Αποστολέας Θέμα: Οδηγός βερνικιών  (Αναγνώστηκε 209960 φορές)

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
Απ: Οδηγός βερνικιών
« Απάντηση #135 στις: Νοεμβρίου 03, 2012, 09:32:09 μμ »
Ευχαρίστως να βγάλω και άλλη photo αλλά τι είναι τα σόκαρα? Υποθέτω τομή του ξύλου? Αν ναι, πως?
Από βάρος δεν μου δείχνει να έχει και μεγάλη διαφορά απο μία Fender Prodigy (USA) που έχω. Δεν τις έχω ζυγίσει βέβαια... ;)

Από το κόψιμο στο πλάι φίλε μου.

ioannis

• Jr. Member
  • **
    • www.bulgariviolins.gr
  • Αγαπημένο ξύλο: maplewood
« Απάντηση #136 στις: Νοεμβρίου 03, 2012, 10:22:18 μμ »
mdf κακης ποιοτητας  για τους ξυλουργους  και κατα συνεπεια  πιο ελαφρυ

lio

• Newbie
  • *
« Απάντηση #137 στις: Νοεμβρίου 05, 2012, 08:17:38 μμ »
Ελπίζω να βοηθήσουν. Σε κάποιες φαίνονται και οι ρωγμές.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #138 στις: Νοεμβρίου 05, 2012, 10:31:36 μμ »
mdf ειναι.............ταπαμε
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

lio

• Newbie
  • *
« Απάντηση #139 στις: Νοεμβρίου 09, 2012, 07:50:16 μμ »
Έμαθε κανείς τίποτα περισότερο? Ή αφου είναι mdf δεν εχει και τόσο σημασία τι sealer και αστάρι θα βάλω? Για τις ρωγμές τι προτείνετε?

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #140 στις: Νοεμβρίου 09, 2012, 08:36:55 μμ »
lio προσωπικα δεν μπορω να καταλαβω αν οι ρωγμες ειναι στο MDF. Αν ειναι οντως ετσι, τοτε φανταζομαι οτι ριχνοντας λεπτορευστη κυανοακρυλικη θα σταθεροποιηθει και δεν θα χεις προβλημα. Αν θελεις να τελειωσεις με Tru-oil οπως ειπες, δεν ειμαι σιγουρος αν ειναι συμβατο με το χρωμα, αλλα για sealer μπορεις να βαλεις της ιδιας εταιρειας (birchwood casey) το Tru-oil sealer and filler.
Απο οτι εχω δει οι περισσοτεροι χρησιμοποιουν νιτρο σε σπρευ παντως.

lio

• Newbie
  • *
« Απάντηση #141 στις: Νοεμβρίου 10, 2012, 02:15:32 μμ »
Κατά 99% είναι στο MDF. Αγόρασα κυανοακρυλική και θα την εφαρμόσω.
Μου φαίνεται οτι καταλήγω στην εξής διαδικασία:
-   birchwood casey sealer and filler (3-4 χέρια)
-   βελατούρα με πινέλο (2-3 χέρια με ενδιάμεσα sandings 220)
-   humbrol enamels (swirl)
-   τουλάχιστον 2,5 βδομάδες στέγνωμα
-   βερνίκι νιτροκυτταρίνης σε σπρέι  (4-5 χέρια)
-   wet sanding με 320
-   βερνίκι νιτροκυτταρίνης σε σπρέι  (2-3 χέρια)
-   wet sanding με 600
-   wet sanding με 2000
-   για buffing σκέφτομαι κάτι τέτοιο http://www.seasters.gr/?page_id=4&shopp_pid=1005 αλλά θα προτιμούσα tru-oil αν είναι συμβατό (είναι και φτηνότερο)

