τεχνική σκέφτηκα λαδομπογιά. Σε ένα μαγαζί (που παραδίδει και μαθήματα καλλιτεχνικών, διαφόρων κατασκευών, ζωγραφικής και γενικότερα για διάφορα χόμπι χειροτεχνίας) μου είπαν ότι κάνουν αυτήν την τεχνική (όχι μόνο σε ξύλο) και μου υπέδειξε κάποια χρώματα (http://www.c-kreul.de/Magic-Marble-Paints.291.0.html?&L=1).
Για το αστάρωμα είναι σωστή επιλογή η βελατούρα? Πόσα χέρια να ασταρώσω? Το Swirl που θέλω να κάνω είναι άσπρο, μαύρο (αρκετό μαύρο) και ίσως μια “πινελιά” μοβ. Να περάσω άσπρη ή μαύρη βελατούρα (ή δεν έχει και τόσο σημασία?)
Για την προετοιμασία κάπου διάβασα για να αποφύγουμε σπασίματα-ανοίγματα-ρωγμές στο ξύλο λόγο νερού θα πρέπει τις οπές (για τις βίδες κλπ) να στάξουμε λίγο κερί ώστε να μονωθεί και να μην ποτίσει βαθειά μέσα το ξύλο. Είναι σωστό κάτι τέτοιο?
Όσον αφορά το μπράτσο είναι και αυτό βαμμένο (από “μαμά”) μαύρο gloss. Θέλω και εδώ να κάνω Swirl αλλά ΜΟΝΟ στο headstock (δεν ρισκάρω να γίνει κουλούρι η ταστιέρα). Έτσι για το μπράτσο (εκτός headstock) σκέφτομαι ένα “απαλό” τριψιματάκι, ίσως κάποια στοκαρίσματα σε κάποια χτυπήματα (πολύ μικρά), τοπικό βάψιμο σε αυτά και τέλος tru oil.
Θα απέχει πολύ ο χρωματισμός από το σώμα? Υπόψη θέλω να προσπαθήσω να έχω mirror-like αποτέλεσμα (το pickguard που θα βάλω θα είναι mirror chrome). Ή από την πολύ “γυαλάδα” δεν θα φαίνεται και ιδιαίτερη διαφορά?
Γενικότερα καλά το έχω προγραμματίσει? Ποια είναι η γνώμη σου?

ΥΓ1. Δεν θα μου πέρναγε καν από το μυαλό να έκανα κάτι τέτοιο στην Washburn. Όπως και να έχει το swirl είναι αρκετά risky και one shot (όχι βέβαια ότι δεν θα κάνω άπειρα τεστ πριν “βαφτίσω” την κιθάρα). Το κάνω καθαρά με γνώμονα ότι και απόλυτη αποτυχία τα χρήματα που θα ξοδέψω είναι πολύ λίγα (χαλάλι αν υπάρχει και πιθανότητα να βγει super!)
ΥΓ2. Έχω παρατηρήσει μια πολύ λεπτή ρωγμή (πιο λεπτή και από τρίχα) στο σώμα της κιθάρας κοντά στο σημείο που δένει το μπράτσο. Να φοβάμαι μην γίνει μανιτάρι η κιθάρα μετά από το νερό? Υπάρχει περίπτωση να είναι μόνο στο βερνίκι ή μόνο μετά το τρίψιμο θα καταλάβω? Αν είναι στο ξύλο θα πρέπει να το στοκάρω και ας είναι τόσο λεπτό ή μπορώ να το προστατέψω μόνο με το αστάρι?
ΥΓ3. Προς ηλεκτρικούς κιθαρίστες: τα parts που θα αγοράσω είναι από Αμερική (http://guitarpartsonline.com/) λόγο τον πολύ καλών κριτικών που έχουν πάρει τα pre-wired pickguards τους. Plus ότι είναι πάμφθηνα!
ΥΓ4. Sorry για το μεγάλο κείμενο και τις πολλές απορίες!  :)

Sforzando

• Hero Member
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #125 στις: Νοεμβρίου 02, 2012, 04:32:28 μμ »
Φίλε lio αυτήν την τεχνική την έχω δει και εγώ σε διάφορα βίντεο στις ηλεκτρικές κιθάρες,δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με τέτοιου είδους τεχνικές,μπορώ να βρω όμως κάποιες πληροφορίες από γνωστούς μου κιθαρίστες που ασχολούνται . Όποιος φίλος από το φόρουμ γνωρίζει κάτι για την διαδικασία ας το αναφέρει ,μέχρι να μπορέσω και εγώ να συγκεντρώσω τις πληροφορίες που ζητάς. Οι ρωγμές πρέπει σίγουρα να κλειστούν με κάποιον τρόπο,για την λαδομπογιά έχω κάποια ένσταση, έχω ακούσει πως χρησιμοποιούν κάποια χρώματα enameling αλλά για να είμαστε σίγουροι θα τα ξαναπούμε με την πρώτη ευκαιρία και με νέες πληροφορίες .

lio

• Newbie
  • *
« Απάντηση #126 στις: Νοεμβρίου 02, 2012, 05:52:47 μμ »
Έχεις δίκιο, όχι λαδομπογιά.

