Αποστολέας Θέμα: Κατασκευή πρώτης ρεμπετοκιθάρας  (Αναγνώστηκε 38070 φορές)

songless_bird

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ειναι τρέλα η Cedrela
  • Αριθμός κατασκευών: Μια καλή και μια κουτσή κιθάρα
Απ: Κατασκευή πρώτης ρεμπετοκιθάρας
« Απάντηση #30 στις: Φεβρουαρίου 06, 2017, 10:57:58 μμ »
Μην το λες. Εχω δει να τρωνε τοσο μεσα για το Binding που παιρνουν και απο τα κερφινγκ

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Περιοχή: Άλιμος - Κυπαρίσσι Λακωνίας
Κατασκευή πρώτης ρεμπετοκιθάρας
« Απάντηση #31 στις: Φεβρουαρίου 07, 2017, 12:15:35 πμ »
Αυτο δεν το ειχα σκεφτει ομολογω....
Αν και τα φιλετακια μου ειναι λεπτα πολυ
Πολυ ωραια. Ευχαριστω
Εγω και ο Ζοζέφ.
https://georgalasg.wordpress.com/

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
« Απάντηση #32 στις: Φεβρουαρίου 07, 2017, 12:39:42 πμ »
Ζωγραφίζεις πάλι picaso των οργάνων :) :) :)
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #33 στις: Φεβρουαρίου 07, 2017, 06:59:56 πμ »
να τρωνε τοσο μεσα για το Binding που παιρνουν και απο τα κερφινγκ

ειναι "λαθος" (παντα κατα την γνωμη μου)

ειναι σαν να βαζεις υποστυλωμα 4 δοκαρια (κερφινκ) για να κρατουν μια οροφη (καπακι-πλατη), και μετα οταν βαζεις τα πλακακια τα ομορφα στο δαπεδο (φιλετα) να τρως-λεπταινεις τα υποστυλωματα για να πατησουν τα πλακακια και οχι να τρως απο τα πλακακια γυρω-γυρω.
θα μας πει και ο μανος που τα κατεχει  {celebrate018}

στην φωτο δημητρη που ανεβασες ετσι οπως μπορω να διακρινω, στα πλαϊνα ειναι πολυ λιγο το φαγωμα, ισως 1 δεκατο του χιλιοστου και πες δεν πειραζει. αλλα απο πανω, ξετρυπισε στο καπακι και ετσι αυτο ειναι στον αερα. αλλα απο ομορφια σκιζει... {celebrate015}
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
« Απάντηση #34 στις: Φεβρουαρίου 07, 2017, 07:40:17 πμ »
Πιστεύω πώς ο λόγος που μπαίνουν τα περιμετρικά φιλέτα, πέρα από την καλαισθησία τεχνικά ίσος επιτυγχάνουμε καλυτερη ταλάντωση στης άκρες στο καπάκι (φανταστείτε λίγο πως δουλεύουν τα ηχεία), δεν ξέρω λέω ίσος, πάντως ωραίο θέμα για συζήτηση και πολύ πολύ ψάξιμο, για να ρίξουμε γνώμες στο "τραπέζι"

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #35 στις: Φεβρουαρίου 07, 2017, 07:44:08 πμ »
Πιστεύω πώς ο λόγος που μπαίνουν τα περιμετρικά φιλέτα, πέρα από την καλαισθησία τεχνικά ίσος επιτυγχάνουμε καλυτερη ταλάντωση στης άκρες στο καπάκι (φανταστείτε λίγο πως δουλεύουν τα ηχεία), δεν ξέρω λέω ίσος, πάντως ωραίο θέμα για συζήτηση και πολύ πολύ ψάξιμο, για να ρίξουμε γνώμες στο "τραπέζι"

τα έχει εξηγήσει πολύ ωραία ο vasvasilis εδώ:

http://www.luthier.gr/index.php?topic=2163.msg37354#msg37354

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
« Απάντηση #36 στις: Φεβρουαρίου 07, 2017, 07:52:53 πμ »
Μανώλη μας από τι καταλαβα ο κύριος Βασίλης μιλάει για το εσωτερικό φιλέτο και όχι το εξωτερικό (δεν τα έχω καλα με το διάβασμα) και καταλαβα ότι όσο λιγότερο φιλέτο εσωτερικά (ζάντα) τόσο λιγότερη διάρκεια, σωστά;

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #37 στις: Φεβρουαρίου 07, 2017, 08:05:53 πμ »
Μανώλη μας από τι καταλαβα ο κύριος Βασίλης μιλάει για το εσωτερικό φιλέτο και όχι το εξωτερικό (δεν τα έχω καλα με το διάβασμα) και καταλαβα ότι όσο λιγότερο φιλέτο εσωτερικά (ζάντα) τόσο λιγότερη διάρκεια, σωστά;