Elias

• Sr. Member
    • κατασκευη ηλεκτρικης κιθαρας
  • Αριθμός κατασκευών: 3456
« Απάντηση #142 στις: Νοεμβρίου 10, 2012, 02:49:37 μμ »
εφοσον θα βαλεις βερνικι δεν εχει νοημα να βαλεις και tru- oil. η αλοιφη ειναι καλη, 3μ εγγυηση  8)

vtypal

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #143 στις: Απριλίου 21, 2013, 11:06:49 μμ »
Μήπως έχει χρησιμοποιησει κανείς την γομαλάκα της Mercola; Αν ναι, πόσο την αραιώσατε σε οινόπνευμα; Και κάτι τελευταίο , ο τρόπος εφαρμογής βερνικιού μπάλας νίτρου είναι ουσιαστικά ο ίδιος με αυτόν της γομαλάκας;
Κάνω κάποια συγκριτικά πειράματα, θα με βοηθούσε πολύ η απάντηση σας. 
"Ερασιτέχνης είναι ο εραστής της τέχνης"

Αχιλλέας

• Jr. Member
  • **
  • Βαριέμαι το γυαλοχαρτάρισμα!
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 2
Απομίμηση έβενου (ebonizing) - Συνταγή από το μεσαίωνα
« Απάντηση #144 στις: Απριλίου 26, 2013, 11:48:18 πμ »
Ελπίζω ότι βρίσκομαι στο σωστό thread για να μοιραστώ την παρακάτω παλιά συνταγή για να μαυρίσουμε ξύλο, διατηρώντας τα νερά του (απομίμηση έβενου)

• Γεμίζουμε ένα γυάλινο δοχείο με μηλόξυδο (ή οξικό οξύ από αποθήκη χημικών - είναι ακίνδυνο)
  • Ρίχνουμε μέσα στο δοχείο μερικά σκουριασμένα καρφία ή ρινίσματα σιδήρου ή ατσαλόμαλλο (αν χρησιμοποιήσουμε ατσαλόμαλλο, το πλένουμε πρώτα με σαπούνι και νερό για να φύγει το μηχανόλαδο που ενδεχομένως να έχει. Προσοχή! Κόβει!)
  • Σκεπάζουμε το δοχείο για να μην εξατμίζεται, χωρίς όμως να το βιδώσουμε (δλδ ακουμπάμε το καπάκι πλαγιαστά - να μπορεί να φύγει αέρας).
  • Το αφήνουμε στον ήλιο για 7-10 μέρες. Το υγρό, από διάφανο, θα έχει γίνει ομιχλώδες πορτοκαλο-γκρί (θα είναι λιγό αηδία!). Η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί ζεστένοντας το δοχείο σε μπεν-μαρί για μερικές ώρες (μέχρι να πάρει το χρώμα που είπαμε)
  • Το φιλτράρουμε με φίλτρο καφέ σε καθαρό δοχείο. Αποθηκεύεται σφραγισμένο.

Χρήση:
  • Περνάμε το ξύλο με πινέλο διαδοχικές στρώσεις (περιμένωντας να στεγνώσει η προηγούμενη) μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  • Μετά την τελευταία στρώση, τρίβουμε με κάποιο αραιό αλκαλικό διάλυμα (πχ μαγειρική σόδα ή υγρή αμμωνία)
  • Γυαλοχαρτάρουμε και λουστράρουμε κατά τα γνωστά

Επεξήγηση:
  • Ο σίδηρος στο ξύδι σχηματίζει ένα σιδηρούχο οξικό άλας (iron acetate) το οποίο αντιδρά με την τανίνη του ξύλου, σχηματίζοντας μια ένωση που είναι μαύρη.
  • Το τελευταίο πέρασμα με σόδα αδρανοποιεί το οξύ (μηλόξυδο) προκειμένου να μην φθείρει το βερνίκι που θα ακολουθήσει

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Το τελικό αποτέλεσμα διαφέρει από ξύλο σε ξύλο, ανάλογα πόσο πλούσιο σε τανίνη είναι αυτό. Ιδανικό ξύλο για αυτήν τη διαδικασία είναι η Δρυς (πλούσια σε τανίνη), ενώ αντίθετα η Οξυά (φτωχή σε τανίνη) δεν ανταποκρίνεται καλά. Για ξύλα φτωχά σε τανίνη, πρέπει να προηγηθεί εμπλουτισμός αυτών ως εξής:
  • Βράζουμε μικρά κομματάκια ξύλου και φλοιού Δρυός (η Δρυς πωλείται και ως καυσόξυλο). Εναλλακτικά μπορούμε να φτιάξουμε "βαρύ" τσάι. Πχ 10-20 φακελάκια (ληγμένο) τσάι σε μισό λίτρο νερό.
  • Όσο το εκχύλισμα (ή το τσάι) είναι ακόμα ζεστό (όχι καυτό) περνάμε το ξύλο ένα χέρι.
  • Μόλις το αποροφηθεί (αλλά πριν στεγνώσει εντελώς) περνάμε από πάνω το ξύδι με τον σίδηρο.

Εκτός της Δρυός, η Αχλαδιά έχει νερά που μοιάζουν με του Έβενου, και αυτή χρησιμοποιούταν για το μπράτσο και τα κλειδιά των λαούτων (Αναγέννησης & Μπαρόκ).

Αχιλλέας

• Jr. Member
  • **
  • Βαριέμαι το γυαλοχαρτάρισμα!
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 2
Βερνίκι λαδιού από την Αναγέννηση
« Απάντηση #145 στις: Απριλίου 26, 2013, 01:00:30 μμ »
Παραθέτω, ελεύθερα μεταφρασμένο, ένα απόσπασμα από το "Marciana Manuscript (1550/1570)" για συνταγή βερνικιού λαδιού.

"Βερνίκι που απλώνεται σαν λάδι, είναι πολύ λαμπρό και όμορφο, και όταν μπει πάνω σε αντικείμενα είναι σαν γυάλινος καθρέφτης, και είναι αξιοθαύμαστο σε λαούτα και παρόμοια αντικείμενα.

Για μία δόση χρησιμοποιήστε: Μία λίβρα λινέλαιο (linseed oil), και βράστε το σε καθαρό στιλωμένο δοχείο. Προσθέστε μισή λίβρα διαφανές κολοφώνιο (Greek pitch) σε σκόνη, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε μισή λίβρα σκόνη μαστίχας (mastic). Επειδή θα φουσκώνει, ανασηκώστε από την φωτιά, ανακατέψτε το καλά. Επιστρέψτε το δοχείο στη φωτιά και ανακατέψτε για να διαλυθεί και να φγίνει ομοιογενές.

Τρίψτε και προσθέστε ένα κομμάτι (σε μέγεθος καρυδιού) ψημένης ορυκτής στυπτηρίας (burnt rock Alum). Ανακατέψτε για να διαλυθεί. Κατόπιν σβήστε τη φωτιά, και φιλτράρετέ το μέσα από ένα παλιό κομμάτι λινού υφάσματος, και αποθηκεύστε το.

Κατάλληλο για ξύλο, σίδηρο, χαρτί και δέρμα, και για πίνακες, και για να ομορφύνει τα έργα, και για να τα κάνει αδιάβροχα. Μετά την παρασκευή μπορεί να αραιωθεί με λινέλαιο."

Υλικά & Μονάδες:
  • 1 λίβρα (1 pound) = 453gr
  • Λινέλαιο: Υποθέτω μιλάει για ωμό λινέλαιο, μιας και το βράζει κατά την παρασκευή. Άλλωστε το 1550 μάλλον δεν υπήρχε ακόμα αγορά για μαζική παραγωγή και αποθήκευση βρασμένου λινέλαιου.
  • Κολοφώνιο: Προϊόν του ρετσινιού. Θα το βρείτε εύκολα σε διαφόρων ειδών καταστήματα (Μπαχάρια, Καλλυντικά, Χημικά, Βερνίκια κλπ. - ή ρωτήστε έναν βιολιστη! Θα ξέρει.)
  • Μαστίχα: Δεν ξέρω αν με την λέξη mastic εννοεί την μαστίχα Χίου ή κάποιο άλλο πιο κοινό (και φτηνό) είδος όπως πχ αραβικό κόμι.
  • Στυπτηρία ή στύψη (Ένυδρο θειϊκό αργιλο-κάλιο). Θα βρείτε σε φαρμακεία, είδη τροφίμων και αποθήκες χημικών. Χρησιμοποιείται συχνά ως συντηρητικό, και μάλλον αυτός είναι και ο ρόλος του στην παραπάνω συνταγή.