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #127 στις: Νοεμβρίου 02, 2012, 07:52:50 μμ »
Φιλε lio με ενδιαφερει και εμενα η τεχνικη του swirl και καποια στιγμη θα ηθελα να τη δοκιμασω. Δεν εχω προσωπικη εμπειρια λοιπον, απλα εχω διαβασει απειρα tutorials  ;D
Μια παρατηρηση οσον αφορα τα βηματα της διαδικασιας που εχεις αναφερει: Μετα το swirling δεν μπορεις να κανεις wet sanding γιατι θα καταστρεψεις οτι εχεις κανει! Ειναι πολυ λεπτο το layer του χρωματος και υποτιθεται οτι πρεπει να γινει σε ηδη προετοιμασμενη επιφανεια. Μετα το στεγνωμα θα πρεπει να εφαρμοσεις το βημα που λες παρακαταω (tru oil ή καποιο τελικο βερνικι) και επειτα να ακολουθησει wet sanding και buffing για να εχεις το επιθυμητο mirror-like αποτελεσμα.
Η πληρωση των πορων ειναι ενα βημα που γινεται πολυ πιο νωρις (συνηθως μετα το πρωτο χερι sealer). Στη δικη σου περιπτωση, εφοσον προκειται για ετοιμη κιθαρα το μονο που χρειαζεται ειναι να αφαιρεσεις τις στρωσεις του τελικου βερνικιου και να φτασεις στο χρωμα. Επειτα, αναλογα με τη χημικη συσταση των χρωματων που θα χρησιμοποιησεις, μπορει να χρειαστει και καποιο primer.
Το βασικοτερο απο ολα ειναι το οργανο να ειναι στεγανοποιημενο απο παντου, οπως πολυ σωστα αναφερεις, με κερι.

lio

• Newbie
  • *
« Απάντηση #128 στις: Νοεμβρίου 03, 2012, 07:02:41 μμ »
Φίλε μου immortalx έχεις δικιο για το wet sanding. Είχα στο μυαλό μου (κακώς) λαδομπογιά και οτι θα έβγαινε σχετικά παχύ το layer.
Ξεκίνησα λοιπόν το τρίψιμο (P80 - P100 - P150 - P220) αλλά από το 80άρι και χωρίς πολύ τρίψιμο "έφυγαν" όλα!
Σαν newbie ερασιτέχνης έχω μπερδευτεί λιγάκι με τις ονομασίες. To sealer είναι η των πλήρωση πόρων ή αστάρι? Το αστάρι δεν είναι το primer?
Οπότε περιμένω τις συμβουλές σας για το τι βάση θα έχουν τα υλικά ωστε να είναι "συμβατά" με τα humbrol enamel paints. :)
ΥΓ. Παραθέτω και μερικές photos. (Ρε παιδιά τι ξύλο είναι αυτο?  ??? Δεν θα παραξενευτώ αν μου πείτε κόντρα πλακέ... ότι και αν είναι, αυτό έχω :P )

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #129 στις: Νοεμβρίου 03, 2012, 07:44:40 μμ »
Νομιζω οτι δεν ειναι ξυλο.Για  mdf το κοβω.Ειναι και βαρυ φανταζομαι
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #130 στις: Νοεμβρίου 03, 2012, 07:48:07 μμ »
Κι εγώ για MDF το βλέπω αλλά για σιγουριά βγάλε και μια φωτογραφία απ' τα σόκορα.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #131 στις: Νοεμβρίου 03, 2012, 07:53:12 μμ »
κουρε..........το λυκο τον ειδες, τη φωλια του ψαχνεις?

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #132 στις: Νοεμβρίου 03, 2012, 07:59:52 μμ »
κουρε..........το λυκο τον ειδες, τη φωλια του ψαχνεις?

Κώστα, επειδή το MDF είναι το υλικό που χρησιμοποιώ κατά κόρον σε κατασκευές παιδικών επίπλων, το συγκεκριμένο μου φαίνεται ή πολύ κακής ποιότητας MDF ή καλής ποιότητας νοβοπάν. Τα σόκορα θα δείξουν.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #133 στις: Νοεμβρίου 03, 2012, 08:20:41 μμ »
ειναι mdf τον κοβω.Αλλα οπως ειπες μπορει να ειναι κινεζικο η ρωσικο ολα παιζουν

lio

• Newbie
  • *
« Απάντηση #134 στις: Νοεμβρίου 03, 2012, 08:50:43 μμ »
Ευχαρίστως να βγάλω και άλλη photo αλλά τι είναι τα σόκαρα? Υποθέτω τομή του ξύλου? Αν ναι, πως?
Από βάρος δεν μου δείχνει να έχει και μεγάλη διαφορά απο μία Fender Prodigy (USA) που έχω. Δεν τις έχω ζυγίσει βέβαια... ;)

Tags: