Γεια σας και από μένα!
Καταρχήν συγχαρητήρια στον φίλο Sforzando που μοιράζει τις γνώσεις του απλόχερα! Δύσκολα βρίσκεις τέτοια topics και πόσο μάλλον σε ελληνικό φόρουμ.
Με την σειρά μου θα ήθελα αν έχεις την διάθεση και τον χρόνο, φίλε Sforzando, να με συμβούλευες για την διαδικασία που σκέπτομαι να ακολουθήσω.
Το όργανο:
Πρόκειται για μια φτηνή ηλεκτρική κιθάρα τύπου Strat (την πρώτη μου) που μετά από 10 περίπου χρόνια καταξιωμένης πορείας στην διακόσμηση του τοίχου του σπιτιού είπα να την κάνω μάχιμη!

Δεν είναι κάποια επώνυμη μάρκα (

Westsound Professional

) και όσο αν έχω ψάξει δεν έχω βρει κάτι για αυτήν. Οπότε όπως καταλαβαίνεις δεν ξέρω καν τι ξύλα έχει! Υποψιάζομαι τα φθηνότερα… Είναι σε μαύρο gloss χρώμα.
Τι θέλω να κάνω:
Βρήκα μια τεχνική που ονομάζετε swirl
Δες εδώ:
Η διαδικασία που σκέφτομαι να ακολουθήσω:
- Προετοιμασία της επιφάνειας: τρίψιμο με γυαλόχαρτο (4-5 χέρια ξεκινώντας από χοντρόκοκκο σε πιο λεπτόκοκκα γυαλόχαρτα)
- Στοκάρισμα και τρίψιμο σε αυτά τα σημεία
- Αστάρωμα με βελατούρα (εφόσον πρόκειται για λαδομπογιά)
- Τρίψιμο ξανά για να γίνει λεία η επιφάνεια και έτοιμη για βάψιμο
- Swirling
- Υπομονή κανέναν μήνα να στεγνώσει
- Wet sanding
- Πλήρωση των πόρων – στίλβωση με tru oil
Οι απορίες μου:
Όταν πρωτοείδα αυτή την τεχνική σκέφτηκα λαδομπογιά. Σε ένα μαγαζί (που παραδίδει και μαθήματα καλλιτεχνικών, διαφόρων κατασκευών, ζωγραφικής και γενικότερα για διάφορα χόμπι χειροτεχνίας) μου είπαν ότι κάνουν αυτήν την τεχνική (όχι μόνο σε ξύλο) και μου υπέδειξε κάποια χρώματα (
http://www.c-kreul.de/Magic-Marble-Paints.291.0.html?&L=1).
Για το αστάρωμα είναι σωστή επιλογή η βελατούρα? Πόσα χέρια να ασταρώσω? Το Swirl που θέλω να κάνω είναι άσπρο, μαύρο (αρκετό μαύρο) και ίσως μια “πινελιά” μοβ. Να περάσω άσπρη ή μαύρη βελατούρα (ή δεν έχει και τόσο σημασία?)
Για την προετοιμασία κάπου διάβασα για να αποφύγουμε σπασίματα-ανοίγματα-ρωγμές στο ξύλο λόγο νερού θα πρέπει τις οπές (για τις βίδες κλπ) να στάξουμε λίγο κερί ώστε να μονωθεί και να μην ποτίσει βαθειά μέσα το ξύλο. Είναι σωστό κάτι τέτοιο?
Όσον αφορά το μπράτσο είναι και αυτό βαμμένο (από “μαμά”) μαύρο gloss. Θέλω και εδώ να κάνω Swirl αλλά ΜΟΝΟ στο headstock (δεν ρισκάρω να γίνει κουλούρι η ταστιέρα). Έτσι για το μπράτσο (εκτός headstock) σκέφτομαι ένα “απαλό” τριψιματάκι, ίσως κάποια στοκαρίσματα σε κάποια χτυπήματα (πολύ μικρά), τοπικό βάψιμο σε αυτά και τέλος tru oil.
Θα απέχει πολύ ο χρωματισμός από το σώμα? Υπόψη θέλω να προσπαθήσω να έχω mirror-like αποτέλεσμα (το pickguard που θα βάλω θα είναι mirror chrome). Ή από την πολύ “γυαλάδα” δεν θα φαίνεται και ιδιαίτερη διαφορά?
Γενικότερα καλά το έχω προγραμματίσει? Ποια είναι η γνώμη σου?
ΥΓ1. Δεν θα μου πέρναγε καν από το μυαλό να έκανα κάτι τέτοιο στην Washburn. Όπως και να έχει το swirl είναι αρκετά risky και one shot (όχι βέβαια ότι δεν θα κάνω άπειρα τεστ πριν “βαφτίσω” την κιθάρα). Το κάνω καθαρά με γνώμονα ότι και απόλυτη αποτυχία τα χρήματα που θα ξοδέψω είναι πολύ λίγα (χαλάλι αν υπάρχει και πιθανότητα να βγει super!)
ΥΓ2. Έχω παρατηρήσει μια πολύ λεπτή ρωγμή (πιο λεπτή και από τρίχα) στο σώμα της κιθάρας κοντά στο σημείο που δένει το μπράτσο. Να φοβάμαι μην γίνει μανιτάρι η κιθάρα μετά από το νερό? Υπάρχει περίπτωση να είναι μόνο στο βερνίκι ή μόνο μετά το τρίψιμο θα καταλάβω? Αν είναι στο ξύλο θα πρέπει να το στοκάρω και ας είναι τόσο λεπτό ή μπορώ να το προστατέψω μόνο με το αστάρι?
ΥΓ3. Προς ηλεκτρικούς κιθαρίστες: τα parts που θα αγοράσω είναι από Αμερική (
http://guitarpartsonline.com/) λόγο τον πολύ καλών κριτικών που έχουν πάρει τα pre-wired pickguards τους. Plus ότι είναι πάμφθηνα!
ΥΓ4. Sorry για το μεγάλο κείμενο και τις πολλές απορίες!