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
Απ: Βερνίκι λαδιού από την Αναγέννηση
« Απάντηση #146 στις: Απριλίου 26, 2013, 08:50:13 μμ »
Παραθέτω, ελεύθερα μεταφρασμένο, ένα απόσπασμα από το "Marciana Manuscript (1550/1570)" για συνταγή βερνικιού λαδιού.

"Βερνίκι που απλώνεται σαν λάδι, είναι πολύ λαμπρό και όμορφο, και όταν μπει πάνω σε αντικείμενα είναι σαν γυάλινος καθρέφτης, και είναι αξιοθαύμαστο σε λαούτα και παρόμοια αντικείμενα.

Για μία δόση χρησιμοποιήστε: Μία λίβρα λινέλαιο (linseed oil), και βράστε το σε καθαρό στιλωμένο δοχείο. Προσθέστε μισή λίβρα διαφανές κολοφώνιο (Greek pitch) σε σκόνη, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε μισή λίβρα σκόνη μαστίχας (mastic). Επειδή θα φουσκώνει, ανασηκώστε από την φωτιά, ανακατέψτε το καλά. Επιστρέψτε το δοχείο στη φωτιά και ανακατέψτε για να διαλυθεί και να φγίνει ομοιογενές.

Τρίψτε και προσθέστε ένα κομμάτι (σε μέγεθος καρυδιού) ψημένης ορυκτής στυπτηρίας (burnt rock Alum). Ανακατέψτε για να διαλυθεί. Κατόπιν σβήστε τη φωτιά, και φιλτράρετέ το μέσα από ένα παλιό κομμάτι λινού υφάσματος, και αποθηκεύστε το.

Κατάλληλο για ξύλο, σίδηρο, χαρτί και δέρμα, και για πίνακες, και για να ομορφύνει τα έργα, και για να τα κάνει αδιάβροχα. Μετά την παρασκευή μπορεί να αραιωθεί με λινέλαιο."

Υλικά & Μονάδες:
  • 1 λίβρα (1 pound) = 453gr
  • Λινέλαιο: Υποθέτω μιλάει για ωμό λινέλαιο, μιας και το βράζει κατά την παρασκευή. Άλλωστε το 1550 μάλλον δεν υπήρχε ακόμα αγορά για μαζική παραγωγή και αποθήκευση βρασμένου λινέλαιου.
  • Κολοφώνιο: Προϊόν του ρετσινιού. Θα το βρείτε εύκολα σε διαφόρων ειδών καταστήματα (Μπαχάρια, Καλλυντικά, Χημικά, Βερνίκια κλπ. - ή ρωτήστε έναν βιολιστη! Θα ξέρει.)
  • Μαστίχα: Δεν ξέρω αν με την λέξη mastic εννοεί την μαστίχα Χίου ή κάποιο άλλο πιο κοινό (και φτηνό) είδος όπως πχ αραβικό κόμι.
  • Στυπτηρία ή στύψη (Ένυδρο θειϊκό αργιλο-κάλιο). Θα βρείτε σε φαρμακεία, είδη τροφίμων και αποθήκες χημικών. Χρησιμοποιείται συχνά ως συντηρητικό, και μάλλον αυτός είναι και ο ρόλος του στην παραπάνω συνταγή.
το έχω φτιάξει, αλλά δεν πέτυχα μάλλον την τεχνική κατά το βερνίκωμα
ισως με την τεχνική του true-oil (υγρό γυαλοχάρτισμα), να πετύχει κανείς εντυπωσικά αποτελέσματα
το βρασμένο λινέλαιο εννοείται στον ήλιο. Έχει ξανα αναφερθεί η τεχνική
η στυπτηρία κάνει αδιάβροχο το μείγμα και τη βρίσκει κανείς στα φαρμακεία (είναι το υλικό που σταματά το αίμα κατα το ξύρισμα)
ναι η μαστίχα είναι η δική μας η χιώτικη