(edit: διόρθωσα κάτι περί μάζας και όγκου)

Ναι για το εσωτερικό μιλάει (kerfing η lining, το εξωτερικό διακοσμητικό λέγεται binding). Το θέμα που αναλύει είναι το βάρος στην περίμετρο. Όπως το καταλαβαίνω εγώ, μεγαλύτερο βάρος = διάρκεια (sustain) λόγω αντανακλάσεων. Το βάρος (και όχι η μάζα που έγραψα πριν) δεν είναι απαραίτητα ανάλογο με τον όγκο, εσωτερικό φιλέτο από λεύκα π.χ. σου στηρίζει το καπάκι αλλά στο κάνει "σφουγγάρι". Το εξωτερικό φιλέτο (binding) - πάλι όπως το καταλαβαίνω εγώ - είναι διακοσμητικό, το οποίο βέβαια έχει προκύψει από την πραγματική ανάγκη προστασίας της "γωνίας".

Όσο για τα kerfing, εγώ μόνο σε ένα όργανο έχω βάλει, κι αυτά από κάτι "ελαφρύ" (φλαμούρι αν θυμάμαι καλά), πριν διαβάσω το παραπάνω.
Μία φορά ακόμα αποπειράθηκα να φτιάξω (από καρυδιά) και βαρέθηκα τη ζωή μου στο πρώτο (μισό) φιλέτο. άσε που δεν μου γύριζε σωστά γιατί δεν ήταν ολόϊδιες οι χαρακιές.  Ο Στέλιος αν δεν κάνω λάθος τα φτιάχνει ένα - ένα.

Ίσως αν το "αυτοματοποιήσει" κάποιος να είναι καλύτερα, βγαίνουν και οι χαρακιές ίδιες. Έχει πολλές κατασκευές στο ιντερνετ
https://www.youtube.com/watch?v=zmPk9j8qV6o
https://www.youtube.com/watch?v=oN3bGW5667o

Όσο για την τοποθέτηση αν τελικά βάλεις kerfing, με δεδομένη την ανάλυση του vasvasilis συμφωνώ με τον Στέλιο, νομίζω ότι η "πλήρης" πλευρά θα πρέπει να μπει προς το σκάφος. Υπάρχει πάντως και άλλη εναλλακτική: συζητώντας με έναν κατασκευαστή, μου είπε ότι το βάζει ανάλογα με την καμπύλη (οι χαρακιές "προς τα έξω" στα bouts και "προς τα μέσα" στην μέση), η αλήθεια είναι ότι έτσι προσαρμόζεται πιο εύκολα.

Εμένα δεν μου ταίριαξε αυτή η μέθοδος και προτιμώ το "κλασσικό" συνεχές εσωτερικό φιλέτο (lining αντί για kerfing), το οποίο φτιάχνω γυρίζοντας ολόκληρα φιλέτα με το ίδιο ξύλο του σκάφους (ή βαρύτερο, στην δεύτερη κιθάρα που είναι από κυπαρίσσι έβαλα καρυδιά). Τα δικά μου διακοσμητικά φιλέτα μ' αρέσουν στενά και είναι περίπου 3 χλστ., οπότε φτάνει μια χαρά ένα φιλετάκι - φύρα από τα πλαϊνά (2+2), και αν έχω ανασφάλειες βάζω κι ένα ακόμα στο καπάκι. Στις πλάτες δεν έβαλα binding μέχρι στιγμής, οπότε με ένα φιλετάκι είναι οκ.
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 07, 2017, 08:29:20 πμ από Μάνος Τουρπάλης »

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
« Απάντηση #38 στις: Φεβρουαρίου 07, 2017, 09:30:32 πμ »
Παιδια ευχαριστω για το ενδιαφερον σας.

Αρα οι ρεμπετοκιθαρες που θελουμε στακατο ηχο θα ηταν προτιμοτερο να μην εχουν περιμετρικο φιλετο (τουλάχιστον στο καπακι).
Σε αυτη εχω ξεκινησει και βαζω παντως ... 
Εγω και ο Ζοζέφ.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #39 στις: Φεβρουαρίου 07, 2017, 09:48:19 πμ »
δεν νομίζω, ο στακάτος ήχος δεν σημαίνει να μην έχει διάρκεια το όργανο αυτό καθαυτό, άλλωστε αυτό το "ρυθμίζει" κυρίως ο παίκτης, το όργανο από μόνο του θα είναι "λειψό" άμα του στερήσεις αυτή τη δυνατότητα... κι εγώ αυτά έλεγα (και διαφωνoύσα με τον john2004) αλλά "ανέκρουσα πρύμναν" μετά από δοκιμές σε τζουράδες... η γνώμη μου είναι να βάλεις kerfing.

update

άκου κι αυτό το βίντεο (εγώ δεν χορταίνω τα το ακούω), δεν την λες χωρίς sustain αυτή τη κιθάρα... είναι του Αλεξανδρή, και στο 0:37 φαίνεται και ο τρόπος που έλεγα (μέσα - έξω η χαρακιά)
https://www.youtube.com/watch?v=6QUNkMtHWaM

songless_bird

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ειναι τρέλα η Cedrela
  • Αριθμός κατασκευών: Μια καλή και μια κουτσή κιθάρα
« Απάντηση #40 στις: Φεβρουαρίου 07, 2017, 10:08:37 πμ »
Παιδια ευχαριστω για το ενδιαφερον σας.

Αρα οι ρεμπετοκιθαρες που θελουμε στακατο ηχο θα ηταν προτιμοτερο να μην εχουν περιμετρικο φιλετο (τουλάχιστον στο καπακι).
Σε αυτη εχω ξεκινησει και βαζω παντως ...
Οι φλαμενγκο κιθαρες παντως που εχουν στακατο ηχο εχουν φιλετο...

Οσο για το binding. Εχω δει να τρωνε τοσο πολυ που μετα να βαζουν πολλα φιλετα καπλαμα για σχεδιο ή βαζουν μεχρι και τρια χιλιοστα φιλετο και του δινουν ενα ωραιο καμπυλωτό σχημα  "πομπε" .

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #41 στις: Φεβρουαρίου 07, 2017, 10:38:05 πμ »
το "εσωτερικό" φιλέτο (purfling) είναι πιο ρηχό από το εξωτερικό (binding), νομίζω αυτή είναι η τεχνική γενικά, εξ ου και το "σκαλοπάτι" στο σκάψιμο

για φαρδύτερο (αλλά και "κοντύτερο") binding, εγώ κάνω αυτόν τον τρόπο, με σκάψιμο "στο χέρι" με κοπίδι και σκαρπέλο και όχι κοπτικό (δεν το έχω κάνει σε κιθάρα όμως, μόνο σε μπουζουκοτζουρομπαγλαμάδες που η περιφέρειες είναι μικρότερες, σε κιθάρα μου φαίνεται πολλή δουλειά)

[ Invalid Attachment ]
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 07, 2017, 10:51:14 πμ από Μάνος Τουρπάλης »

Ψάραξ

• Newbie
  • *
  • Αγαπημένο ξύλο: της αρκούδας
« Απάντηση #42 στις: Φεβρουαρίου 07, 2017, 11:06:54 πμ »
Καλημέρα! Καιρό είχα να περάσω και βλέπω έχει πέσει μια όμορφη ρεμπετοκιθαρίαση. Να αναφέρω, αν τυχόν διέφυγε κανενός, ότι έχει και 2 σχετικές πτυχιακές στο ΤΕΙ Άρτας (όπως και κανά πεντάρι για μπουζουκοειδή, εξ ων η μία λείπει--παρότι δηλώνεται ως διαθέσιμη--ενώ άλλη μία αποτελεί εν (μεγάλω) μέρει ξεπατικωτούρα από βιβλίο ορισμένου βορειοελλαδίτη κτηνιάτρου. Προσπαθώ κι εγώ να εμπεδώσω κάπως το θέμα, κι έχω φάει μπέρδεμα με όλη την αντικρουόμενη πληροφορία που κυκλοφορεί. Τελικά θέλουμε διάρκεια, ή όχι; θέλουμε ήχο πρίμο, μέσο, ή μπάσο; θέλουμε λέει "διάρκεια στα μπάσα και διακριτά πρίμα"; (γίνεται αυτό;) Κι αν θέλουμε βαρύ κι άκαμπτο το κέρφινγκ, δε θα μπορούσαμε να στοκάρουμε τις εγκοπές
How come they call that "easy listening", when it's really hard to listen to?

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #43 στις: Φεβρουαρίου 07, 2017, 07:06:25 μμ »
Αν βοηθάει λίγο και τούτο εδώ ...

www.youtube.com/watch?v=sILu-WYTgv4

... καλή συνέχεια Georgala ( και χωρίς άλλες αναποδιές , ζημιές , κλπ )
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
Κατασκευή πρώτης ρεμπετοκιθάρας
« Απάντηση #44 στις: Φεβρουαρίου 09, 2017, 06:53:37 μμ »
Ωραιο βιντεο. Ευχαριστω.
Η συνεχεια στη κουζινα του σπιτιου που μενω...  :P

Θελει δουλεια ακομα. Στοκαρισματα, φιλετακια...
Μετα σειρα εχει η ροζετα

Εγω και ο Ζοζέφ.