christosp

• Newbie
  • *
  • Αγαπημένο ξύλο: παλίσανδρος - έβενος
  • Αριθμός κατασκευών: Μέχρι τώρα, μερικές μικροεπισκευές.
« Απάντηση #147 στις: Ιουλίου 15, 2013, 09:23:11 μμ »
Θα ήθελα κι εγώ με την σειρά μου να ευχαριστήσω  :)όλους όσοι έγραψαν και γράφουν στο forum και μοιράζουν τις γνώσεις τους σε όλους τους υπόλοιπους. Μετά την ανάγνωση (και) του παρόντος θέματος (ευχαριστώ Sforzando,για τις καταπληκτικές περιγραφές και πληροφορίες) φαίνεται πόσο σπουδαία τέχνη είναι η οργανοποιία και πόσο τυχεροί είμαστε που ασχολούμαστε με αυτήν. Έχω πάρει αρκετές πληροφορίες και όντας αρχάριος (πολύ αρχάριος  ;) :)) έχω βοηθηθεί πάααρα πολύ!
Ας κάνω όμως κι εγώ μία ερώτηση (εμ, τί νομίζατε... έτσι τη γλυτώνατε από ΄μένα;) ;D
True oil από που μπορούμε να προμηθευτούμε; Διάβασα τόσα και τόσα γι' αυτό το υλικό αλλά δεν κατάφερα να βρώ κάποιο μαγαζί (Αθηνά). Από την άλλη ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα μόνο αμερικάνικες σελίδες που δεν στέλνουν όμως στην Ελλάδα... :( Μήπως ξέρει κάποιος να μας πεί;
Ευχαριστώ προκαταβολικώς.  :D

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #148 στις: Ιουλίου 15, 2013, 10:12:45 μμ »
Για δες εδώ Χρήστο...
Εχουν πολλοί και στέλνουν Ελλάδα

http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_sacat=0&_from=R40&_nkw=Tru%20oil&_sop=15&_clu=2&_fcid=80&_localstpos&_stpos&gbr=1

Πάντως θα βρεις σε καταστήματα με είδη κυνηγιού γιατί το χρησιμοποιούν πολύ στα όπλα όπως εδώ

http://www.kalkantzakos.com/Product.asp?ID=105
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 15, 2013, 10:31:23 μμ από yiannis »

christosp

• Newbie
  • *
  • Αγαπημένο ξύλο: παλίσανδρος - έβενος
  • Αριθμός κατασκευών: Μέχρι τώρα, μερικές μικροεπισκευές.
« Απάντηση #149 στις: Ιουλίου 15, 2013, 10:58:47 μμ »
Ευχαριστώ yiannis για την απάντηση. Αυτό στο ελληνικό μαγαζι γράφει TRU-OIL GUN STOCK FINISH ενώ το ebay γράφει wood finish. Νομίζω ότι είναι το ίδιο αφού πρόκειται για το κοντάκι του όπλου αλλά ρωτάω για να βεβαιωθώ. (αρχάριος και ατζαμής όπως είμαι έχω μια «ροπή»... στις πατάτες)! :D γι'  αυτό ρωτάω.
Και μία ακόμη ερώτηση:  Αυτό:http://www.kalkantzakos.com/Product.asp?ID=107είναι το sealer που διάβασα; 

Αν κατάλαβα καλά χρειάζομαι και το sealer. Έτσι δεν είναι;

Ευχαριστώ για μία ακόμη φορά.

Tags: